Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Irak under ockupation

"I appreciate people's opinions, but I'm more interested in news, and the best way to get the news is from objective sources, and the most objective sources I have are people on my staff who tell me what's happening in the world."
(George W Bush)

Datum Rubrik Beskrivning
NORDKOREA
Nyhetslänkar: Uppdaterad 4 december
------------
-------------------------------------------------------------------------------
2003-11-15 Okänt vapen slog ut amerikansk stridsvagn
Army Times berättar om att en amerikansk Abrams-tanks blev träffad och utslagen av ett okänt vapen. Projektilen gick rakt genom tankens pansar borrade ett runt hål stort som en penna varefter den gick genom skyttens fåtölj och sedan borrade ett fem centimeter djupt hål i väggen. Stridsvagnen var obrukbar efter attacken även om ingen soldat kom till skada. Den amerikanska armén är mycket konfunderad eftersom man inte vet vilket vapen det rörde sig om.
John Roos - Army times
2003-11-15 Nu gäller det att hitta syndabockar
När opinionssiffrorna rasar för Bush, växer behovet att hitta en syndabock på toppnivå som kan hållas ansvarig för det alltmer uppenbara, Bushadministrationens misslyckade ockupation av Irak. Den ledande kandidaten är Douglas Feith. Han var ansvarig för Office of Special Plans, OSP, som tillsammans med neocons favoritirakier Chalabi, 'kokte ihop' de mest alarmerande underättelserapporterna om Saddams vapen. Han hade också ansvaret för efterkrigsplaneringen och att en mer utarbetad plan från UD ratades. Mycket tyder i nuläget på att Bush kommer att vidtaga någon kursändring, där krafter i ultrahögern får mindre spelrum.
Jim Lobe - Foreign Policy in Focus
2003-11-14 Journalister hotas av USA-trupperna
Det är inte lätt att vara journalist i Irak. Särskilt illa är det om du representerar en arabisk nyhetsbyrå som al-Jazeera. De hotas med skarpladdade vapen om de försöker filma resultatet av gerilla-attackerna. De har också blivit bortförda och satta i tillfällig arrest. Problemet ökar allt eftersom motgångarna blir större och soldaterna lever under allt större stress. Pentagon säger att det är emot instruktionerna att konfiskera film, (Detta tycks inte tillämpas i verkligheten(jfr.2003-11-04 helikopter i Fallujah), så frågan uppstår om Pentagon ljuger eller helt har tappat greppet. Börjar inte Bush demokratiprojekt likna en bladlös kniv utan skaft?)
SLOBODAN LEKIC-Guardian
2003-11-13 Läget är allvarligt
CIA har överlämnat en rapport om situationen i Irak till Vita Huset. Läget är allvarligt. CIAs platschef i Bagdad som skrivit rapporten varnar för att det gerillakrig som pågår kan eskalera bortom all kontroll för USA. Antalet rebeller kan vara så många som 50.000 enl. militära bedömare. Denna bild avviker från den som lämnats av Pentagon och Rumsfeld som gärna talat om 'de sista baathisternas desperata kamp understödda av en handfull jihadister från utlandet'. 'Vi kommer att förlora kontrollen över situationen om inte en snabb och dramatisk kursändring vidtas', vidare lär rapporten säga; 'Det finns tusentals medlemmar i motståndet - och inte bara Baathister. De finns i tusentals och de växer för varje dag. Inte alla är aktiva stridande, men de ger stöd, skydd och allt sånt'. Kuriöst nog har Paul Bremer USAs prokonsul i Bagdad också skrivit under CIA-rapporten vilket tolkas som att han vill gå förbi Pentagon och etablera direktkontakt med Bush. Efter den blodiga attacken har USA svarat med attacker från luften på det som kallas gerillafästen. Detta oroar Bremers administration i Bagdad eftersom det riskerar att ytterligare öka det folkliga stödet för upproret.
Julian Borger, Rory McCarthy - Guardian
2003-11-10 Amerikanerna sår hatets frön
Den amerikanska administrationen vidhåller att attackerna som riktas mot trupperna utförs av Baathister och Saddam-supportrar. De senaste månaderna har dock märkts ett växande uppror bland Iraks stammar. Djupt konservativa klaner som t.ex Albueisi har hederskoder som kränks av den amerikanska armén vid kontrollpunkter eller när de genomför raider mot privata bostäder. Enligt motståndsmän bland Albueisi var det de som utförde attacken förra veckan på Chinook-helikoptern, liksom attacken på ett militärt tåg senare samma vecka. Folk från Albueisi tror att det var många fler soldater som dödades än vad amerikanerna har medgett. Den dagen Chinook-helikoptern sköts ned hade motståndsmännen ytterligare en missil redo och skulle ha kunnat skjuta ner ytterligare en, men de hindrades av lokalbefolkningen som blev alltför rädda för att drabbas av en blind amerikansk vedergälling, som har hänt tidigare. Tillgången på vapen är god. I södra Irak kan en rysk-tillverkad Sam 7-robot, en s.k. Strella, köpas för $325. Hatet mot amerikanerna djupnar. En av dem, Khalid, säger:'Albueisi har ett hett blod och kan göra vad som helst utan att bry sig om följderna. Om nånting händer en av dem, går de samman och tar hämnd. Fler helikoptrar kommer att tas ner.'
Patrick Graham - Observer
2003-11-10 Sun Tzu och de amerikanska truppernas situation
Artikelförfattaren arbetade för CIA på rebellsidan i Afgahnistan under kriget mot Sovjetunionen på åttiotalet. Han tycker sig se att rebellerna i Irak använder samma sofistikerade taktik byggd på de grundkoncept som författades av Sun Tzu i 'Krigets konst'. 1. ATTACKERA FIENDENS STRATEGI: När USAs trupper närmade sig Bagdad för att slå det avgörande slaget upplöstes fiendens arméer i tomma intet. USA måste helt ändra strategi 'i farten', och hamnade i en sitution för vilken de inte var förberedda och ett totalt kaos uppstod, som ännu inte har kunnat redas ut. 2. ATTACKERA HANS ALLIERADE: När FN började signalera tagandet av en utökad roll sprängdes FN-högkvarteret. Röda Korset har nu attackerats på ett liknande sätt och antalet attacker riktade mot personer som kan ses som irakiska medhjälpare är stort. Artikeln tar upp fler exempel på detta... 3. ATTACKERA HANS TRUPPER: Detta sker i ökad frekvens; Attack på koalitionens högkvarter i Bagdad, nedskjutning av Chinok-helikoptern, en eller två amerikanska soldater dödas varje dag. Att tolka detta som ett tecken på desperation (enl.Bush retorik) är farligt. De attacker som har gjorts har varit noggrant planerade och kyligt genomförda. Det finns två mål i den här strategin; att förorsaka förluster och provocera fram motreaktioner som skapar motvilja hos Iraks befolkning. Det är detta som sker nu, de raider USA gör för att hitta rebellerna skapar ökat motstånd hos civilbefolkningen. För varje rebell som Sovjettrupperna dödade eller tillfångatog skapades en hämndgrupp på flera personer från hans familj som tog till vapen. Samma utveckling tycks pågå i Irak. Det finns två lärdomar från 1900-talets historia: Ingen nation som inlett ett krig mot en annan suverän nation har vunnit. Varje nationellt uppror mot en ockupationsmakt har lyckats.
MILT BEARDEN - NY Times
2003-11-07 Saddam ville göra upp i godo
Veckorna före Irakkriget började gjorde Saddam-regimen ett antal försök att göra upp med Washington via informella kanaler. Bland de saker som Saddam erbjöd Washington var: 2000 FBI-agenter skulle få fritt tillträde att leta efter massförstörelsevapen. Fria val inom två år, övervakade av Frankrike och USA. En libanesisk affärsman el-Hage var en av de mellanhänder som användes som bl.a. hade ett två timmar långt möte med Richard Perle, Pentagon rådgivare, 7 mars. De motkrav som USA ställde var att Saddam skulle gå i exil via förhör på en amerikansk miltärbas. Detta var oacceptabelt för irakierna som tyckte att det utlovade valet 2 år senare skulle få avgöra frågan. Den 20 mars inledde USA sitt anfall.
Julian Borger in Washington, Brian Whitaker and Vikram Dodd - Guardian
2003-11-05 Syrien vill att FN skall ta över i Irak
Syriska UD har genom sin taleskvinna, Bushra Kanafani, låtit meddela att:"USA kan hjälpa till att återställa ordningen i Irak genom att dra tillbaka sina trupper och låta FN ta en fredsbevarande roll". Problemen med terror och al Quaida fanns inte i Irak innan USA kom dit. Syriens president Assad uttalade sig förra månaden mycket kritiskt mot USA: "Världen har upptäckt kriget för Iraks 'frihet' har befriat de irakiska invånarna från sin stat, sina institutioner, suveränitet, värdighet, mat, vatten och elektricitet." USA hävdar att Syrien inte gör tillräckligt för att hindra muslimska infiltratörer från att ta sig över gränsen in i Irak. (Varför kräva av andra det man i så fall inte lyckas med själv, kan man undra)
USA today
2003-11-05 Hindra Krigförbrytardomstolen!
USA skall göra överenskommelser med 'vartenda land i världen' som skall garantera att ingen amerikan skall kunna åtalas inför ICC (International Criminal Court). De länder som vägrar skall förlora sitt militära bistånd. Samtidigt tycker John Bolton, amerikanska UD, att det är 'ojuste' av EU att kräva av de nya medlemsländerna att inte göra något som försvagar ICCs auktoritet. (Av någon anledning drivs denna fråga synnerligen nitiskt av Bush-administrationen, även nära allierade som bidrar till Irak-ockupationen har varit tvungna att skriva på. Kanske finns ett medvetande hos administrationen om att Irakkriget faktiskt är ett illegalt krig)
Rupert Cornwell in Washington - Independent
2003-11-04 Hårda villkor för romanser
Två amerikanska soldater har konverterat till islam och gift sig med två irakiska kvinnor som arbetar som tolkar. Men deras äktenskap utsätts för hårda påfrestningar. Den amerikanska armén är rasande eftersom soldaterna deltog i en vigselceremoni istället för att patrullera enligt given order. De skall åtalas för försummelse. De irakiska kvinnorna har gått under jorden eftersom risken finns att någon tar hämnd på dem som varande kollaboratörer. Det lär dröja minst 8 månader innan makarna får återse varandra.
The Telegraph, London
2003-11-04 Om den nedskjutna helikoptern i Fallujah
Gömda under träden i en dadel-odling avfyrade irakisk gerilla en rysk värmesökande luftvärnsmissil mot två amerikanska Chinok-helikoptrar(stora farkoster tar mer än 50 pass.). Den ena träffades medan den andra hann skicka ut de facklor som används som motmedel. 15 amerikanska soldater omkom 21 skadades. Bara några minuter senare svärmade ett stort antal mindre Black Hawk-helikoptrar över platsen. De skadade undsattes, området säkrades, journalister avvisades och filmer konfiskerades. Lokala bybor visade sin glädje och viftade med troféer från vraket.
PATRICK COCKBURN - Counterpunch
2003-11-03 Utarmat uran skadar Iraks befolkning
Dr. Ahmad Hardan har arbetat som vetenskaplig rådgivare för WHO och FN, och dokumenterat effekterna av utarmat uran i Irak (1991-2002). De 300 ton som fälldes över Irak under första Gulfkriget har enligt honom förorsakat 300.000 sjukdomsfall. I början av det nuvarande kriget fälldes bara över staden Bagdad 200 ton av ämnet. Ämnet är speciellt skadligt för foster och antalet barn som föds med kraftiga missbildningar har ökat. Dr Hardan tror att antalet cancerfall i Irak kommer att öka med 300%. (VARNING: Otäcka bilder)
Lawrence Smallman in Baghdad, al Jazeera
2003-10-28 Ramadan offensiven
George W Bush har i ett uttalande tolkat de senaste mycket välkoordinerade attackerna i Bagdad som ett tecken på att fienden håller på att bli 'desperat'. Medan ett stort problem i sammanhanget är att ingen vet med säkerhet vem fienden är. William Rivers Pitt är mycket kritisk till Bush i den här artikeln: "Bush försöker tala om för oss att dessa de senaste attackerna är goda nyheter, att dessa 'desperata' handlingar är tecken på en växande amerikansk seger. Fråga de tusentals döda irakierna om detta är goda nyheter. Fråga Röda Korset som överväger att dra sig ut ur Irak. Fråga det internationella samfundet som uppmanas att hoppa på det sjunkande skeppet." "Egentligen finns det väl bara en organisation som kan tycka att detta är goda nyheter och det är al Quaida. Där hela det lögnaktigt skapade kriget fungerar som den största värvningskampanjen i organisationens blodiga historia."
William Rivers Pitt - thrutout
2003-10-28 Consensus i Washington om USAs hegemoni
Den 15 oktober antogs i Washington närmast enhälligt (431 av 435) - 'The Syria Accountability and Lebanese Sovereignty Restoration Act of 2003', som utfärdar strikta sanktioner mot Syrien. Stephen Zunes på Foreign Policy in Focus har granskat beslutet. Det han finner oerhört störande är det emblematiska språket och den närmast total enigheten omkring Bush hegemonistiska världsordning. Både republikaner OCH demokrater är övertygade om att USA har rätt att straffa vissa nationer som för en misshaglig politik. Båda partierna fäster tilltro till de krav som ställs av neokonservativa ideologer för att motivera amerikansk militarism och krig. Detta trots att just dessa ideologer upprepade gånger farit fram med rena lögner om de s.k. 'skurkstaterna'.
Stephen Zunes - Foreign Policy in Focus
2003-10-28 Efter attacken på Röda Korset i Bagdad
(Den här artikeln som Naomi Klein skrev den 23 juni 2003 blir intressant igen. Hjälporganisationerna angreps redan tidigare i år, men då av 'Bush-gängets' retorik, kommer ni ihåg?) "Kriget mot hjälporganisationerna förs på två tydliga fronter. På den ena köps tystnad och medgörlighet av viktiga humanitära och religiösa grupper genom att lukrativa återuppbyggnadskontrakt erbjuds. På den andra marginaliseras och kriminaliseras de mer oberoende hjälporganisationerna genom påståendet att deras arbete är ett hot mot demokratin." Vid den här tiden hotade Andrew Natsios, chef för US Aid; att de hjälporganisationer som inte länkade sina insatser till den amerikanska utrikespolitiken och blev en förlängd arm till USAs regering skulle han själv se till att deras kontrakt revs sönder. (Fråga som uppstår: Är attacken på Röda Korset i Bagdad ett bevis på att den här politiken har lyckats?)
Naomi Klein - Guardian
2003-10-27 Skadade soldater i hopplös väntan
På Fort Stewart, Georgia, väntar soldater som skadats i Irakkriget på att få genomgå en medicinsk utredning. En tidskrävande process. I månader får soldaterna bo i någon av cementbarrackerna utan badrum och luftkonditionering i södra Georgias hetta och höga luftfuktighet. 60 soldater bor i varje barrack. Latrinerna luktar av urin och är fulla av insekter eftersom de saknar fönster. Duschrummen är byggda av cementblock och gemensamma. De måste köpa sitt eget toalettpapper. En soldat, som varit där sedan mars månad, insjuknade i neuroligiska symtom i Irak. Han har blivit sämre hela tiden, skakar okontrollerat. Armén säger att han har en Parkinson som inte har med hans tjänstgöring att göra. Soldaten själv tror att han blev skadad av det anthrax-vaccin som armén gav honom. De soldater som tillhör reservisterna eller Nationalgardet har lägre prioritet än reguljära soldater, därför får de vänta mycket längre. En reservist har just fått meddelande att ingen läkare är tillgänglig för reservister på basen mellan den 14 oktober och den 11 november. Det finns inte tillräckligt med läkare. Systemet är överbelastat och de kan inte utföra nödvändiga operationer. Representanter för amerikanska armén har vägrat att kommentera UPIs uppgifter.
Mark Benjamin - UPI
2003-10-27 Vi vill ha alla papper på bordet!
En federal kommision, som undersöker terrorattackerna den 11 september 2001, säger att Vita Huset fortfarande håller undan hemligstämplade papper från kommisionen. De är beredda att vidta rättsliga åtgärder (subpoena) om inte dokumenten kommer fram inom några veckor. En medlem i kommisionen, Max Cleland f.d. senator fr. Georgia, är den första som uttalat sig för pressen: "Det är uppenbart att Vita Huset vill låta klockan gå. Det är redan Halloween och vi håller fortfarande på att förhandla med assistenter till rådgivare i Vita Huset om att få tillgång till dokumenten - det är avskyvärt." Han tillägger: "För varje dag som går, inser vi att regeringen visste mycket mer om terroristerna före den 11 september än de nånsin har medgett."
PHILIP SHENON - N.Y Times
2003-10-26 Kostnaden för det irakiska äventyret
George W Bush skulle inte upprepa de misstag som gjorde att hans far inte blev omvald. De grupper vars inflytande är avgörande och som skall skall attraheras av politiken är: De judiska rösterna, de rika amerikanerna, det republikanska partiets ultra-höger och den kristna kyrkan. Detta har visat sig i den politiska agendan. Arafat har smädats för att locka judiska väljare, internationella överenskommelser har övergivits för att gynna storbolagen och det militär-industriellakomplexet, skattesänkningar för de rika, FN har motarbetats eftersom det hämmar USAs unipolära ambitioner. Slutligen har budskapet till världen varit att den som inte rättar in sig i ledet kommer att få utstå allvarliga konsekvenser. De länder som missköter sig kan bli föremål för 'regimföränding'. Det har sett ut som om vi har fått in en ny 'Terminator' i kvarteret. Författaren tror inte så mycket på de neo-konservativas revolution utan tycker att det är ett utslag av klumpig politisk opportunism från ett rikt ledarskap vars konservatism kommit på avvägar. Irakkriget har visat att nationsbyggande är mycket dyrt och Bush är den förste president som gått i krig, samtidigt genomfört stora skattesänkningar och skapat ett massivt underskott i den nationella budgeten. Författaren tror inte att USA kommer att anfalla fler länder i regionen före presidentvalet 2004.
Touqir Hussain, f.d pakistansk ambassadör i Japan
2003-10-24 Hemgjorda bomber
De amerikanska trupperna attackeras med raketdrivna granater, AK47 och det mest fruktade,IED - Improvised Explosive Device, hemmagjorda bomber. De kan hänga i ett träd, finnas nedgrävt i en väg, ligga bland sopor vid vägkanten. De kan utlösas med fjärrkontrollen från en leksaksbil eller via tidsinställning. Skador från bombsplitter har på senare tid blivit mycket vanligare än skador orsakade av kulor från handeldvapen bland amerikanska soldater.
Brian Williams - Reuters
2003-10-24 $4 miljarder oredovisade
Organisationen Christian Aid hävdar att det styrande rådet i Irak bara redovisat $1 av de $5miljarder som organisationen mottagit för återuppbyggnad i Irak. I sin rapport säger Christian Aid. 'Vad denna rapport avslöjar är... att miljarder av de olje-pengar som överförts till det USA-kontrollerade styrande rådet försvunnit in i ett svart hål'. Rapporten publicerades samma dag som givarkonferensen i Madrid inleddes.
Christian Aid pressrelease
2003-10-22 Spionen som kastades ut i kylan
Valerie Plame hade ett topphemligt jobb på CIAs operativa avdelning, CIAs spjutspets. Dessa agenter har en mycket riskabel yrkesroll. De jobbar under täckmantel, som affärsmän, journalister eller som i Plames fall, som energirådgivare. Om de åker fast har de ingen diplomatstatus som skydd. "Det mest farliga jobb du kan ha, som bara speciellt lämpade personer kan ha", säger Marcinowski, åklagare i Michigan. Därför är skyddet av deras identitet en 'helig' uppgift för CIA och de som arbetar där. Och så... i juli månad var det någon som avslöjade hennes identitet. Detta hemliga, hemliga fanns att läsa i morgontidningen. Ilskan bland de anställda inom CIA blev så stor att chefen för CIA, George Tenet, blev tvungen att anmäla saken till Justitiedepartementet. Allt tyder på att avslöjandet av hennes identitet egentligen var en hämndakt mot hennes man, Joseph Wilson, som skrivit en tidningsartikel och avslöjat att uppgifterna om Saddam Husseins köp av uran från Nigeria var falska. De som är misstänkta för att ha läckt uppgifterna tillhör Bush allra närmaste rådgivare. Genom att göra detta har de äventyrat USAs nationella säkerhetsintressen och ironiskt nog: Valerie Plame hade en ledande roll i att övervaka och hindra spridning av massförstörelsevapen !?.
Julian Borger - Guardian
2003-10-21 USA-soldater skjuter över huvudet på folkmassa
Tusentals regeringsanställda protesterade igår mot att USA-trupperna arresterat en kvinna som vägrade att låta sig visiteras av en spårhund. För att upplösa den rasande folkmassan sköt USA-soldaterna i luften ovanför huvudena på massan av demonstranter. Det finns inga uppgifter om skadade. Händelsen är ännu ett exempel på en kulturkrock. Hunden är betraktad som ett orent djur i Mellanöstern. Att använda en hund vid visitationer blir därför förnedrande. Detta har dock inte påverkat den amerikanska arméns rutiner. Speciellt laddad blev den här situationen eftersom en kvinna var inblandad.
al Jazeera
2003-10-21 'Kriget mot terrorn' täckmantel för USAs oljeintressen i Centralasien
Bush bygger upp styrkor i Centralasien, för att motverka kinesiskt inflytande och för att innesluta Iran. Men allra viktigast är dock att utnyttja 'Kriget mot terrorn' för att stärka amerikanska oljeintressen i den kaspiska regionen. I den här mixen av geopolitik och olja tycks USA tappa fokus i sin s.k. kamp för demokratin. Det går alltså alldeles utmärkt att samarbeta med Karimov-regimen i Uzbekistan, som enligt amerikanska UD(!?) använder 'tortyr rutinmässigt som förhörsteknik'. Denna regim fick $500 miljoner i ekonomiskt stöd och hyrpengar för USA-basen i Chanabad.
Lutz Kleveman - The Guardian
2003-10-20 När en flintskallig man vinner en hårborste
FN-resolution 1511 som antogs av ett enigt säkerhetsråd förra veckan påstår en del vara en diplomatisk seger för USA. I praktiken innebär den en lika stor fördel för USA som för en flintskallig man att vinna en hårborste.
John Gershman, Foreign Policy In Focus
2003-10-17 Al-Sadrs skuggregering
Bagdhad Burning Blog 14 oktober: Moqtada Al-Sadr är en shiitisk religiös ledare som tycks få ett allt starkare inflytande i den shiitiska folkgruppen. Hans anhängare är mycket arga över att al-Sadr inte representeras i styrande rådet. Han har byggt en beväpnad milis "Imam Mahdi's Army". Al-Sadr har tillkännagett: "...Jag har skapat en regering med flera departement inkluderande justitie, finans, information, inrikes och utrikesdepartement". Den enda byrå som tycks uppmärksamma denna nyhet är al-Jazeera.
Riverbend weblog
2003-10-17 Stora företag (republikanska) tar kontroll över det amerikanska valsystemet
Nånting mycket underligt hände vid mellanårs-valet i Georgia november 2002...
Andrew Gumbel - Independent
2003-10-17 Halliburtons dyrbara oljetransporter
Halliburtons dotterföretag, Kellogg Brown & Root transporterar bränsle till de amerikanska trupperna från Kuwait till Bagdad, en sträcka på 40 mil. Accumulerad transportkostnad fram till mitten av september var $180 miljoner(ca $1 /gallon). Experter på området menar att ett skäligt pris för denna volym borde vara $19- 48 miljoner. Om överpriset är ok får väl bedömas av de amerikanska skattebetalarna som skall betala räkningen. (Priset på bensin för en bilist i Irak ligger mellan $0,04-0,15 /gallon.)
DAVID IVANOVICH, Houston Chronicle
2003-10-17 'Corporate warriors'
Storföretagens utvecklade variant av legosoldaten, 'Corporate warriors', sköter krigets logistik. Det kan vara allt från små konsultfirmor till stora mulitnationella bolag. Det finns hundratals företag av detta slag, verksamma på sex kontinenter. Beräknad vinst per år $100 miljarder (ca 800 miljarder svenska kronor!). Fenomenet granskas i en bok 'CORPORATE WARRIORS:THE RISE OF THE PRIVATIZED MILITARY INDUSTRY av P.W. Singer, Cornell University.
Alan Miller, editorial writer, San Diego Union-Tribune.
2003-10-17 FN-resolution om Irak den 16 oktober
Säkerhetsrådet antog den nya resolutionen med röstsiffrorna 15-0. Detta är en diplomatisk seger för USA. Men när det gäller praktisk hjälp med pengar och trupper intar dock viktiga länder som Ryssland, Frankrike och Tyskland en avvaktande hållning.
al Jazeera
2003-10-15 Fox har en fungerande desinformation
Den som har förlitat sig på Fox nyhetskanal i USA har en felaktig uppfattning om grundläggande fakta om Irakkriget. De blir därmed mer benägna att stödja Bush krig. Detta visar en studie som genomförts av Maryland-universitets program för Internationella Politiska Studier (PIPA). Ett exempel: Många av Fox-kanalens tittare tror att Saddam Hussein hade ett nära samarbete med al-Quaida. Märkligt nog stärks denna uppfattning successivt.
Jim Lobe - Asia Times
2003-10-14 Noam Chomsky målar en svart bild
"För det politiska ledarskapet (i USA) är 'den globala vågen av hat mot USA' inget speciellt problem. De vill bli fruktade, inte älskade. De förstår lika bra som sina kritiker att deras handlingar ökar risken för spridning av massförstörelsevapen och terror. Men det är inget stort problem. Det som har högre prioritet är att etablera en global hegemoni och att genomföra sin inrikespolitiska agenda: att nedmontera de progressiva mål som vunnits genom folklig kamp de sista hundra åren och att institutionalisera förändringarna så att de blir mycket svåra att återskapa."
Noam Chomsky - znet
2003-10-12 Kollektiv bestraffning av bönder
Hög jazz-musik väller ut från högtalare medan schaktmaskinen förstör hela plantagen av dadelpalmer och andra fruktträd. Enligt amerikanska officerare är detta ett straff mot den lokalbefolkning som vägrar att lämna ut namnen på personer som tillhör motståndsrörelsen. 50 familjer i den by som drabbades står nu utan försörjning, totalt utblottade.
Patrick Cockburn i Dhuluaya - Independent
2003-10-10 Michael Moore: 7 frågor till Bush
Michael Moores nya bok 'Dude, where is my country?' har kommit ut. I ett avsnitt av boken ställer MM sju frågor till Bush. Det ska bli spännande att se om Bush törs svara på dem. Exempel: Familjen Bush har haft nära relationer till familjen bin Ladin de senaste 25 åren. Vad handlar det om? Dagarna efter 11 september fanns 24 medlemmar av bin Ladin familjen i USA. När det rådde totalt flygförbud medgavs dispens för privata jetplan att hämta upp dem, flyga dem till en hemlig mötesplats i Texas, varifrån de senare flögs ut ur USA. Varför tyckte Bush att detta var Ok? Kanske någon av dem hade intressanta uppgifter om 11 september.
Michael Moore - Guardian
2003-10-09 Oljan, Kriget och en växande panik i USA
De flesta sabotage mot oljeledningarna från Kirkuk hålls hemliga och publiceras bara om någon TV-kamera fångat händelsen. USAs försöker bevaka ledningen, men den går genom djupa raviner och stamområden och är i nuläget omöjlig att försvara. Källor på Iraks oljeministerium säger till Fisk att sabotage var planlagda redan innan den amerikanska ockupationen. När USA attackerade Irak var oljeproduktionen 2,7 miljoner fat/dag, nu är den nere i 0,75 miljoner fat/dag. USA gjorde allt för att skydda själva oljekällorna i samband med kriget, men hade ingen försvarsplan för oljeledningarna. För att få igång en ökad produktion i Irak krävs nu omfattande investeringar. Reparation av oljekällor och ledningar $1 miljard; För att öka produktionen till 3,5 miljoner fat krävs $8 miljarder + $20 miljarder för reparation av det elnät som försörjer pumpar och raffinaderier. Ytterligare produktionsökningar skulle kunna kosta upp till $100 miljarder. De $87 miljarder som nu Bush vill att Kongressen skall bevilja kan snabbt stiga till $200 miljarder. USAs egna oljetillgångar håller på att ta slut och 70% av oljan måste importeras. Det är därför USA är angeläget om att få kontroll över energireserven. "Försök inte tala om för mig att USA skulle invaderat Irak", säger Fisk, "om Iraks viktigaste exportvara vore kålrötter". Under sanden i Irak kanske 25% av världens kvarvarande olja finns. Men Bush adminstrationen känner en växande panik. De sitter på en skatt, men de kan inte öppna locket.
Robert Fisk - Independent
2003-10-08 Var finns luftvärnsmissilerna?
Ett stort antal luftvärnsmissiler som den irakiska armén förfogade över har inte kunnat återfinnas av den amerikanska armén. Det är ett stort antal av den bärbara rysktillverkade SA-7 missilen som saknas. Detta är ett mycket farligt vapen som kan riktas mot trafikflygplan. I dagsläget kan dessa försvunna missiler vara utspridda över hela jordklotet. Flygplan har attackerats vid start och landning på Bagdads flygplats som därför inte har kunnat öppnas för civil trafik. Det finns också ett antal amerikanska Stinger-missiler på drift. Dessa gavs till den afgahnska gerillan (bin Ladin?) i kriget mot ryssarna. Var de finns idag är det ingen som vet.
RAYMOND BONNER - NY Times
2003-10-08 Turkiet ska sända trupper till Irak
Turkiet har fattat beslut om att sända trupper till Irak. Den turkiska hemmaopinionen är negativ till beslutet. Det av USA tillsatta styrande rådet är också negativa, har formulerat en skriftlig protest och menar att detta inte kommer att förbättra säkerhetsläget i Irak. Det är allmänt bekant att förhållandet mellan den kurdiska befolkningen och turkiska staten är spänt. Detta bekymrar dock inte USAs regering.
The age - Melbourne
2003-10-08 FN tribunal bör granska om tortyr förekommer på Guantanamo
Den australiske advokaten Richard Bourke företräder två australiska fångar på Guantanamo, David Hicks och Mamdouh Habib. De uppgifter han har tyder på att fångarna utsätts för tortyr på medeltida manér. Bourke tycker det är dags för regeringar runt om i världen att kräva att FN gör en grundlig oberoende utreding om tortyr förekommer på Guantanamo.
The age - Melbourne
2003-10-07 7 länder skall anfallas
Wesley Clark har i dagarna givit ut en bok med titeln "Winning Modern Wars". Redan 2001 skapades en plan i Pentagon för att attackera sju länder, tydligen i angiven ordning - Irak, Syrien, Libanon, Libien, Iran, Somalia och Sudan.
Gen. Wesley K. Clark NEWSWEEK
2003-10-07 Terrorn fortsätter i Afghanistan, nu med USA stöd
(OM AFGAHNISTAN) Den 7 oktober är två-årsdagen för bombningarna av Afghanistan. Men tillståndet i det land som blev det första målet för Bush 'Krig mot Terrorn' är inte något som Bush och hans vänner skulle vilja berätta om. Bush höll ett tal till militär personal, Fort Stewart, Ga. 12 september, och sade då: "I Afghanistan agerade USA med en bred koalition mot en regim som skyddade Al Quaida och styrde med terror, ... Tack vara våra män och kvinnor i uniform är inte Afghanistan längre ett himmelrike för terror". Detta är inte sant. De krigsherrar som härskar i Afghanistan har använt terror mot civilbefolkningen utan att ställas till ansvar. Istället har de blivit belönade av USA och fått poster i regeringen. USA stöttar president Karzai, samtidigt som hans makt undergrävs av de miljoner $ som USA ger till krigsherrarna.
Sonali Kolhatkar - Foreign Policy in Focus
*********
***********************************
1 AUG-30 SEP ARKIV
Irak efter Saddam Hussein II
24 APR-30 JUL ARKIV
Irak efter Saddam Hussein I
20 MAR-24 APR ARKIV
Irakkriget
11 FEB-19 MAR ARKIV
Upptakt till krig
2003 CITAT
Iraksidans samlade citat
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
Blair, Bush and remembrance
A rethink of Iraq policy
12nov:An Italian soldier next to the barracks in Nassiriya destroyed by a suicide bomb attack. At least 18 Italians and eight Iraqis were killed. Photograph: Anja Niedringhaus/AP
The father of a wounded Iraqi youngster, who was shot by U.S. soldiers after his group attacked them, cries as his son is treated by Army doctors during an early morning raid in the village of Maidan, 40kms northeast of Baquba, Iraq, November 7, 2003. As deadly guerrilla attacks against U.S. forces have been increasing in parts of Iraq, U.S. troops detained dozens of Iraqis after raiding the village looking for members of a suspected cell planning attacks on coalition forces. REUTERS/Damir Sagolj
Detained Iraqis are surrounded after attacking soldiers of the U.S. Army's 4th Infantry Division (Task Force Ironhorse) during an early morning raid in the village of Maidan, 40 kms northeast of Baquba, Iraq, November 7, 2003. As deadly guerrilla attacks against U.S. forces have been increasing in parts of Iraq, U.S. troops detained dozens of Iraqis after raiding the village looking for members of a suspected cell planning attacks on coalition forces. REUTERS/Damir Sagolj
Protesters hang a large banner from the window of a downtown office building, during an anti-war demonstration in Washington, October 25, 2003. Thousands rallied in Washington on Saturday to protest against U.S. policy in Iraq, the first major demonstration since President George W. Bush declared an end to major combat in the war on Iraq. REUTERS/Gregg Newton
Women and children leave the area near a blast site in the Baghdad suburb of Sha'ab, October 27, 2003. Bombers struck at least three times in Baghdad at rush hour on Monday morning, killing at least 33 people near a Red Cross building and two police stations. REUTERS/Jamal Saidi
A U.S. Army soldier walks past a blast site outside the Baghdad headquarters of the International Committee of the Red Cross, October 27, 2003. Bombers struck at least three times in Baghdad at rush hour on Monday morning, killing at least 33 people near a Red Cross building and two police stations. REUTERS/Ceerwan Aziz
Demonstrators march during a peace protest in Washington, October 25, 2003. Thousands rallied to protest the U.S. policy in Iraq, the first major demonstration since President George W. Bush declared an end to major combat in the war in Iraq. REUTERS/William Philpott
Iraqi Shi'ite Muslim boys march as members of radical cleric Moqtada Al Sadr's Mehdi Youth Brigade before Friday prayers in the Baghdad suburb of Al Sadr city October 24, 2003. The Muslim holy fasting month of Ramadan begins next week. REUTERS/Jamal Saidi
Iraqis celebrate as a U.S. Army humvee vehicle burns, after it was destroyed by an improvised explosive device October 22, 2003. A roadside bomb wrecked the U.S. military vehicle in the flashpoint town of Falluja on Wednesday, witnesses said, adding that there had been American casualties.The U.S. military had no immediate word on the report. REUTERS/Mohammed Abud
A soldier guards a suspect in Tikrit; Donald Rumsfeld and the Defense Department have increasingly been taking the blame for the chaos in Iraq
An Iraqi man detained for shouting slogans praising Saddam Hussein during a demonstration refuses to sit down when ordered by a U.S. Army soldier in central Baghdad October 15, 2003. The sign at rear reads in Arabic, 'We will win'. REUTERS/Ceerwan Aziz
FLER BILDER -->
Länkar
Bushwatch
Crisispapers
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
NewsNow
Ockupation Watch
Rational Enquirer
'Shallow Throat'
Tom Paine
thruthout
Baghdad burning(blog)
Billmon
Bob´s links and rants
A Berkeley Economist against Empire
Dear Raed
Phil Carter (blog)