Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Irak under ockupation år 2

"Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy."
(Henry Kissinger)

Datum Rubrik Beskrivning
NORDKOREA
Nyhetslänkar: Uppdaterad 29 september
------------
---------------------------------------------------------------------------
2004-12-31 Tack gode Gud för Tsunamin och 2000 döda svenskar!!!
(Off Topic)Westsboro Baptist Church i Kansas, USA gläder sig åt katastrofen i Sydasien. (Visar den andliga myllan för irakkriget och Abu Ghraib).
Raw Story
2004-12-31 Rapporter från irakiska motståndsrörelsen
Det finns ingen oberoende rapportering av vad som händer på marken i Irak. Den här länken går till den irakiska motståndsrörelsens rapporter. De ger ofta precisa klockslag för olika händelser och borde kunna verifieras. De tycks driva en framgångsrik kampanj mot ockupationsarmén. För objektivitetens skull har jag i länklistan i högerspalten lagt en länk till det amerikanska överkommandot (US Central Command).
Free Arab Voice
2004-12-31 Inte längre tillåtet för Bush att beordra tortyr av fångar
Amerikanska justitiedepartementet har reviderat det memo som sedan 2002 givit presidenten befogenhet att beordra tortyr. Omprövningen har skett efter alla rapporter om hur fångar har plågats i Abu Ghraib och på Guantanamo Bay.
Curt Anderson - Associated Press
2004-12-30 Läget i Irak
Occupation Watch sammanfattar situationen i Irak: "Irak fortsätter att blöda, och en betydande del av landet kontrolleras av styrkor som gör motstånd mot ockupationstrupperna och interimregeringen. Den USA-kontrollerade 'regeringen' kontrollerar delar av Bagdad - men även där är dess ministrar och civila tjänstemän utsatta för bilbomber och attentat. Städerma Baquba, Kut, Mahmoudiya, Hilla, Fallujah och Ramadi är utanför regeringens kontroll. Iyad Allawi, 'premiärministern', är knappast mer än borgmästare i Bagdad."
Occupation Watch
2004-12-29 Kriget har skapat minst 100.000 dödsoffer i Irak
Den här rapporten publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet i slutet av oktober. Det är en vetenskaplig undersökning som gjorts av intervjuteam på marken. Dessa har riskerat livet för att kunna genomföra undersökningen under september månad 2004. Det är en lågt beräknad siffra. De hushåll man undersökte i staden Falluja plockades till exempel bort eftersom dödstalen där var abnormt stora. Det är anmärkningsvärt att den fått så lite uppmärksamhet.
The Lancet
2004-12-29 Foton från Irak
Webbplatsen 'Under Mars' innehåller nästan 1000 foton som skickats av militär personal i Irak.
The memory blog
2004-12-28 Oljereserverna ska privatiseras och bidragen till befolkningen skall skäras ned
USA hjälper nu interim regeringen i Irak att genomföra stora ekonomiska förändringar, vilket inkluderar nedskärningar av socialt understöd och ger USA bolag full tillgång till landets oljereserver. Oljeaffärer som den tidigare regeringen träffat med Frankrike och Ryssland kommer att omprövas. "Det ser mycket lovande ut för amerikanska investerare och för de amerikanska bolagen, särskilt för oljebolagen", sade interimregeringens finansminister,Adil Abdel Mahdi, vid en presskonferens på National Press Club i Washington i tisdags förra veckan. I oktober gjorde interimregeringen en överenskommelse med IMF, Internationella valutafonden, som innebär att understöds- och hjälpprogram ska skäras ned för det irakiska folket.
Inter Press Service News Agency
2004-12-28 Hur är det i Falluja?
Den första belägringen av Falluja i april 2004 slutade med nederlag för amerikanerna, trots att de använde 1-tons bomber och AC-130 Gunships som kunde förinta ett helt stadskvarter på mindre än en minut. 1200 irakier sprängdes, brändes levande och sköts men 2/3 av offren var civila, mest kvinnor och barn. Amerikanerna blev tvungna att dra sig tillbaka göra en s.k strategisk reträtt. Men förnedringen fanns kvar som ett öppet sår för den amerikanska krigsmakten. I november återupptog den amerikansa armén sitt anfall på Falluja. Världens mäktigaste krigsmakt stod emot kämpar i tennisskor beväpnade med hemgjorda raketgevär. USA har deklarerat tre militära mål. 1. Att döda eller fånga den jordanska 'terroristen' Abu Musab al-Zarqawi (om han existerar)och bekämpa 4 - 5000 misstänkta rebeller. 2. Att befria Falluja från kriminella element och säkra staden för valen i janurai 2005. 3. Att låta det goda bekämpa det onda. (Det finns underrättelserapporter som också antyder en mission att kunna förstöra Satan eftersom det fanns tecken på att han bodde just i Falluja). Den vapenkraft som riktades mot Falluja är den största i militärhistorien, riktade mot ett enskilt miltärt mål, sedan slaget om Berlin 1945. Operationen, 'Phantom Fury', började den 8 november och seger proklamerades runt den 15 november. Fram till denna dag gjordes satelitfoton över Falluja tillgängliga för media, men denna publicering upphörde abrupt den 15 november. Röda Korset hade så sent som den 20 december fortfarande inte fått komma in i staden. Skribenten tycker det är märkligt att amerikanerna säger sig ha vunnit en stor seger men inte publicerar några foton och misstänker att amerikanerna har misslyckats än en gång.
Abhay Mehta - Outlook India
2004-10-25 380 ton militära sprängämnen har försvunnit
FN rapporterar idag att 380 ton militära sprängämnen har försvunnit från al Qaqaa i Irak. Före USA:s ockupation av Irak ansvarade FN-organet IAEA för lagret, som hade det inslutet och plomberat. IAEA kontrollerade lagret eftersom den här typen av sprängämnen kan användas till att framställa 'tändhattar' till atombomber. Den amerikanska armén säkrade aldrig platsen och idag har alltihop försvunnit. En västerländsk diplomat som väl känner till IAEA:s arbete säger att det är svårt att förstå hur den amerikanska miltären har kunnat tillåta att den plundrats. "Det var en välkänd plats. Om du bara skulle valt att ta kontroll över ett fåtal platser i Irak skulle Al Qaqaa vara en av dem." De farliga ämnena var HGX, som kan användas till detonatorer i atombomber och RDX. Man använder även de ämnena för att tillverka 'plastic explosives' där C4 är de mest välkända, som har använts av terrorister.
Louis Charbonneau - Reuters
2004-10-22 Tribunalerna har börjat sitt arbete i Guantanamo
Der Spiegel har varit där och det scenario som beskrivs är fullständigt absurt. Fångens namn får inte avslöjas, det är hemligstämplat, alltså tilltalas de med nummer. Förhören äger rum i ett litet kontor. Fången bär tunga kedjor som sätts fast i golvet och fångvaktarna bär blå gummihandskar och som all personal en namnbricka men namnet har tejpats över?!. Målet med den nuvarande processen är att utreda vilka som verkligen är s.k. 'enemy combatants'. De samarbetsvilliga fångarna får vita kläder, De som vägrar bär orange. De som samarbetar får sitta i läderfåtölj. De som inte gör det får en fällstol. Hittills har 123 förhör verkställts, 68 av 69 har blivit klassificerade som 'enemy combatants'.
GEORG MASCOLO - Der Spiegel
2004-10-22 Slaget om Falluja har börjat
En invånare i Falluja berättar för Al Jazeera:"Amerikanska helikoptrar och bepansrade fordon bombarderar staden i ett försök att förstöra dess infrastruktur, utan att bry sig om det drabbar civila eller motståndskämpar." Observatörer i Falluja berättar för al Jazeera att ambulanser inte har kunnat nå de områden där striderna äger rum. Bland bekräftade civila offer den senaste veckan finns en familj som sköts ner vid en amerikansk checkpoint och en ung flicka som dödades när amerikanskt artilleri förstörde hennes hem. Amerikanerna har ställt som krav att den beryktade terroristen al Zarqawi skall utlämnas från staden, men en stamledare,Ali Ibrahim Faris, säger till Associated Press:"Jag tror inte att al-Zarqawi finns i Irak. Det är en myt som amerikanerna har skapat för att skapa förvirring". Chefsförhandlaren för staden Falluja, Khalid al-Jumaili, avfärdar den amerikanska propagandan om Zarqawi som jämförbar med påståendena om att irak hade massförstörelsevapen.
James Cogan - Global Echo
2004-10-20 Soldaternas familjer hamnar i fattigdom
"Det är inte avlöning än och jag har tre barn hemma", säger Gloria Mendes."Jag måste ge dem mat och flottan betalar inte tillräckligt för att det ska räcka till för att leva här i San Diego". Cirka 500 familjer kommer till ett ställe på militärbasen som heter Food Locker för att få fria livsmedel som affärer, militären och pojkscouterna har skänkt. Man hör samma sak från alla vapenslagen, eftersom värvade män och kvinnor kan tjäna så lite som $1.104/månad (ca. 7.500 SEK). På Food Locker ser volontärerna allt fler familjer som kämpar på i tysthet."Vi har unga män och kvinnor som riskerar sitt liv varje dag, och de tjänar inte tillräckligt. Det är inte rätt."
CBS
2004-10-20 80% av rösterna kommer att räknas av företag lierade med Bush
Freelance journalisten Lynn Landes har gått till domstol för att hindra användandet av elekroniska maskiner vid det amerikanska presidentvalet. Lynn säger: "Det här landets valsystem är en skandal. I de kommande valen kommer ett par bolag (ES&S och Diebold) med starka band till det republikanska partiet att räkna 80% av rösterna i hemlighet. Demokratiska kandidater borde befinna sig i federala domstolar nu och protestera mot denna galenskap. Det lär vara för sent efter valet."
Online Journal
2004-10-18 Media som designar medvetande
Professorn i mediastudier vid New Yorks universitet, Mark Crispin Miller, har i en nyutgiven bok "The age of information" förklarat hur påverkan från den politiska högern har ändrat media från att rapportera nyheter till att designa vår medvetande. Miller skriver: 'The Age of Information' har blivit en 'Age of Ignorance'." Miller har starka argument. Han beskriver till exempel hur CNN och Fox News förstörde Scott Ritters trovärdighet. Scott Ritter var den ledande experten på iraks vapen och han stod i vägen för de neokonservativas invasion av Irak. De hjälptes åt: CNN's Miles O'Brien, Eason Jordan, Catherine Callaway, Paula Zahn, Kyra Phillips, Arthel Neville, och Fox News David Asman and John Gibson'. De porträtterade Ritter som en illojal amerikan, en baathist-anhängare mutad av Saddam och han jämfördes med Jane Fonda i Nordvietnam. Detta öppnade dörrarna för galningarna i högerns 'talk radio'. Vem som helst som hade bara en liten bit av verklig information om hur läget var med de irakiska vapnen blev avfärdad som utländsk agent som borde skjutas för förräderi.
PAUL CRAIG ROBERTS - Counterpunch
2004-10-15 Om liket av en bror och anal våldtäkt
Fru Houda Al-Azzawi, 49, arresterades av de amerikanska styrkorna den 22 december 2003 anklagad för att finansiera det irakiska motståndet. Hon hölls först fången i Adhamiya fängelset där hon fick dela säng med sin syster, som arresterades samtidigt tillsammans med deras tre bröder. En natt kastades liket av den ena brodern in i deras cell ovanpå systern, Nahla, som blev fullständigt panikslagen. Kroppen var livlös. "Trots mina handbojor kunde jag lätta lite på min ögonbindel. Den nakna mannen var Ayad, min bror, och hans ansikte var täckt av blod", berättar Azzawi."Jag bad Nahla att böja sitt huvud så hon kunde avgöra om hans hjärta slog. Det gjorde det inte. Hon tillbringade natten med Ayads döda kropp på sina knän". Enligt koalitionen dog mannen av en hjärtattack av okända orsaker. Houda var den sista kvinnan som satt fången i Abu Ghraib. Om de publicerade tortyrfotona från Abu Ghraib säger Houda: "Vi fick alla bevittna liknande händelser eller ännu värre. Jag såg män bli analt våldtagna med vattenflaskor".
The Associated Press
2004-10-15 Ny larmrapport från Human Rights Watch
'Försvinnanden' som var de latinamerikanska militärdiktaturernas varumärke i deras smutsiga krig mot politiska motståndare har nu blivit USA:s taktik i konflikten med al-Qaida. Human Rights Watch har kommit med en ny alarmerande rapport: "The United States 'Disappeared': The CIA's Long-Term 'Ghost Detainees',"
Human Rights Watch
2004-10-14 Om Pynchon, Thanatos och utarmat uran
Walter A Davis artikel är lång och växlar mellan psykoanalys, granskning av Bush-administrationen och Irak med böjran i de första globala terrordåden i Hiroshima och Nagasaki som skapade en svårhanterlig skuld. Det var därför som platsen i New York där WTC hade funnits kallades för 'Ground Zero' ,menar Davis, samma namn som atombombens träffpunkt fick i Hiroshima. Plötsligt kunde amerikanerna förvandlas från förövare till offer. Davis säger "Traumat från 9-11 har blivit det enda det kunde bli: ett tillfälle att utlösa destruktiv vrede mot vilket objekt som helst som kunde användas som mål för denna vrede". I Irakkriget tillverkas bomber av atomsopor- utarmat uran. Varenda granat från en Abrahams tanks sprider ut fem kilo!! av ämnet. Ekosystemet i Irak kommer att bli permanent kontaminerat. Davis tror att det irakiska folket kommer att bli de nya hibakusha (överlevande från Hiroshima - döda i livet). Det finns absolut inget skydd mot detta ämne eftersom det angriper levande celler på nano-nivå. Artikeln är delvis invecklad men absolut läsvärd.
WALTER A. DAVIS - Counterpunch
2004-10-05 Respekterad grupp av Sunni-präster hotar med jihad om USA:s attacker mot irakiska städer fortsätter.
En grupp Sunni-muslimska präster förstärkte på söndagen sin kritik av den USA-Irakiska offensiven mot Samarra och flygräderna mot Falluja och kallade dem för 'massakrer'. Gruppen menar att ett blodbad inte kan bereda vägen för demokratiska val och hotade med 'jihad' eller heligt krig om USA inte övergav sin 'terrorist-strategi'. Amerikanska och irakiska styrkor återvann kontrollen över den sunni-dominerade staden Samarra i lördags. USA armén hävdar att 150 människor dödades och att ca 10% av dessa var civila. Representanter för sjukhuset menar att antalet civila offer var betydligt fler. Sheikh Mohammed Bashar al-Faidi, som är talesman för en respekterad kommité av muslimska lärare gav en svart bild av händelserna. "Staden belägrades, invånarna hindrades att ta sig därifrån och många begravde sina döda i trädgårdarna eftersom de inte kunde gå ut eftersom de var rädda för de amerikanska krypskyttar som var utplacerade på taken." (Överenstämmer med den taktik som användes av USA i Falluja i april). Ett ögonvittne som lyckats fly från Samarra gav sitt vittnesmål: "Jag såg med egna ögon när USA-soldaterna sköt en tonåring på gatan och när han fallit fortsatte de att fylla kroppen med kulor." Al-Faidi varnade att kommitén inte skulle sitta still om attackerna mot irakiska städer fortsatte. "Om hela det irakiska folket, dess religion och heder bli attackerat, då har vi inget annat val än att förklara jihad."
AFP
2004-10-05 USA utkämpar det svåraste gerillakriget i sin historia
USA utkämpar nu det mest komplicerade gerillakriget i sin historia. De 140.000 amerikanska soldaterna som är utbildade för konventionell krigföring har att kämpa mot ett antal motståndsgrupper med varierande målsättning som saknar en central ledning. Det enda som ett trettiotal gerillagrupper har gemensamt är att de vill tvinga USA ut ur landet. I Vietnam fanns en tydlig fiende med en synlig ledare - Ho Chi Minh - som ledde en armé som ville ena landet under socialismen. Men i Irak har det oorganiserade upproret ingen enskild ledare, inget politiskt program och ingen dominerande grupp. De amerikanska trupperna kan inte inta ett bestämt sätt för att kämpa mot grupper vars mål och sätt att kriga varierar. Det är dessutom svårt att skilja motståndskämpar från civilia i ett kaotiskt land där stora delar stöder upproret medan andra är för rädda för att riskera sina liv genom att hjälpa utlänningarna. "Det är mer komplext och utmanande än något annat uppror som USA har bekämpat", säger Bruce Hoffman, antigerilla-expert på RAND.
AP
2004-09-29 Bush-administrationen hade en plan för Irak efter kriget!
Naomi Klein har skrivit en lång och läsvärd artikel i Harpers Magazine. Hon har själv varit i Bagdad och noga kollat det hon skriver om. De neokonservativa arkitekterna bakom Irakkriget har en grudläggande idé att om en ohämmad girighet får fritt spelrum kommer förtjänster att skapas som ger vinster, som ger jobb och tjänster, ett tillstånd som kommer att gynna alla i slutändan. Irak skulle bli den plats på jorden där dessa idéer kunde omsättas i handling i en perfekt och oförfalskad form. Ett land med 25 miljoner invånare skulle inte återuppbyggas som det var före kriget, det skulle utraderas, försvinna. I dess ställe skulle ett visningsrum för laissez-faire-ekonomin skapas. En utopi vars like världen aldrig skådat. De mulitnationella bolagen skulle fritt kunna jaga sina vinster; en förkympt stat, öppna gränser, minimal skatt, inga tullar, inga inskränkningar i ägande. Den irakiska befolkningen skulle visserligen tvingas stå ut med den pina övergången skulle innebära. Men det priset skulle vara lågt för efter denna fas skulle en så kraftig ekonomisk boom skapas att landet i praktiken skulle återuppbygga sig själv. Men det blev många som direkt drabbades av USA:s politik, arbetare i fabriker som stängdes, soldater i armén som demobiliserade över en halv miljon människor ställdes på bar backe utan försörjning. Många av dem gick rakt in i Mujaheddin och var väl medvetna om USA:s plan att sälja deras land.
Naomi Klein - Harper's Magazine
2004-09-29 Om Jesus var här nu...
Steve Rummler filosoferar under temat 'Om Jesus var här':"..Vilka skulle vara hans fiender? Skulle hans förkunnelse skapa problem med USA:s ledare eller arabledarna eller med terroristledarna? Skulle det få Jesus att sluta predika? Om han kände till dagens värld, skulle han ändra sin tro? Skulle han se ut som en irakier? Hur skulle politiska ledare förhålla sig till en sådan man. Skulle de uppfatta honom som ett hot precis som romarna gjorde? Om Väst tog honom först skulle de sätta honom i Abu Ghraib?.."
Steve Rummler - Steamboat Pilot & Today
2004-09-27 Är Gallup-institutet inblandat i förberedelse för valfusk?
De opinionsmätningar som visar ett stort övertag för Bush kommer från institut som ägs av de stora bolagen. Siffror från oberoende institut visar däremot på en jämn kamp mellan kandidaterna, vissa redovisar till och med ett övertag för Kerry. Gallup-institutet som ägs av viktiga Bush-sponsorer tar fram de siffror som är mest gynsamma för Bush. Artikeln diskuterar om detta är en förberedelse för valfusk. Vilket kan vara lätt att åstadkomma eftersom många röster kommer att lägga i elektronsika maskiner som inte lämnar några kvitton, och som levereras av bolag som stödjer Bush. Programkoderna är hemliga och kan inte kontrolleras.
Stephen Crockett and Al Lawrence - Democratic Talk Radio
2004-09-27 USA-soldater i massgrav utanför Falluja
Några civilpersoner i Falluja upptäckte morgonen den 22 septemter en massgrav i nordvästra Falluja. Graven innehöll 16 lik. Kropparna bar sådana kläder som används av lokalbefolkningen, men deras frisyrer tydde på att de var militär personal, hårfärg och hudfärg tydde på att de var utlänningar. (Frågan uppstår om den amerikanska armén gömmer undan liken av egna soldater för att hålla nere siffrorna för stupade soldater. Det är t.ex förbjudet att fotografera kistor med stupade.)
WWW.ALBASRAH.NET
2004-09-27 Kriget i Irak är en uppvisning av kolossal dumhet
Mike Turner är numera pensionerad efter att tidgare ha arbetat med operativ militär planering bl.a under det första gulfkriget. Han är mycket kritisk till Bush krig i Irak, men kritiserar även Kerrys oförmåga att utmana Bush. Han skiver om kriget: "För att förstå sanningen om Irak måste amerikanerna kunna se igenom propagandan. Detta krig är inget ädelt företag, eller någon storartad kamp mellan det goda och det onda som Bush-administrationen vill få oss att tro. Vi i det miltära har hört sådana storatade utfästelser många gånger förut gjorda av män som aldrig behövt tjäna i armén eller offrat något själva. Detta krig är en uppvisning av kolossal dumhet och hybris som har kostat fler än 1000 amerikaner livet, som har ökat al Quaidas styrka bortom vad dessa slaktare nånsin kunnat fantisera om, och som har avlett USA:s uppmärksamhet och resurser från det verkliga hotet vid den absolut värsta tidpunkten. Och nu, i en akt av makalös fräckhet, hävdar denna administration att det enda sätt att fixa Irak är att låta dem som skapat denna mardröm behålla makten." (En kritisk miltär röst, som ändå inte tagit med det skenande antalet civila dödsoffer.)
Mike Turner - Newsweek
2004-09-24 USA levererar stora mängder bomber till Israel
Iran har nu börjat processa uranmalm, s.k 'yellowcake', som omvandlas till gasform. Materialet kan användas i civila reaktorer men också för framställning av atombomber. Det finns en stor oro i regionen att Israel kommer att verkställa ett s.k förebyggande anfall mot Iran. Analytiker tror att detta skulle kunna leda till ett mycket större krig och en så kraftig höjning av oljepriset att det skulle hota hela den globala ekonomin. Trots detta har USA beslutat att leverera bomber till Israel; 5000 tunga precisionsstyrda bomber, däribland 500 1 tons jordpenetrerande bomber mot underjordiska befästningar dessutom 2500st 1 tons Mark-84 bomber, 500st 500 kilos Mark-83- och 1500 250 kilos Mark-82-bomber. Alla vapnen kan styras från amerikanska arméns militära sateliter. "Det är en krigsarsenal", säger Joseph Cirincione vid 'Carnegie Endowment for International Peace' i Washington. Ett anfall mot Irans nukleära anläggningar kan inte göras som en nålsticksoperation, det måste vara ett storskaligt luftangrepp som skulle skapa omfattande förluster. Det råder splittring i Bush-administrationen om hur man skall hantera Irans uppenbara ambition att skaffa atomvapen, en del vill vidta militära åtgärder andra förordar diplomati. Pentagons motivering för vapenleveransen:"Att förbättra säkerheten för ett vänligt sinnat land som är en viktig kraft för politisk stabilitet och ekonomisk framgång i Mellersta Östern."(!?)
DAVID WOOD - Newhouse News Service
2004-09-24 Wikipedia:Iyad Allawi, Iraks premiärminister
Såg på cnn igår. Premiärministern i Iraks interimsregering är på besök i Washington. USA applåderar. Han står på Bush högra sida när Bush håller tal. Vem är då mannen i oklanderlig kostym, vit skjorta och slips? I Wikipedia finns mannens biografi: Han började som torped för Saddam Hussein i London, uppsökte exilirakier och kom då enligt CIA, , 'att bloda ner sina händer'. Han blev rekryterad av CIA 1992 och utförde terroristdåd i Saddams Irak. Mest kända är en attack på en biograf och på en skolbuss. Det var han som skapade rapporten som innehöll uppgiften om att Saddam med 45-minuters varsel kunde attackera västvärlden och som blev ett underlag för Tony Blairs beslut att gå i krig. Bara ett par veckor innan han blev premiärminister mördade han åtta upprorsmän som satt i fängslade på en irakisk polisstation, enligt uppgifter i den australiska tidningen Sunday Morning Herald. När den för bankbedrägeri i Jordanien misstänkte Chalabi hamnade i onåd hos USA blev Allawi USA:s man i Irak.
Wikipedia
2004-09-23 Helvetet i Irak
Irak kan förefalla som ett modernt land på ytan, men motorvägarna, fabrikerna och städerna gömmer en djup stamkänsla. En förolämpning av familjens ära betalas i blod eller pengar beroende på allvaret i kränkningen, och detta system av hämnd och ära ger näring åt kriget. USA:s armé som inte kan relatera till ett stamfolk, blir spelare i en nationell blodshämnd. För att förstå intensiteten i dessa känslor, läs 'Othello' eller se 'Gudfadern'. Det är så många irakier uppfattar världen. När en irakisk man förlorar en familjemedlem på grund av en amerikansk missil, så måste han ta livet av en amerikan för att komma i balans. Han håller kanske inte med om att det finns amerikaner som är icke-stridande, ur hans perspektiv är de alla medlemmar av en superstam som invaderat hans land. Philip Robertsson tycker att två stora tragedier skapats i Irak; att jordens äldsta nation hotar att falla in i ett inbördeskrig och att de har triumferat som i Bush-amdministrationen agerar som om sanningen inte existerar. Allt vi behöver veta enligt denna administration är att Amerika är ett gott land, fullt av goda människor och därför inte kan göra några misstag när det gäller den egna säkerheten. Den bittra konsekvensen av detta är att jordklotets starkaste makt nu agerar okontrollerat, obesvärat av verkligheten; lämnar oss vacklande på randen till en ny presidentperiod där missbruk av makt har blivit en dygd.
Phillip Robertson - Salon
2004-09-22 Cat Stevens på USA:s terrorlista
Ett flygplan från London till Washington med Cat Stevens ombord tvingades landa i Bangor,Maine. Ombord på planet fanns Cat Stevens, som gjorde några stora hits på 60- och 70-talen, innan han blev troende muslim. Trots att (eller kanske för att)Cat Stevens är fredsaktivist och har kritiserat både kriget i Irak, 11 september och Beslan betraktas han som ett så stort hot mot USA:s nationella säkerhet att trafikplanet tvingades avbryta sin färd.
NBC News
2004-09-22 Irak en mardröm utan slut
Det tycks inte finnas något slut på det mardrömslika helvete in i vilket Irak nu befinner sig i fritt fall, utbrotten av våld ökar progressivt vecka för vecka. Attackerna mot de amerikanska styrkorna har nått ett 'all-time high' med omkring 80 om dagen. Antalet irakiska civila som omkommit har nu nått siffran 14.483 enligt Iraqui bodycount. Det är ett störande faktum att ingen av kandidaterna i det stundande amerikanska presidentvalet verkar kunna formulera en lösning på problemen. Kerrys idé att internationalisera krisen kanske inte låter sig göras. Få länder, om något, vill i det här läget skicka in sina soldater i det kaos som skapats i Irak. Och även om Bush säger att han är optimistisk varför skulle han under en andra period kunna lyckas med de problem som han misslyckats med under sin första period?
CLAUDE SALHANI - UPI
2004-09-21 Varför USA inte kan vinna
En reservist, Al Lorentz, som nu gör tjänst i Irak bedömer USA:s möjligheter att 'vinna' kriget i Irak som obefintliga av fem olika orsaker: 1. Det gerillakrig som pågår får inte kallas gerillakrig. Motståndaren definieras istället som 'terrorister', 'kriminella' och 'dead-enders' av politikerna. Detta gör att krigsinsatserna får fel inriktning och att fel taktik används. En taktik där man går in för att döda och kan använda en 250-kilos missil i ett bostadsområde där alla som finns inom en radie av 400 meter riskerar att dödas. Hur många oskyldiga drabbas? 2. USA kom till Irak med tron att folket var okunnigt, levde i hyddor och skulle kanta gatorna och hylla amerikanerna. Den lilla välvillighet som ev. fanns när ockupationen inleddes har förvandlats till ren fientlighet. Washington beskrivning av verkligheten är inte sann. De fortsätter att skylla på terrorister och 'dead-enders' och kan inte tala om att folket i Irak är arga för att en grym och aggressiv armé ockuperar deras land, och över den polisstat som har skapats. 3. USA har drabbats av en 'body count'-mentalitet, och ser det som att kriget av nödvändighet skapar civila dödsoffer, utan att inse den våg av hat som skapas och vilket stöd för gerilla-armén som detta skapar. 4. Gerillans försörjningslinjer är korta. USA:s är långa och allt sårbarare. 5. USA underskattar fienden. Armén är förberett på precis fel krig. Taktiken är inte anpassad till slagfältet och blir allt sämre. Fiendens taktik utvecklas och blir allt bätte. Al Lorentz avslutar sin artikel: "Det är tragiskt, rent kriminellt att våra folkvalda så villigt har offrat nationens prestige och ära, blod och pengar för att genomdriva en agenda som är ahistorisk och okonstitutionell. Det är desto mer ironiskt att detta okonstitutionella uppdrag utförs av medborgarsoldater som jag själv som svurit en ed att upprätthålla och försvara Förenta Staternas konstitution; samma ed som vår högste befälhavare har svurit."
Al Lorentz - Information Clearing House
2004-09-16 USA har släppt tonvis med urarmat Uran över Irak
Vetenskapsmän hävdar att en enda liten partikel av utarmat uran kan ge ett katastrofalt resultat som cancer, ärftliga sjukdomar, paralysi, missbildningar av barn och dödsfall. Trots detta har USA använt tusentals kilo av detta ämne i de bomber som använts i Irak. "De använder det nu, de använder det i Falluja, 'chock-a-block' i Bagdad med utarmat uran- det finns överallt", säger en major med kännedom om ämnet. Utarmat Uran har lång livstid med en radioaktiv halveringstid på 4.5 miljarder år. Det är inte bara civilbefolkningen på slagfältet som drabbas utan även USA:S egna soldater. Utarmat uran användes redan i första Gulfkriget- då endast 468 soldater sårades under strid av de 592.560 som deltog aktivt. Men idag får 179.310 kompensation för krigsskador och ytterligare 24.760 är under utredning. Av Irakkrigets 168.258 veteraner har redan nu 27.751 sökt behandling enligt VA (Veterans Administration). En läkare på Basras Universitetssjukhus säger att antalet fall av leukemi hos barn har fördubblats efter första Gulfkriget. Under tiden fortsätter barn att leka i ruiner som är kontaminerade, men amerikanska armén vill inte sätta några varningsskyltar på kontaminerat material efter som det skulle betyda ett erkännande att utarmat uran är farligt, vilket hela tiden förnekas av amerikanska armén. Det skulle också innebära ett erkännande av krigsförbrytelser, för enligt 4 olika internationella regler får inte vapen användas som 1. Har effekt utanför slagfältet över tid 2. Har effekt på annan plats. 3. Har en överdriven inhuman verkan och 4. Har bestående verkan på miljön. Användning av utarmat Uran innebär ett brott mot alla dessa konventioner.
Shaheen Chughtai - Aljazeera
2004-09-14 Läget i Irak september 2004
Generalmajor Peter Chiarelli, befälhavare i USA arméns Första kavalleridivision beskriver läget: "Tillståndet i de här stadsdelarna hjälper till att förklara varför en kille i Sadr City inte upplever något hopp. Soporna ligger på hans gård, elen fungerar en timme av sex, och han har inget jobb. Om nån ger honom pengar för att skjuta en RPG mot amerikanerna kan jag föreställa mig att det valet är lätt". Det är denna desperation, 19 månader efter Saddam Husseins fall, som fungerar som bränsle för det gerillauppror som fått amerikanerna att tappa kontrollen. Viktiga delar av landet kontrolleras av rebeller. Stora städer väster och norr om Bagdad styrs av Sunni-rebeller. Al-Sadrs styrkor kan göra uppror när de vill i hela det shiitiska territoriet, till och med delar av Bagdad är 'no-go'-zoner för den amerikanska armén och interimregeringens svaga styrkor. Freden har blivit blodigare än kriget. Attackerna mot USA-armén kommer allt oftare i form av direkt eld med handeldvapen eller från självmordsbombare. Taktiken som används blir alltmer sofistikerad.
Johanna McGeary - Time
2004-09-07 Kriget, ett amerikanskt behov
James Carrol skriver i Boston Globe: "Kriget är en abstraktion i den amerikanska föreställningsvärlden. Det finns där höljt i ära, som ett emblem för patriotism. Vi visar kärleken till vårt land genom att skicka våra soldater utomlands för att sedan 'stödja dem' i alla lägen. När bilder dyker upp som motsäger krigets högstämda retorik -- om det nu är soldater som förnedrar irakiska fångar eller de vidsträckta fälten av ruiner och bråte runt en helig plats-- kan vi inte fatta att de är verkliga. Vi som bara kan se de goda avsikterna hos oss själva kan bara inte fatta att vi har demoniserat ett oskyldigt folk och att det vi i själva verket gör är att mörda i stor skala. Den mest besvärande aspekten med kriget i Irak är att vi inledde det mot en skurk som Saddam Hussein, och ändå är majoriteten av de så kallade upprorsmakarna, som våra trupper slåss mot nu, folk som hatade Saddam Hussein mer än vad vi själva gjorde. Vi dödar folk i tusental som inte hotar en enda av oss. Pojkarna i det irakiska upproret är inte terrorister. De är inte baathister. De är inte jihadister -- i alla fall inte förrän vi gav dem en orsak att bli det. Vilken anledning vi än hade för att invadera Irak för ett och ett halvt år sedan, vad har vi för anledning att bedriva detta krig idag? Och som Bush undrar, 'hur i all världen ska vi kunna vinna det?'. Det är helt tydligt att nånting annat pågår under ytan av uttalade orsaker för detta krig. Det republikanska konventet förra veckan var gripet av krigsfeber, och denna feber var i sig självt uppenbarelsen. Krig tillfredställer ett amerikanskt behov som inte har någonting att göra med det irakiska folket."
James Carroll - Boston Globe
2004-09-06 Saudiska regeringens koppling till 11 september hemligstämplad av Bush
Två av flygplanskaparna 11 september hade ett stödjande nätverk i USA där agenter för den saudiska regeringen ingick. Bush-administrationen och FBI har hindrat kongressen att utreda hur denna relation såg ut. Det fanns ett finansiellt stöd till kaparna som tycks leda direkt till den saudiska regeringen. En del detaljer om denna ekonomiska koppling fanns redovisade i ett 29 sidor långt avsnitt i kongressrapporten om 11 september. Dessa sidor hemligstämplades av Bush. Uppgifterna kommer från en bok skriven av senator Bob Graham med titeln 'Intelligence Matters'. Bush har motarbetat all publicitet om Saudiarabiens koppling till 11 september. (Kan det bero på de många ekonomiska banden mellan familjen Bush och familjen Saud? Läs gärna artiklarna som publicerades i Salon i mars: http://www.salon.com/books/feature/2004/03/11/unger_1/index_np.html)
FRANK DAVIES - Miami Herald
2004-09-05 Om Bush blev president
William Saletan, i Slate, har gjort en intressant iakttagelse av George W Bush tal vid republikanska konventet. "Detta var ett tal som handlade om vad Bush kommer att göra och vad som kommer att hända om han blir president. Men han är ju redan president?! Han har redan kört den här kampanjen. Han har lovat stora saker. De har inte infriats. Så han försöker gå bakåt i tiden. Han vill du i honom ska se den potential du såg i honom för fyra år sedan. Han kan inte visa upp de resultat han lovade, så han vill att du ska föreställa dig dem. Han ber dig att vara optimistisk. Han ber dig om tro."
William Saletan - Slate
2004-08-29 Abu Ghraib, designad tortyr som slagit tillbaka
Robin Cook, förre utrikesministern i Blairs regering, kommenterar Fay-rapporten om övergreppen i Abu Ghraib. Rapporten visar att det inte bara är några rötägg från Appalacherna som bär ansvaret. Det ligger högre upp. En viktig person i sammanhanget är general Miller, kommendant på Guantanmo. Det var han som förde de förhörstekniker till Abu Ghraib som godkänts av Rumsfeld själv efter begäran från Stepen Cambone, vice sekreterare för underrättelser på försvarsdepartementet. Rumsfelds regler för förhör antog att fångarna var skyldiga och hade information som var värd att utvinna. Men i verkligheten var 70-90% av dem helt oskyldiga (enligt bedömningar från Röda Korset) och hade ingen koppling till terrorism. Avslöjandena om hur de behandlades när nattskiftet jobbade i Abu Ghraib kom som en chock för västelandet, men det var redan välkänt i hela Sunni-samhället i Irak. Många medlemmar i klanerna hade medlemmar som återvänt med fruktansvärda berättelser. Istället för att få fram information för att kunna bekämpa upproret skapade Abu Ghraib näring för ett ökat motstånd mot ockupationen. Förhörsteknikerna på Abu Ghraib var speciellt utvecklade för att skapa så stor förnedring och skam som möjligt på medlemmar från den arabiska kulturen. Konstigt nog verkar ingen i amerikanernas kommandokedja ha tänkt tanken att av just den orsaken skapar dessa metoder maximal fientlighet mot Väst när tillämpningen av dem blivit kända i det irakiska samhället.
Robin Cook - Independent
2004-08-27 USA förlorare efter Najaf
Juan Cole utvärderar vinnare/förlorare efter Sistanis ingripande i Najaf: "Jag tror att de stora förlorarna efter Najaf episoden (del 2) är amerikanerna. De har blivit om möjligt ännu mer impopulära än de var i våras efter Abu Ghraib, Fallujah och Najaf del 1. USA uppfattas som kulturellt okänsliga efter sitt handlande i den heliga staden Najaf. Allawi-regeringen är också en stor förlorare. Istället för att framstå som så beslutsamma som de hoppats på, såg de i slutänden ut som lakejer till neo-imperialisterna. Den stora vinnaren är Sistani, vars religiösa karisma nu blivit förhöjd av solid nationalisisk trovärdighet. Han är den nationalhjälte som räddade Najaf. För Moqtada betyder det inte så mycket. Han hade inte Najaf förrän i april och kan överleva utan den. Hans rörelse i de fattiga områdena är intakt även om hans paramilitära styrka försvagats."
Juan Cole
2004-08-27 Stor förödelse i Najaf
Huvudgatan som går från helgedom till centrala Najaf är en apokalyptisk väg med förstörda byggnader och mängder av krossat glas och skräp. I ett försök att hålla ner förlusterna i gatustrider med Mahdi-armén använde de amerikanska styrkorna sin eldkraft till att förstöra deras positioner och en flera hundra meter vid ring av förstörelse skapades runt helgedomen. Inte en enda byggnad undgick att skadas under de hårda striderna. Mahdi-armén lyder nu ordern att lägga ner sina vapen. Hela morgonen transporterades granater, raketgevär och ammunition till gömställen i gamla staden. "Vi gömmer våra vapen men vi är fortfarande Mahdi-armén". En av medlemmarna tror inte att konfrontationen med USA är slut. Den kommer att fortsätta i Sadr City i Bagdad. "Såg ni vad vi kunde göra med amerikanerna här? Det är inget mot vad som väntar dem i Sadr City", säger en 19-årig Mahdi-soldat.
Jean-Marc Mojon -Turkish Press
2004-08-26 Sistani har anlänt till Najaf. Vapenvila
Den stora religiösa ledaren för shiiterna har nu anlänt till Najaf och de miltära operationerna har avblåsts. En enorm folksamling tvingade sig in i det heliga Imam Ali mausoléet, som varit avskuret från yttervärlden genom tungt amerikanskt bombardemang sedan onsdagen. Rebelledaren Moqtada Sadr har använt helgedomen som högkvarter för sin Mahdi-armé sedan upproret mot ockupationsmakten inleddes i våras. "Vi har svarat på Sistanis uppmaning att följa med till Najaf och bryta belägringen. Polisen försökte arrestera oss, men det fanns inget de kunde göra. Detta är slutet på belägringen", sa en av demonstranterna."Vi har kontakt med Moqtada Sadr och under de kommande timmarna hopps vi att han lyckas rädda staden undan förstörelse", sade Sistanis talesman Ahmed al-Kharaff, som samtidigt ber folk att inte ta sig in i Najaf. Inuti helgedomen bekräftade Medhi Kadhem Ali, som är befäl i milisens granatdivision att de amerikanska trupperna fortfarande ligger i hög beredskap. "Vapenvila råder, men amerikanerna har bara dragit sig bort från marknadsplatsen i Gamla Stan i Najaf. De finns fortfarande runt kyrkogården." Han berättade att amerikanerna öppnat eld mot de soldater från milisen som försökt forsla undan lik och rädda sårade som legat skadade i dagar."Jag hoppas det är slut på striderna, men vi måste avvakta resultatet av överläggningarna". Sistanis konvoj hälsades av människor som kantade gatorna i de städer som passerades under de 40 milen från Basra. Fler än 1000 bilar deltog i konvojen. Hans hastiga återkomst till Irak (Han har opererats i London för hjärtbesvär) beslöts efter att USA:s trupper stängt in hundratals Sadr supportrar i Imam Ali helgedomen som skadats med ett dussintal kulhål i den förgyllda kupolen.
Jay Deshmukh and Jean-Marc Mojon - TurkishPress
2004-08-26 Med filmen som vapen
Abu Mujtaba är medlem av Moqtada al-Sadr-milisens mediaavdelning. Han använder en liten Sony Handycam istället för en Kalashnikov och är en av ett halvt dussin gerillafilmare som dokumenterar sina krigshandlingar för att höja moralen hos anhängarna. En video från ett slag i Sadr City, filmad för sex dagar sedan av Abu Mujtaba inleds med bilden av en brinnande amerikansk Abrams tanks, som satts ur spel av en hemmagjord bomb och beskjutits med flera RPG:s (Rocket Propelled Grenade). Sedan växlar bilden till ett gäng av Sadr-supportrar som håller upp vad som verkar vara en blodindränkt skottsäker väst från en amerikansk soldat. "Jag gick till Aljazeera och Al Arabiya med den här videon, men ingen accepterade den", klagar Mujtaba. "Jag erbjöd dem att komma till Sadr City och filma själva, men de avböjde". Mahdis filmare säger att arabiska nyhetsmedia nog är rädda för att visa sådana videos eftersom det skulle sanktioneras av Irakiska myndigheter.Mahdi-arméns videos tilltalar mest de unga. I en affär i Sadr City där gerills-CD:s är det enda som säljs är kunderna enbart män i åldrarna 10 till 40.
Scott Baldauf - The Christian Science Monitor
2004-08-25 Journalister grips i Najaf
Dussintals journalister från hela världen greps igår på det hotell i Najaf och fördes under vapenhot till polisstationen. Där förklarade polischefen att de inte var under arrest, men han var irriterad över att de inte skrev sanningen. De släpptes senare. Däremot kvarhölls fem medlemmar från det Dubai-baserade tv-bolaget Al-Arabiya. De greps strax efter de vid 17-tiden sänt tv-bilder från de hårda striderna och visat hur USA fäller missiler alldeles i närheten av Imam Ali mausoléet
Aljazeera
2004-08-25 Lukten av bränt kött fyller luften i Najaf
Lukten av bränt kött fyllde luften och blod smetade de övergivna gatorna i Najafs gamla stadsdel på onsdagen efter USA:s flygvapen attackerat den shiitiska milisens positioner runt Imam Ali helgedomen. Tung artillerield följde de missilattacker som företagits från luften och förstörde kvarter i hjärtat av den historiska staden. Rädda invånare som fått bära krigets påfrestningar sedan kampen började för tre veckor sedan var på onsdagen hjälplösa och arga över USA:s militär. "Vi vill bli kvitt milisen, men inte på det här sättet. Det häftiga bombardemangent förstör det som finns kvar av våra hem", uttalade en taxichaufför.
Jordan Times
2004-08-23 'Dirty bombs'
Denna vecka rapporterar American Free Press att 8 av 20 som tjänade i en amerikansk enhet under offensiven i Irak 16 månader senare har utvecklat olika sjukdomar. Det mesta tyder på att det är utarmat uran - DU depleted uranium - som är den farliga faktorn. Misstanken att det är detta ämne som också orsakar det som kallas 'Gulf War Syndrom' får nu ökat stöd. Pentagon har hela tiden motarbetat den tolkningen. DU kan påverka en biologisk varelse på tre sätt: kemiskt, radioaktivt eller på partikelnivå. Den farligaste effekten av de tre är partikelpåverkan - effekten kommer från partiklar i nano-storlek. Påvekan är starkast just efter att man utsatts för ämnet och den påverkar DNA:s masterkod. Det är dåliga nyheter, men det förklarar varför DU förorsaker en myriad av sjukdomar som är svåra att diagnosticera. Enkelt uttryck: "DU sabbar kroppen". Men vad värre är. Det var inte bara soldater som exponerats för DU i aktiv tjänst som drabbats. De tog ämnet med sig hem från slagfältet. Genom sädesvätskan kontaminerade de sina fruar och partners. Tragiskt nog utvecklade en del av dessa kvinnor endometrios och tvingades att operera bort sin livmoder pga hälsoproblem trots att de bara var 20 - 30 år gamla.
Leuren Moret - SF Bay View
2004-08-23 'Vi är inga frihetssymboler', säger tränaren för irakiska os-laget
Tränaren för Iraks os-trupp i fotboll går emot en kampanjfilm för Bush där en berättare säger: "I dessa olympiska spel finns ytterligare två fria nationer som förut var terroristregimer." Texten syftar på Afghanistan och Irak. Men den irakiska tränaren menar: "Man kan inte tala om att vårt lag representerar friheten. Vi har ingen frihet i Irak, vi har en ockupationsmakt. Tiden nu är en av de värsta vi upplevt"
Ellie Tzortzi- Reuters
2004-08-20 När marinkåren skapar politiken brinner Irak
Det är lätt att tro att någon i Vita Huset skulle ta ett fast grepp om Irak, men i verkligheten har två av de absolut tyngsta besluten fattats av officerare i Marinkåren på regementsnivå utan att konsultera vare sig Washington eller beslutsfattare i Bagdad. Det gällde i Falluja där Marinkåren gick till anfall på en stad med en halv miljon invånare för att gripa de som mördat de privata säkerhetsvakterna. Och nu i Najaf klampade Marinkåren in, bröt en pågående vapenvila genom att bege sig in i det känsliga området nära Imam Ali Moskén och sedan dess har strider rasat dag efter dag. Den dåliga politiska kontrollen av Marinkåren har skapat en bild av ett USA som saknar allt sunt förnuft. Förföljelsen av al Sadr har så här långt bara lett till ett både politiskt och miltärt fiasko. En politik där man attackerar stora städer med pansar, artilleri och flygvapen för att gripa en enskild individ saknar allt förnuft.
William Pfaff- International Herald Tribune
2004-08-18 FBI jagar gymnasieungdomar i USA
Den i USA inrättade 'FBI Joint Terrorism Task Forces (JTTF)' med uppgift att bekämpa terroristhotet mot USA, har spenderat större delen av sommaren till att förhöra gymnasieungdomar som kan tänkas åka till det republikanska konventet. Organisationen går grundligt tillväga. När de hittat en misstänkt ungdom har hyresvärd, rumskamrater och föräldrar intervjuats. En advokat från New York Civil Liberties Union anser att Justitiedepartementet missbrukar sin makt genom att gå till attack på människor utan band till terrorism. 'FBI erkänner att de inte har någon indikation på att de här människorna har några band till terrorism, och ändå används JTTF för att undersöka dem', säger Udi Ofer, ordförande för Bill of Rights Defense Campaign vid NYCLU, 'det är mycket störande'
MARK BAARD - Village Voice
2004-08-04 Irak håller på att falla samman men varken Bush eller Blair verkar bry sig
Robert Fisk jämför de gamla lögnerna som användes före kriget med de nya lögnerna. Före kriget varnade regeringarna för hot som inte existerade, nu gömmer de hot som existerar. Större delen av Bagdad ligger utanför marionettregimens kontroll. Hundratals attacker genomförs mot USA-trupperna varje månad. Detta förtigs. 'Att befinna sig i Irak har de senaste vecorna varit en sällsam och farlig upplevelse. Jag kör motorväg 8 till Najaf, en av de värsta i Irak. Den är överfylld med utbrända polisbilar och amerikanska lastbilar. Västerlänningar mördas här. Varenda polispostering längs 12 mil är övergiven. Ändå får jag se Tony Blair på TV, när jag några timmar senare sitter på mitt rum i Bagdad, och han är i parlamentet talar om Butler-rapporten och flinar som om han var hjälte i en skoldebatt-tävling.'
Robert Fisk
2004-08-04 Fabricerade terrorhot
Under stora åthävor tillkännagav Homeland Security häromdagen att det fanns information om nära förestående terrorattacker mot ett antal finansiella institutioner i New York. Den nationella terrorberedskapen höjdes till läge orange. Men nu har det visat sig att uppgifterna om terrorattacken var tre år gamla!! Men varför utfärda ett larm nu, tre år för sent? Teoretiskt finns det givetvis en möjlighetatt den amerikanska säkerhetsorganisationen gör sitt bästa men reagerar extremt långsamt. Den andra möjligheten är att detta terrorhot utfärdas i politiskt manipulativt syfte och den verkar mer sannolik i det här fallet - Laura Bush med döttrarna Barbara och Jenna åkte nämligen den första dagen av läge orange till en av de hotade byggnaderna, Citigroup, i New York för att göra PR-foton.
William Rivers Pitt - t r u t h o u t
2004-08-03 Hemliga dokument från Abu Ghraib
Månader har gått sedan bilderna från Abu Ghraib avslöjade att amerikanska soldater torterade irakiska fångar, men ännu har inte Bush-administrationen lyckats bli klar med någon utredning. Tidningen Rolling Stone har lyckats komma över 106 bilagor (6000 sidor) från Taguba-rapporten som hemligstämplades av Pentagon. Dokumenten ger en hemsk bild av vad som hände i Abu Ghraib bl.a detaljerade rapporter om hur soldater våldtog irakiska fångar. Dokumenten beskriver ett fängelse i totalt kaos. Fångarna fick mat som infekterats med krälande småkryp. Här finns också skildringen av vad som hände när den beryktade Lynndie England på sin 21-års dag gick över till den hårda avdelningen för att hälsa på sin pojkvän. Bilderna är välkända vid det här laget. Skildringen...
OSHA GRAY DAVIDSON - Rolling Stone
2004-08-03 Barn är fångar i irakiska fängelser
En undersökning som gjorts av Sunday Herald har visat att koalitionsstyrkorna håller mer än 100 barn som fångar i fängelser liknande Abu Ghraib. Vittnen hävdar att dessa fångar - en del så unga som 10 år - också utsätts för våldtäkt och tortyr.
Neil Mackay - The Sunday Herald
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
Sept. 7: An Iraqi youth strikes at a U.S. military tanker that came under fire outside Baghdad. Three soldiers were killed Tuesday in separate attacks, bringing the U.S. casualty count in Iraq to more than 1,000 since the March 2003 invasion.  (Photo: Jewel Samand -- Getty Images/AFP)
Supporters of radical Shiite cleric Muqtada al-Sadr cheer as they patrol a part of Sadr City in Baghdad. At least 36 people have died in clashes in the Baghdad slum, including one U.S. soldier, and injuring 193
A Shiite cleric takes part in a demonstration by supporters of Iraqi Shiite cleric Moqtada Sadr and of Shiite spiritual leader Grand Ayatollah Ali Sistani (picture) from Kufa to its twin city Najaf.(AFP/Ahmad al-Rubaye)
A seriously wounded boy is rushed to hospital in Kufa after being shot during a demonstration by supporters of Iraqi Shiite cleric Moqtada Sadr and of Shiite spiritual leader Grand Ayatollah Ali Sistani as they marched from Kufa to Najaf.(AFP/Ahmad al-Rubaye)
Defiant radical Shia cleric Moqtada al-Sadr told to disarm and quit mosque.
FLER BILDER -->
Länkar
Bushwatch
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Information Clearing House
Juan Cole
NewsNow
Ockupation Watch
The Progressive
Rational Enquirer
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Tom Paine
thruthout
Baghdad burning(blog)
Billmon
Bob´s links and rants
A Berkeley Economist against Empire
Raed in the middle
Irakiska motståndsrörelsen
US Central Command
Videos
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2004
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR
Övrigt
CITAT
REGISTER
GALLERI