Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Irak under ockupation år 2

"Det ser mycket lovande ut för amerikanska investerare och för de amerikanska bolagen, särskilt för oljebolagen"
(Adil Abdel Mahdi, finansminister i Iraks interimregering, dec 2004)

Datum Rubrik Beskrivning
------------
---------------------------------------------------------------------------
2005-02-27 Extrema säkerhetsåtgärder i Tyskland under Bush besök
Bush besök i Tyskland drabbade många tyska företag. Lufthansa måste ställa in 92 flygningar vilket berörde 5730 passagerare. Ytterligare 330 flygningar försenades med en sammanlagd tid på 300 timmar. Förlusterna för flygtrafiken beräknas till miljontals euros. När Bush skulle besöka staden Mainz krävde amerikanska säkerhetstjänsten att all flodtrafik på en 24km sträcka av Rhen skulle stängas av och 15 km av floden Main. En talesman för en tysk redarförening säger: "Vi har förståelse för att säkerhetsåtgärder är nödvändiga, men att fullständigt stänga av sjötrafiken på båda de hårt trafikerade floderna Rhen och Main lägger en orimlig börda på rederierna och går alldeles för långt". Redarföreningen beräknar förlusterna till 500 millioner euros. Dessutom arbetade 14.000 poliser för att trygga Bush säkerhet.
Claudia Rach - Bloomberg
2005-02-27 Ingen europeisk politiker sade ifrån!
Victoria Brittain, en av författarna till pjäsen 'Guantanamo' kritiserar de europeiska ledarnas flathet inför Bush. Hon skriver: "Det går inte längre att förneka att USA:s administration, på högsta nivå, är ansvarig för den tortyr som blivit rutin och som världen fått se i ikonartade fotografier, inte bara i Abu Ghraib utan också i Guantanmo Bay och Bagram."..."Hur kan det komma sig att inte en enda ledande politisk person i Europa har fördömt denna hemska hantering och förklarat att Bush och hans rådgivare inte är välkomna, med allt vi vet om celler, burar, underjordiska bunkrar, isolering, sodomi, hot om sodomi, slag, sömnberövande, sexell förnedring, skenavrättningar och kidnappning," Victoria Brittain berättar också att CIA redan i september 2002 i en hemlig rapport konstaterar att många av fångarna antingen var oskyldiga eller också medlemmar av Talibanstyrkorna på så låg nivå att de inte hade något värde ur underrättelsesynpunkt. "Man behöver inte vara tortyrexpert för att veta att redan efter en kort period kom vem som helst att erkänna vad som helst för att få ett slut på pinan. Männen på Guantanmo har förhörts mer än 100 gånger - alltid kedjade, alltid samma frågor. Inte konstigt att fångarna slutar svara, Inte konstigt att det finns så många tveksamma bekännelser."
Victoria Brittain - Guardian
2005-02-26 'Den druckne amerikanska sjömannen'
Robert B. Reich i 'American Prospect' ger en kort och glasklar beskrivning av det världsekonomiska läget. Han ser det som ett tre-parts schack mellan USA, Kina och Europa: "Kinas centralbank har lånat ut lejonparten av de pengar som USA har behövt för att leva över sina tillgångar. Om Kina skulle stoppa sin utlåning skulle dollarn falla ännu mer och fortare. Frågan är hur länge kineserna vill fortsätta att köpa drinkar till den druckne amerikanska sjömannen? Vid någon punkt kommer den kinesiska centralbanken att bedöma detta som alltför farligt. Europa är beroende av att Kina fortsätter denna utlåning för att handskas med USA:s 'djävulen-må-bry-sig'-ekonomiska politik. Europa behöver också Kina som en potentiell marknad för sin export. Därför flirtar Europa med Kina nuförtiden. Detta förklarar varför Europa nu, trots Bush protester, lyfter det vapenembargo som infördes 1989. Ta inte den senaste veckans sockrade samtalston mellan Washington och Europa på alltför stort allvar. Det är de ekonomiska frågorna som är de viktiga och de berör även Kina."
Robert B. Reich - American Prospect
2005-02-26 Bush i Europa
Sidney Blumentahl skriver i Salon om Bush europaresa och menar att européernas mottagande av Bush inte var ett bejakande av Bush neokonservativa syn på världen utan ett försök att få den att tillhöra det förflutna. Det Nya Europa försöker få bort den gamle Bush. I vad mån Bush lovar att förändras så uppmuntrar européerna honom med skålar i champagne; i den mån han förblir densamme så låtsas européerna, i alla fall för stunden, att det inte händer för att knuffa honom i rätt riktning. Bush politiska möjligheter idag är begränsade. Hans 'preemption'-doktrin verkar bara ha lämpat sig för engångsbruk. Ingen av hans allierade är villiga att vara med om detta en gång till. Även om han vill så kan Bush inte sätta igång en sådan militär uppvisning igen med den amerikanska armén låst i Irak. Europa satsar sin trovärdighet på förhandlingar med Iran, och Iran har diplomatiska medel att förhindra en unilateral amerikansk aktion. Enligt höga officiella europeiska representanter har Bush ingen egentlig politik eller aning om vad han ska göra med Iran, och är därmed instängd antingen han förstår det eller inte.
Sidney Blumentahl - Salon
2005-02-24 Irak- islamsk stat?
Är Irak på väg att bli islamsk stat? Riverbend kommenterar:"Du känner det överallt omkring dig. Det börjar sakta, nästan smygande. Du slutar bära långbyxor eller jeans eller kjolar som visar något av benen, för du vill inte bli stoppad på gatan och uppläxad av någon som inte godkänner. Du slutar med korta ärmar och börjar föredra vida skjortor med en krage som täcker halsen. Du slutar att ha håret utslaget för du vill inte att det ska uppmärksammas. De dagar du glömmer att fästa upp det i hästsvans, svär du för dig själv och rotar runt i handväskan för att hitta ett hårband...helvete, ett gummiband så du kan sätta upp håret så du inte blir sedd av 'dem'". Badr-brigaderna har upprättat en ny dödslista med sunnitiska lärare, f.d. armégeneraler, läkare etc. Flera sådana avrättningar har redan ägt rum. Hon kommenterar amerikanernas roll: "Det är intressant att höra amerikanska politiker beskiva att de amerikanska trupperna är det enda som står emellan Sunni och Shia och hindrar dem från att döda varandra på gatan. Men det blir mindre sant för varje dag. Nu, med alla dessa attentat och kidnappningar, står trupperna bara vid sidan om och låter irakierna förgöra varandra. Det är värre än så, det nya Nationalgardet finns där för att skydda de amerikanska trupperna och stävja allt motstånd."
Riverbend
2005-02-24 Fler rapporter om tortyr frisläppta
American Civil Liberties Union, ACLU, har fått fler dokument om tortyr av fångar frisläppta. "Tortyren av fångar är spridd och systematisk och kan inte avfärdas som illegala handlingar utförda av några vilseledda individer", säger ACLU:s ordförande Anthony D. Romero.
ACLU
2005-02-23 Iran anfalls juni 2005
Scott Ritter, f.d soldat i Marinkåren, arbetade som vapeninspektör i Irak på 90-talet. Han avslöjade Bush lögner om massförstörelsevapen redan före Irakkriget i boken 'Krig mot Irak'. I fredags framträdde han på ett möte i Seattle och kom med två sensationella avslöjanden: 1: George W Bush har redan tagit emot och skrivit på en order om luftangrepp på Iran, som ska äga rum juni 2005. Dess mål är att förstöra Irans atomprogram som påstås syfta till att utveckla kärnvapen. Enligt Scott-Ritter förväntar sig de neokonservativa medlemmarna i administrationen att detta också skall leda till en regimförändring i den oljerika staten med 70 miljoner invånare. 2: Valen i Irak den 30 januari, som Bush kallar "en vändpunkt i Iraks hitoria, en milsten på frihetens frammarsch", var inte så fria som det påstås. Enligt Ritter hade resultaten manipulerats så resultet för den 'Förenade Irakiska Alliansen' sänktes från 56% till 48% av rösterna.
Mark Jensen - United for Peace
2005-02-22 CIA kidnappade tysk i Makedonien
Khaled el-Masri, tysk medborgare av libanesiskt ursprung, var försvunnen i fem månader förra året. Till och med hans fru hade svårt att tro på hans berättelse. Han påstod att han togs av från den buss han färdades i utanför Skopje i Makedonien, han belades med handbojor och fördes till ett motell utanför staden. Tre veckor senare blev han försedd med ögonbindel och fördes till ett flygplan. Han fick kliva ombord via en hög trappa precis som ett vanligt trafikplan. Han fördes till Afghanistan blev bunden och slagen och förhörd om extremisterna i moskéen i hans hemstad i Ulm i Tyskland. Månader senare fördes han tillbaka till Makedonien och släpptes på en öde landsväg. Vem skulle tro honom? Men nu har Newsweek fått tillgång till tidigare opublicerade flygjournaler som visar att CIA har använt en Boeing 737 i sin topphemliga globala charter service för de dolda förhörscentra som används i det s.k 'kriget mot terrorn'. Det visar sig att Khaled el-Masris berättelse stämmer överens med denna flygjournal. Så landade till exempel detta flygplan i Skopje den 23 januari 2004, precis den dag som mannen uppgett. En tysk tv-kanal tänker ta upp fallet nu inför Bush besök.
Michael Hirsh, Mark Hosenball och John Barry - Newsweek
2005-02-17 Irak kan bli en islamsk stat
Juan Cole beskriver det ganska komplexa politiska förhandlingsspelet efter det irakiska valet. Det finns några intressanta detaljer. Adil Abdul Mahdi som var finansminister i interimregeringen har dragit tillbaka sin kandidatur till posten som premiärminister. Han var känd förspråkare för en privatisering av den irakiska oljan. Partigrupperingarna SCIRI och al-Dawa inom den 'Förenade Irakiska Alliansen' (dominerad av shiitiska fundamentalister) ser det som ett viktigt mål att få kontroll över den irakiska oljeindustrin. De skulle knappast tolerera att oljetillgångarna gavs bort till en ny ekonomisk maffia. Därför har Ibrahim Jafaari blivit ett hett namn. Ytterligare ett bakslag för Bush, det första var den nuvarande premiärministern Allawis valnederlag. USA Today kallar Jafaari för en sekulariserad ledare, antagligen bara för att han har kostym och är gift med en kvinnlig läkare. Men det är han inte, för enligt Juan Cole är han ledare för ett shiitiskt revolutionärt parti som i 48 år arbetat för att skapa en islamsk republik i Irak. Jafaari har motsatt sig en tidtabell för amerikanskt tillbakadragande, men han vill ha in Moqtada al-Sadr (den shiitiska upprorsledaren) i regeringen.
Juan Cole
2005-02-17 Hade USA journalister som måltavlor?
CNN's Eason Jordan har råkat illa ut. Han hade 'off the record' påstått att journalister dödades av den amerikanska armén i Irak. Trots att uttalandet inte finns dokumenterat någonstans ledde det till en fullkomlig storm av indignation med Fox News i spetsen, som har attityden att ingen får svärta ned de amerikanska truppernas rykte. Samtidigt är det välkänt att den amerikanska militären var fientlig mot 'unilateral' rapportering från Irak och att journalister varnades, hotades, kränktes och till och med dödades av inte så 'friendly fire'. Den 8 april 2003 dödades två journalister på Palestine Hotel i Bagdad av en granat från en amerikansk tanks. Samma dag bombades al Jazeeras redaktion och deras platschef dödades. Reuters krävde att en oberoende utredning skulle göras. Denna begäran ignorerades och de stora mediakanalerna höll tyst. Så frågan återstår hade Eason Jordan rätt?
Danny Schechter - Intervention Magazine
2005-02-14 'Guantanamo Guidebook'
Brittiska tv-kanalen Channel 4 kommer i slutet av februari att sända ett program, "Guantanamo Guidebook", som handlar om fångarnas situation i det beryktade fånglägret. Sju frivilliga, tre muslimer och fyra vita britter, blev inlåsta i 48 timmar i ett provisoriskt fängelse i en industribyggand i London. De blev där utsatta för de tortyrmetoder som tillämpas av amerikanska förhörsexperter på Guantanamo. Deltagarna undersöktes noggrannt innan experimentet genomfördes. De övervakades också av läkare och psykologer under tiden. Två av deltagarna fick avbryta experimentet, en av dem efter eget val, den andra pga hypotermi (kraftigt underkyld). Före försöket fanns det deltagare som öppet stödde USA:s användning av metoderna. Efter experimentet intervjuades deltagarna om vad de nu tänker om tortyr och användning av tortyr.
IslamOnLine
2005-02-12 Medhjälpare till dödsskvadroner ska främja Bush demokrati
Elliott Abrams har blivit 'ansvarig för att driva Bush strategi för att främja demokrati' inom USA:s Nationella Säkerhetsråd. Hans meriter: Stödde de dödsskvadroner, 'Contras', som mördade ett stort antal civila i Centralamerika på åttiotalet. Inblandad i den s.k 'Iran-Contras'-affären. Sålde vapen till islamska terrorister. Två fall av mened inför amerikanska kongressen.
Larry Birns - Counterpunch
2005-02-11 Historier från Fallujah
Dahr Jamail, den oberoende journalisten, har intervjuat en läkare från Fallujah, som vittnar om hur amerikanska trupper under attacken på staden mördade civila irakier i deras hem.
Dahr Jamail - Electronic Iraq
2005-02-11 USA står kvar på perrongen
Nästa vecka träder Kyoto-protokollet mot global klimatförändring i kraft. 140 nationer kommer att arbeta för tillämpningen medan USA står utanför. Det stora antalet deltagande nationer bildar en kritisk massa vilket kommer att göra det nödvändigt för alla stora företag att anpassa sig till den globala marknaden för handel med utsläpp. Amerika kan släpa fötterna efter sig när det gäller klimatförändringen men inte hindra resten av världen från att agera.
David Ignatius - Washington Post
2005-02-07 Sistani valets vinnare
Många har tolkat det stora valdeltagandet i Irak som ett bevis på att George W Bush gjorde rätt som invaderade Irak. Men den egentliga orsaken till framgången tycks vara väljarnas övertygelse att de genom valet kunde skaffa ett mandat med vilket man skulle kunna få bort amerikanerna från landet. Juan Cole, professor i mellanöstern-historia vid Michigans univeristet anser: "Om det finns någon 'hjälte' i den process som skapade valet i Irak, så är det inte Bush utan snarare Ayatolla Ali al-Sistani, som envist redan från början av ockupationen hävdat att val skall hållas och har sett detta som ett medel att vinna inflytande för den sedan länge förtryckta Shiitiska majoriteten. Bush, har det visat sig, var EMOT val, och ville att Irak skulle styras av en amerikansk prokonsul medan handplockade exil-irakier skrev den nya författningen. Om Bush fått bestämma skulle Irak haft en mild diktatur."
Linda McQuaig - Toronto Star
2005-02-05 Cheney i Auschwitz
Mike Whitney har reagerat över vicepresident Cheneys framträdande vid Auschwitz 60-årsminne: "Hur kunde arkitekten bakom Guantanamo Bay, Abu Ghraib och flygbasen i Bagram och oräkneliga andra gulager i Cheneys arkipelag av koncentrationsläger, bli inbjuden att tala i Auschwitz?" Att höra Cheney tala om 'frihet' och 'ondska' kunde göra även den mest härdade cyniker kräkfärdig, menar Whitney, som också bifogar ett citat från Cheneys tal (hör och häpna): "Dödslägren skapades av män med en hög tanke om sig själva - en del av dem välutbildade och med förfinat sätt - men utan samvete. Och, där det inte finns något samvete, finns det ingen tolerans mot andra ...inget försvar mot det onda...och ingen gräns för de brott som följer." Har Cheney börjat skriva sitt eget epitafium? avslutar Whitney.
Mike Whitney - Counterpunch
2005-02-04 Condoleezza Rice tackar nej till europeiskt initiativ om Iran
Condoleezza Rice, USA:s utrikesminister, har inlett sin europaturné. Bush deklarerade bara för en dag sedan att han "arbetade tillsammans med sina europeiska allierade" för att få Iran att ge upp sitt kärnenergiprogram. Men nu på plats i Europa säger Rice att USA även i fortsättningen kommer att avvisa alla europeiska inviter om USA:s deltagande i att erbjuda Iran belöningar för att ge upp sitt atomproggram. Det som upprör USA är att den iranska regimen kränker mänskliga rättigheter. (Bush bör nog öppna sin bibel och begrunda ordet om 'att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget'.)
Steven R. Weisman, Elaine Sciolino and David E. Sanger - The New York Times
2005-02-03 Polisstaten USA
Bush talar om 'friheten' i hänförda ord och vill få världen att tro att det stora fälttåget i Irak handlar om att skapa 'demokrati'. Samtidigt har USA på hemmaplan monterat ner några av de viktigaste principerna som den demokratiska staten brukar vila på. Paul Craig Roberts skriver: "Regeringen kan välja vem de önskar och hålla dem fängelse så länge den vill utan rättegång. Regeringen kan tortera dem och om den så önskar mörda dem och säga att det var självmord. Saddam Hussein kanske tillämpade dessa principer mer grundligt än vad den amerikanska 'Homeland Security'-staten hittills har gjort, men när det gäller polisstatens makt finns det inga viktigare skillnader." Den amerikanka staten kan kontrollera bankkonton, boklån, arbetsgivare, internet-aktiviteter, sjukjournaler...allt, utan att medborgaren behöver informeras.
Paul Craig Roberts - Counterpunch
2005-02-02 USA hindrar bloggare i Iran
Oliktänkande och liberala röster från Iran, har hindrats att verka på nätet av det gamla gardet i Iran, och har därför sökt andra vägar för kommunikation. De ställs nu inför en ny utmaning: USA. Larmet gick när nyhetssajten Iranian Students News Agency (ISNA) plötsligt blev uppsagda från det kontrakt de hade med 'The Planet', ett webbhotell i Dallas. Nu drabbas även andra iranska webbplatser. En del iranska bloggare tror att det passar både hårdföra krafter i Teheran och hökarna i Washington, att tysta den iranska allmänheten på den internationella scenen. Båda tror att de, för att nå sina politiska syften, kan vinna på att manipulera bilden av verkligheten i Iran.
Michael Theodoulou - Christian Science Monitor
2005-01-31 En seger för shia
Orsaken till att valet i Irak hölls igår är att USA, som nu är konfronterat med en tilltagande revolt bland de fem miljonerna sunni-muslimer, inte vågade provocera fram en revolt även bland Shia-befolkningen som omfattar 15-16 miljoner människor. I juni 2003 utfärdade den mest inflytelserika shia-ledaren Ayatollah al-Sistani en fatwa med innehållet att de som skulle skriva den irakiska konstitutionen måste vara valda och inte nominerade av USA och Styrande Rådet i Bagdad. I november 2003 utfärdade han en ny fatwa med innehållet att övergångsregeringen måste vara vald. Det visade sig att Sistani hade mer makt än de exilirakier som stod på USA:s lönelista. Så när en Shia igår gick till vallokalerna var det för att deras ledare har utlovat att de kan få verklig makt för första gången. En del amerikanska kommentatorer har spekulerat i om Washington kan hålla Irak med stöd av kurder och shia som utgör 80% av befolkningen. Detta är ett missförstånd. Sunni kämpar mot den amerikanska ockupationen med vapen. Shia har inte deltagit i detta uppror med undandtag av Moqtada al-Sadrs revolt i Najaf i somras. I shia-samhället är 70% av medlemmarna mot den amerikanska ockupationen. Deras ledare har velat gå en politisk väg. Den entusiasm som shia känner inför valet kan vara ett tveeggat svärd. Vad händer om deras röster inte får någon utdelning i form av ökad makt?
PATRICK COCKBURN - Counterpunch
2005-01-31 USA sätter käppar i hjulet för europeisk diplomati
USA lägger hinder i vägen för den diplomatiska lösning som Frankrike, Storbrittanien och Tyskland försöker utarbeta tillsammans med Iran. Den europeiska taktiken har gått ut på att få Iran att avstå från sådan atomteknik som kan användas för att bygga kärnvapen. I utbyte mot ett sådant löfte skulle de europeiska länderna erbjuda Iran hjälp att köpa avancerad teknik inom telekom, flyg men även atomteknik. USA säger att den vill hindra Iran från att få tag i varor som kan användas i ett militärt nukleärt program, men gör en vid tolkning som också drabbar alla varor som kan användas antingen för civilt eller militärt ändamål. USA uttalade i november att den som sålde även obetydliga varor med potentiell militär användning till Iran skulle bestraffas. USA har nu satt så hårt tryck på europeiska företag så att de inte vågar handla med Iran i rädsla för att hamna i onåd hos USA och bli bestraffade. Det gäller så stora företag som Siemens, Thyssen Krupp och BP. Därmed har Europa ingenting att erbjuda Iran i de pågående förhandlingarna.
Daily Times, Pakistan
2005-01-29 Om du var en väljare i Irak
Du har inget dricksvatten. Du har inget avlopp. Du har inga pengar och ingen el. Dessutom kanske familjemedlemmar och vänner har dödats eller lemlästats av bomber eller kulor och en del av dem dog för att det inte finns nån fungerande sjukvård. Du måste gå till vallokalen för bilar har förbjudits. Du är förbjuden att lämna landet. Du måste gissa bland kandidaterna för namnen var hemliga fram till valdagen. Du kanske inte vågar gå och rösta utan gömmer dig hemma, rädd för att bli skjuten vid valurnan. Om detta val säger George W Bush:"Det är en otroligt hoppfull erfarenhet för det irakiska folket".
Kerry Cooke - Idaho Statesman
2005-01-29 En kult har tagit över
Seymour Hersh sa nyligen vid ett möte i New York:"Det är häpnadsväckande att i grund och botten är det en kult som tagit över, åtta eller nio neokonservativa har på något sätt tagit regeringsmakten. Hur och varför och hur de gjorde det så effektivt får vi inte veta förrän senare av historiker och när vi fått bättre dokumentation än vi har nu, men de lyckades ta över byråkratin och Kongressen, och pressen, med största lätthet. Det säger någonting om hur bräcklig vår demokrati är. Man måste ifrågasätta vilken demokrati vi har när det kan bli så att några få män i Pentagon och några få män i Vita Huset kan göra som de vill."
SEYMOUR HERSH - Counterpunch
2005-01-28 Valflyktingar
Dahr Jamail den oberoende journalisten, född i Texas, som finns på marken i Irak berättar om läget inför valet: "Nu är det tre dagar kvar till valet och folk är skäckslagna. Familjer flyr från Bagdad precis som dagarna före invasionen. De söker skydd från vad alla fruktar kan utveckla sig till ett ursinnigt utbrott av våld i huvudstaden, långa bilköer har bildats vid alla 'checkpoints' i utkanten av stan. Poliser och irakiska soldater försöker övertyga folk att stanna kvar i stan och rösta. Ingen lyssnar på dem. Medan Bagdad är fyllt av flyktingar från Fallujah, så fylls nu byar och mindre städer runt Bagdad med valflyktingar." Han träffar också en vän som varit i Fallujah som berättar om hur CNN arbetar: "Jag hade varit i Falluja i en vecka och det enda jag hade sett var hård militär taktik. De arresterar folk, sätter dem på lastbilar, bundna och med ögonbindlar. Var jag än såg rådde total förödelse". Folk berättar den ena fruktansvärda historien efter den andra om dödsfall efter dödsfall. Sedan fortsätter han: "Sen idag, kommer militären med ett dussin Humvees och marktrupper som stänger av ett område nära marknadsplatsen. Mitt i det hela står ett kamerateam från CNN och filmar trupper som kastar godsaker till barn medan män i oranga västar figurerar i bakgrunden och städar gatan. Tre marinkårssoldater står på gatan och utstrålar allt är ok. Det var första gången jag såg soldater som inte satt i en Humvee eller en Bradley. Jag blev verkligen förvånad. Alltihop var till 100% iscensatt för att skapa PR inför valet."
Dahr Jamail - Iraq Dispatches
2005-01-27 Gore Vidal kommenterar Bush invigningstal
Amy Goodman, Democracy Now, låter Gore Vidal kommentera George W Bush invigningstal. Här finns både en video-länk och en transkribtion av programmet. Gore Vidal tycker bland annat att talet är det mest oamerikanska som någon president hållit.
Democracy Now
2005-01-27 Hur USA blev den nation man kan vara utan
Michael Lind skriver i Financial Times: "I sitt andra invigningstal deklarerade George W Bush med evangelisk hänförelse: 'Idag talar Amerika ånyo till världens folk'. Men världens folk tycks inte lyssna. En ny världsordning håller verkligen på att växa fram - men dess arkitektur växer fram i Asien och Europa, på möten där USA inte är inbjudet." "Tänk på 'Asean Plus Three'(APT) som förenar länderna i sydostasien med Kina, Japan och Sydkorea. Denna grupp har potential att bli världens största handelsblock. De allt tätare banden mellan APT:s medlemsstater representerar ett betydande diplomatiskt nederlag för USA, som hade hoppats kunna använda 'Pacific Economic Co-operation forum' för att begränsa framväxten av en asiatisk ekonomisk regionalism på Amerikansk bekostnad." Artikeln belyser också ett stort antal områden där USA förlorat sin ledande roll - demokrati, mänskliga rättigheter, moral och institutionella reformer. När USA försöker bygga monopol bygger andra nätverk...Med sin stora tilltro till militär makt har USA, som vann kalla kriget, ironiskt nog börjat tillämpa den strategi som gjorde att Sovjetunionen förlorade det. Artikeln har gjorts tillgänglig på bloggen 'Washington Notes Archive' av Samuel C Clemens.
Michael Lind - Financial Times
2005-01-26 Tortyren fortsätter under ny regim
Upproret i Irak utspelar sig mot bakgrunden av den allmänna osäkerhet som uppstod när de USA-ledda styrkorna ockuperade Bagdad och avsatte Saddam Husseins regering. USA och dess allierade valde att stå och titta på när Bagdad och andra irakiska städer blev utsatta för utbredd plundring. Detta har präglat ockupationen och den politska omvandlingen, som har blivit våldsam och förödande. Hur USA har misskött/missköter sina förpliktelser när det gäller rättsprocess och behandling av fångar har blivit uppmärksammat efter Abu Ghraib-skandalen. Human Rights Watch riktar nu fokus mot irakiska säkerhetsstyrkor och myndigheter som utför olagliga arresteringar, använder lång tids förvar 'incommunicado', utför tortyr och annan dålig behandling av fångar (inklusive barn). Dessa förhållanden har blivit vanliga och rutinmässiga. Den irakiska interimregeringen ledd av Ayad Allawi, som profileras mot omvärlden som ett bevis på att Saddam Husseins våld och övergrepp tillhör historien, förefaller att ta aktiv del i dessa allvarliga överträdelser av grundläggande mänskliga rättigheter.
Human Rights Watch
2005-01-26 Om valet i Irak
Human Rights Watch har analyserat förutsättningarna för det irakiska valet:"Även om valet skjöts upp finns det ingen garanti för att säkerhetssituationen skulle förbättras. Tvärtom, eftersom upproret växer i styrka och den irakiska regeringen och den multinationella styrkan är oförmögen att kontrollera stora delar av landet, är det lika troligt att säkerhetssituationen bara kommer att försämras. Vilket scenario man än väljer kommer det irakiska folket att förlora sin rätt till att fritt välja sina ledare, utan fruktan och med full information."
Human Rights Watch
2005-01-26 Domstol frisläpper dokument från US Army
American Civil Liberties Union och andra människorätts-organisationer har via federal domstol lyckats få ett antal utredningar om övergrepp på fångar frisläppta. (Länk till de frisläppta dokumenten nedan).
American Civil Liberties Union
2005-01-26 Frisläppta dokument från US Army
Ett stort antal rapporter. Långa utredningar och helt vidrig läsning. En av rapporterna handlar om hur en 73-årig dam behandlades, inklusive sexuella övergrepp. Den 68-sidigar rapporten utmynnar i ett "det kom inet fram tillräckliga bevis varken för att bekräfta eller dementera hennes påståenden ". Många av rapporterna handlar om händelser som inträffat efter Abu Ghraib-skandalen. Uppenbarligen fortsätter allt som vanligt. Ett fåtal utredningar har lett till någon typ av straff för inblandade, men för majoriteten av fallen har armén bara lyckats producera en utredning som inte leder till någonting.
US Army
2005-01-25 Kan dollarn kollapsa?
Akilleshälen i den amerikanska ekonomin är skuldsättningen. Det antas allmänt att ökade krediter stimulerar konsumenternas efterfrågan. Och detta är sant upp till en viss nivå, men med den skuldnivå som USA uppnått idag finns en klar risk att ökad expansion av lånen istället bromsar upp efterfrågan. Det finns vissa tecken på detta, under Bush regeringstid har den ekonomiska tillväxten varit låg mätt med historiska mått. Den federala regerigens skuld är nu ofattbara 7.5 biljoner dollar. Den sista biljonen har tillkommit under Bush två sista år vid makten. Ett stort problem i är att större delen av lånen är tagna i utlandet, Kina, Japan och Europa. En störning i den kinesiska ekonomin skulle till exempel kunna tvinga Peking att börja sälja ut amerikanska statspapper med risk för ett kraftigt ras för dollarn och risk för global ekonomisk kollaps. Sedan har vi den gigantiska miltära budgeten och kampen om oljan...
Marshall Auerback - Mother Jones
2005-01-23 Vattenbrist i Bagdad
Riverbend berättar om situationen i Bagdad som bara blir sämre. Nu saknas vatten:"Det har inte funnits en droppe vatten i kranarna det senaste sex dagarna, sex dagar. I början av ockupationen kunde vattnet försvinna på sommaren, men då brukade det alltid finnas några droppar i någon av ledningarna i trädgården. Nu finns det inget där heller. Vi har köpt flaskor med vatten (men priserna stiger) för att använda till matlagning och som dricksvatten. Glöm det här med att städa. Det är verkligen frustrerande för alla brukar göra huset rent under Eid (stor irakisk högtid ungefär som vår jul /min anm.). Dagarna före Eid brukar vara en frenesi av moppar, kvastar, damtrasor och desinfektionsmedel. Städningen brukar skapa en känsla av utrymme för en ny start. Det är som om både huset och dess invånare blir pånyttfödda. Inte i år. Vi har bara tillräckligt med vatten för disk. För bad har vi fått klara oss med ett par liter värmda på fotogenvärmaren." Riverbend har frågat runt och vattenbristen tycks gälla i hela stan. Ryktena går att allt det här görs för att tvinga folket till valurnorna.
Riverbend
2005-01-22 Generation Kill
Chris Hedges rescencerar boken 'Generation Kill: Devil Dogs, Iceman, Captain America and the New Face of American War' av Evan Wright. "De unga soldaterna är tillräckligt tränade för att uppträda disciplinerat men uppmuntras samtidigt att upprätthålla sin naiva ungdomliga tro på osårbarhet. De har i krigstid mer makt i sina händer än de nånsin kommer att få igen. Från att ha varit minimi-avlönade anställda på ställen som Burger King, med ett framtida liv med dödligt trista jobb, blir de utsända i Marinkåren, 'Den mest storartade kämpande armén på denna jord'. Denna skillnad mellan vad de var och vad de sedan blev är andlös och berusande. Denna berusning når sin höjdpunkt i krigstid när alla tabun blir brutna. Mord straffas inte utan blir ofta belönade. Förstörelsens spänning fyller deras dagar med adrenalinkickar, underliga groteska landskap som nästan är hallucinogena, och en känsla av mening och sammanhang blir mäktigare än den alienation som många lämnade bakom sig. De blev vana att döda och utföra slakt utan någon annan tanke än att skapa en lättnad för sig själva".
Chris Hedges - New York Review of Books
2005-01-21 USA tillgriper kollektiv bestraffning
Amerikanerna blev attackerade av gerillan vid byn al Dora i utkanten av Bagdad för en tid sedan. Byborna förnekar all kontakt med gerillan och säger att den har kommit från andra platser för att attackera amerikanerna. Den amerikanska armén anlände senare med schaktmaskiner och hög ner alla palmträd, klippte av elledningar och förstörde den lokala bensinstationen. Livet för byborna blir svårt. Staketen är nedrivna och husdjuren blir attackerade av vargar. Pumpar fungerar inte längre så allt vatten måste bäras från floden till odlingar. På fälten finns massor med blindgångare. Nattetid avfyrar amerikanerna sina vapen i närheten av byn för att skrämma invånarna. De har också gjort räder nattetid när de har misshandlat olika personer och förstört deras möbler. En bybo säger om amerikanerna: "De säger att de ska göra saker och ting bättre för oss, men det blir bara sämre".
Dahr Jamail - Inter Press News Service
2005-01-21 Vilka vapen användes i Fallujah?
USA:s armé fraktar nu bort hela husruiner från Fallujah. Runt vissa bombkratrar skalas det översta jordskiktet bort, läggs på lastbilar och förs bort från platsen. Dessa aktiviteter tycks gälla de områden där de allra hårdaste striderna försigått. Allt tyder på att USA arbetar med att utplåna spåren efter de vapen som använts.
Dahr Jamail - Iraq Dispatches
2005-01-21 Nürnberg-principerna
USA:s nya justitieminister Gonzales råd till presidenten innebar att det var ok med tortyr och att Geneveöverenskommelsen var irrelevant. Men ännu har ingen vågat säga att 'Nürnberg Principerna' är irrelevanta. Det skulle ju innebära en revidering av de rättsprinciper som formulerades efter andra världskriget och skapa ett antiklimax som skulle ge Nazisterna rätt och att de var fel att straffa dem. Den som är intresserad av dessa principer kan läsa dem här. (Kortfattat kan man säga att den som bryter freden och inleder ett illegalt krig kan straffas, även om han är högsta chef för en stat. Tyvärr får man väl konstatera att de principer som segermakterna formulerade efter andra världskriget i nuvarande historiska skede trots allt är irrelevanta eftersom ingen polisiär makt kan ingripa om de som bryter mot principerna kan försvara sig med jordklotets största vapenarsenal.)
Nancy Oden - Counterpunch
2005-01-20 Om det irakiska valet
Inga debatter har förekommit. Det finns 111 olika alternativ att rösta på. Det finns inga broschyrer som förklarar de politiska programmen. Irakierna vet inte i vilken lokal de ska rösta, de vet inte hur valsedlarna kommer att se ut, dessutom är namnen på de 7400 kandidaterna hemligstämplade av säkerhetsskäl. (Börjar inte det här låta som en bladlös kniv utan skaft?)
Edmund Sanders - Los Angeles Times
2005-01-20 Föräldrarna dödades
Amerikanska soldater öppnade eld mot en privat bil, där en familj på 7 personer färdades, i staden Tal Afar i Irak. Föräldrarna dödades. Fotoreportage av Chris Hondros på fotobloggen Fallujahinpictures
Chris Hondros - Getty Images
2005-01-20 USA kommer inte att lämna Irak
American Enterprise Institue - en ledande neokonservativ tankesmedja har publicerat en artikel som utlovar att de amerikanska trupperna kommer att stanna kvar i Irak. Thomas Donelly skriver att även när det irakiska motståndet är knäckt återstår frågan om regional säkerhet. Det amerikanska engagemanget i Irak kommer att växa när landet nu rör sig mot demokrati. Den nuvarande interimregeringen är inte i position att förhandla fram ett avtal om varaktig närvaro av amerikansk militär. Men en lagligt vald irakisk regering kommer både att kunna och vara berett på att skriva ett sådant avtal eftersom Shia ledarna erkänner detta faktum och de kurdiska partierna kommer att kräva fortsatt amerikansk närvaro. Den amerikanska närvaron motiveras av 1: Det globala kriget mot terrorismen. 2: Kampen om ett stor-Mellanöstern att förvandla. Intressena sträcker sig bortom Persiska Viken och in i Centralasien, som exempel nämns flygbaserna i Uzbekistan och Kirgisistan.
Thomas Donnelly - American Enterprise Institute
2005-01-19 Raed reser i Iran
'Raed in the middle', en irakisk bloggare, befinner sig på resa i Iran. Det ska bli intressant att läsa vad han skriver. Han berättar att det finns många afghanska flyktingar i Iran. När Afghanistan nu har blivit 'befriat' har den iranska regeringen försökt tvinga flyktingarna att åka hem. Men egendomligt nog gör dessa människor allt vad de kan för att undvika en hemtransport till det 'demokratiska' Afghanistan och tycks föredra att stanna kvar i det 'onda' Iran.
Raed in the middle
2005-01-18 Armén vägrade hjälpa skadat barn
En sergeant i amerikanska armén vägrar återvända till Irak. Att bevittna krigets brutala realitet har fått honom att tänka om och välja sitt samvete framför sitt engagemang i den egna truppen. Bombade hus och irakier som tvingas leva i lerhus och dricka ur lerpölar, massgravar i Khanaqin nära den iranska gränsen där hundar levde på liken av män, kvinnor och barn. Han minns särskilt när hans konvoj passerade en knappt 10 år gammal flicka vid vägkanten med en svårt skadad arm. "Hennes arm var bränd, tredje gradens brännskada, helt svart. Och hon stod där med sin mor som bad om hjälp". Men officeren som hade befäl över truppen vägrade att hjälpa till med motiveringen att truppen hade ett begränsat medicinskt förråd. "Det öppnade mina ögon för hur sinnesjukt detta var." Soldaten har 10-års tjänstgöring i armén bakom sig.
RUSS BYNUM - Associated Press
2005-01-18 Efter det irakiska fälttåget kommer det iranska
Seymour M. Hersh skriver i New Yorker om hur Bush och hans säkerhetsrådgivare tar ett allt hårdare grepp om underrättelsetjänsterna. Trots den alltmer söndervittrade säkerhetssituationen i Irak har Bushadministrationen inte förändrat sitt långsiktiga politiska mål i Mellanöstern: 'att skapa demokrati i hela regionen'. Kriget mot terrorismen kommer att expandera och placeras under Pentagons kontroll. Presidenten har redan auktoriserat hemliga kommandogrupper och specialstyrkor att utföra hemliga operationer mot misstänkta terroristmål i ett antal nationer i Mellanöstern och Sydasien. En källa som tidigare haft en hög befattning inom underrättelsetjänsten säger till Hersh: "Detta är ett krig mot terrorismen, och Irak är bara ett fälttåg. Bushadministrationen ser det här som en stor krigszon. Nästa fälttåg blir det iranska. Vi har förklarat krig och rötäggen, var än de finns, är fienden." Den kraftigt kritiserade försvarsministern Donald Rumsfeld kommer att få ökad makt. Enligt uppgift mötte han nyligen, efter valet, den högsta militärledningen och talade i princip om för dem att nu hade nejsägarna fått göra sin röst hörd och det amerikanska folket hade inte accepterat deras budskap. Amerika skulle stanna kvar i Irak och till det fanns inget alternativ.
SEYMOUR M. HERSH - New Yorker
2005-01-17 Fatimah är död
Enligt Irakiska motståndets webbsida (rubrik Bagdad) är Fatimah död. Hon är känd sedan hon smugglade ut ett brev från Abu Ghraib där hon vittnade om de amerikanska fångväktarnas gruppvåldtäkter på de kvinnliga fångarna. Hon dog under en bombattack som gerillan företog mot fängelset. Enligt irakiska motståndet ska också 68 amerikaner ha dött under attacken.
Iraqi Resistance Report
2005-01-17 'Hotelljournalism'
Få journalister vågar sig ut på gatorna i Irak. De får sitta kvar på sina hotellrum och skriva sina rapporter och utföra det som Robert Fisk kallar 'hotelljournalism'. "För sex månader var det fortfarande möjligt att lämna Bagdad på morgonen, åka till Mosul eller Najaf för att göra ett reportage, och återvända på kvällen. I augusti tog det mig två veckor att förhandla fram en säker tiomila tripp utanför Bagdad. Då såg jag att de militära kontrollpunkterna var övergivna, vägen kantades av förstörda amerikanska fordon och utbrända polisbilar. Idag är det näst intill omöjligt. Chaufförer och översätare som arbetar för tidningar och tv-bolag är hotade till livet", skriver Robert Fisk och frågar sig om något krig någonsin har haft så dålig journalistisk täckning.
Robert Fisk - Global Echo
2005-01-14 När torterarna utreder sitt eget torterande
Robert Fisk har intervjuat en f.d general i Saddam Husseins armé. Han blev gripen av amerikanerna i november 2003 och hölls fången till maj 2004 bland annat på Abu Ghraib. Han berättar om de vidriga förhållanden på fängelset. Till generalens häpnad började förhörsledarna fråga honom om han hade några bevis på tortyr på Abu Ghraib. "Historien om tortyr hade kommit ut och de sade att en speciell kommité höll på med en undersökning och de hade order att fråga alla fångar för att få fram bevis. De skrev ner uppgifterna på papper men sade ingenting. Men den dåliga behandlingen fortsatte."
Robert Fisk - Global Echo
2005-01-14 Jättesmuggling som gynnade Saddam utfördes med USA:s vetskap
(Vita Husets hyckleri slår rekord igen)I månader har den amerikanska kongressen undersökt aktiviteter som trotsade sanktionerna under FN:s 'oil for food'-program och hjälpte Saddam Hussein att bygga upp hemliga fonder för att skaffa vapen och köpa inflytande. President George W Bush har ställt som villkor att den som vill ha stöd från den internationella organisationen måste vara fri från oegentligheter begågna under multi-miljard dollar programmets tid. MEN nu visar en undersökning som gjorts av 'Financial Times' och den italienska finanstidningen 'Il Sore 24 Ore' att den enskilt största och fräckaste smugglingsoperation som företogs under 'oil-for-food'-programmet skedde med den amerikanska regeringens vetskap!!
Claudio Gatti - Financial Times
2005-01-13 Staden där polisen gömmer sig bakom masker
Robert Fisk beskriver hur Bagdad intagits av en läskig kompakt skräck:"I al-Hurriya-korsningen passerar igår morse fyra lastbilar med irakiskt nationalgarde -- Iraks framtida räddare, enligt George Bush -- min bil. Deras vapen är som piggsvinspiggar, som pekar på varje bilist, på varje irakier på trottoaren, den irakiska armén pekar med sina vapen på sitt eget folk. De bär alla masker -- svarta huvor eller skidmasker eller keffiyahs som bara lämnar en smal springa för rädda ögon. Jag såg exakt samma scen på gatorna i Mahmoudiya, söder om Bagdad, förra sommaren innan staden föll i rebellernas händer. Nu ser jag det i huvudstaden."
ROBERT FISK The Independent
2005-01-12 Först jagade de terrorister...
"Om Bush fortsätter att ta bort mänskliga och civila rättigheter - och installationen av Alberto Gonzales som justitieminister verkar vara en kampanj i den riktningen - kan vi närma oss ett 'Pastor Niemöller'-ögonblick snabbare än vi kan föreställa oss", säger Thom Hartman i Counterpunch. (Pastor Niemöller verkade i Tyskland på 30-talet och sattes i koncentrationsläger av Adolf Hitler. Han är berömd för citatet: "Först hämtade de kommunisterna, men jag var inte kommunist så jag sa inget. Sedan hämtade de socialdemokraterna, men jag var inte socialdemokrat, så jag sa inget. Sedan hämtade de fackföreningsfolket, men jag sa inget för jag tillhörde inte fackföreningen. Och sedan hämtade de judarna, men jag var inte jude, så jag gjorde inte så mycket. Sedan hämtade de mig och då fanns det ingen kvar som kunde kämpa för mig." När Bushregimen upphäver Habeaes Corpus ('du skall föra individen inför domstol') förstörs en av grundbultarna i det moderna västerländska samhället.
Thom Hartmann - CommonDreams.org
2005-01-12 Kritiska frågor till Gonzales från USA-generaler
Inför Alberto R. Gonzales utnämning till justitieminister har 12 amerikanska generaler formulerat ett öppet brev till senatens juridiska utskott som innehåller ett antal frågor som måste ställas till Gonzales före hans utnämning. Gonzales har ju likt en consiglieri i maffian bistått Bush med juridiska råd om hur man ska bära sig åt för att kunna kringgå Genevekonventionen och hur man skall kunna använda tortyr för att få fram underrättelsematerial. Hans tidigare arbete är så uppskattat av Bush att han nu vill utnämna honom till justitieminister. Generalerna anser att de illegala metoder som använts har skadat USA:s rykte, underminerat seriöst underrättelsearbete, och ökat risken för de amerikanska trupper som tjänstgör runt om i världen.
USA-generaler - Truthout
2005-01-11 Specialrapport från Fallujah
Guardian Films och Channel 4 har gjort en film om när Dr Ali Fadhil återvänder till Fallujah, tyvärr går den inte att se på webb utanför UK, men det finns en transkribtion av innehållet absolut värd att läsa. Ett citat: "Jag var här precis före amerikanernas attack. Det är svårt att förstå att det är samma stad; det är helt otroligt, förstörelse överallt. Fallujah var en av de få moderna städerna i Irak och nu finns här ingenting. De enda människor jag ser här är folk som försöker hitta var de brukade bo." I programmet intervjuas en ledare från motståndsrörelsen som hävdar att de drog sig ur staden före USA:s slutliga attack av taktiska skäl.
Guardian Films & Channel 4 News
2005-01-11 'Salvador-alternativet'
Ett tecken på tilltagande desperation hos Pentagon är att de nu börjar diskutera något som kallas 'Salvador-alternativet'. Detta innebär att utbilda dödsskvadroner med uppgift att mörda och infånga personer som tillhör det irakiska motståndet. Troligtvis skulle kurdiska peshmerga och shiitiska milismän handplockas och tränas för uppgiften av US Special Forces. Reagan-administrationen använde metoden i hemlighet i Salvador på 80-talet för att stävja det framgångsrika vänster-upproret i landet. Dödsskvadroner, Contras, mördade rebelledare och sympatisörer men även katolska nunnor. USA:s ambassadör i området vid denna tidpunkt var Negropointe som redan finns på plats i Bagdad. USA:s regering har alltid nekat delaktighet i Contras dåd. Att 'Salvador-alternativet' nu diskuteras får tolkas som ett indirekt erkännande.
Michael Hirsh and John Barry - Newsweek
2005-01-11 USA har skapat ett eget 'nyspråk'
Bob Burnett tycker i Commondreams att dagens USA alltmer börjar påminna om den framtidsvärld som George Orwell beskrev i boken 1984 där staten 'Oceania' hade ett Sanningsministerium som kontrollerade folks tankar med 'nyspråk'. Ministeriets slogans var 'Krig är fred', 'Frihet är slaveri' och 'Okunnighet är styrka'. Bushadministrationen har utvecklat sin egen variant av nyspråk som Bob Burnett kallar 'Bushspråk' som redan kontrollerar tankarna hos 60 miljoner amerikaner. Burnett: "Framgången för Bush sanningsministerium har skapat den paradoxala situationen att trots att en majoritet av amerikanerna känner att invasionen av Irak var ett misstag så tror de fortfarande att George W Bush kommer leda nationen till seger. Resten av världen ser med förvåning på hur USA spolas allt djupare ner i toaletten. Utlänningarna har ju inte förtrollats av 'Bushspråk' och har svårt att förstå våra nya motton 'In George we trust' och 'Okunnighet är styrka'".
Bob Burnett - Commondreams
2005-01-11 Bush kröning kostar $50 millioner
Om 11 dagar påbörjas Bush andra period i Vita Huset. Detta kommer att firas med en av de största festerna i amerikansk historia med en prislapp på 50 miljoner dollar. Gräddan av USA:s republikaner kommer att deltaga i ett fyra dagar långt firande med en pompa och ståt som får vissa kritiker att tänka på Ludvig XIV:s slösaktiga spektakel. För att skydda tillställningen kommer en armé av 10.000 poliser, secret service- och FBI- agenter att patrullera huvudstadens gator, luftvärn utplaceras och prickskyttar att bemanna taken.
Paul Harris - Guardian
2005-01-10 Fallujah nämns inte längre vid namn
Strider pågår fortfarande i Fallujah, så sent som den 7 januari bombade det amerikanska flygvapnet 'militanta mål' i staden. Staden nämns inte längre vid namn i det amerikanska centralkommandots rapporter där man hellre numera talar om 'Anbar-provinsen', det vidsträckta geografiska område där Fallujah är beläget. Av förståeliga skäl vill inte USA så gärna ha fokus på Fallujah i nuläget. De senaste veckorna har människor som flydde från staden börjat återvända till en stad som nu är helt förstörd, utan vatten, avlopp och elektricitet. I en intervju med BBC News rapporterade Dr Saleh Hussein Isawi från sjukhuset i Fallujah: "Jag var inne i staden och 60 -70% av husen är helt krossade och förstörda...Av de 30% som fortfarande finns kvar tror jag inte att det finns ett enda som inte har någon form av skada". Alla döda kroppar är visserligen bortplockade från gatorna men inne i de förstörda husen ligger lik kvar. En återvändare hittade en död granne vars lik delvis var uppätet av hundar. Amerikanerna tror dock att detta ska gå lätt att fixa till och tycks glömma den bitterhet som förstörelsen av en hel stad skapar hos människor. En marinkårssoldat är i en intervju i Los Angeles Times övertygad om att "invånarna kommer att acceptera att förstörelsen var nödvändig för att Fallujah skulle bli kvitt upprorsmännen som kontrollerade deras stad." Man kan undra om de 300.000 invånaran i Fallujah verkligen kommer att se det på det sättet eller om konsekvensen blir ett ökat stöd för motståndsrörelsen och att USA får skörda vad de själva sått.
Nigel Parry - Electronic Iraq,
2005-01-09 Al-Quaidas 'finansminister' ställs inför rätta i New York
Der Spiegel skriver om den förestående rättegången i New York mot Ali Hassan al-Muajjad, en imam från Jemen. Han anklagas att ha finansierat terrordådet den 11-september. Bevisen mot honom vilar i huvudsak på ett enda vittne en man vid namn Mohammed al-Ansi, som nu hotar att inte ställa upp i rättegången eftersom han får för lite betalt. Herr Ansi är misstänkt för bedrägerier i Jemen och efter ankomsten till USA har han forsatt med checkbedrägerier, en bakgrund som minskar hans trovärdighet som vittne. Den anklagade Muajad är en ansedd imam och folkhjälte hemma i Jemen. Han greps av västtysk polis sedan han lurats till Frankfurt. Återigen förvånas man över den låga standard som de amerikanska myndigheterna har börjat arbeta efter.
Georg Mascolo - Der Spiegel
2005-01-09 Dollarn är i riskzonen
USA:s årliga handelsunderskott har ökat från $77 miljarder(1991) till nästan $650 miljarder (2004). Detta är omkring 6% av BNP. I ett fattigt land brukar IMF (Internationella valutafonden) ingripa och kräva strukturella anpassningsprogram när handelsunderskottet stiger över 5% av BNP. Samtidigt har den amerikanska staten gått från ett budgetöverskott på 90-talet till ett rekordartat budgetunderskott på $412 miljarder för år 2004 beroende på att Bush skattelättnader för de superrika kostat över $1 biljon och det s.k "kriget mot terrorn" kostar stora summor. Situationen kommer antagligen att förvärras ytterligare eftersom Bush planerar fler skattesänkningar och privatisering av Socialförsäkringssystemet. För att få det hela att gå ihop lånar USA för närvarande omkring $1.8 miljarder varje dag. Vilka är det då som lånar ut? Förväntningarna är att under det kommande året kommer Kina, Japan och andra ostasiatiska länder att finansiera halva handelsunderksottet. Financial Times kolumnist John Plender skrev nyligen något ironiskt "världens enda supermakt är beroende av Kina som riskkapitalist för sitt gigantiska valutaunderskott". När nu dollarvärdet devalveras finns risken att kreditgivarna lessnar eller att privata investerare börjar satsa på ett ökat dollarfall. Detta skulle få djupgående konsekvenser för USA och världsekonomin.
Alan Maass - Counterpunch
2005-01-04 Guantanamo är en maktdemonstration
Mike Whitney skriver i Counterpunch: "Fängelseanläggningen i Guantanamo Bay är den klarast lysande stjärnan på Bush himmel. Den reser sig över det politiska landskapet som ett monument över mänsklig grymhet. Det är just därför som administrationen valde att smälla upp det till världens åsyn. Det är deras sätt att annonsera att spelets grundläggande regler är förändrade. Egentligen behövs inte Guantanmo. USA har god erfarenhet av att dölja politiska fångar. CIA har transporterat misstänkta fiender till gömda ställen så länge det funnits. 600 fångar hade antagligen inte skapat någon större uppståndelse om de stoppats undan på någon avlägsen plats på jorden. Men, det är inte det som är syftet med Guantanamo. Avsikten med Guantanamo är att sända meddelandet om att det internationellt accepterade lagliga normerna är annulerade och från och med nu utgår all lag från Washington. "
Mike Whitney - Counterpunch
2005-01-04 Gerillan i Irak fler än 200.000
Chefen för irakiska underrättelsetjänsten General Mohamed Abdullah Shahwani säger i en intervju: "Jag tror att motståndsrörelsen är större än den amerikanska armén i Irak och har mer än 200.000 medlemmar." Han bedömer att kärngruppen är 40.000 hårdföra kämpar men räknar man alla som utför enstaka aktioner eller stöder motståndsrörelsen med upplysningar och förnödenheter blir medlemstalet över 200.000. Dessa uppgifter avviker från de bedömningar som gjorts av amerikanska armén. Senast i oktober trodde de att gerillan bestod av 20.000 hel- och deltidsmedlemmar. En USA-officer som vill vara anonym medger: "När det gäller storleken på motståndet har vi ingen riktigt bra uppfattning om storleken. Även om general Shawani uppger ett stort antal är det inte omöjligt att hans bild av situationen är riktigare." En av motståndsgrupperna 'Den islamska armén' har i dagarna hotat att utföra attacker inne i USA.
Peninsula - Quatar
2005-01-04 USA-elit stod i fascisternas tjänst
Medan tyskarna förväntas tvätta sin Förintelsebyk och axla den moraliska skulden för 1900-talets judeförföljelser, har de flesta amerikaner som stod på nazisternas sida undgått att ställas till svars. Eva Schweitzer, tysk forskare och doktor i amerikanistik, belyser problemet i sin nyligen utgivna bok 'Amerika und der Holocaust'. Svenska Dagbladet har en artikel om boken. Texaco levererade till exempel olja och bensin till de tyska ubåtarna. Även den nuvarande presidentens farfar Prescott Bush gjorde fina affärer med de tyska nazisterna.
PER SKANS - Svenska Dagbladet
Övrigt
CITAT
REGISTER
GALLERI
OM IRAKSIDAN
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
Scanning an Iraqi citizen's retina at Brahma Park in Fallujah, Iraq, on Jan 25, 2005. (photo: DoD)
RAMADI, IRAQ: - Iraqis escorted into polling station by commandos walk past American soldiers from the 1st Batallion, 503rd Infantry. (Joe Raedle/Getty Images)
Iraquis! Come out with your votes in the air
BAGHDAD, IRAQ January 28, 2005 A car bomb went off next to a polling station in south of Baghdad one hour after a suicide bomber targeted a police station in the same area. January 28, 2005, Baghdad, Iraq. Baghdad is witnessing a surge of violence as the country prepares for elections on Sunday. The (Ghaith Abdul-Ahad/Getty Images)
BAQUBA, IRAQ 27 January 2005 A corpse lies on the ground as US soldiers secure the scene following following an explosion in the northeastern city of Baquba, 60 kms from Baghdad 27 January 2005. (Hrvoje POLAN/ AFP PHOTO / Getty Images)
BAGHDAD, IRAQ January 28, 2005 An Iraqi woman cries as she is trying to locate a relative in the area of a car bomb that targeted a police station south of Baghdad on January 28, 2005, Baghdad, Iraq. Four policemen were killed in the attack which was followed by another in less than an hour in the same area. (Ghaith Abdul-Ahad/Getty Images)BAGHDAD, IRAQ)
SAMARRA, IRAQ - TODAY Democracy is Coming  An injured person is brought into the emergency room of a local hospital in Samarra, 125 kms north of Baghdad, 27 January 2005. A double suicide attack in the centre of the Sunni Triangle city of Samarra killed at least 11 people, police said. The dead included eight soldiers and three civilians, police said. Seven other people were injured. PHOTOGRAPHER: DIA HAMID Copyright: 2005 AFP/Getty Images
A Father carries his injured son to a car to be taken to a neurological hospital from the emergency room - Ali Al-Saadi / AFP / Getty
As the children get out of the car one of them screams, her hands covered in blood...
TAL AFAR, IRAQ EARLIER TODAY The Soldiers Killed Her Parents   An Iraqi girl screams after her parents were killed when U.S. Soldiers fired on their car during a dusk patrol January 18, 2005 in Tal Afar, Iraq. The car held an Iraqi family of seven of which the mother and father were killed. Photographer Chris Hondros Agency: Getty Images Photo Date: JANUARY 18
BASRA, IRAQ Growing Up in Iraq. Photographer: ESSAM AL-SUDANI Agency: Getty Images Photo Date: 12 January 2005 Iraqi youth stand around the remains of a human body still lying on a street following a bombing last night in the center of the southern city of Basra, 500 kms from Baghdad, 12 January 2005.
Muqdadiyah, IRAQ Run Over by a US Tank.Relatives mourn over family members killed by a United Steas tank in Baquba on Friday, 14 January 2005. Ten Iraqis were killed and one injured Friday when a U.S. tank ran over a minibus in Muqdadiyah, 45 kilometres northeast of Baquba, police said. Photogapher: ALI HUSSEIN Agency: EPA/SIPA Date: January 14th
FALLUJAH, IRAQ: Old Iraqi woman cries in front of her flattened house in Fallujah as US Marines from Lima Company patrol the area, some 50 kilometers of west of the capital Baghdad, 04 January 2005. The devastated city came under US military assault trying to flush out insurgents in November.  Photographer: Hrvoje POLAN Agency: AFP/Getty Images Photo Date: 4 Jan 2005 10:51 AM
ok so i backed up and did it agin
Collateral damage no crying they make
Rowson om Blair och Irak
Martin Rowson om Rumsfelds besök i Irak
FLER BILDER -->
Länkar
Am.CivilLiberties union
Bushwatch
Counterpunch
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Information Clearing House
Iraq Dispatches
Juan Cole
NewsNow
Ockupation Watch
The Progressive
Rational Enquirer
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Tom Paine
thruthout
Baghdad burning(blog)
Billmon
Bob´s links and rants
Raed in the middle
Irakiska motståndsrörelsen
US Central Command
Videos
'Depleted Uranium'
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2004
1 AUG -31 DEC
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR