Invasionen och ockupationen av Irak inleddes den 20 mars 2003

Nyheter om Irak

"I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace"
(George W Bush, June 18, 2002)

Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
Cost of the War in Iraq:
(JavaScript Error)
xml-button

2007-12-30

2007 blir ockupationens värsta år

Dahr Jamail - Antiwar

Trots allt tal om förbättringar, kommer 2007 att bli det värsta året i Irak, hävdar oberoende reportern Dahr Jamail. Antalet amerikanska trupper är nu 175 000. Sedan "the surge", ökningen av amerikansk militär, inleddes i februari har antalet flyktingar fyrdubblats. Antalet är enormt - 4,6 miljoner - hälften på flykt inne i Irak, hälften på flykt utomlands. Antalet irakier som dödats under ockupationen överstiger nu 1,1 miljoner, enligt oberoende gruppen 'Just Foreign Policy'. Arbetslösheten är 70%, lika stor andel saknar tillgång till bra dricksvatten. 43% av befolkningen lever på under 1 dollar om dagen. Våldet har minskat på senare tid i Bagdad, detta beror på att den etniska rensningen har fullbordats i olika stadsdelar. Runt hela stadsdelar har höga murar rests med tillträde bara genom välbevakade öppningar. Fortfarande dumpas dock mördade personer på gatan. Även för den amerikanska militären har 2007 varit ockupationens värsta år med 894 stupade soldater.
Läs mer -->

2007-12-18

'Bara' 600 mord i månaden

Babak Dehghanpisheh - Newsweek

Våldet i Irak har minskat det senaste året. I december 2006 påträffades 3 000 mordoffer, i november 2007 'bara' 600. Siffran kan dock vara högre eftersom mordpatrullerna nu opererar med större försiktighet. När den etniska rensningen pågick som värst dumpades de svårt torterade och sargade kropparna mitt på gatan som en varning för andra. Nu gömmer man liken i grunda gravar eller avfallsdepåer. Newsweek har intervjuat, Jabber Sowadi, en man som försörjer sig på att spåra försvunna personer. Han har ett kontaktnät i fängelser, sjukhus, bårhus och på kyrkogårdar. Han begraver också oidentifierade kroppar på kyrkogårdana och dokumenterar deras kännetecken, information som han kan använda i sitt yrke. Att mordpatrullerna nu arbetar mer i det fördolda har försvårat arbetet för Jabber Sowadi.
Läs mer -->

2007-12-11

Bush krigsretorik fortsätter

Ron Paul - Antiwar

Iran har inget program för att utveckla kärnvapen konstaterade de amerikanska underrättelseorganisationerna häromdagen, men det tycks inte påverka Bush-regeringen som fortsätter sin krigsretorik som om ingenting hänt. Ron Paul(konservativ republikan) säger:"Sanningen är att Iran ska klara den logiskt omöjliga uppgiften att bevisa ett negativt påstående - de antas vara skyldiga tills de bevisar sin oskuld. Det finns fortfarande inga bevis på att Iran, som skrivit på icke-spridningsavtalet, någonsin har brytit denna överenskommelse, som ger Iran en klar rättighet att utveckla kärnkraft för civila energibehov. USA kan inte på egen hand ändra reglerna i detta avtal, och det är orättvist och diplomatiskt oklokt att införa sanktioner utan något legitimt skäl."
Läs mer -->

2007-12-06

'Sub-prime'-krisen i USA

BBC

Den som vill förstå lite mer om USA:s 'sub-prime'-kris bör läsa den här artikeln från BBC med grafiska illustrationer. Den traditionella modellen för huslån är att husägaren lånar av banken som får huset som säkerhet. De senaste åren har bankerna i USA börjat använda ett annat system där de säljer inteckningar på en låneobligationsmarknad - 'mortgage bond market'. Detta har skapat utrymme för bankerna att låna ut mer pengar. Privata intressen har fått ett ökat inflytande på denna lånemarknad som tidigare dominerades av federala institut. Personer med låg kreditvärdighet kunde plötsligt få s.k. 'sub-prime'-lån. Man hade också 'jumbo'-lån för dyra fastigheter. Bankerna tjänade grova pengar eftersom de fick en provision på varje inteckning de sålde vidare, vilket skapade ett tryck att sälja allt fler intecknignar. Denna 'mortage bond market' värderas idag till ofattbara 6 000 miljarder dollar. En annan egenskap hos dessa lån som såldes till fattiga amerikaner var att räntebetalningarna var låga de första två åren för att sedan fördubblas. Nu räknar man med att två miljoner familjer kan tvingas att lämna sina hem. Bankerna har fram till idag förlorat 60 miljarder dollar, men ingen vet var det kommer att sluta. Pensionsfonder har också råkat illa ut och har tappat 60-80% av sitt värde. Huspriserna faller för första gången sedan 1930-talet.
Läs mer -->

2007-12-04

Iran lade ner sitt program för kärnvapen 2003

National Intelligence Council

Iran hade ett kärnvapenprogram som lades ner hösten 2003 och förfogar i nuläget INTE över någon atombomb. "Teherans beslut att avbryta sitt program för atomvapen tyder på att de inte är så inriktade på att utveckla atomvapen som vi bedömt sedan år 2005. Vi bedömer att internationella påtryckningar har gjort att programmet stoppats och att Iran är mer känsliga för påverkan än vi tidigare trott." Iran har idag en anrikning av Uran men den utförs med stora tekniska problem. "Vi bedömer med stor säkerhet att Iran tidigast år 2015 kommer att ha teknik och processer för att skapa tillräckligt med plutonium för en bomb " Detta är grovt sammanfattat innehållet i den NIE, 'National Intelligence Estimate', som i dagarna publicerats av de amerikanska underrättelsetjänsternas samorganisation NIC,'National Intelligence Council'.
Läs mer -->

2007-11-25

Se upp dollarn faller!

Liam Halligan - Telegraph

Liam Halligan skriver i brittiska Telegraph om konsekvenserna av dollarraset. Dollarn är världens 'reservvaluta', vilket betyder att centralbanker överallt använder den för att lagra sina rikedomar. Dollarns rekordlåga notering förra veckan innebär att länder över hela världen nu sitter på massiva förluster. I Europa är Airbus-projektet hotat. Airbus säljer sina plan i dollar och avlönar sin personal i euros. Framtiden för 60 000 anställda blir osäker. Detta skapar spänningar i relationen USA - Europa. Ännu värre är den tilltagande krisen i förhållande till Kina, Ryssland och de oljerika Gulf-staterna. Stor export och dyr olja har genererat stora överskott - Kina kontrollerar 1 400 miljarder dollar, Ryssland 450 miljarder och Arabvärlden mycket mer än de vill erkänna. "Hellre än att behålla sina reserver av fallande dollar, stoppar de nya ekonomiska titanerna in dem i 'oberoende värdefonder' - som de använder till att köpa upp skuldtyngda bolag i Väst, afrikanska oljefält och andra lämpliga investeringsobjekt," skriver Halligan. Detta kommer att pressa dollarkursen ännu mer så att dess ställning som reservvaluta riskeras. Frågan blir:"Hur kommer Washington att reagera när dess hegemoni närmar sig slutet?"
Läs mer -->

2007-11-24

USA:s styrkor förbereder hög militär aktivitet i Gulfen

The News

USA:s militär får nu ökade leveranser av drivmedel till Gulf-regionen. Minst 1 miljon fat jet- och fartygsbränsle kommer att transporteras till hamnar i Gulfen och till flygbasen Diego Garcia. Leveranserna innefattar också det jet-bränsle som används av de F18 plan som är stationerade på hangarfartygen. Leveranserna är 2-4 ggr högre än normalt. Allt tyder på att en hög militär aktivitet förbereds.
Läs mer -->

2007-11-23

VIDEO:Valerie Plame

Jason Leopold - Truthout

Valerie Plame - CIA-agenten vars hemliga identitet lämnades ut till pressen av Bush närmaste medarbetare, intervjuas av Truthout. Aktionen som drabbade Plame var en hämnd efter att hennes man Joseph C. Wilson i New York Times attackerat regeringen när den använde falska bevis för att skapa irakkriget. Att röja en agents hemliga identitet räknas som ett allvarligt brott i USA. Ingen har dömts för det brottet, men en nära medarbetare till Bush - 'Scooter' Libby dömdes för att ha ljugit för dem som utredde affären. Plame har nyligen givit ut boken 'Fair Game'. Hennes arbetsfält var att skaffa fram solid information om massförstörelsevapen, ett svårt och tidskrävande arbete. Kvaliteten på CIA:s arbete försämrades när 'Bush rush to war' fick genomslag vilket lett till den kaskad av fel på alla nivåer, som lett bl a till debaclet i Irak. Plame säger i intervjun:"Alla misstag som Bush-regeringen har gjort i Irak har allvarligt försvagat USA:s strategiska position och stärkt Irans position utan att de behövt göra någonting." Plame har utsatts för starka hot, hennes bok har censurerats, men hon kände sig tvungen att skriva om affären eftersom hon helt plötsligt blivit en offentlig person, som inte kunde jobba kvar i CIA, när hennes identitet blivit röjd.
Läs mer -->

2007-11-21

Personal från säkerhetskonvoj grips av irakisk militär efter skottlossning

Sudarsan Raghavan - Washington Post

En konvoj som transporterar asiatiska gästarbetare kör mot trafikriktningen på en gata i Bagdad och fastnar i en trafikstockning. Säkerhetsvakterna öppnar eld. En 18-årig kvinnlig student, Roba Taha, blir träffad. Händelsen väcker omdelbar vrede och en folkmassa kastar sten och hindrar konvojen att lämna platsen. Soldater från irakiska armén tillkallas och griper 31 gästarbetare och 12 säkerhetsvakter som fanns ombord. Personalen tillhörde Almco, ett Dubai-baserat byggföretag kontrakterat av USA:s militär. En talesman för USA:s militär, Brad Leighton, anser att ansvaret för händelsen vilar på Amco, men två av de gripna vakterna hade id-kort från amerikanska försvarsdepartementet. Händelsen ägde rum i Karrada-distriktet i Bagdad, som den senaste tiden upplevt ett relativt lugn. De butiksägare på gatan som attackerade lastbilen anger detta som en av orsakerna till att de attacken. "All vår glädje kommer att förvandlas till sorg," säger en man som jobbar i en butik för mobiltelefoner. "Vi gjorde det här för att var och en av de här männen skulle kunna döda 30 personer till. Tidigare skulle inte irakierna (polisen och militären) ha haft auktoritet att göra det de gjorde. Vi blev förvånade."
Läs mer -->

2007-11-20

Kina öppnar gruvor i Afghanistan

BBC

Kriget i Afghanistan kostade USA närmare 40 miljarder dollar år 2007. Kina väljer en annan väg. Istället för bomber och militära tjänster erbjuder kineserna nu affärskontrakt. Kina kommer genom det statligt ägda 'China Metllurgical Group' att investera närmare 3 miljarder dollar för gruvdrift vid Aynak, söder om Kabul. Det är den största utländska investeringen i Afghanistans historia och kommer att ge jobb till 10 000 personer. Vid full drift kommer företaget att ge regeringen i Afghanistan en inkomst på 400 miljoner dollar/år. Frågan är vilken 'investering' som uppskattas mest av folket i Afghanistan? (Källa för USA:s utgifter för kriget:http://www.counterpunch.org/wheeler08292007.html)
Läs mer -->

2007-11-20

Ockupationen har gett makt åt islamistiska förtryckare i Basra

IRIN

Basra var känd för sin blandade befolkning och sitt livliga nattliv före den USA-ledda invasionen 2003. Kvinnorna i Basra hade rättighet att välja sin egen livsstil trots att de levde i ett stam-samhälle. Men numera patrullerar övervakare på Basras gator på motorcyklar eller i bilar med mörka rutor och utan nummerplåtar. De ifrågasätter kvinnor som inte bär traditionella kläder eller hijab(huvudduk). De attackerar också män som har kläder eller frisyrer som anses västerländska. "I Basra ser vi en ny typ av terror där minst 10 kvinnor mördas varje månad, en del av dem hittas med kulhål på sophögar medan andra återfinns halshuggna eller lemlästade", säger generalmajor Abdel Jalil Khalaf, polischef i Basra. "Förövarna är organiserade gäng som arbetar under religiös täckmantel och låtsas att de sprider Islams instruktioner, men de ligger långt från religionen. De försöker införa en livsstil som att förbjuda kvinnor att bära västerländska kläder eller tvinga dem att bära huvuduk." Khalaf tror att mörkertalet är stort. Familjerna vågar inte anmäla brotten av rädsla för repressalier.
Läs mer -->

2007-11-19

'De villiga' är ovilliga att hjälpa de drabbade

Haroon Siddiqui - Toronto Star

De som mest ivrigt förespråkade en invasion av Irak är de som gör minst för att hjälpa de drabbade människorna i landet. Samtidigt bär länder som Syrien och Jordanien, som var motståndare till kriget, idag en tung börda. Jordanien med sina 5,7 miljoner invånare har tagit emot 800 000 flyktingar från Irak och Syrien (18 miljoner) har tagit emot 1,2 miljoner flyktingar. En ekvivalent mängd för Storbrittanen skulle vara 8 miljoner och för USA 40 miljoner flyktingar. Men dessa stormakter har visat stor ovilja att hjälpa till. Storbrittanien har tagit emot mindre än 500 och USA 2 084. Haroon Siddiqui säger i Toronto Star: "Invasionen och den misslyckade ockupationen av Irak var kriminell nog. Men att inte ta ansvar för de katastrofala konsekvenserna för ett helt folk är värre. Det förra talar om den arrogans som närs av otyglad militärmakt, det senare om den moraliska konkursens sjukdom." I artikeln nämns Sverige, som tagit emot 25 000 flyktingar, som ett föredöme bland västmakterna .
Läs mer -->

2007-11-19

17 veteraner begår självmord varje dag

CBS

Tim Bowman, son till Kim och Mike, var soldat i arméreserven och patrullerade en av de mest farliga platserna i Bagdad, vägen till flygplatsen. Kim Bowman, säger i en intervju med CBS: "När han kom hem var hans blick bara död. Det fanns inget ljus där längre." Åtta månader senare sköt han sig själv 23 år gammal. Det fanns inga klara uppgifter om hur stor självmordsfrekvensen var bland hemvändande soldater, så CBS fick genomföra en egen undersökning, och resultatet var alarmerande - I de 45 delstater som undersökningen omfattade hade 6 256 soldater tagit livet av sig under året 2005. Det innebär 17 självmord varje dag hela året. Gruppen veteraner i åldern 20-24 som hade tjänat under det s.k. 'kriget mot terrorn' var värst drabbad. Där var självmordsfrekvensen närmare 4ggr högre än för genomsnittsbefolkningen.
Läs mer -->

2007-11-17

Ska generalerna rädda USA från utvidgat krig?

Chris Hedges - Truthdig

Vicepresident Cheney vill utföra en attack på Iran innan Bush lämnar Vita Huset. En attack som de flesta bedömare anser skulle kunna få förödande verkningar i Mellanöstern och i resten av världen. Dessa krigsplaner möter dock ett hårt motstånd från oväntat håll - generalerna. Försvarsminister Robert Gates, amiral William Fallon (chef för alla operationer i Mellanöstern(CENTCOM)) och George Casey ('Chief of Staff of the United States Army') har talat om för George W Bush och kongressen att den amerikanska militären inte kan utkämpa ännu ett krig. Andra krafter i samhället tycks idag var oförmögna att agera. Chris Hedges säger "Den demokratiska kongressen är stukad av den israeliska lobbyn och är livrädd för att framstå som svag i försvarsfrågor nu före presidentvalet. Media, särskilt den elektroniska pressen jobbar övertid med att skapa fruktan för ett Iran med atomvapen och skyller Teheran för attackerna mot trupperna i Irak. Allmänheten vet inte vad den ska tro och förhåller sig passiv i sin rädsla."
Läs mer -->

2007-11-15

'Vi dödar kvinnor och barn i Irak'

Matt Howard - Rutland Hearald

Matt Howard tjänstgjorde i Marinkåren i Irak, men är numera verksam i 'Iraq Veterans Against the War'. Han gör ett mycket starkt uttalande i Vermont-tidningen Rutland Hearald. "Vi gick inte i krig mot landet Irak, vi gick i krig mot folket i Irak. Under inledningen av invasionen dödade vi kvinnor. Vi dödade barn. Helt okänsligt dödade vi djur på gårdarna. Vi var USA:s Marinkår, inte Fredskåren, och vi lämnade ett liesvep av död och förstörelse hela vägen till Bagdad. Låt mig säga det igen så att det inte blir några missförstånd. Jag står här idag som en tidigare US Marine och säger att vi dödar kvinnor och barn i Irak. Det är krigets sanna natur. Krig skapar förbrytelser. Tro inte att du kan använda en organisation som är skapad för att döda andra mänskliga varelser till någonting humanitärt. Det har aldrig varit vårt uppdrag." Howard anser också att soldaterna blivit utnyttjade och bedragna av president Bush, som i sin retorik använder fraser om att stödja trupperna, men samtidigt skär ner anslagen till veteranernas hjälp.
Läs mer -->

2007-11-13

USA:s krigsmaskin beroende av bränsle från Pakistan

Robert Bryce - Counterpunch

Den amerikanska krigsmaskinen i Afghanistan förbrukar över 2 miljoner liter bränsle varje dag, där 80% av mängden kommer från raffinaderier i Pakistan. Om denna försörjningsled skulle brytas skulle USA bli tvungna att försöka flyga in bränsle till sina baser i Afghanistan, något som en expert på militär taktik, Greg Wilcox, anser vara ett 'mission impossible'. "Vi kan inte överleva i regionen utan Musharraf", säger Wilcox. "Vi är bundna till honom oavsett vi gillar det eller inte."
Läs mer -->

2007-11-12

Igen!

James Glanz - New York Times

Återigen har personal från ett amerikanskt säkerhetsbolag, DynCorp, dödat en oskyldig civil irakier. Det senaste offret är Mohamad Khalil Khudair, en 40-årig irakisk taxichaufför som stannat sin bil för att släppa förbi en konvoj med personal från amerikanska utrikesdepartementet. Taxichauffören var obeväpnad och hade inga sprängämnen i bilen. "De bara dödade honom och körde iväg", säger en talesman från irakiska inrikesdepartementet, "vi har inlett en utredning, och vi har kontaktat bolaget och delgett dem våra anklagelser, men vi väntar fortfarande på svar."
Läs mer -->

2007-11-09

Miljoner kigsveteraner får inte den vård de behöver

Eric Haas - Truthout

Vid ett veteranmöte tididgare i år sa president Bush:"Vi är skyldiga soldaterna och deras familjer den bästa möjliga hälsovård." Bush erkänner alltså skulden men har ännu inte visat någon avsikt att betala. En studie gjord av Harvard Medical School visar att miljoner veteraner och deras familjemedlemmar INTE har fått den vård de behöver. Eric Haas säger i truthout: "Folk tror att veteraner automatiskt får hälsovård från Veterans Administration. Det får de inte. Bush-regeringen kräver att veteranerna trots sin militärtjänst betalar försäkringar för att få vård. Men de flesta veteraner tjänar inte tillräckligt för att ha råd med en försäkring. Samtidigt är de inte tillräckligt fattiga för att få Meicaid. Övergivna måste veteranerna kämpa för att få vård." "I Amerika har vi inget hälsovårdssystem; vi har en marknadsplats för försäkringar. Inte förrän vi förstår skillnaden går systemet att reformera."
Läs mer -->

2007-11-08

Dollarns fall kan innebära en kollaps för det amerikanska imperiet

Paul Craig Roberts - Counterpunch

Om dollarn kollapsar, kollapsar också det amerikanska imperiet. Paul Craig Roberts, biträdande finansminister under Reagan, säger: "De macho superpatrioter som stödjer Bushregimen har inte fattat att USA:s status som supermakt vilar på att dollarn är världens reservvaluta, inte på militären som är oförmögen att ockupera Bagdad. Om dollarn inte vore världsvaluta, skulle USA vara tvungen att tjäna tillräckligt med utländsk valuta för att betala för sina 737 baser utomlands, en omöjlighet med Amerikas handelsunderskott på 800 miljarder dollar". En lösning menar Roberts vore kanske att ta hem de 737 baserna. Det skulle bli 15 militärbaser i varje delstat. Mycket bra för den lokala ekonomin, och kanske en lösning på fastighetskrisen och tänk den terrorist som skulle göra en attack i USA, han skulle omedelbart omringas av soldater. Brasilien, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay och Colombia har fökklarat sig oberende från IMF och Världsbanken, som varit instrument för den amerikanska finansiella hegemonin, genom att skapa sin egen utvecklingsbank och har därmed avslutat USA:s sydamerikanska överhöghet. "Ett imperium som har förlorat sin bakgård är slut," avslutar Roberts.
Läs mer -->

2007-11-05

Terroristhotets vinnare

Robert Scheer - Truthdig

Den amerikanska vapenindustrin hade dystra framtidsutsikter när det kalla kriget hastigt tog slut, men Bush så kallade "Krig mot terrorn" förändrade läget totalt. De stora krigsbolagen redovisar obscena vinster - Lockheed Martin +22%, Northrop Grumman +62%, Boeing +61%. De pengar som satsas i dessa företag kan samtidigt ses som en enorm felinvestering. Robert Scheer säger om 'Kriget mot terrorismen' i Truthdig:"...en propagandafars, som drar bort resurser från seriösa ansträngningar att bemöta terrorismen, som belönar bolag som profiterar på högteknologiska vapen som har lite eller ingenting att erbjuda för att lösa de aktuella problemen". Bush militärbudget för 2008 är 240 miljarder dollar. "Hur är det möjligt att vi lyckas spendera mer på att bekämpa ett gäng mujahedin-terrorister, tidigare våra 'freedom fighters' i det afghanska kriget mot Sovjetunionen, än vi gjorde vid det kalla krigets höjdpunkt." Scheer avslutar artikeln: "Tack vare bin Ladins och Bush exploatering av 'kriget mot terrorn'-hysterin, så har skattebetalarna lurats att betala för en sofistikerad miltär arsenal lämpad för att bekämpa en sovjetisk fiende som inte längre existerar. 'Institute for Poicy Studies' har beräknat att de 34 direktörer som sitter i toppen för amerikansk försvarsindustri tillsammans tjänat 1 miljard dollar sedan den 11 september; de borde ge bin Ladin hans andel."
Läs mer -->

2007-11-03

Har en atombomb försvunnit?

Mahdi Darius Nazemroaya - Global Research

Historien om de sex kärnvapen som 'försvann' i USA under 36 timmar är höljd i dunkel. 12 missiler skulle skrotas och därför transporteras från flygbasen i Minot, North Dakota, till Barksdale i Louisiana. Under transporten försågs de med stridspetsar, som senare visade sig vara en blandning, 6 st atrapper och 6 kärnstridsspetsar (vätebomber 5-150 kt). De monterades under vingarna på en B52:a och flögs över USA. Historien innehåller flera oroande omständigheter: 1: Det finns uppgifter om att 6 kärnvapen lämnade Minot, men att bara 5 av dem kom fram till Barksdale. Möjligheten finns alltså att en atombomb har försvunnit. 2: 'Misstaget' bara möjlig om inblandning finns från högsta ort i USA:s befälshierarki. 3: Miltär personal anknutna till händelsen har dödats under oklara omständigheter. (Bloggaren Geronomimanifesto har också studerat frågan http://geronimomanifesto.blogspot.com/2007/10/update-one-barksdale-nightmare.html#links) Historien blev känd genom att 'whistle-blowers' inom amerikanska flygvapnet läckte nyheten i början av september vilket i sig kan vara en alarmerande signal.
Läs mer -->

2007-10-31

'Iraq - the Women´s Story'

Nyheter om Irak

Iraq - the Women´s Story, är en dokumentär producerad av Channel 4, UK. Eman Ahmed Khammas hade modet att resa runt i Irak med filmkamera under slutet av 2005 fram till februari 2006. Det är en resa i ett sönderslaget land. Det är en resa till al Quaim, en stad i ruiner. Det är en resa till Basra, där miliserna styr. Vad ockupationen har gett oss? - Släktingar som dödats, barn utan fäder och sönderbombade sjukhus, säger en kvinna i filmen.
Läs mer -->

2007-10-29

Baradei: 'Inga bevis på iranskt atomvapenprogram'

Jitendra Joshi - Yahoo News

Mohamed ElBaradei, chef för IAEA, säger att han inte har några bevis på att Iran bygger kärnvapen och anklagade samtidigt ledarskiktet i USA för att "lägga bränsle på brasan" genom sin krigiska retorik. Före irakkriget bad vapeninspektörerna USA att överlämna sina bevis på Iraks masförstörelsevapnen. Eftersom vapnen inte existerade fanns heller inga bevis att överlämna. Nu handlar det om Iran och Baradei vädjar till USA lämna över sin information om Irans atomvapenprogram om de vet mer än IAEA.
Läs mer -->

2007-10-28

Trött på att vara en Robocop som skadar oskyldiga

Gethin Chamberlain - Telegraph

En hög brittisk officer som låtit sig anonymt intervjuas i Sunday Telegraph förklarar varför den brittiska militären dragit bort sina soldater från staden Basra. "Vi skulle gå omkring där (i Basra) klädda som Robocop och skjuta på folk när de sköt på oss och resultatet blev att oskyldiga människor skadades. Vi pratar inte arabiska och våra tolkar hade blivit för rädda och vågar inte längre jobba för oss. Vilka fördelar skulle vi ge dessa människor?" De brittiska styrkorna har nu dragit sig tillbaka till en enda bas vid den internationella flygplatsen efter att ha gjort en deal med Shia-miliserna som lovat att inte längre attackera britterna.
Läs mer -->

2007-10-27

USA:s sanktioner vilar på bräcklig grund

Juan Cole - Informed Comment

I torsdags införde Bush-regeringen nya sanktioner mot Iran. De riktades mot tre iranska banker, mot det iranska revolutionära gardet(en viktig del av Irans krigsmakt) och nio företag associerade med gardet. Sanktionerna är än så länge unilaterala när Bush/Cheney inte har lyckats övertyga FN:s säkerhetsråd om att tillämpa internationella sanktioner, eftersom det inte har gått att bevisa att Iran gör någonting som är illegalt enligt internationell lag. Det är osäkert om sanktionerna kommer att fungera. Holländska Shell överväger att strunta i USA och hjälpa Iran att utveckla sin gas- och oljeproduktion och Kina förhandlar om stora affärer med Iran. USA:s argumentation mot Iran är tvivelaktig. En av de mest fantastiska anklagelserna är den att Irans regering aktivt beväpnar talibanerna i södra Afghanistan. Sanningen är att talibanerna är extremistiska sunniter som har mördat ett stort antal shiiter och ny-talibanerna är ett hot mot de grupperingar i Afghanistan som står Iran nära. Ny-talibanerna stöds i själva verket av Pakistan. "Om en bomb har sålts till talibanerna av en iransk vapenhandlare för förtjänst, så har de fått 100 bomber i gåva av Pakistan av taktiska skäl", kommenterar Juan Cole.
Läs mer -->

2007-10-21

Amerikansk officer dömd för kärleksaffär

Lagauche is right

Slutligen har en amerikansk officer ställts inför krigsrätt för brott begågna i Irak. Den grövsta åtalspunkten - att han lånat ut sin mobiltelefon vid två tillfällen till irakiska fångar. Detta har rubricerats som hjälp till fienden med maxstraffet - livstid. När domen föll den 19 oktober blev han dock frikänd på denna punkt, men dömdes istället till 2 års fängelse för innehav av hemliga handlingar och för att han haft ett sexuellt förhållande till sin kvinnliga irakiska tolk. 'Lagauche is right' kommenterar: "Anklagelsen att han haft en relation med en irakiska är ironisk. Deras affär var mellan två vuxna som var överens. Annan amerikansk personal har frikänts efter att ha våldtagit irakiska kvinnor och barn. Steele har inte våldtagit, mördat och sedan bränt sin tolk. Om han hade gjort det kanske han skulle sluppit fängelse."
Läs mer -->

2007-10-18

En suverän stat utan suveränitet

Sheldon Richman - Future of Freedom Foundation

Kongressen i USA har nu röstat för att göra Blackwater och andra kontraktorer ansvariga inför amerikansk lag och häva den straffrättsliga immunitet som de tidigare åtnjutit. Sheldon Richman kommenterar: "Detta verkar underligt. Om en amerikan begår ett brott i Irak, varför skall han ställas till ansvar inför amerikanska myndigheter. Det har ingen betydelse om han skrivit ett kontrakt med USA:s regering. Om rollerna var omvända och irakier under kontrakt från Iraks regering mördade amerikaner på gatorna i USA, skulle nog kongressen sjunga en annan melodi." Allt tyder på att staten Irak inte behandlas som en suverän stat.
Läs mer -->

2007-10-16

Svarta amerikaner överger armén

John Walsh - Counterpunch

Siffror från Pentagon visar att andelen svarta amerikaner i den amerikanska armén har minskat kraftigt från 41 185 år 2000 till 17 399 år 2005. Detta är mycket dåliga nyheter för imperiets ledare som under 100 år har kunnat få in de svarta ungdomarna i de väpnade styrkorna genom att utnyttja deras knappa ekonomiska omständigheter. Unga svarta män som intervjuats säger att de inte tror på kriget och inte vill värva sig. De talade också om orkanen Katrina: "Varför skulle vi åka över dit och hjälpa dem (irakierna), när USA:s regering inte kan hjälpa oss här?"
Läs mer -->

2007-10-16

Vad gör Putin i Iran?

Mahdi Darius Nazemroaya - Global Research

Orsaken till Putins besök i Iran, som i de flesta media beskriver som ett statsbesök, är som deltagare i "De kaspiska staternas andra topmöte". Deltagare i mötet är presidenterna i Iran, Ryssland, Azerbajdzjan, Turkmenistan and Kazakhstan. Mahdi Darius Nazemroaya, Global Research, anser att detta möte har en avgörande betydelse: "Mötet kommer att klargöra det Kapiska Havets legala staus. Energi resurser, ekologi, energisamarbete, säkerhet och försvarssamarbete kommer också att diskuteras. Utgången av mötet kommer att avgöra de rysk-iranska relationerna och Euroasiens öde. Det som händer i Teheran kan avgöra förloppet av resten av det här århundradet." Mötet sker mot bakgrund av de allt tätare band som håller på att utvecklas inom ramen för SCO(Shanghai Cooperation Organization = Kina, Ryssland, Kazakhstan, Kirgizistan, Tajikistan and Uzbekistan och med Iran, Indien, Mongoliet och Pakistan som observatörer).
Läs mer -->

2007-10-11

Säkerhetsföretagen fortsätter skjuta civila i Irak

Andrew E. Kramer, James Glanz - New York Times

Den pågående Blackwater-utredningen tycks inte ha ändrat på de privata säkerhetsföretagens rutiner i Irak. Personal från en amerikansk biståndsorganisation var på väg genom Bagdad i tisdags skyddad av livvakter som öppnade eld mot oskyldiga civila. En konvoj med vita stadsjeepar stoppades i den östgående filen på Karada gatan. Ett vittne som äger en VVS-butik på platsen säger att en Oldsmobile närmade sig konvojen bakifrån. Det hördes inga varningsskott. "De sköt från bakdörren", säger han, "dörren öppnades och de sköt". Andra vittnen säger att de först hörde ett enstaka skott, som uppenbarligen punkterade kylaren på Oldsmobilen. När bilen fortsatte rulla öppnade säkerhetsvakterna eld med automatvapen och träffade bilen med 40 skott, som dödade föraren Maruni Uhanees, 59, mor till tre döttrar, och passageraren i framsätet Jeniva Jalal, en 30-årig kvinna. Efter skottdramat lämnade konvojen platsen utan att bry sig om att lämna någon hjälp eller att undersöka vad som hänt.
Läs mer -->

2007-10-11

Afghanistan

Ralf Beste, Konstantin von Hammerstein, Alexander Szandar - Der Spiegel

Der Spiegel kritiserar den tyska insatsen i Afghanistan:"Landet befinner sig på katastrofens rand, men de tyska politikerna har valt att ignorera landets verkliga problem." Italienska brigadgeneralen Fausto Macor, som har befälet över ISAF-stykorna i Herat-regionen (ett av de "lugna" hörnen av Afghanistan), vittnar: "Det finns inget maktvacuum i Afghanistan. Talibanska fundamentalister, beväpnade krigsherrar eller kriminella gäng kontrollerar de områden där det inte finns internationella trupper." Den italienska generalen kontrollerar i själva verket bara ett några hundra meter stort område runt sin förläggning. På den lokala flygplatsen råder vapenförbud, men poliserna som bevakar flygplatsen kan inget göra när stadens mäktiga män dyker upp på landningsbanan med horder av livvakter med pistoler, gevär och mobila granatkastare. De mål som Schröder-regeringen formulerade 2002 för interventionen i Afghanistan var att uppnå mänskliga rättigheter, demokrati och välstånd för Afghanistan. "Dessa nobla mål nämns knappast idag. Men vilka kriterier måste uppfyllas för att uppdraget ska bedömas som framgångsrikt så att de tyska trupperna och deras allierade kan åka hem? Ingen vet. En 'exit strategy' finns för närvarande inte inom synhåll säger en tysk NATO-general."
Läs mer -->

2007-10-10

Blackwater ut ur Irak inom sex månader

BBC

Blackwaterskandalen har skapat stora spänningar mellan regeringarna i Irak och USA. Iraks regering kräver nu att USA inom sex månader avbryter sitt samarbete med det privata säkerhetsföretaget Blackwater. Detta sedan personal från Blackwater dödade 17 och skadade 20 när de öppnade eld mot oskyldiga civila i centrala Bagdad. De vill också att vakterna ställs inför irakisk domstol och att Blackwater betalar ut ett skadestånd på 8 miljoner dollar till varje familj som drabbats.
Läs mer -->

2007-10-03

Frihet att mörda

Robert Parry - Truthout

Det har länge gått rykten om att George W. Bush har omvandlat elitenheter i den amerikanska armén till "mordpatruller" med rätt att döda obeväpnade personer om de misstänks hota militära operationer i Irak och Afghanistan. Att dessa rykten är sanna har lagts i dagen vid en miltärrättegång vid Fort Bragg där två soldater frikändes eftersom de hade handlat i enlighet med de "rules of engagement" som numera gäller amerikanska soldater. Dessa ger dem rätt att döda människor som beskrivs som "fientliga kombatanter" även om de är obeväpnade och inte utgör något märkbart hot. Att mörda obeväpnade misstänkta är ett brott mot krigets lagar och de regler som nu tillämpas skulle göra de möjligt att åtala hela den amerikanska befälskedjan ända upp till George W. Bush. "Om andra ledare skulle uppträda så här skulle krav resas på en internationell krigsförbrytartribunal, men om den felande staten är USA med sin "supermaktsstatus" befinner sig staten och dess ledarskap utom räckhåll för internationell lag", konstaterar Robert Parry i Truthout. "Det "globala kriget mot terrorn" har omvandlats till ett "smutsigt krig" med George W. Bush med det yttersta ansvaret."
Läs mer -->

2007-09-21

Irak värre än Rwanda

ORB

En ny undersökning från ORB(Opinion Research Business) i London visar att över en miljon människor (1 220 580 ) dödats i Irak till följd av kriget. Resultatet ligger i linje med Lancetrapporten som publicerades 2006 som vid den tidpunkten visade på 655 000 döda. Den vanligaste dödsorsaken (48%) var skott från handeldvapen. Irakkriget har därmed utvecklats till en större katastrof än folkmorden i Rwanda på 1990-talet där 800 000 personer mördades.
Läs mer -->

2007-09-20

9 miljarder dollar bara försvann

Donald L. Barlett, James B. Steele - Vanity Fair

Under det första året av ockupationen skickade USA 12 miljarder dollar till CPA, ockupationsregimen som ersatte Saddam Husseins regim. Vid ett enda tillfälle sändes till exempel 40 lastpallar, eller 30 ton 100-dollarsedlar vilket är 2,4 miljarder dollar från ett bankvalv i New Jersey till Bagdad. Hantering och transport inom USA skedde under rigorös kontroll, men när pengarna levererats till Irak försvann all översyn och kontroll. Idag vet ingen var 9 av dessa 12 miljarder tog vägen. En företag som hette North Star fick ett kontrakt värt 1.4 miljoner dollar för att hjälpa CPA med redovsning och revision. Företaget hade en postbox på Bahamas som också varit kopplad till ett företag som hette Evergreen Security som genomförde ett av de största bedrägerier som riktats mot amerikanska pensionärer. Läs den här fantastiska artikeln i Vanity Fair, som också berättar om hur Halliburton, där vice-president Cheney tidigare var VD, dagligen levererade 14 000 portioner mat men tog betalt för 42 000 portioner, eller om hur CPA betalte lön till 8 206 vakter men bara 602 av dem fanns i levande livet.
Läs mer -->

2007-09-15

Dags för diplomati!

Trita Parsi - The American Conservative

Många tror att risken för militära handlingar minskar beroende på situationen i Irak och att neokonservativa nyckelfigurer lämnar regeringen i Washington. Trita Parsi höjer dock ett varningens finger:"Även om ett krig mot Iran skulle få Irakkriget att framstå som den 'cakewalk' som dess förespråkare utlovade, vilar tron på att risken för krig minskar med tiden på det förhastade antagandet att den primära drivkraften finns hos specifika neokonservativa individer i presidentens närhet." Problemet är att ingen av presidentkandidaterna, republikan eller demokrat, har formulerat någon ny vision för USA:s engagemang i Mellanöstern som skapar en inkluderande säkerhetsarkitektur som alternativ till det spel om maktbalans som motiverar amerikansk militär närvaro i Gulfen eftersom att den lokala giganten (Iran) måste balanseras. En kostsam militär konfrontation kan bara undvikas om man bedriver bred och kraftfull diplomati. "Det måste ske ett skifte i riktning mot en robust diplomati - där de två staterna förhandlar fram en överenskommelse om samexistens och en ny ordning för regionen - annars riskerar sammandrabbningen att bli våldsam," menar Parsi.
Läs mer -->

2007-09-13

Varför misslyckandet är framgångens nya ansikte

Naomi Klein - Guardian

Naomi Klein i Guardian:"Rekonstruktionen av Irak var helt klart ett misslyckande för irakierna och de amerikanska skattebetalarna men inte för det katastrof-kapitalistiska-komplexet. Kriget i Irak som blev möjligt genom attackerna den 11 september representerade den våldsamma födseln av en ny ekonomi. Det var det här som var det geniala med Rumsfelds 'transformationsplan'; eftersom varje aspekt av både destruktion och rekonstruktion hade utkontrakterats och privatiserats uppstår en ekonomisk boom när bomberna börjar falla, när de slutar och när de börjar igen - en stängd profit-loop av destruktion och rekonstruktion, av att riva ner och bygga upp. För bolag som är duktiga och förutseende, som Haliburton och Carlyle-gruppen(anm:äger Comhem i Sverige), är förstörarna och byggarna olika avdelningar av samma företag"
Läs mer -->

2007-09-11

Riverbend har flytt Irak

Riverbend

Riverbend, som med sin blogg och sitt fantastiska språk berättat om livet i det ockuperade Irak, har nu flytt med sin familj. Sju månader av amerikansk upptrappning av kriget i Bagdad har uppenbarligen inte varit något stöd för Riverbend och hennes familj. Hon berättar om månader av förberedelser och en svår process. Att fly handlar om att lämna allt utom det som får plats i en resväska,100x70x40 cm. Familjen flydde över gränsen till Syrien. "De första minuterna när vi passerat gränsen var överväldigande - av lättnad och av sorg. Hur kan det vara så att bara en sträcka på några kilometer och kanske 20 minuter så tydligt skiljer liv från död? Hur kan det vara så att en gräns ingen kan se eller beröra står mellan bilbomber, miliser, dödspatruller och ...fred, säkerhet? Det är svårt att tro - till och med nu. Jag sitter här och skriver och undrar varför jag inte kan höra explosionerna. Jag förundrar mig över att fönstren inte skallrar när flygplanen passerar över våra huvuden. Jag försöker befria mig från en förväntan att beväpnade människor i svart kommer att bryta sig genom dörren och in i våra liv. Jag försöker låta mina ögon vänja sig vid gator fria från vägspärrar, hummers och bilder av Muqtada och resten... Hur kan det vara så att allt detta bara ligger kort bilresa bort."
Läs mer -->

2007-09-07

Om kärnvapnen som flögs över USA

Larry Johnson - Tpmcafé

Media har i veckan rapporterat att sex kärnvapen har transprorterats över USA från North Dakota till flygbasen Barksdale, Louisiana. Larry Johnson på bloggen tpm-café har kollat historien med en god vän som tidigare var B-52-pilot:"Flygbasen i Barksdale används som en utgångspunkt för operationer i Mellanöstern. Så det är märkligt att de skulle behöva kärnvapenladdade kryssningsmissiler där. De kan knappast användas i Irak." Piloten pekar på en annan poäng i historien - Upppenbarligen har någon på insidan läckt informationen att planen bar kärnvapen. En B-52:a som landar på Barksdale är en icke-händelse. En B 52:a som landar med kärnvapen - det är något helt annat. Larry Johnson frågar sig: "Försökte någon på Barksdale att indirekt varna det amerikanska folket att Bush-regeringen förbereder kärnvapen för användning i Iran. Jag vet inte, med det är en fråga värd att ställa".
Läs mer -->

2007-09-04

'The next Quagmire'

Chris Hedges - Truthdig

Chris Hedges skriver: "De mest effektiva diplomaterna, precis som de flesta underrättelseofficerare och utrikeskorespondenter har empati. De har den intellektuella, kulturella och lingvistiska förmågan att tänka sig in i hur de, som de ska analysera, tänker. De känner till det breda spektret av historiska, religiösa, ekonomiska och kulturella faktorer som spelar in på beslut och reaktioner. På grund av detta - med förmåga att kommunicera och hitta vägar att lösa konfliketer genom diplomati - är de mindre benägna att begå stora misstag." Med USA:s strävan efter världshegemoni har dialog och empati ersatts med en tro att USA ska kunna diktera villkoren med våld, menar Hedges. Problemet är att det inte har fungerat särskilt bra varken i Irak eller i Afghanistan och det kommer inte heller att fungera i Iran. Även om man lyckas förstöra alla atomkraftsanläggningar och civil infrastruktur i Iran - vad ska hända sedan? "Vi har inga trupper som kan invadera. Och vi har ingen i ledningen som vet det minsta om persisk kultur eller om Mellanöstern. Det finns ingen med makt i Washington som har empati nog att förstå. Vi kommer i blindo att lunka in i en katastrof som vi själva har skapat." (Chris Hedges är en journalist som jobbat som utrikeskorrespondent för New York Times i Mellanöstern. Har vunnit pulitzer-priset.)
Läs mer -->

2007-09-01

'Redacted'

Gina Doggett - Yahoo News

Brian de Palmas film 'Redacted' har visats för pressen på filmfestivalen i Venedig. Titeln som väl kan översättas med 'Bortredigerad' är en dramadokumentär som handlar om mordet på en 14-årig skolflicka och tre medlemmar av hennes familj. Morden utfördes av amerikanska soldater i staden Mahmudiya mars 2006. Viktiga media idag undanhåller sanningen om kriget. "Alla bilder vi har av vårt krig är helt konstruerade - tvättade, bortredigerade", säger de Palma, som i filmen använder nyhetsklipp och foton från kriget. Han har hittat mycket material på internet. "Bloggarna, språket, allt finns där", säger de Palma. Den fiktiva delen av filmen visar världen genom en videokamera som tillhör en av soldaterna som deltog i morden. Det är bara sanna bilder av kriget som kan stoppa det, menar de Palma.
Läs mer -->

2007-08-31

Om det blir krig med Iran

Dan Plesch och Martin Butcher - Centre for International Studies and Diplomacy

Dan Plesch och Martin Butcher vid 'Centret för internationella studier och diplomati' vid London Universitetet publicerar i dagarna en rapport, som undersöker förutsättningarna för ett amerikanskt angrepp på Iran. Studien konstaterar att USA redan har gjort militära förberedelser för att förstöra Irans eventuella massförstörelsevapen, kärnenergi, regim, väpnade styrkor, statsapparat och ekonomiska infrastruktur. Det mest sannolika scenariot är ett överraskningsanfall som skulle ta den s.k 'shock and awe'-strategin till en helt ny nivå och som skulle utplåna 10 000 bombmål inom några timmar. Anfallet skulle kunna styras av STRATCOM som under senare år skapat det de kallar 'Global Strike'-förmåga - att med kort varsel kunna förstöra vilken nation de vill var som helst på jorden. Det enda som krävs är ett beslut av George W Bush.
Läs mer -->

2007-08-28

'Han blev så sjuk, så fort'

Carla McClain - The Arizona Daily Star

Jim Lauderdale var 58 år när hans enhet från amerikanska Nationalgardet sändes till den irakisk-kuwaitiska gränsen för att transportera soldater till stridsmområdena. Han var en stark man som sällan var sjuk säger hans släktingar. Han var ingen rökare, trots detta utvecklade han en cancer i munhålan. Han fick genomgå flera operationer på Walter Reed-sjukhuset i USA, men det var en ovanlig och svårartad cancer han drabbats av. "Eftersom cancern fortsätter växa under pågående strålbehandling bedömer vi att det inte finns någon chans till bot", skrev hans läkare. Vid det laget hade cancern spridits till lungor och ryggrad och mest skrämmande av allt, hundratals kanske tusentals tumörer bröt fram på hans överkropp. De behandlande läkarna hade inte sett något liknande. Det finns en stark misstanke att Utarmat Uran (DU-Depleted Uranium) kan ha gett upphov till sjukdomen, en möjlighet som förnekas av Pentagon. Den amerikanska kongressen vill nu utreda frågan och har utfärdat en särskild lag, som beordrar att all militär personal som blivit exponerade för utarmat uran ska identifieras och testas och en oberoende undersöknng av hälsoeffekterna ska vara klar till oktober 2007.
Läs mer -->

2007-08-23

Att beväpna fienden

Marie Cocco - Truthdig

En rapport från den amerikanska regeringens revisionskontor konstaterar att Pentagon "inte kan redovisa var 110 000 AK-47:or (automatkarbiner), 80 000 pistoler, 135 000 kroppspansar och 115 000 hjälmar finns". Utrustningen delades ut till de irakiska styrkorna 2005. "När de irakiska rekryterna fått sin utrustning och sin betalning försvann de till sina hemstäder för att aldrig mer höras av", säger kongressmannen Stephen Lynch, som också besökt ett träningsläger för irakiska styrkor i Jordanien. Läget var lika illa där - 97% av 370 000 handeldvapen kunde inte spåras till en bestämd ägare. Pentagon kan inte heller redovisa var fyra flygplanslaster med vapen från Bosnien destinerade till Bagdad har tagit vägen.
Läs mer -->

2007-08-14

En hemmagjord bomb kostar lika mycket som en pizza

Evan Thomas and John Barry - Newsweek

Newsweek ställer frågan: "Hur ska man kunna besegra en fiende som kan förstöra maskiner som kostar miljoner dollar med manicker som kostar som en pizza, särskilt om fienden inte tycks oroa sig för att dö?" När Saddam föll misslyckades USA att säkra hans vapenarsenaler och omkring 500 miljoner ton bomber, artillerigranater och ammunition föll i händerna på motståndarna mot den amerikanska ockupationen. Garageöppnare och mobiltelefoner används för att utlösa laddningarna. Fyra av fem amerikanska soldater som stupar i Irak faller offfer för dessa hemmagjorda bomber - IED:s (improvised explosive device). Pentagon har hittills spenderat 6 miljarder dollar för att lösa problemet, men framgångarna har varit begränsade.
Läs mer -->

2007-07-31

Kidnappade arbetare bygger ambassaden i Bagdad

Bridget Budbill - Seattlepi.com

Den amerikanska kongressen undersöker nu förhållandena vid bygget av den amerikanska ambassaden i Bagdad. Det visar sig att huvudentrepenören, First Kuwaiti Trading and Contracting Co, 'kidnappar' låglönearbetare från Filipinerna, Indien, Pakistan och Sierra Leone. Dessa erbjuds hotelljobb i Dubai och utrustas med falska flygbiljetter som ska föra dem till målet. På flygplatsen i Kuwait förs de sedan ombord på ett plan destinerat till Bagdad. När sanningen går upp för dem har det blivit tumult ombord på flygplanen där beväpnade vakter har varit tvungna att använda hot för att återställa ordningen. I Bagdad får de sedan arbeta 12 timmar per dag, 7 dagar i veckan för en lön av 300 dollar. I artikeln finns länkar till de vittnesmål som avlagts inför 'House Oversight and Government Reform Committee'.
Läs mer -->

2007-07-19

Ruttnande lik i Baquba

Ahmed Ali - Inter Press Service

I Diyala-provinsen bedriver USA just nu den militära operationen 'Arrowhead Ripper'. Bårhuset i provinshuvudstaden Baquba är underdimensionerat eftersom staden aldrig tidigare behövt ta emot så stora mängder av lik. Ett problem i sammanhanget är att den amerikanska ockupationsmakten inte kan trygga stadens elförsörjning, vilket leder till att bårhusets kylrum inte fungerar. Lukten från de ruttnande liken kan därför märkas på långt avstånd från bårhuset. En amerikansk officer beordrade nyligen bårhuset att begrava alla kroppar inom tre dagar. "Vi fick ut 30 kroppar ur kylskåpet på söndagen, vi satte ett nummer på var och en av dem, och la dem sedan i plastsäckar som vi fick av de amerikanska trupperna", säger en tjänsteman vid bårhuset, "vi bad anhöriga ta en titt på kropparna. Sedan la vi dem i en massgrav."
Läs mer -->

2007-07-13

'Arrowhead Ripper'

Chris Floyd - Atlantic Free Press

Sedan juni 2007 genomför den amerikanska armén en militär operation i Diyala med namnet 'Arrowhead Ripper'. Målet för operationen är att rensa ut det som Bush-regimen kallar 'al Quaida-terrorister'. Utvecklingen påminner om förstörelsen av Fallujah 2004. Den långa tiden av PR-uppbyggnad före operationen ledde till att alla motståndsgrupper i god tid lämnade staden. Air Force Times rapporterade den 22 juni att chefen för de amerikanska marktrupperna närmast glatt erkände att 80% av al-Quaida-ledarna lämnat staden innan attackerna inleddes. Kvar i staden finns civilbefolkningen, och den utsätts för ett hänsynslöst bombardemang. Salman Shakik från Gatoon-distriktet i Baquba, som förlorat många familjemedlemmar och grannar, sade till Interpress: "Amerikanerna vill att alla Sunni ska lämna Diyala annars riskerar de att dödas. De varnade al Quaida dagar i förväg, och nu är det bara vi, medborgarna, som är kvar för att massakreras. Jag kan inte säga hur många människor som dödats men liken av civilpersoner har lämnats kvar på gatorna." Det är det gamla vanliga som upprepas än en gång. Oskyldiga civila dödas, lokalbefolkningen alieneras, motståndet stärks - och de utpekade målen har flytt.
Läs mer -->

2007-07-13

974 177 irakier dödade

Just Foreign Policy

'Just Foreign Policy' har gjort en beräkning på antalet irakier som dödats sedan USA ockuperade landet 2003. Deras siffror bygger på att kombinera den vetenskapliga 'Lancet-rapporten' med uppgifterna från Iraq Body Count. "Lancet-studien visade redan i juli 2006, att antalet döda som förorsakats av den amerikanska invasionen av Irak ligger i nivå med folkmordet i Ruanda 1994. Våra uppdaterade siffror tyder på att dessa nu överskridits"
Läs mer -->

2007-07-13

Irakveteraner vittnar

Chris Hedges & Laila Al-Arian - The Nation

The Nation har intervjuat 50 amerikanska soldater som tjänstgjort i Irak. Det 11-sidor långa reportaget speglar den helvetiska mardröm som de amerikanska soldaterna och den irakiska civilbefolkningen lever i. Tungt beväpnade, livrädda soldater skickas ut i ett samhälle om vilket de saknar kunskap. Konvojer kör med hög hastighet rakt igenom irakiska städer- många civila, även barn, har dödats när de kommit i vägen för konvojerna - och konvojen vågar inte stanna. När en bomb exploderar skjuter soldaterna ner alla civila som befinner sig i närheten. Teckenkoderna som används vid de vägspärrar som upprättas av den amerikanska armén är direkt katastofala:"En öppen hand betyder stopp. Det är det tecknet du gör vid en vägspärr. För en irakier betyder det, 'hej, kom hit!'. Du fattar vilket problem som uppstår. Soldaten börjar ropa och irakierna försöker skynda sig. Soldaten ropar högre och ganska snart skjuter du en gravid kvinna."
Läs mer -->

2007-04-28

VIDEO:'Buying the war'

Bill Moyers Journal

Bill Moyers Journal granskar det spel som gjorde irakkriget möjligt. Det blåste mycket starka vindar för krig i Washington 2002-2003 och mycket få journalister hade modet att göra sitt jobb och kritiskt granska de uppgifter som Bushadministrationen lämnade. Det blev därför möjligt att bygga ett krig på lögnaktiga påståenden. De som varnade för den katastrof som irakkriget skulle kunna innebära fick mycket lite utrymme i viktiga media.(Filmen är över 1 timme uppdelad i 5 avsnitt)
Läs mer -->

2007-02-05

VIDEO:Amerika bestraffar vedsamlare

YouTube

En man har lagt några vedplankor på taket till den taxi han använder för sin försörjning. USA:s armé agerar.(Längd: 01.20)
Läs mer -->

2007-02-01

VIDEO:'Bush ska göra 'Hajen' men levererar 'Hajen2''

Keith Olbermann - MSNBC

"Kriget mot terrorn" är inne på sitt sjätte år. Bush gav 4 exempel på framgångar i detta "krig", i form av avslöjade terrorattacker, i sitt "State of the union"-tal. Problemet är att exemplen inte är sanna, små händelser har blåsts upp till ett gigantiskt format, och en av dessa händelser räknar Bush dessutom två gånger?!. "Du visar oss samma baby två gånger och hävdar att det är tvillingar", säger Keith Olbermann som avfyrar frän kritik mot Bush och alla som har som jobb att skapa fruktan i samhället. Ett annat av Bush exempel är fallet med "vätskebombarna" i London, som fick myndigheterna att stänga Heathrow, och som än i denna dag gör att vi inte får ha barnvälling på flygplanen. Olbermann påpekar 'att de väl förberedda' terroristerna saknade pass, flygbiljetter och bomber. Den här videon med Keith Olbermann är absolut sevärd.
Läs mer -->

2007-01-30

VIDEO: 'The Death Squads'

Deborah Davies - Youtube

Varje dag hittas upp till 100 lemlästade kroppar i Irak. De är inte dödade av sunnitiska uppororsmän. De är för det mesta dödade av shiitiska mordpatruller ofta anställda som poliser. I Bagdad genomförs nu en systematisk etnisk rensning. Mordpatrullerna styrs från Iraks inrikesministerium. Deborah Davies som bl.a arbetat för brittiska channel 4, har gjort denna dokumentär, som måste ses, men varning för att den är mycket obehaglig.(Längd:5 x 10min)
Läs mer -->

2007-01-18

VIDEO:'Because He Says So'

You Tube

Satir om Bush och hans år vid makten från 'The Daily Show'.
Läs mer -->

2006-12-20

VIDEO:Intervju med CIA:s tortyroffer

Witness.org

Intervju med Khaled El-Masri, den tyske medborgaren som blev bortrövad av CIA i Makedonien och Binyam Mohamed som togs till fånga i Pakistan. De berättar om sina resor mellan noderna i CIA:s 'rendition'-program, från Makedonien till Afghanistan till Bagram till Marocko, i länder bortom lagen. Till 'The Prison of Darkness' där fångarna sitter i totalt mörker 24h om dygnet. George W Bush och Condoleezza Rice får också uttala sina vanliga meningar - "We don't torture". I den här filmen är deras trovärdighet noll - en skam för USA och de drar också skam över alla västvärldens tigande regeringar.(Längd: 26:50)
Läs mer -->

2006-11-28

VIDEO:Ett land i totalt kaos

Howie Kurtz, John Roberts - CNN

Howie Kurtz, CNN, intervjurar reportern John Roberts som nyligen kommit hem efter en månad som 'inbäddad' journalist hos de amerikanska trupperna. Det han såg gjorde honom chockad, situationen var mycket värre än han kunnat föreställa sig. Landet befinner sig i totalt kaos. Det våld som riktas mot amerikansk trupp och iraks befolkning har nått astronomiska nivåer. Bush-regeringen anklagar om och om igen media för att ge en alltför negativ bild av utvecklingen i landet. John Roberts säger att läget är mycket värre än det som media beskriver.(Längd:07:14)
Läs mer -->

2006-11-22

VIDEO: Hur långt kommer ett irakiskt barn att springa för en flaska vatten?

boloboffin - Smirking Chimp

Ett, två, tre, fyra.......kvarter? (1:05)
Läs mer -->

2006-06-01

VIDEO: USA-soldater som vänder sig mot kriget

BBC

Amerikanska Irak-veteraner gjorde våren 2006 en protestmarsch mot kriget. De vittnar om hur civila irakier dödades. Det var möjligt eftersom den irakiska befolkningen hade berövats sitt värde, de var djur, de var 'Hadjis'(Speltid: 22:30).
Läs mer -->

2005-11-29

VIDEO:Säkerhetsvakter i Irak skjuter på civila

Unknown

En s.k trofé-video som visar hur säkerhetsvakter slumpmässigt beskjuter bilar med civila irakier. (VIDRIG)
Läs mer -->

2005-11-08

VIDEO:Den dolda massakern

RAI news24

VIDEO: 'La strage nascosta'(Den dolda massakern) av Sigfrido Ranucci. Här finns länk till filmen om Vit fosfor i Fallujah (se ovan). Måste ses!
Läs mer -->

Deadly Mysteries: Unidentified bodies are taken to the Shiite holy city of Najaf for burial. Dec 2007 (Photo:Alaa al-Marjani, AP )
Creating civilian havens is a cornerstone of the US counterinsurgency campaign in Iraq. While many here are grateful for the newfound calm, they say the price is an increasingly segregated city that is starting to feel like a collective cage. In many cases, the US military is keeping tabs on male residents by collecting fingerprints and retinal scans.(nov 07)
Two young children play with destroyed car parts at a site of a car bomb explosion in Baghdad, Iraq, Tuesday, Nov. 20, 2007. A parked car bomb went off Monday evening in southwest Baghdad's Baiyaa neighborhood, wounding five persons, police said. (Photo: AP Photo/Hadi Mizban)
Two people walk past tombs at the Wadi al-Salaam cemetery in the Shiite holy city of Najaf, 100 miles south of Baghdad, Iraq, Wednesday, Nov. 14, 2007. Wadi al-Salaam, or the Valley of Peace, is one of the largest cemeteries in the world, containing millions of graves. (Photo: AP Photo/Alaa al-Marjani)
A U.S. soldier from the 3rd Brigade talks to local residents during Operation Marne Courageous in the town of Owesap, south of Baghdad Monday, Nov. 19, 2007. (Photo: AP Photo/Petr David Josek)
Many children in Iraq are being abandoned by parents who are too poor to support them. These three children are being cared for by KCA, a local NGO (Photo:IRIN nov 07)
Artists eager to bring hope to residents of the war-ravaged Iraqi capital Baghdad have been painting grey concrete walls, erected to protect commercial and residential areas from car bombings and other attacks, with vibrant murals of proud moments in the country's history. 'We are trying to help Iraqis coexist with these concrete barriers and accept them, as they can't be moved - at least for the time being,' said 39-year-old artist Emad al-Najar. (Photo:Irin nov 07)
Women not wearing the traditional dress and head scarf, known as hijab, in Basra risk being killed by extremists- nov 2007(Photo Irin)
An Iraqi solder directs traffic near an exit ramp where a taxi driver was fatally shot on Saturday by a convoy guard in Baghdad, november 2007. (Photo:Joao Silva for The New York Times)
An Iraqi boy peered Tuesday inside a car that was towed to a Baghdad police station after two women inside were killed. 10 october 2007 (Photo:Joao Silva for The New York Times)
By Patrick Chappatte, NZZ am Sonntag (oct 2007)
Haider and Mariam Ahmed lost their mother and older brother in the shooting involving guards for Blackwater USA. Photo: Johan Spanner for The New York Times
It was mealtime when we visited this orphanage in Sadr City - it was at full capacity. No-one knows the true figure, but growing numbers of children have been orphaned by the endless bloodshed.(BBC)
This is the red and white sign every Baghdad resident knows to avoid. Many have been shot and killed for getting too close to US military or private security details such as this. Only a traffic jam on the way to the airport allows us to get close.(BBC)
A Burger King in al-Asad air base, 100 miles west of Baghdad. Photograph: Charles J Hanley/AP
August 14, 2007: A coordinated series of truck bombings kills hundreds in northwest Iraq. The US blames the attacks on al-Qaida. It's the single deadliest day of the war since the 2003 invasion.(Der Spiegel)
June 2007:The Bush Administration's hideously named military offensive in Iraq's Diyala province ('Arrowhead Ripper' — there's a real hearts-and-minds moniker for you) is having the same effect we've seen in all the other many pushes and surges and crackdowns during the botched conquest: killing innocent people, alienating the locals, strengthening the insurgency — and allowing the ostensible targets of the operation to escape long before the action begins.
A picture taken by residents of western Baghdad during April, May and June, 2007. They provide a glimpse of life in the Iraqi capital four years after the the American invasion: abandoned streets, burnt out buildings and vehicles, piles of uncollected garbage and rubble, unknown bodies decaying on the streets, makeshift roadblocks placed by residents to fend off militia attacks. Most of the pictures, which have been circulating on Iraqi Arabic-language message boards, are from the Jami'a district and surrounding areas in predominately Sunni western Baghdad.
Another picture taken by residents of western Baghdad during April, May and June, 2007. From the Jami'a district and surrounding areas in predominately Sunni western Baghdad.
FLER BILDER -->
Länkar
Am.CivilLiberties union
Air America(radio)
AntiWar
Bushwatch
Counterpunch
Craig Murray
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Global Research
Information Clearing House
Iraksolidaritet
Iraq Dispatches
IRIN
Juan Cole
Leon Hadar
NewsNow
Nieman Watchdog
Nätverket mot krig
Occupation Watch
The Progressive
Raed in the middle
Riverbend
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Smirking Chimp
Tom Paine
Truthdig
thruthout
Billmon
Bob´s links and rants
Irakiska motståndsrörelsen
Uruknet
US Central Command
Videos
Stephen Colbert
Dahr Jamail
Sibel Edmonds
Valerie Plame
Bill Moyers:'Buying the war'
Amerika bestraffar vedsamlare
Bush levererar 'Hajen2'
'The Death Squads'
Satir om Bush
Intervju med CIA:s tortyroffer
Ett land i kaos
Irakiska barn springer efter vatten
'Kriget mot terrorismen'-en rökridå
Chavez mot Bush i FN
Before you enlist
Raserades WTC genom kontrollerad spränging?
Missil mot civila
Irak-veteraner mot krig
'White House Meeting Memo'
WTC kollapsar
Brittisk trupp misshandlar tonåringar
Krigskonsulter skjuter civila
Murta:'Ta hem trupperna'
Vit fosfor i Fallujah
USA:s fiasko som fars
Galloway i Senaten
'Depleted Uranium'
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2007
1JAN -30JUN
2006
1JUN -31DEC
16FEB -31MAJ
1 JAN -15 FEB
2005
16 NOV -31 DEC
1 OKT -15 NOV
1 MAR -30 SEP
1 JAN -28 FEB
2004
1 AUG -31 DEC
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR