Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Irak under ockupation år 2

I want to say basically I feel that, as a nation over the past four years, we've drifted away from I think very mainstream American values.
(Bruce Springsteen, ABC -Nightline, augusti 2004)

Datum Rubrik Beskrivning
NORDKOREA
Nyhetslänkar: Uppdaterad 4 december
------------
---------------------------------------------------------------------------
2004-04-29 US Army närmar sig bristningsgränsen
En bra artikel i Salon redovisar att USA:s armé har problem och nu befinner sig i en situation farligare än det hot som kom från Saddam. Strateger varnar för att påfrestningen på arméns styrkor nu närmar sig den brytningspunkt bortom vilken den inte längre kan utföra sina uppgifter. Händelserna i Falluja och Najaf illustrerar problemet. Ett år efter Bush deklaration att 'major combat operations is over' kämpar armén fortfarande för att få kontroll över Irak. Orsaken enligt Paul Van Riper, f.d. trestjärnig general i Marinkåren: "Svårigheterna vi möter i Irak nu började egentligen för mer än ett år sedan, och de började för att vi har ett arrogant, oprofessionellt, oskolat äldre ledarskap i Pentagon. De trodde att det skulle räcka med en liten markstyrka och hade en övertro på modern teknik, svaga operativa koncept och orealistiska förväntningar om vad det irakiska folket skulle göra."(OBS artikeln finns på Salon.com och man måste klicka för ett 'free day pass'och stå ut med en 10 sek popup.)
Robert Schlesinger - Salon
2004-04-29 När ska USA lämna Irak?
James Webb, som var ansvarig för marina frågor inom Reagan-administrationen ställde en intressant fråga under en föreläsning på universitetet i Kansas: "Vilka är de villkor som skall uppfylla för att USA skall dra tillbaka sina trupper från Irak?" Webb menar att om man inte har något svar på den frågan skulle man överhuvudtaget aldrig ha invaderat landet. Armén förutsåg redan på planeringsstadiet de problem som USA-armén nu brottas med, men dessa varningar ignorerades av den amerikanska administrationen. Kriget mot Irak har skapat två stora problem menar Webb. Det första problemet är att fokus har kommit från de tre viktiga frågorna för USA:s säkerhet, terrorism, massförstörelsevapen och Palestina/Israel-konflikten. Det andra problemet är att USA:s armé kommit i en sårbar situation genom att alltför många soldater är antingen i Irak, förbereder sig för att åka dit eller kommer tillbaka därifrån.
Eric Weslander, Journal-World
2004-04-28 Bush vill ha rätt att låsa in vem han vill utan bevis
Salon granskar juridiken i fallen Padilla och Hamdi, två amerikanska medborgare som blivit klassade som 'enemy combatants'. Padilla arresterades i Chicago misstänkt för att förbereda ett terroristdåd, men av de anklagelser som framkommit mot Padilla bygger en del på hörsägen och skulle inte kunna användas som bevis i en amerikansk domstol. Hamdi greps i Afghanistan som stridande soldat. Frågan om amerikanska medborgare skall kunna klassas som 'enemy combatants' skall prövas av USA:s Högsta Domstol. Bush-administrationen vill ha denna rättighet - att kunna låsa in de personer som regeringen klassar som 'enemy combatants' för alltid, utan bevis, vittnen, advokater eller rättegångar. Om Högsta Domstolen skulle säga ja förlorar de amerikanska medborgarna sin rättstrygghet.(OBS artikeln finns på Salon.com och man måste klicka för ett 'free day pass'och stå ut med en 10 sek popup.)
Tim Grieve - Salon
2004-04-28 Iraks nya flagga
Den av USA tillsatta regeringen i Bagdad har givit Irak en ny flagga vilket har väckt ilska hos många irakier. Vredesutbrotten över flaggan belyser den utomordentliga benägenhet som USA:s ledare och Det Styrande Rådet har att utföra aktiviteter vid precis fel tidpunkt. Ilskan över USA och det styrande rådet är nu stark beroende på den blodiga belägringen av städerna Falluja och Karbala. Vid en allmän demonstration brändes den nya flaggan.
Patrick Cockburn och David Usborne - Independent
2004-04-27 Najaf
USA förbereder sig nu på att attackera Najaf med målet att gripa eller döda upprorsledaren Moqtada al-Sadr. Detta kommer att genomföras trots att Shia-ledare varnat för en explosion av ilska hos Iraks 15-20 miljoner Shia. Den mest ansedde Shia-ledaren al-Sistani har till exempel sagt att om USA attackerar Najaf träder de över 'en röd linje' och syftar då på det motstånd som shia-gruppen kommer att rikta mot USA. En hög amerikansk officer har uttalat sig, Brigadgeneral Mark Hertling: "We're going to drive this guy [al-Sadr] into the dirt".(ANM: De inledande striderna på tisdagsmorgonen (27/4) påminner om utvecklingen i Falluja. Amerikanerna rapporterar dödade och skadade upprorsmän. Sjukhusen rapporterar dödade och skadade civila.)
al-Jazeera
2004-04-27 Brittiska toppdiplomater kritiserar Blair
Guardian publicerar det brev som 52 tidigare toppdiplomater riktar till Tony Blair. Undertecnarna har haft mångåriga uppdrag i Mellanöstern flera av dem som ambassadörer och de representerar ett gediget kunnande. De är mycket bekymrade över att Blair tillsammans med Bush övergivit vägkartan för fred i Palestina. De vill uttrycka sin oro och väcka debatt i det brittiska parlamentet. Om Irak skriver de bland annat: "Sättet som kriget i Irak har genomförts har tydligt visat att det inte fanns någon effektiv plan för landet efter Saddam. Alla med erfarenhet från området förutsåg att koalitionsstyrkorna skule möta ett allvarligt och ihärdigt motstånd när de ockuperade Irak. Dessa förutsägelser har nu besannats. Att beskriva att motståndet består av terrorister, fanatiker och utlänningar är varken övertygande eller till någon hjälp." De avslutar brevet med att säga att:"Det finns ingen anledning att stödja en politik som är dömd att misslyckas."
Guardian
2004-04-23 Berättar om ett dygn som fångar hos gerillan i Falluja
Donna Mullhearn från Australien befann sig i det belägrade Falluja som hjälparbetare. När hon skulle bege sig från staden togs hon till fånga av mujaheddin. Hon och hennes medfångar blev väl behandlade, särskilt när de fick veta anledningen till besöket i Falluja. Donna berättar också att även när s.k. 'eld upphör' rådde besköts Falluja med bomber, missiler och granater. "Allra värst var USA:s prickskyttar som gömde sig på hustak och som dödade hundratals civila som försökte röra sig i staden". Donna själv och hennes tre kollegor besköts fyra gånger av amerikanska armén när de i en ambulans försökte transportera medicinsk utrustning till en klinik. "Vi var tydligt obeväpnade civila arbetare, vi höll händerna i luften, med passen i hand. Vi använde en megafon för att kommunicera med dem, men de svarade genom att öppna eld." (ANM: Donnas rapport motsäger uppgifterna från amerikanska armén att de gör kvalificerade bedömningar och enbart skjuter på beväpnade motståndsmän)
http://www.occupationwatch.org/article.php?id=4238
2004-04-13 Vad har Bush uppnått i Falluja?
Raed in the middle skriver:"När Bush startade sitt "Krig mot Terrorismen", kände sig sekulariserade människor, som mig själv, inte ett dugg kränkta; Jag menar det VÅRT krig, vi hade använt åratal av våra liv för att kämpa mot fundamentalister och extremister i våra egna länder. Men nu efter några år kan man se att Bush-administrationens krig var extremisternas bästa chans att öka sin popularitet och ett växande inflytande i våra samhällen. Skuggorna från händelserna i Falluja kommer att påverka bilden av den amerikanska armén i Irak. Irakiernas ilska kommer att öka och hjälpa de högerextremistiska ledarna att öka sitt politiska inflytande."
Raed in the middle
2004-04-13 Att attackera al-Sadr riskabelt
"De amerikanska styrkorna har i uppdrag att döda eller tillfångataga Moqtada al-Sadr", säger USA:s högste general i Irak. "Situationen skulle bli katastrofal i Najaf om amerikanerna går in", säger Adnan Hadi al-Asadi vice inrikesminister i styrande rådet som har varit delaktig i medlingsförsöken mellan al-Sadr och Paul Bremer, USA:s prokonsul i Bagdad. "al-Sadrs folk har sagt oss att om Moqtada fångas dödas alla i Najaf. Om amerikanerna insisterar på att föra honom inför rätta kommer situationen att eskalera. Om de ger det hela lite til och börjar förhandla istället kommer allt att lugna ner sig".
Rory McCarthy - Guardian
2004-04-13 Den oflexibla USA-arméns misstag
Rory McCarthy gör en lägesanalys i the Guardian: Den amerikanska militära taktiken har sin egen noggrannt konstruerade vokabulär. Ett sterilt språk som läroboksaktigt beskriver operationer mot en precist definierad fiende. Men den stora utmaningen för USA i Irak är att deras 'fiende' blir allt svårare att definiera och inte är så lätt att besegra. USA:s toppgeneral Sanchez beskrev förra veckan målet som att 'skilja ur, isolera och utplåna fienden var vi än finner honom på slagfältet'. Rory McCarthy menar att det är just denna rigida militära doktrin som skapar problem och dess tillämpning förra veckan har blivit kraftigt kritiserad. Ett odiplomatiskt förhållningssätt har också lett till att den moderate och mycket respekterade al-Sistanis inflytande minskar alltmer till förmån för den mycket hårdare och militanta Moqtada al-Sadr.
Rory McCarthy - Guardian
2004-04-13 700 irakier dödade i Falluja
Enligt medicinska källor som al Jazeera använt har över 700 irakier dödats i Falluja och 1200 har skadats. De flesta som skadats hade fallit offer för amerikanska prickskyttar. Det fanns civila på sjukhuset som attackerats när de förde skadade till sjukhuset. Flera hade dött, även ett barn.
al Jazeera
2004-04-13 Falluja - stort bakslag för USA
Den amerikanska marinkårens belägring av Falluja hade som syfte att isolera och plocka ut en handfull extremister har blivit ett stort bakslag. Den har haft stor inverkan på folket i Bagdad, och enat det irakiska folket i motståndet mot ockupationen. "Vad som är mest slående är hur mycket som har förändrats på en enda vecka", säger Wamid Nadhmi, professor i politisk vetenskap vid Bagdad Universitetet. "Ingen kan tala om Sunni-triangeln längre. Ingen kan på längre på allvar tala om Sunni-Shiitisk splittring eller om inbördeskrig. Ockupationsmakten kan inte längre tala om små motståndsgrupper. Nu är det ett folkligt uppror, och det har spridit sig."
Karl Vick and Anthony Shadid Washington Post
2004-04-08 Läkare i Falluja vädjar:'Lätta på belägringen'
Läkare vädjar till ockupationsmakten att lätta på belägringen så att svårt skadade människor kan föras ut ur staden. Antalet dödsoffer just nu 280 (Falluja 300.000 inv.) Många skadade. Dödade och skadade ligger kvar under bostadshus som bombats av amerikanerna. Ingen tycks skonas även ambulanser och civila bilar med vit flagg beskjuts.
Al Jazeera
2004-04-08 Ett kaos som skapar vinster
Professor Nancy Ries vid Colgate University beskriver det kaos som råder i Irak som ett 'sponsrat kaos' som passar in i kaos-teorins breda definition som ett ordnat system eller syfte som finns under synbart slumpmässiga händelser. Det vill säga, krig och ockupation skapar finfina möjligheter för bolag att hämta miljarder dollar i vinster, okontrollerade av de lagar och regler som hämmar deras lönsamhet i fredstid. I den postmoderna globala eran har de globala bolagen och de regeringseliter som de samarbetar med ett starkt incitament att stödja globalt kaos och det våld som det skapar.
Mark LeVine - Tom Paine
2004-04-07 Om al Sadr från 'raed in the middle'
'Raed in the middle' skriver om det shiitiska upproret:"Det vi får veta om upproret från koalitionen och från media är felaktigt. Låt mig slå fast ett par saker. Al Sadr är INTE en obetydlig figur i utkanten. Vad vi än tycker om honom är han en politisk och religiös ledare för MILLIONER irakier i södern. Det finns 15 miljoner invånare i södern och yttterligare 5 miljoner i Bagdad, jag tror att 5-7 miljoner av dessa stöder al Sadr."..."Al Sadr är INTE en liten tjugoåring som leker lekar. Oavsett vad vi tycker om honom är han ett fenomen. När folk i södern ser Moqtada al Sadr, ser de hans fars historia, och de djupa rötterna till hans religiösa supporter: Al Haeri."... "Al Sadr är REGERINGEN i de flesta städer i södern: Amara, Kut, Nasryya och i delar av Diwanyya, Simawa och Najaf. Jag menar från min sekulära horisont...är det en katastrof med hela denna extremistiska religiösa höger-orienterade milis...men det är det direkta resultatet av Bush-administrationens förlorade politik"..."Jag är totalt emot västs påtvingade demokratisering av Irak, och som en sekulariserad vänster-orienterad muslim hade jag mina teorier om hur man kan förändra ett samhälle. Det är en så komplicerad uppgift...att förändra den patriarkala kulturens värderingar, och förändra den sociala hierarkin baserad på makt och styrka. Det är en lång procedur, och sofistikerad. De flesta jag känner även jag var emot kriget" ..."Vi visste att en förändring måste komma INIFRÅN...även om det skulle ta decenier eller sekler. Jag vet att jag inte kan åka till Texas och tala om för folk vad de skall göra. Inte för att jag saknar idéer ...utan för att mina idéer skulle vara helt 'OUT OF CONTEXT'.
Raed in the middle
2004-04-07 Många civila dödas i Falluja
Minst 52 (91 sedan i söndags) personer har dödats det senaste dygnet i Falluja, rapporterar al Jazeera, som är den enda nyhetsbyrå som finns på plats, när amerikanerna belägrar staden. 26 av dödsoffren tillhörde samma familj. Att så många dödas beror på att USA:s flygvapen avfyrar raketer mot bostadsområden i Falluja. På sjukhuset finns mer än 100 skadade, däribland barn.
Ahmad Mansur - Al Jazeera
2004-04-07 USA:s censur skapade det shiitiska upproret
Ivan Eland, Independent Institute Oakland, kommenterar det shiitiska upproret i Scoop och säger bland annat: "Ironiskt nog är det USA:s censur som är en av de motiverande krafterna bakom det pågående blodbadet. USA, som stoltserar med den yttrandefrihet som finns inskriven i konstitutionens första tillägg (First Amandment), stängde förra veckan genom sin ockupationsmyndighet tidningen al Hawza, Sadrs tidning, med anklagelsen att den hade uppmanat till våld i Irak. Men tidningen hade inte uppmanat till våld mot amerikanerna. Som myndigheten uttryckte det hade den gjort sig skyldig till 'felaktigt rapporterande'. Den typen av argument påminner starkt om retoriken i det kommunistiska Sovjetunionen. Att stänga tidningen al Hawza, en viktig symbol för många shiiter, satte igång gatuprotester som blev starkare för varje dag och slutligen kulminerade i fullt uppror." När ockupationsmakten började skjuta gatudemonstranter uttalade al Sadr: "Demonstrationer är meningslösa, när fienden gillar att skrämmas, trycka ner åsikstyttringar och avfärdar folket. Då måste vi terrorisera fienden för vi kan inte tiga stilla över hans förbrytelser."
Ivan Eland - Scoop
2004-04-07 Vi välkomnar inte längre amerikanerna
"Moqtada al-Sadr uttrycker åsikter som finns i hela det irakiska samhället", säger Hassan Jassim, 35, rektor och lärare i arabiska på en av de största skolorna i al-Showla. "Vi välkomnade amerikanerna och deras slogans om demokrati men det vi har sett nu under ett års tid är bara en annan sorts diktatur". Hassan är speciellt upprörd över att en amerikansk entrepenör fått tusentals dollar för renovering av skolan, och resultatet hade varit helt undermåligt; färg som flagnade, dörrar utan handtag..."Det var ren korruption och amerikanerna förbjöd oss att klaga. De sade åt oss att vara tysta".
Rory McCarthy i Najaf - Guardian
2004-04-06 Juan Cole om arresteringsordern på Moqtada al-Sadr
TV-nyheterna framhåller gärna hur liten och marginell Moqtada al-Sadrs rörelse är. Siffran 10.000 brukar nämnas. Juan Cole ger en annan bild: 10.000 är styrkan hos Moqtada-rörelsens milis. Sedan finns det 10.000-tals kadrer som kan mobilisera folket i olika grannskapsföreningar. Sedan finns det 100.000-tals Sadrister som följer arvingar till Muqtada och andra arvvingar till Mohammed Sadiq al-Sadr. Sedan finns det 5.000.000 teokrater som sympatiserar med Muqtadas mål och retorik d.v.s en tredjedel av det shiitiska samhället. Det är dessa krafter som al-Sadr nu försöker sätta i rörelse. Varför just nu? Eftersom CPA hade bestämt sig för att arrestera honom och kanske avrätta honom för mord blev han tvungen att agera. CPA hade siktat in sig på honom och han blev tvungen att visa sin hand.
Juan Cole weblog
2004-04-06 Attack på Falluja utan goda alternativ
Los Angeles Times har talat med flera olika experter om händelserna i Falluja: USA har redan använt flera olika metoder för att skapa ordning i staden Falluja. Nu har armén som uppgift att hämnas de säkerhetsvakter som dödades i Falluja förra veckan. "Det finns egentligen inga bra alternativ för militären i den här situationen", säger Michael Clarke, professor i försvarsstudier vid King's College i London. Många experter är överens om att USA, redan från början, inte lyckades förstå de komplexa sociala och politiska faktorer som råder i städerna längs Eufrat. Om USA, när de anlänt, hade förhandlat med klanledarna och prästerna och låtit dem ha kontroll över städerna och låtit dem få ansvaret för att ingen skadade de amerikanska trupperna kunde situtionen varit annorlunda. Askeri, f.d. brigadgeneral US Army, säger: "En del av de här människorna är beredda att döda en kusin, eller en bror som svar på en förolämpning som kanske kan synas trivial. Tänk er då hur en sådan person upplever Marinkåren när den gör en räd, slår in dörren till hans hus, tvingar ner honom på golvet i närvaro av fru och barn och man binder hans händer och fötter som om han var ett får. Även om han släpps ett par dar senare är skadan redan skedd. Han känner sig fruktansvärt förolämpad och för att reparera sin skadade självkänsla ansluter han sig till motståndsrörelsen."
Alissa J. Rubin - Los Angeles Times
2004-04-06 Rapport från det belägrade Falluja
Staden Falluja har isolerats från omvärlden. Al Jazeera rapporterar att stadens enda sjukhus har beskjutits av tanks och med missiler. I en bil utanför sjukhuset pyrde liket av en person som var på väg till sjukhuset när han på morgontimmarna träffades av amerikansk eld. Invånare i stadsdelen Golan säger att clusterbomber och missiler har använts mot dem. Fallujas huvudsjukhus är inte längre tillgängligt för invånarna eftersom det ligger bortom en bro över Eufrat som stängts av amerikanerna. Ett vittne, som al Jazeera talat med, hade sett en ambulansförare som varit tvungen att förhandla med de amerikanska soldaterna som först efter en lång och tröttsam diskussion hade släppt igenom honom . All näringsverksamhet har upphört. Genom flygblad har befolkningen förberetts på hur de skall bete sig när de amerikanska soldaterna skall göra räder mot deras hem.
al Jazeera
2004-04-06 Intern maktkamp i Bush-administrationen
Om tre månader ska regeringsansvaret över Irak flyttas över från CPA (Coalition Provisional Authority)till någon typ av irakisk regering (exakt vem/vilka är olklart), och ingen vet vem som ska utses som USA:s ambassadör. Det är inte heller klart hur USA kommer att bekämpa de växande gerilla-upproren. Mycket tyder på att dessa stora oklarheter beror på att Bush-aministrationen befinner sig i en intern paralyserande konflikt mellan Utrikesdepartementet och Pentagon. När CPA upplöses den 30 juni kommer Pentagon att förlora inflytande över Irak. Pentagon kommer att ha kvar trupper på marken men Utrikesdepartementet kommer via sin väldiga ambassad i Bagdad att ansvara för den amerikanska Irak-politiken. Juan Cole misstänker att frånvaron av tydlig befälsordning har utnyttjats av vissa krafter inom administrationen för att inleda anfallet på Muqtada al-Sadr och omöjliggöra uppgörelser som kunde vara intressanta för Utrikesdepartementet. Om Juan Coles tolkning är riktig betyder det att det retirerande Pentagon lägger ett fält fyllt av landminor i vägen för Utrikesdepartementet.
Juan Cole weblog
2004-04-05 Anhängare till al Sadr håller 'sit-in' på guvernörens kontor
Ett dussintal män från Mehdi Army (al-Sadrs väpnade milis) stormade guvernörens kontor i Basra och hissade en grön flagga på taket. En talesman för rörelsen, Sheikh Sattar al-Bahadli, har förklarat avsikten: "Vi håller en helt fredlig sit-in på guvernörens kontor och vi försäkrar att inte en droppe blod kommer att spillas. Protesten ska pågå tills den USA-ledda koalitionen tillåter att tidningen al-Hawza åter öppnas och att fängslade anhängare till al-Sadr släpps fira inkluderande Sheikh Mustapha Yaacubi"
Middle East online
2004-04-05 Nu tar amerikanerna itu med befolkningen i Falluja
Enligt al Jazeeras korrespondent har ett stort antal amerikanska soldater omringat Falluja och hindrar människor hindras från att komma in eller ut ur staden. Invånare i Falluja påstår att amerikanska stykor har bombat ett bostadsområde i staden. I området går två motorvägar nr 1 och nr 10 för trafik till Jordanien. Båda vägarna har stängts av, enligt amerikanska konsulatet: "på obestämd tid på grund av militära aktiviteter."
al Jazeera
2004-04-04 20 Demonstranter dödades i Najaf
15.000 personer, som sympatiserar med den shia-muslimske ledaren al-Sadr, höll demonstrationer i Najaf mot att rörelsens tidning al-Hawsa blivit förbjuden. Enligt al Jazeeras korrespondent på platsen al-Sharif började de spanska trupperna slumpmässigt att beskjuta demonstrationståget med både med handeldvapen och från helikoptrar. Demonstranterna å sin sida lär ha kastat sten mot spanjorerna. I en sammandrabbning som sedan pågick i flera timmar dödades 20 demonstranter och 4 ockupationssoldater. Ockupationssoldater besköt också journalister på platsen bl.a representanter för al Jazeera.
al Jazeera
2004-04-04 Fredliga demonstrationer lönlösa, säger al-Sadr
Enligt Reuters hade många i demonstrationståget varit beväpnade. De hade kastat sten mot militärfordonen. Kort därefter hade de spanska ockupationssoldaterna och irakiska poliser öppnat eld mot demonstrationståget från flera olika håll. En talesman sa att al-Sadr hade avblåst demonstrationerna och uppmanat sina supportrar att istället samlas på rörelsens olika kontor och i moskéerna. "Han har gjort ett uttalande om att protesterna skall upphöra eftersom de är lönlösa. De arroganta ockupationsmakterna har sagt tack för de fredliga protesterna genom att öppna eld mot demonstranterna." (ANM: Ockupationsmakten säger att den vill införa demokrati i Irak. Hur trovärdigt blir detta när de förbjuder tidningar och sedan skjuter ihjäl 20 av dem som protesterar mot censuren. Frågan är också om det vekligen är smart att gå i väpnad konflikt mot al-Sadrs shia-muslimska milis. Shia (60% av Iraks befolkning)har hittills legat lågt och försökt vinna framgångar genom politiska manövrer. Det kan knappast gynna ockupationsmakten om denna stora grupp inleder ett gerillakrig.)
Ghaith Abdul-Ahad - Reuters
2004-04-04 NATO nobbar Bush
Bush-administrationen har pressat NATO i månader för att deltaga i Irak. Ett deltagande av NATO skulle minska det politiska trycket på Bush. Vid utrikesministermötet på NATO-högkvartet meddelade i fredags höga företrädare för de europeiska nationerna att de inte kommer att deltaga i Irak. De var redan tyngda av de militära ansträngningarna i Afghanistan. En europeisk företrädare i NATO menade att det skulle krävas 700.000 soldater om NATO:s roll i Irak skulle bli jämförbar med den i Bosninen
Paul Richter - Los Angeles Times
2004-04-03 En berättelse från Abu Ghraib
Riverbend berättar i sin webblogg den 29 mars om hur en 19-årig tjej och hennes mamma togs tillfånga av amerikanerna och fördes till det ökända fängelset Abu Ghraib; ett litet utdrag: "En kall natt i november låg M, hennes mor och fyra bröder och sov när dörren plötsligt slogs in tidigt på morgonen. Scenen som följde var kaos och förvirring...svordomar och handgemäng. Familjen ihopsamlades i vardagsrummet och deras fyra söner - en av dem bara 15- släpades iväg med påsar över huvudet. Mamman och dottern förhördes- vem var mannen på bilden på väggen? Det var M's far som dog sex år tidigare av en stroke. "Ni ljuger", fick de veta - "Var inte han medlem av en hemlig underjordisk motståndscell?" M's mamma var nu hysterisk - det var hennes döde man och vart förde de hennes söner? Vad hade de gjort? De stöder motståndet, kom svaret via tolken."
Riverbend blog
2004-04-03 Fredsrörelsen har fått rätt
Fredsrörelsen i Georgia hade en annonskampanj mot kriget i februari förra året. Deras farhågor har besannats skriver Ed Tant i Athens Banner-Herald, Georgia. Så här löd annonstexten: "Ett krig mot Irak skulle skapa ett internationellt avståndstagande och det skulle skapa fler terrorister och mer terrorism, istället för mindre. Ett krig skulle föra USA bort från världssamfundet, och väcka misstankar om våra motiv istället för sympati för våra mål. Krig skulle resultera i offer och misär, det skulle döda tusentals irakiska familjer och amerikanska soldater. Ett förebyggande krig i avsaknad av ett påtagligt hot kommer att stämpla USA som en aggressiv nation som bara med sina läppar erkänner internationell lag. Ett krig skulle hota vår redan ömtåliga ekonomi och ta bort miljarder dollar från viktiga sociala projekt. Ett krig skulle gröpa ur våra grundläggande friheter och försvaga våra konstitutionella rättigheter."
Ed Tant - Athens Banner-Herald, Georgia
2004-04-03 Skadade soldater tvingas återvända till Irak
Det har varit en accepterad militär praxis i USA att inte skicka soldater tillbaka till aktiv tjänst om de inte är fullt friska - och det inte bara grundat på soldatens behov utan också för att skydda andra medlemmar i hans förband. I Irak finns det ett växande antal historier som tyder på att en ny policy håller på att utvecklas - den skadade lappas ihop så fort som möjligt och skickas tillbaka under hot om disciplinära åtgärder eller krigsrätt även om de visar den minsta motvilja.
Andrew Gumbel - Independent
2004-04-01 Pressfrihet måste finnas i Irak
Bagdadtidningen al Hawsa har stängts av amerikanska trupper. Detta kritiseras i en ledare i Iowa State Daily: "I fria nationer bevakar pressen regeringen - även om det betyder att man kritiserar dem som har makten, som al Hawsa gjorde. I nationer där pressen hindras och kontrolleras, blir tidningarna bara regeringens propagandamaskin. Vi kan se faran med regeringskontrollerade tidningar om vi tittar på Sovjet under kalla kriget eller Hitlers Tyskland. För att demokratin skall blomstra, måste folket kontrollera media." ..."Vi är ett folk som gläds över våra friheter och 'the American way of life'. Varför förvägrar vi irakierna den grundläggande frihet som vi själva haft i i två århundranden under 'det första tillägget' (First Amendment). Just nu är al Hawsa stängd. Den person som försöker publicera tidningen kan straffas med ett år i fängelse och $1000 i böter"
ledare - Iowa State Daily
2004-04-01 Dödade amerikaner skändas i Fallujah
Fyra män dödades i Fallujah när gerillasoldater besköt deras bil med granater. Männen arbetade för det amerikanska företaget Blackwater Security, en av dem hade legitimation från amerikanska försvarsdepartementet. Bilarna sattes i brand. Scenen var kaotisk. Män och pojkar myllrade på gatan. Pojkar med scarfes för ansiktet kastade in tegelstenar i de brinnande bilarna. De pyrande kropparna släpades sedan ut ur bilarna och slets sönder. Back-to-iraq menar: "När skaror av män och pojkar lemlästar kroppar är det inte längre fråga om ett uppror av 'föredettingar' och utländska terrorister. Det är en rörelse med folkligt stöd och det bör uppfattas som skrämmande".
Back to Iraq (blog)
2004-03-26 'The Apparat' - maskineriet bakom George W Bush
Den yttersta högern i USA har skapat en kraftfull rörelse genom att framgångsrikt koordinera sina olika delar. De marscherar sida vid sidan till en enda trumma där tempot sätts varje vecka vid taktiska konferenser i Washington. Arkitektoniskt påminner den om den apparat som styrde Sovjetunionen. Den amerikanska modellen är mer amorf med överlappande funktioner i toppen men helt monolitisk i sina syften. Den fungerar som en brett strategiskt, politiskt och koordinerande maskineri. Precis som den sovjetiska modellen står den på tre ben. Det viktigaste är nomenklaturan - sammanslutningens centrala kommando. Under detta finns det andra benet - regeringens viktigaste organ, inkluderande Vita Huset och majoriteten i Kongressen. Presidenten tillsammans med sitt kabinett tjänar apparaten. Vice-president Cheney liksom Karl Rove överbrygger två av avdelningarna som seniora medlemmar i nomenklaturan. Det tredje benet är den republikanska politiska avdelningen som togs över av 'apparaten' 1992 och sedan dess har haft en underordnad roll.(ANM:En lång detaljrik artikel som knyter ihop PNAC, Heritage Foundation, Fox News...)
Jerry M Landay - Media transparency
2004-03-26 Intervju med Helen Thomas
Helen Thomas, som arbetat i 57 år för UPI varav 40 som korrespondent i Vita Huset, är kritisk till det hemlighetsmakeri som kännetecknar Bush-administrationen. Resultatet blir, menar hon, inte bara att det saknas information till journalister utan det saknas också en redovisning för allmänheten. Vi blir förnekade den information vi skall ha. Det blev värre efter 11 september då patriotismen inympades i alla. Det enda sättet att motverka detta är att kräva svar. Vad är terrorism? Vad är terror? Varför försökte presidenten lägga ner två utredningar om 11 september?...Om du inte kan hitta problemets rot, hur ska du kunna lösa det? Inga vapen i världen kan döda hatet. Helen beklagar den nutida trenden där seriös journalistik ersätts av underhållning; soffan-program där gäster och programvärdar ventilerar sina åsikter. "Folk tror att programledare är journalister , men det är de inte, de bara ventilerar åsikter", säger Helen Thomas, "folk skulle ha mer nytta av ett rakt serverade nyhetsreportage, och det tycker jag fast jag numera själv är kolumnist. Men min åsikt är egentligen inte värd så mycket". (ANM:Helen Thomas får numera sitta längst bak vid presskonferenser i Vita Huset, och inte ställa några frågor. Vita Huset tycker att hon är alldeles för jobbig.)
Geov Parrish - Seattle Weekly
2004-03-25 Kvinnor som ställer besvärliga frågor
Fyra kvinnor som förlorade sina män i WTC 11 september har jobbat hårt på frågan:'Hur kunde det hända?'. Här en dialog som de(Q) hade med en företrädare för FBI(A): Q: "Jag förstår inte, med alla varningar om att al Quaida kunde tänkas använda flygplan som vapen, och med tanke på Phoenix memot där en av era egna agenter varnar för att Osama bin Ladin sänder folk hit för träning på flygskolor, varför kollade ni inte flygskolorna före den 11 september?" A:"Vet ni hur många flygskolor det finns i USA? - Tusentals. Vi kunde inte undersöka alla för att hitta de här killarna." Q: "Vänta nu. Du sa just att det fanns för många flygskolor och att det förhindrade er från att undersöka dem före den 11 september; Hur kan det då komma sig att bara några timmar efter attackerna, när hela nationen ligger på knä, då dyker som ett mirakel FBI-agenter upp på Embry-Riddle flygskolan i Florida där några av terroristerna utbildade sig?" A: "Vi hade tur."
Gail Sheehy - New York Observer
2004-03-24 Dödens konvoj
Vittnesmål som bekräftar de frisläppta brittiska Guantanamofångarnas påståenden (se 2004-03-17) om tillfångatagandet i Afghanistan. (Real Player video)
Information Clearing House
2004-03-24 Läget i Irak ett år efter 'befrielsen'
"Om man är i Irak, i Bagdad, och kör omkring på de riskfyllda gatorna, finns beviset på kollaps och misslyckande överallt. De få obeväpnade frivilligorgansisationerna är strandsatta i städerna, och kan inte ta sig fram på landsvägarna, som har blivit en domän för banditer och attentatsmän. Nu är även vägen söder om Kerbala en jaktmark för beväpnade gäng. När jag ska åka landsvägen har min chaufför västerländska byxor och skjorta men jag bär arabiska kläder för att undvika attack. Andra västerlänningar gör likadant. Vad säger detta om Irak ett år efter dess 'befrielse'?"
Robert Fisk - Bagdad
2004-03-22 Importerar USA WMD till Irak?
Scoop presenterar en nyhet från en tidning i Iran, Tehran Times, om att USA i största hemlighet till Irak importerar delar för att konstruera långdistansmissiler och massförstörelsevapen (WMD). Om tidningen har rätt i sina påståenden borde USA om ett par veckor äntligen 'hitta' Saddams gömda vapnen.
Scoop.co.nz
2004-03-22 Bushkampanjen överträder Bush handelslagar
Kläder som säljs för Busch-Cheneys valkampanj tillverkas i Burma (Myanmar). Handel med Burma är belagt med importrestriktioner till USA och överträdelse kan medföra både böter och fängelse. Det hela har uppdagats när Newsday beställde kampanjmaterial från Bush-Cheneys officiella webbplats. Burmesiska textilarbetare tjänar ca 50öre i timmen enligt National Labor Committee.(Bildbevis finns i högerspalten)
LAUREN WEBER - Newsday
2004-03-22 Hans Blix togs emot som en hjälte i New York
Kanske är det bara så den amerikanska regeringens handlande kan tacklas - med sakliga fakta, presenterade med mild svensk brytning. Blix stillsamt resonerande diplomati kanske inte är den kritik som biter bäst på Bush, men det verkar åtminstone vara den som bäst motiverar presidentens motståndare.
Martin Gelin - ETC
2004-03-20 En lista över dödade civila irakier
Iraq Body Count har tagit fram en lista som innehåller namnen på 700 personer som dödats i Irak, 19/3 2003 - 29/2 2004, som en direkt följd av invasionen och ockupationen av landet. Även om listan bara innehåller namnen på 7% av de 10.000 som dödats, är denna lista än så länge den bästa redovisning som publicerats. Avsikten med listan säger Iraq Body Count är att hedra dem som dödats.
Iraq Body Count
2004-03-19 Athan Gibbs är död, Diebold lever.
Athan Gibbs omkom den 12 mars. Han har kämpat hårt mot de nya elektroniska röstningsmaskiner som företaget Diebold säljer runt om i USA. Dessa är öppna för fusk och saknar möjligheter till verifiering. Athan Gibbs har uppfunnit ett annat system TruVote som skulle göra fusk omöjligt. Gibbs Chevy Blazer kolliderade med en 18-hjulig långtradare som rullade över Gibbs bil flera gånger. Diebolds utrustning användes bland annat i ett val i Georgia som fick en helt oväntad utgång till repulikanernas fördel. Elaka tungor menar att i och med Gibbs död har Bush ett problem mindre.(Intressanta länkar inne i artikeln)
Bob Fitrakis - Scoop
2004-03-18 Huset Bush och Huset Saud (1/4): Den stora flykten
Journalisten Craig Ungers bok 'House of Bush, House of Saud' är nu publicerad. Craig Unger har studerat kopplingarna mellan failjen Bush och den Saudiska kungafamiljen som i sin tur har kopplingar till de mest militanta islamisterna. Salon har publicerat utdrag ur boken. Här redogörs också för relationen mellan familjerna Bush och bin Ladin. En helt fantastisk historia. Exempel: Vita Huset organiserade en luftbro dagarna efter den 11 september där viktiga medlemmar från den saudiska kungafamiljen och från familjen bin Ladin flögs ut ur USA utan att förhöras varken av FBI eller säkehetstjänst. Den 28 mars 2002 grep CIA en av toppfigurerna i al Quaida, Abu Zubaydah. Det visade sig att han hade direkta kontakter med en av de män som flögs ut ur USA dagarna efter 11 sept. (OBS artikeln finns på Salon.com och man måste klicka för ett 'free day pass'och stå ut med en 10 sek popup. Men absolut värt besväret.)
Craig Unger - Salon
2004-03-18 Huset Bush och Huset Saud (2/4): Köpte saudierna en president?
Sammantaget har minst $1.476.000.000 strömmat från saudierna till Huset Bush och dess allierade företag och institutioner. Man kan säkert påstå att aldrig tidigare i historien har en presidentkandidat finansiellt och personligt varit så nära knuten till en regerande familj av främmande makt. Aldrig tidigare har en presidents personliga förmögenhet och officiella politik varit så djupt sammantvinnad med en annan nation.(OBS artikeln finns på Salon.com och man måste klicka för ett 'free day pass'och stå ut med en 10 sek popup.)
Craig Unger - Salon
2004-03-18 Huset Bush och Huset Saud (3/4):Hur Bush 2000 vann muslimernas röster
I Michigan och Florida där valet år 2000 stod och vägde, fanns muslimska folkgrupper som kunde få en avgörande betydelse för valets utgång. För att vinna dessa väljares förtroende valde Bush en vinnande strategi. Han formulerade en mycket moderat politik vad gäller Mellanöstern som i stort överstämde med Al Gores. Han avfärdade till exempel talet om att avsätta Saddam eftersom det skulle innebära 'nationsbyggande'. Bush beskrev inte den andra mycket radikalare politik som hans närmaste rådgivare bara någon månad tidigare formulerat i PNAC (Project for a New American Century): "Även om den olösta konflikten med Irak ger en anledning, är målet att placera betydande amerikanska styrkor i Gulfregionen viktigare än frågan om Saddam Husseins regim". Istället sa han till exempel i en tv-debatt med Al Gore:"Arab-Amerikaner är rasmässigt (racial profiling) överrepresenterade i det som kallas hemlig bevisning (secret evidence). Människor stoppas och vi måste göra någonting åt det." Arab-Amerikanerna uppfattade detta som ett bevis på att Bush var den kandidat som var mest engagerad i att lösa deras problem.(OBS artikeln finns på Salon.com och man måste klicka för ett 'free day pass'och stå ut med en 10 sek popup.)
Craig Unger - Salon
2004-03-18 Huset Bush och Huset Saud (4/4): Varningar om al Quaida ignorerades
Medan röstsammnräkningen pågick i Florida åkte Bush senior på en jakttripp i Europa till prins Bandar av Saudiarabiens enorma egendom i Wychwood, England. Den tillträdande regeringen ignorerade alla varningar om al Quaida.(OBS artikeln finns på Salon.com och man måste klicka för ett 'free day pass'och stå ut med en 10 sek popup.)
Craig Unger - Salon
2004-03-17 Tortyren på Guantanamo
Jamal al-Harith, 37, ger en intervju i engelska Daily Mirror om helvetet i Guantanamo. Här berättar han bland annat om hur prostituerade användes för att psyka de fångar som var mest religiösa. Fångar som aldrig sett en naken kvinna tvingades att se på när de prostituerade rörde vid sina kroppar. Jamal säger:"Det hände vid minst 10 tillfällen. Ofta var det de yngsta eller de som var kända för att vara djupt religiösa som togs iväg. Jag brukade skämta med de andra brittiska killarna, 'Ta hit dem, vi vill ha dem'. Vi skrattade. Men så blev det inte, amerikanerna visste att vi inte skulle bli chockade av att se en västerländsk kvinna. Men upplevelsen var djupt störande för dessa män. De vägrade att tala om vad som hänt. Det kunde ta kanske fyra veckor innan de berättade det för en vän - och då ropade vi ut nyheten i hela kvarteret."
Rosa Prince and Gary Jones - Daily Mirror
2004-03-16 Robert Fisk om ett år av krig i Irak
"När jag dagen efter Bagdads 'befrielse' skrev i The Independent att 'motståndskriget' skulle börja, skulle jag ha kunnat tapetsera badrummet med alla ilskna brev jag fick ta emot. Sådana brev kommer inte längre. Men sådan bitterhet följer brustna drömmar. Saddam trodde att han bekämpade Korstågsfararna. Bush och Blair lekte lika barnsliga lekar, klädde upp sig själva som Churchill, och sina inhemska fiender som Chamberlain och klämde in Saddam i Hitlers uniform. Jag kommer ihåg den chock jag fick när jag tittade på Iraks bokstavligen borttynande television och hörde den första nyheten om att en irakisk självmordsbombare hade attackerat USA-trupper - under pågående invasion. Det var en ung soldat, en gift man, som hade med sin bilbomb kört in i amerikanerna nära Nasiriyah. Aldrig tidigare hade en irakier begått självmord i ett krig som detta - inte ens i den Somme-liknande leran i det åttaåriga Iran-Irakkriget. Sedan körde två kvinnor sin bil in i amerikanerna i södra Irak. Det var häpnadsväckande."
Robert Fisk, The Independent
*********
***********************************
1 JAN -15 MAR ARKIV
Irak under ockupation III
2003

16 NOV-31 DEC ARKIV
Irak under ockupation II
1 OKT-15 NOV ARKIV
Irak under ockupation I
1 AUG-30 SEP ARKIV
Irak efter Saddam Hussein II
24 APR-30 JUL ARKIV
Irak efter Saddam Hussein I
20 MAR-24 APR ARKIV
Irakkriget
11 FEB-19 MAR ARKIV
Upptakt till krig
CITAT
Iraksidans samlade citat
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
U.S. marines from the 1st Marine Expeditionary Force call to Iraqi women and children to leave the building during a house-to-house search operation in a village near the town of Falluja April 28, 2004. One Iraqi insurgent was killed and another wounded during the operation. Photo by Oleg Popov/Reuters
Iraqis burn a homemade flag with the design of their country's new flag in the besieged city of Falluja, April 27, 2004. Iraq's Governing Council has adopted a new national flag to replace the one flown by Saddam Hussein, with emblems to represent peace, Islam and Iraq's Kurdish population, spokesman Hamid al-Kefaae said on April 26. REUTERS/Akram Saleh
Bilden som inte får visas i USA
Våld är fel, säger Bush
New York Post reagerar på Fallujah
An Iraqi boy holds a leaflet in broken English that reads 'Fallujah, the cemetery of the Americans,' near a burning car in Fallujah. (AFP/Karim Sahib)
FLER BILDER -->
Länkar
Bushwatch
Crisispapers
Cursor
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Information Clearing House
NewsNow
Ockupation Watch
The Progressive
Rational Enquirer
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Tom Paine
thruthout
Baghdad burning(blog)
Billmon
Bob´s links and rants
A Berkeley Economist against Empire
Dear Raed
Phil Carter (blog)