Home/Irak
Antalet civila dödsoffer:
över 600.000 (juli. 2006) enligt (The Lancet)
Dödade koalitionssoldater
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Kontakt: iraksidan@gmail.com

Nyheter om Irak

"Democracy cannot be imported, nor can it be given to a people by invading their nation, nor by bombing them with cluster bombs. It must be indigenous"
(Shirin Ebadi, from Iran, winner of Nobel Peace Prize in 2003)

Datum Rubrik Beskrivning
2006-12-31 Ännu ett år...
Riverbend skriver om år 2006:"Det senaste året har varit en vändpunkt. Nästan alla irakier har förlorat så mycket. Så mycket. Det finns inget sätt att beskriva den förlust som vi upplever med detta krig och denna ockupation. Det finns inga ord som kan förmedla de känslor som uppstår när du vet att nästan varje dag hittas 40 kroppar i olika stadier av upplösning och lemlästning. Det finns inget som kan kompensera det täta, svarta molnet av fruktan som hänger över varje irakiers huvud. Skräck för saker helt bortom ens kontroll, ibland gränsande till det helt löjliga - är ditt namn 'för sunnitiskt' eller 'för shiitiskt'. Och skräck för större saker - som amerikanerna i tanksen, poliserna som patrullerar ditt grannskap i svarta bandanas och gröna banér, eller de irakiska soldaterna som bär svarta masker vid vägkontrollerna. Igen, jag kan inte låta bli att fråga mig själv varför görs allt det här? Vad var poängen med att bryta ner Irak, bortom all möjlighet till reparation? Iran verkar vara den ende vinnaren. Deras närvaro i Irak är så väletablerad, så en offentlig kritik av en präst eller en ayatollah gränsar till självmord. Har situationen ohjälpligt gått ur amerikanernas kontroll? Eller har det varit en del av planen hela tiden? Jag får ont i huvudet bara av att ställa frågorna."
Riverbend
2006-12-31 'En diktator som först skapades och sedan förintades av Amerika'
Robert Fisk kommenterar Saddam Husseins avrättning: "Saddam till galgen. Det var en lätt ekvation. Vem kunde bättre förtjäna denna sista promenad till schavotten - denna knäck av nacken vid repets slut - än "the Beast of Bagdad", Tigris Hitler, mannen som mördade hundratusentals oskyldiga irakier medan han sprayar kemiska vapen över sina fiender? Våra herrar kommer inom några timmar att tala om för oss att det är en 'stor dag' för Irak och hoppas att muslimerna kommer att glömma att hans dödsdom undertecknades - av den irakiska 'regeringen', för amerikanernas räkning - på själva Eid al-Adha-kvällen, Offrets Högtid, den allra största förlåtelsens stora stund i arabvärlden"..."Efter de internationella brotten mot mänskligheten 2001, har vi torterat, vi har mördat, vi har misshandlat och dödad de oskyldiga - vi har lagt till vår egen Abu Ghraib-skam till Saddams Abu Ghraib-skam - och ändå förväntas vi glömma dessa hemska brott för att applådera den dinglande kroppen av den diktator vi själva skapade."
Robert Fisk - Independent
2006-12-28 Kriget mot 'radikaler' och 'extremister'
Bush lista över fiender blir allt längre och han vidgar successivt ramen för sitt krig. Den 7 dec på presskonferensen med Tony Blair sa Bush:"Jag tror vi lever i en ideologisk kamp mellan krafter som är förnuftiga och vill leva i fred och radikaler och extremister". År 2001 definierade Bush sitt krig som ett krig mot "terroristgrupper med global räckvidd" vilket senare vidgades till "ett globalt krig mot terrorism" och nu tar Bush ett steg till och det blir ett "globalt krig mot radikaler och extremister". I detta nya ramverk för kriget är det inte nödvändigt att fienden planerar lokala eller internationella terroristdåd - det räcker att Bush bedömer en person som 'radikal' eller som 'extremist'. Robert Parry tycker att läget är allvarligt: "Bush framtidsvision innebär att USA måste vända 'the Founding Fathers'(de som skapade USA:s konstitution) ryggen - de som på sin tid ansågs som just 'radikaler' och 'extremister' eftersom de motsatte sig 'kungarnas gudomliga rättigheter' och istället ansåg att alla människor är skapade lika med okränkbara rättigheter."
Robert Parry - Consortiumnews
2006-12-25 USA köpte fångar till Guantanamo
Enligt en rapport från Amnesty har bara 5% av fångarna på Guantanamo tagits till fånga av amerikansk trupp. Den största delen av dem, 86%, arresterades av pakistanska armén eller Norra Alliansen och 'såldes' sedan till amerikanerna mot en belöning på tusentals dollar. Många av dem blev sålda enbart för pengarnas skull. Vem som helst som levde i Afghanistan - gammal eller ung - var möjlig att sälja till de amerikanska styrkorna. Den äldsta fången var 75 år och den yngtsta bara 10 år gammal - inte det enda barnet på Guantanamo även en 12- och en 13-åring har suttit fångar. Hela sjutton fångar har varit under 18 år - en av dem begick självmord juli 2006 så nu i slutet av 2006 finns fyra kvar på Guantanmo.
Ann Wright - Truthout
2006-12-25 Stor militär uppladdning i Persiska Viken
USA fortsätter sin militära uppladdning mot Iran, och tar de steg som skulle vara nödvändiga vid ett anfall mot landet. Hangarfartyget Eisenhower har nu seglat in i Persiska Viken. Ytterligare ett hangarfartyg, USS Stennis är på väg. På plats finns redan tre anfallsgrupper och ett amfibieskepp lämpat för att landsätta marinkårssoldater på iranska stränder. New York Times rapporterade den 20 december att Storbrittanien och USA ökar de marina styrkorna i regionen "för att visa militär beslutsamhet mot Iran när man debatterar möjliga sanktioner mot landet." Att attackera ett land som inte utgör ett omedelbart hot är den värsta krigsförbrytelsen - "brott mot freden" -enligt FN-stadgan. Kommer Bush-regeringen att göra det igen? Dave Lindorff gör en genomgång av tänkbara konsekvenser, som skulle drabba hela världen.
Dave Lindorff - Counterpunch
2006-12-20 'Shampoo-kriget'
Craig Murray, följer upp fallet med "vätske-terroristerna" - de som skulle ställa till med "massmord i en ofattbar omfattning" genom ett dåd som skulle blivit "större än 11 september" - de som skulle tillverka bomber på flygplanstoaletter och spränga 10 jumbo-jet i luften. Det slogs upp stort i tidningarna. Heathrow stängdes av. 26 personer arresterade, men dessa har sedan släppts en efter en, i all tysthet. Det finns helt enkelt inga bevis. Något som presenterades som en bombväska innehöll bara skräp från en garagestädning. Tidningarna tiger och allt mer tyder på att det hela var en massiv desinformationskampanj med politiska syften.
Craig Murray
2006-12-20 VIDEO:Stark intervju med CIA:s tortyroffer
Intervju med Khaled El-Masri, den tyske medborgaren som blev bortrövad av CIA i Makedonien och Binyam Mohamed som togs till fånga i Pakistan. De berättar om sina resor mellan noderna i CIA:s 'rendition'-program, från Makedonien till Afghanistan till Bagram till Marocko, i länder bortom lagen. Till 'The Prison of Darkness' där fångarna sitter i totalt mörker 24h om dygnet. George W Bush och Condoleezza Rice får också uttala sina vanliga meningar - "We don't torture". I den här filmen är deras trovärdighet noll - en skam för USA och de drar också skam över alla västvärldens tigande regeringar.(Längd: 26:50)
Witness.org
2006-12-19 'Demokrati kan inte skapas med klusterbomber'
"Demokrati kan inte importeras, den kan inte heller ges till ett folk genom att invadera deras land, inte heller genom att bomba dem med klusterbomber. Den måste komma inifrån", säger Shirin Ebadi, den iranska mäniskorättsadvokaten som fick Nobels fredspris 2003. Bush-regeringen har hittils hållit kvar möjligheten att militärt anfalla Iran, även med användande av kärnvapen mot Irans atomanläggningar, som om den irakiska katastrofen inte lärt den någonting. Och Iran är inte som Irak. Irak skapades 1932 med gränser utan historiska rötter. Iran har existerat i tusentals år som en självständig nation. Därför är den iranska nationalismen mycket stark. Militära anfall mot Iran skulle skapa en kraftig mix som kombinerar stark nationalism med den långa shiitiska traditionen av martyrskap för att försvara sitt hemland och sin religion. Attacker skulle sätta hela regionen i brand. "Iranierna kommer inte att tilllåta en enda USA-soldat att sätta sin fot i Iran", förklarar Shirin Ebadi- en kvinna som har suttit fängslad av den iranska regimen och trakaserats för sitt arbete till förmån för politiska fångar.
Muhammad Sahimi - The Progressive
2006-12-19 Alltfler vill att USA ska lämna Irak
90% av befolkningen i Irak tycker att situationen är sämre nu än före kriget 2003, enligt en undersökning som genomförts av 'Iraq Centre for Research an Strategic Studies'. Undersökningen omfattade 2000 personer. 95% ansåg att säkerhetssituationen försämrats efter de amerikanska truppernas ankomst. Nära 66% trodde att våldet skulle minska om USA:s styrkor lämnade landet. NBC har gjort en liknande undersökning i USA som visar att bara 23% av amerikanerna stöder Bush strategi.
Al Jazeera
2006-12-12 Idag är bättre än imorgon
Dahr Jamail var en av de få som vågade rapportera från marken i Irak. Efter 2005 har situationen oavbrutet försämrats så han vågar inte längre resa i landet, men folk som finns i Irak skriver till honom: "Livet i Irak ha blivit omöjligt på grund av miliserna, det sekteristiska våldet och de amerikanska trupperna. Varje dag ser vi döda kroppar i vårt grannskap som har blivit dödade av miliserna. Vi ser hur de amerikanska soldaterna ser dessa döda kroppar och...gör ingenting för att stoppa våldet. Två av mina bröder har just lämnat sina hus och hyrt ett nytt ställe för de bodde i ett Shia område. De var tvungna att fly eftersom de är Sunni. Varje dag gör USA-trupperna räder i så mång hus i mitt område och arresterar så många oskyldiga människor. Men när de arresterar någon från Shia-milisen blir de frigivna redan nästa dag - Varför?"
Dahr Jamail - Truthout
2006-12-08 'Bryt med USA om Bush bombar Iran'
Europa måste bli tuffare mot USA och göra allt det kan för att förhindra en amerikansk bombattack på Iran. Läs Daniel Ellsbergs inlägg på DN Debatt.
Daniel Ellsberg - Dagens Nyheter
2006-12-06 Vem äger ditt bredband?
1.900.000 svenska hushåll har bredband via UPC eller Com Hem. Båda företagen ägs sedan april 2006 av Carlyle Group, ett amerikanskt företag som gör sig förmögenheter på krig och arbetar i mycket nära samarbete med Pentagon. Läs mer...
Nyheter om Irak
2006-12-04 Ledare för mordpatruller i Irak besöker Bush
Abdel Azis al-Hakim, besöker Vita Huset den här veckan. Hakim kontrollerar SCIRI-milisen, Badr-brigaden, det irakiska inrikesministeriet och många dödspatruller, vilket gör att många betraktar honom som en massmördare. Bush får möta den man som kanske mer än någon annan är ansvarig för att bryta ner den irakiska statens enhet, förhindra medling mellan etniska grupper och störta Irak in i ett inbördeskrig. Det finns starka krafter idag som arbetar för att rädda Irak undan ett totalt inbördeskrig genom att skapa en räddningsfront. Idén stöds av skilda grupper som rebelledaren Muqtada al-Sadr(shiit), irakiska sunni-ledare både i och utanför parlamentet och den irakiska motståndsrörelsen(mest sunni). Deras gemensamma intresse är att få bort den amerikanska ockupationen och rädda landet undan inbördeskrig. Dessa strävanden motarbetas av Hakim, som också sagt nej till den internationella konferens som föreslogs av Koffi Annan. Den stora risken idag är att USA bestämmer sig för att 'pick a winner', och stödja den gruppering som skulle kunna vinna ett inbördeskrig. Den tydligaste kandidaten skulle i så fall kunna vara SCIRI (Supreme Council for the Islamic Revolution in Iraq)- Hakims skurkar och dödspatruller. Bush skulle i så fall göra ytterligare ett fruktansvärt misstag.
Robert Dreyfuss - Tom Paine
2006-12-04 Tortyren på Abu Ghraib bar CIA:s signatur
Tortyren av fångar i Abu Ghraib var inte ett påhitt av Lyndee England och hennes kollegor på nattskiftet i fängelset. De ökända fotona från Abu Ghraib bar CIA:S tydliga signatur. Det numera närmast ikoniska fotot med mannen med huvan och fejkade elektriska ledningar som hänger från hans utsträckta arm är rena varumärket för CIA:s psykologiska tortyr. Avsikten med huvan är att skapa desorientering av sinnena, och den utsträckta armen är en plågsam ställning. Detta hävdar den amerikanska historieprofessorn Alfred McCoy som under lång tid studerat CIA:s tortyrmetoder. Metoderna utvecklades under hela kalla kriget och hade en årlig budget på en miljard dollar med målet att hitta det mest plågsamma och effektiva sättet att tortera en människa.
Alfred W. McCoy - History News Network
2006-12-02 Bush befinner sig likt Hitler och Bresjnev i förnekelse
Robert Fisk kommenterar mötet i Amman mellan Bush och Maliki, Iraks premiärminister: "Mer än 1/2 miljon döda, en armé fångad i det största militära misslyckandet sedan Vietnam, en mellanösternpolitik redan begravd i Mesopotamiens sand - och ändå förnekar Bush detta. Hur bär han sig åt? Hur gör han för att övertyga sig själv - som han uppenbarligen gjorde i Amman igår - att USA ska stanna i Irak 'tills jobbet är fullbordat'? 'Jobbet' - Washingtons projekt att omskapa Mellanöstern efter sina egna och Israels riktlinjer - är sedan länge död, till och med dess neokonservativa skapare vill inte kännas vid sina hopplösa politiska syften och anklagar Bush, och irakierna förstås, för sin katastrof."
Robert Fisk - Independent
2006-12-02 Hur mycket terrorist är du?
En terroristbedömning görs av alla amerikanska och utländska medborgare som färdas in eller ut ur USA sedan 2002. Bedömningen görs rutinmässigt av Homeland Securitys automatiska datasystem. Resultatet av bedömningen är hemligstämplat. En resenär får aldrig veta vilken bedömning som gjorts eller vilka data som finns. Uppgifterna kan dock användas av statliga och lokala myndigheter, men även utländska regeringar. Vissa privata företag kan också få tillgång till dessa data.
Michael J Sniffen, Associated Press
2006-12-01 Den irakiska ekonomin totalt förstörd
"Efter ockupationen fick Irak de investeringsregler som de amerikanska bolagen länge har längtat efter," säger Antonia Juhasz författare av boken 'Bush agenda: Att invadera världen, en ekonomi i taget'. Paul Bremer som styrde Irak det första ockupationsåret genomförde ett stort antal beslut som gav de amerikanska företagen en flod av förmåner - Privatisering av statliga företag, Fullständig immunitet mot irakiska lagar för soldater och konsulter, rättighet för utländska bolag att äga irakiska företag till 100% vilket gällde även banker. För återuppbyggnad betalade den amerikanska regeringen 50.000.000.000 dollar till 150 amerikanska bolag. De irakiska företagen har slagits ut. Många bombades, andra plundrades och kunde aldrig starta igen eller också stannade de anställda hemma. En affärsman säger: "Vi hade bilden av Japan efter andra världskriget framför oss. De flesta av oss tänkte att den amerikanska invasionen var dålig på många sätt, men den skulle nog vara bra för affärslivet tänkte vi. Men vi hade fullständigt fel. Den irakiska ekonomin förstördes med avsikt av politiska skäl." Industrisektorn i Irak har idag en arbetslöshet på 85%.
Dahr Jamail, Ali al-Fadhily - Inter Press Service
2006-12-01 'The War of the Imagination'
Asia Times publicerar en lång artikel av Mark Danner om kriget i Irak. Den beskriver de fantasier och föreställningar som drev fram kriget. Han skildrar ocskå de processer som pågått inom Bush-administrationen och om hur de storslagna föreställningarna kraschat mot verkligheten - något som i det längsta har förnekats av Bush och hans krets. "Användningen av en förödande militär makt skulle starta en process som när den väl satt igång skulle fortsätta att rulla framåt, buren av samma krafter av 'demokratisk revolution' som visat sig tio år tidigare på gatorna i Budapest, Prag och Östberlin. Det var en evangelisk vision av geopolitisk frigörelse. "
Mark Danner - Asia Times
2006-11-28 Om Dollar-raset
Om USA fortsätter att spendera och låna med nuvarande takt, riskerar dollarn att tappa sin mäktiga ställning på den internationella finansmarknaden. Och det skulle kännas: privilegiet att få trycka världens reservvaluta, som nu är i riskzonen, tillåter USA att låna billigt, och på det sättet kunna spendera mycket mer än det tjänar, på mycket bättre villkor än för någon annan. Tänk er själva om ni kunde skriva checkar som allmänt accepterades som betalning men som aldrig löstes in. Om du hade blivit lovad denna ställning, skulle du säkert varit angelägen att få behålla den. USA verkar inte bry sig, och det kan landet få ångra.
Tim Iacono - Seeking Alpha
2006-11-28 VIDEO:Ett land i totalt kaos
Howie Kurtz, CNN, intervjurar reportern John Roberts som nyligen kommit hem efter en månad som 'inbäddad' journalist hos de amerikanska trupperna. Det han såg gjorde honom chockad, situationen var mycket värre än han kunnat föreställa sig. Landet befinner sig i totalt kaos. Det våld som riktas mot amerikansk trupp och iraks befolkning har nått astronomiska nivåer. Bush-regeringen anklagar om och om igen media för att ge en alltför negativ bild av utvecklingen i landet. John Roberts säger att läget är mycket värre än det som media beskriver.(Längd:07:14)
Howie Kurtz, John Roberts - CNN
2006-11-27 'Den tysta dag vi förlorade kriget i Irak'
Den brittiska parlamentsledamoten Boris Johnson erkänner att han röstade för kriget mot Irak, som han anser vara 'det största militära fiaskot' sedan andra världskriget. Han berättar i Telegraph om ett besök i Bagdad när ockkupationen pågått i tio dagar. Det gick fortfarande att promenera runt i Bagdad. Utanför utrikesministeriets förstörda byggnad träffade han en man i amerikanska militärkläder men utan namnbricka. Mannen tittade mot det ödelagda ministeriet. Sedan ställde han den något märkliga frågan: -"Har ni sett nån här" -"Nej," sa vi, "här är tyst som i graven" -"Hmm", muttrade han. -"Men vem är du," frågade Boris Johnson. -"Vi kan säga att jag jobbar för den amerikanska regeringen", suckade han. "Jag ville bara kolla om någon dök upp på jobbet idag", fortsatte han. - "Detta var början på katastrofen", skriver Boris Johnson."Ingen kom till jobbet den här dan, eller nästa, eller någon av de följande, för vi förstod inte vad vår intervention gjorde mot det irakiska samhället. Vi fattade inte att när vi tog ut Saddam, tog vi också bort regeringen och ordningen och auktoriteten från Irak. Vi förstörde Baathist-staten utan att fatta att ingenting kom istället. Resultatet blev att inga löner betalades ut, ingen elektricitet framställdes, ingen sophantering verkställdes, och all denna oordning underblåstes gradvis och skickligt tills den vuxit bortom vår kontroll."
Boris Johnson - Telegraph
2006-11-26 Terroristhotet är överdrivet
"Bush-administrationen har kraftigt överdrivit antalet terroristattacker genom att inkludera alla attacker i Irak oavsett om det är sekteristiskt våld, hämndakter, kriminella dåd eller Irakiskt motstånd som inte accepterar USA:s ockupation av deras land. Ståndpunkten - 'om vi inte bekämpar dem i Irak måste vi bekämpa dem i USA' - är barnsligt nonsens. För varje dag står det allt mera klart att det egentliga syftet bakom invasionen av Irak inte var att eleminera obefintliga massförstöreslevapen utan att militärt besätta den näst största oljereserven i världen." Detta anser Charley Reese, konservativ journalist, på Antiwar.com.
Charley Reese - AntiWar.com
2006-11-26 En ockupationsmakt utan förmåga
Våldet i Irak blir allt värre. Shiitiska och sunnitiska miliser slåss mot varandra. Grymma våldsdåd rapporteras från Bagdad. Enligt Time sker allt detta medan de amerikanska trupperna förvandlas till åskådare och är oförmögna att agera. Flygplatsen i Bagdad är stängd. Den irakiska regeringen har ingen kontroll över situationen. George W Bush som planerar att möta den irakiska premiärministern Maliki måste efter 3 1/2 år av krig göra detta i Jordanien. Malikis bräckliga koalition är beroende av milisledaren al-Sadr. Men hans medhjälpare anklagar USA för våldet och Maliki har blivit varnad - Sadr lämnar regerinen om Maliki träffar Bush på torsdag nästa vecka.
Marie Colvin, Tony Allen-Mills, Samir Bashir - Sunday Times
2006-11-23 VIDEO: Mot Islamofobin
Craig Murray var brittisk ambassadör i Uzbekistan. Han fick insyn i de grymma tortyrmetoder som Karimov-regimen använde. Han visste också att den information som pressades ur offren i tortyrkamrarna inte var sann. Han påpekade detta för brittiska UD, som menade att den var "operationally useful" - de lögner som producerades av tortyroffren i Uzbekistan var användbara, när man ville bygga upp en hotbild som kunde motivera ett illegalt krig mot Irak. Murray blev för obekväm för Blair-regimen och fick sparken. Tyvärr fortsätter lögnerna. Idag påstår till exempel Storbrittanines utrikesminister att det finns 1600 islamistiska terrorister i landet. "Hon ljuger", säger Murray. "Regeringen eldar under de islamofobiska stämningarna och skapar medvetet ett klimat av fruktan, så att när vi idag hör att 650.000 har dödats i Irak, eller 100.000 i Afghanistan och kanske senare i Iran eller på andra platser, hoppas de att vi ska uppfatta muslimer som avhumaniserade och de slipper omfattande protester för folk tänker 'de är bara muslimer och de tänkte döda oss också.'" (Längd: 09:15)
Craig Murray - Youtube
2006-11-22 VIDEO: Hur långt kommer ett irakiskt barn att springa för en flaska vatten?
Ett, två, tre, fyra.......kvarter? (1:05)
boloboffin - Smirking Chimp
2006-11-16 Efter Rumsfeld kommer Gates
Robert Gates är den nya kandidaten till posten som försvarsminister i USA. Den amerikanska journalisten Robert Parry har granskat hans meritlista. - "Fördröjde frigivningen av den amerikanska gisslan i Iran till en tidpunkt som skulle gynna Reagans valkampanj" - "Inblandning i Iran/Contras-affären (illegal försäljning av vapen till Iran för att finansiera paramilitära grupper i Centralamerika)" -"Deltog i det hemliga Irak-initiativet, som försåg Saddam Hussein med clusterbomber och kemiska stridsmedel" -"Som chef på CIA ansvarig för att förvanska rapporter från byråns experter för politiska syften"- Gates var chef för CIA 1991-93. En tidigare CIA-analytiker, Mel Goodman, sa under ett förhör inför senatens underrätelsekommité: "Den politisering som ägde rum under Casey-Gates-eran är den direkta orsaken till CIA:s förlust av sin moraliska kompass och förlorade trovärdighet. Detta ledde till att CIA missade den viktigaste utvecklingsprocessen i sin historia - Sovjetunionens kollaps."
Robert Parry - Consortiumnews
2006-11-04 VIDEO:'Kriget mot terrorismen' är en rökridå
Michel Chossudovsky, ekonomiprofessor i Kanada, hävdar att "kriget mot terrorismen" är ett illusionstrick, skapat för att dölja den verkliga agendan, ett globalt erövringskrig. Enligt Chossudovsky var 11 september ett led i en större plan. Han visar att CIA har ett nära samarbete med säkerhetstjänsten i Pakistan, ISI, som i sin tur har beröringspunkter med al-Quaida. Chefen för ISI, Mahmoud Ahmad, besökte USA 4-13 september 2001 och samtalade med ledande personer i Washington, bl.a. dåvarande CIA-chefen, Tenet. Några veckor senare publicerade FBI bevis på att Mahmoud Ahmad hade betalat ut $100.000 till en av flygplanskaparna Atta. Videon innehåller en föreläsning som Choussudovsky höll på McMaster-universitetet i Kanada samt en intervju (Längd: 1:56:31)
Global Research
2006-10-24 Irak delas i tre stater?
Storbrittaniens utrikesminister Margaret Beckett medgav i en radiointervju att Irak kanske kommer att delas upp i tre separata stater. Hon medgav också att irakkriget kanske kommer att bedömas som "en utrikespolitisk katastrof" för Storbrittanien.
George Jones, Oliver Poole - Telegraph
2006-10-21 Ansvariga för antiterrorism i Washington vet inget om Mellanöstern
Vilka kunskaper har ledande beslutsfattare i Washington om förhållanden i Mellanöstern? Journalisten Jeff Stein har ställt frågor till ansvariga för underrättelseverksamhterna, FBI och viktiga kongressledamöter. Resultatet visar att de inte har en aning. De kan inte skilja al Quaida från Hizbollah. Vet inte vilka som är Irans vänner. "Alltför många ansvariga för kriget mot terrorismen verkar inte ta reda på någonting om den fiende vi bekämpar. Och det är tillräckligt för att göra en sömnlös."
Jeff Stein - Daily Star, Libanon
2006-10-20 Fler bårhus byggs i Bagdad
Dödspatruller från Iraks Inrikesministerium, uniformerade som poliser, mördar fler personer i Bagdad än någonsin tidigare. I september fördes 1.536 kroppar till bårhuset i Bagdad. Kapaciteten kommer att ökas. Två nya bårhus är under byggnad som kan hantera 250 kroppar/dag -->7.500/mån. En rapport från FN förra året hävdade att inrikesministeriet var ansvarigt för en organiserad kampanj av tillfångatagande, tortyr och mord. De speciella poliskommandon som utförde morden rekryterades från de shiitiska Badr- och Mehdi-miliserna och tränades av de amerikanska styrkorna. Ansvarig för träningen var arméöversten James Steele, med förflutet i Honduras på 80-talet där paramilitära grupper genomförde ett stort antal mord på vänstersinnade personer.
Dahr Jamail, Ali Al-Fadhily - Uruknet
2006-10-14 17 felaktigt anklagde släppta från Guantanamo
16 Afghaner samt 1 iransk medborgare frisläpptes den här veckan från Guantanamo. En presskonferens hölls i Kabul. Sibghatullah Mujaddedi, ordförande i en afghanistansk medlingskommision hävdar att de flesta av de som släpps är helt oskyldiga personer som blivit angivna av andra afghaner på grund av personliga konflikter. En av de frisläppta fångarna, Sayed Mohammead Ali Shah, läkare och medlem i landets första 'loya jirga'(ett råd av folkliga ledare)som hjälpt till att etablera interimregeringen 2002, säger: "I fyra år höll de mig fången på Cuba för ingenting. Alla som släppts idag och de som fortfarande sitter kvar på Cuba är oskyldiga. Alla arresteringar grundades på falska rapporter, och amerikanerna undersökte aldrig saken utan skickade oskyldiga människor in i en lång fångenskap."
Rahim Faiez - Associated Press
2006-10-12 Civila dödsoffer:654 965!
Den ansedda brittiska 'The Lancet' publicerar nya uppgifter om antalet civila dödsoffer i Irak. Uppgifterna bygger på en statistisk undersökning med hög trovärdighet:"Vi bedömer att i juli månad 2006 hade 654 965 (392 979–942 636) personer dött till följd av kriget"
Lancet
2006-09-29 USA:s president får enastående makt
Senaten har godkänt Bush tortyrlagar. Amerikanska tjänstemän har också fått full immunitet för den tortyr som de beordrar, med 9-års retroaktivitet. Christopher Anders, ACLU (American Civil Liberties Union) säger:"Ingenting kan vara mindre amerikanskt än en regering som under obegränsad tid kan hålla människor i hemliga tortyrceller, ta bort deras skydd mot grym behandling, och sedan sätta dem i en rättegång baserad på hemliga bevis, döma dem till döden på vittnesmål som tvingats ur vittnena och sedan smälla igen dörren mot all överklagan.- Det är det som kongressen just har godkänt".
American Civil Liberties Union
2006-09-26 'The United States of Barbarism'
Bush tycks få sin vilja fram. CIA kan fortsätta att tortera folk runtom i världen. Den uppgörelse som gjordes med senatorerna innebär också att ingen i efterhand kan ställas till ansvar - inte heller Bush-regeringens representanter. Den samhällskritska skribenten James Bovard säger: "Detaljerna i 'tortyr-dealen' tydliggör att våra politiker inte längre bryr sig om att ens låtsas upprätthålla en rättsprocess. Överenskommelsen kommer att tillåta framtvingade bekännelser inför militära tribunaler - vilket vrider rättssystemet i USA tillbaka till 1600-talet".
James Bovard - Future of freedom foundation
2006-09-22 VIDEO:Chavez kritiserar Bush i FN
Chavez är frän i det tal han höll i FN: "Här stod Bush igår och talade som om han ägde världen, det är sant, som ägaren av världen. Jag tror vi behöver kalla på en psykiater som analyserar gårdagens uttalanden..."
YouTube
2006-09-22 Historien om 'Vätskebombarna' kan vara påhittad
Craig Murray tar upp att historien om "Vätskebombarna" - de som skulle spränga 10 passagerarplan med bomber tillverkade på flygplanstoaletterna genom att blanda sportdrycker med peroixid-baserad hushållsgele, som sedan skulle detoneras med en mp3-spelare - verkar vara påhittad. Det påstår i alla fall, Överstelöjtnant Wylde, en bombexpert från IRA-åren. Teoretiskt skulle det kunna gå, men i praktiken borde det var omöjligt. "Dessa vätskor måste frys-destilleras för att överhuvudtaget nå den renhet som krävs", säger Wylde. "Blandningen av dem skulle producera både rök och hetta. Den resulterande vätskan skulle sedan behöva mellan 12 och 36 timmar i rumstemperatur för att de vita explosiva kristallerna skulle hinna bildas. Hela processen är riskfylld även i ett labb och risken för en explosion i förtid är överhängande". Det är osannolikt att någon skulle kunna sitta ostörd och oupptäckt på en flyplanstoalett med dessa aktiviteter. Trots detta osannolika scenario har det redan använts för att upphäva delar av 'United Kingdom´s Human Rights Act' från 1989.
Craig Murray
2006-09-22 VIDEO:'Before you enlist'
Den här filmen finns på YouTube: Amerikanska arméens rekryterare ger fagra löften till fattiga ungdomar utan andra valmöjligheter. De kan lova en betald college-utbildning, men säger inte att erbjudandet bara gäller så länge som du är kvar i Nationalgardet; men du kan inte studera när du skickas till Irak, och när du kommer hem kanske du snart skickas tillbaka för en andra omgång och kanske en tredje. En man säger i filmen:"När du har gjort din 3:e resa är du inte längre i form för att kunna gå på college". Har du skrivit ett kontrakt på fyra år, kan det mycket väl förlängas ensidigt av den amerikanska arméen. Soldaten har inget att säga till om.
Before you enlist-(Veterans for peace)
2006-09-22 Invalidiserad åldring frisläppt från Guantanamo
Guardian berättar historien om Haji Nasrat Khan, en handikappad man, 78 år gammal säger han själv. Han tar sig runt med rollator, har mycket dålig syn och hörsel. Han satt tills helt nyligen fången på Guantanmo som en av världens farligaste terrorister. Haji säger själv att han är oskyldig. I yngre år var han med i Mujahedin och kämpade mot den sovjetiska ockupationen på 80-talet. De senaste 15 åren har han varit invalidiserad efter en stroke. På Guantanmo hade de en dag sagt åt honom att de bedömde honom som oskyldig, men trots det tog det ett helt år innan han blev frigiven. Någonting som Haji är bitter över idag. När han skulle flygas tillbaka till Afghanistan från Guantanmo, skedde det på samma sätt som när han transporterades dit 2003; med ögonbindel, handbojor och med hans svullna halvt förlamade ben kedjade vid golvet. Haji berättar att en gång hade han skrattat åt en officer som undrade hur han mådde: "Jag sade åt honom. Jag är på golvet i kedjor och du sitter i en stol. Jag är förlamad men du har bundit mig som en hund och du undrar hur jag mår!?"
Declan Walsh - Guardian
2006-09-15 Republikaner mot militärdomstolar
Bush nya förslag om militärdomstolar, som ska kunna använda hemliga bevis mot terroristmisstänkta har stött på hårt motstånd i senaten. De som står för motståndet är några av tungviktarna i det republikanska partiet bl.a John McCain, förre utrikesministern Colin Powell har slutit sig till motståndsgruppen. De anser att presidentens förslag innebär att USA överger Genevekonventionen som funnits i 60 år, och sänder en mörk signal till resten av världen och tar bort de amerikanska soldaternas skydd mot tortyr och misshandel om de blir tillfångatagna av fienden. Förvånande är att de demokratiska politikerna står på sidlinjen och bara tittar på.
Carl Hulse - New York Times
2006-09-15 Irakveteran på ABF-huset
Joshua Casteel föddes i en republikansk kristen familj i USA, i en familj som alltid ställt upp för amerikanska armén. Han utbildade sig till förhörsledare och började arbeta i Abu Ghraib månaderna efter fångskandalen. Det han upplevde i Irak fick honom att vägra fortsatt tjänstgöring av samvetsmässiga skäl. Klyftan mellan Joshuas kristna värderingar och den amerikanska arméns agerande var för stor.
Nyheter om Irak
2006-09-15 Pol de Vos på ABF-huset
Pol de Vos kommer från den belgiska antikrigsrörelsen. Han höll ett intressant föredrag - om USA, dess gigantiska militärapparat och nuvarande utrikespolitik - på ABF-huset i Stockholm. Han är kritisk till den gängse europeiska utrikespolitiken, som möjliggör USA:s agerande.
Nyheter om Irak
2006-09-08 Bush eskalerar
George W Bush höll ett tal den 5 september för 'Military Officers Association of America'. Den amerikanska journalisten Robert Parry har gjort en kritisk granskning av talet. Läsningen är djupt oroande. "Bush syftar nu till att kriga inte bara mot al-Quaida nätverket och den envisa motståndsrörelsen i Irak utan också mot politiska ledare(ex. Nasrallah) som har brett stöd bland de muslimska massorna. Hur USA skulle kunna vinna ett sådant krig eller samla ihop den enorma mängd soldater som skulle behövas är svårt att begripa." Föregripande angrepp tycks var en av Bush paradgrenar. Bush önskar att världen hade kunnat göra sig av med Lenin eller Hitler innan de blev mäktiga och skadliga. "Problemet med Bush historielektion är", menar Parry, "att man för att kunna utplåna en framtida Lenin eller Hitler skulle behöva mörda eller spärra in alla som skrev om politisk förändring. Man skulle då inte bara eliminera Hitler och Lenin utan också sådana som Mandela och Jefferson. Vad Bush verkar företräda är en linje som betyder slutet på yttrandefrihet och tankefrihet." Parry menar att mellanårsvalet i november blir ett ödesval för USA och ställer frågan om amerikanerna kommer att följa Bush mot den mörka framtiden.
Robert Parry - Consortiumnews
2006-09-03 Sistani: Kan inte stoppa ett inbördeskrig
Ayatollah al-Sistani var den viktigaste religiösa ledaren för shia i Irak när USA ockuperade landet. Han fick till exempel ett slut på striderna mellan al-Sadrs Mehdi-armé och USA-styrkorna 2004. Han fick olika shia-fraktioner att enas under 'United Alliance' vid valet 2005. Men hans maktställning har successivt försvagats. Ingen lyssnade till exempel när han krävde av politikerna att få fram en tidtabell för de amerikanska truppernas tillbakadragande. Den som har vunnit i makt är den aggressiva Muqtada al-Sadr. Det är till honom shia-befolkningen i allt större skaror vänder sig för att få beskydd. Al-Sistani säger att han inte längre kan göra någonting för att förhindra ett inbördeskrig i Irak.
Gethin Chamberlain, Aqeel Hussein - Telegraph
2006-08-26 Kan det bli värre i Irak?
Läs bloggen 'Det progressiva USA'.
Det progressiva USA
2006-08-26 Läget i Irak
New Statesman sammanfattar läget i Irak -- Det här var sommaren när USA slutligen skulle få kontroll över motståndet i Bagdad, och det sekteristiska krig som är på väg. I juni förflyttades USA-trupper till Bagdad från baser i hela Irak för att ge styrka. Och nu, medan världens uppmärksamhet varit riktad mot annat håll, har en viktig utveckling ägt rum - till det sämre. I juli månad utfördes 2.625 bombattacker - ett rekord. 75% av dem var riktade mot de amerikanska trupperna. De sekteristiska motsättningarna ökar och 100 personer dödas varje dag i Irak. George W Bush svarar på detta: "Om ni tycker det är dåligt nu, tänk då hur Irak skulle se ut om USA lämar landet innan regeringen kan försvara sig själv och klara sig själv."
Brian Cathcart - New Statesman
2006-08-25 VIDEO: WTC raserades genom kontrollerad spränging?!
Den här filmen har samlat ihop de bevis som finns för att skyskraporna vid World Trade Center kollapsade genom kontrollerad sprängning. Värd att se!
911Truth.org
2006-08-25 Fånge från Guantanmo frigavs i kedjor
En turkisk man frigavs nyligen från Guantanamo. Han transporterades till Tyskland, där han har uppehållstillstånd, ensam i ett gigantiskt amerikanskt militärflygplan där han bevakades av 15 amerikanska soldater. Han var lagd i kedjor, och utrustad med ögonbindel. Mannens försvarsadvokat, Bernhard Docke säger: "Amerikanerna är oförbätterliga, de har inte lärt sig någonting. Han fick återvända hem i kedjor, förnedrad och vanärad in i det sista av amerikanerna."
Aljazeera
2006-08-25 Libanon återuppbygger, New Orleans väntar
USA:s hjälpinsatser i New Orleans jämförs med Hizbollahs i Libanon och en paradoxal fråga uppstår: - Hur kan det komma sig att 'de onda' (Hizbollah) är mer effektiva på att hjälpa människor och utföra goda gärningar, medan 'de goda'(USA) har uppvisat en närmast total oförmåga att hjälpa sitt eget folk? Ett exempel:"Kroppar blev kvar i the Superdome i New Orleans i fyra, fem dagar i 40 graders värme. Släktingar som vakade tvingades lämna de döda för att evakueras, ibland under vapenhot. Kroppar lämnades i flodvattnet, många av dem upptäcktes inte förrän de anhöriga återvände månader senare --- Efter vapenvilan i Libanon blev uppgiften att finna de döda och begrava dem en prioriterad uppgift. Motståndsrörelsen började omedelbart gräva fram och identifiera kropparna ur ruinerna. Kvarlevorna bevarades för begravning när familjen återvände. Massbegravningar hölls, betalda av motståndet, så att grannar kunde trösta varandra och få stöd av samhällets styrka."
Joyce Chediac - Uruknet
2006-08-25 CIA-man kritiserar Bush krig mot terrorismen
Michael Scheuer, CIA-veteran som var chef för anti-terroristenheten 1996-99, ger en intervju i Harper's Magazine. Han säger: "Att säga sig verka för demokrati och samtidigt stödja diktatorer är vår mest destruktiva aktivitet. Ur demokratiska synpunkt är Saudiarabien mycket värre än Iran. Vi använder termen 'Islamofascism' - men vi stödjer den i Saudiarabien, och i Mubaraks Egypten... Vi har ingen strategi för vi har ingen aning om vad det är som motiverar vår fiende." Scheur menar också att kriget i Irak bröt ner det amerikanska anti-terroristprogrammet och skapade i Irak en ny fristad för terrorister på en stor geografisk yta och som lär finnas där under lång tid framåt. För första gången har al Quaida lätt tillgång till arabiska halvön, Turkiet och Levanten. "USA:s säkerhet har inte förbättrats eftersom vi fortfarande arbetar under antagandet att vi är hatade på grund av våra friheter, medan vi i själva verket är hatade på grund av våra aktiviteter i den islamska världen."
Ken Silverstein - Harpers Magazine
2006-08-16 Mannen som avslöjade Abu Ghraib berättar
Joe Darby, mannen som överlämnade Abu Ghraib-fotona till sina överordnade, ger nu sin version. Han lyckades hålla sitt namn hemligt ända tills Donald Rumsfeld röjde hans identitet på nationell TV. Han kunde efter det inte längre återvända till sin hemstad i Maryland.
Wil S. Hylton - Men.style.com
2006-08-15 Var skeptisk, mycket, mycket skeptisk
Craig Murray har sedan sin tid som toppdiplomat stor vana att tolka underrättelsematerial. Han är skeptisk till många detaljer i historien om de s.k. brittiska 'vätskebomberna'. "Ingen av de anklagade terroristerna hade gjort en bomb. Ingen hade köpt flygbiljett. Många av dem saknade pass...så det skulle dröja innan de kunde bli flygplansbombare. När bomber saknas liksom flygplansbiljetter och pass torde det vara ganska svårt att övertyga en jury bortom varje rimligt tvivel att dessa individer verkligen tänkte genomföra självmordsbombningar, vad de än har skrutit om i chat-rum på internet." Uppgifterna som ledde till totalt flygkaos i Europa kom från Pakistan. Craig Murray säger:"Naturligtvis har den pakistanska diktatorns förhörsledare sina metoder som får människor att sjunga som kanariefåglar. Som jag bevittnade i Uzbekistan, så kan man få fram den mest häpnadsväckande information på detta sätt. Förhörsledarna får det de vill ha från människor som gör allt för att undkomma tortyr, men de får inte sanningen"
Craig Murray
2006-08-15 CIA rekryterade och tränade jihadisterna
Den tyske journalisten Jürgen Elsässer avslöjar i boken "How the Jihad Came to Europe" kopplingen mellan Jihadister och CIA. De muslimska krigarna som rekryterades av CIA för att bekämpa Sovjetunionen i Afghanistan började successivt användas i Jugoslavien och Tjetjenien. I en intervju med Silvia Cattori berättar han bland annat att al Zawahiri, Bin Ladins högra hand som ledde Jihadisternas operationer på Balkan, i början på 1990-talet åkte runt i USA med en agent från US Special Command för att samla in pengar till sin terroriströrelse. Från Elsässers perspektiv är den moderna terroismen till stor del 'fabricerad'. De neokonservativa, sådana som Cheney, Rumsfeld, Wofowitz och Pearl skapar en andra regering utom Bush kontroll. Terrorismen skapar ett globalt kaos som gynnar den militära industrins intresse - vapen går att sälja och oljan blir dyrare.
Silvia Cattori - Voltairenet
2006-07-05 Osama bin-Ladin hjälpte Bush vinna valet 2004
Den 29 oktober 2004, just före det amerikanska presidentvalet, publicerades ett videoband där Osama bin-Ladin kraftigt kritiserade George W Bush. Bush supportrar kokte snabbt ihop nyheten att 'Osama stöder John Kerry'. Men CIA:s analytiker kom fram till en motsatt slutsats: 'Bin-Ladin försökte hjälpa Bush att vinna valet'!. CIA visste sedan 10 år tillbaka att alla bin-Ladins utspel var strategiskt motiverade. Att bin-Ladin uppenbarligen ville ha kvar Bush som president skapade 'en ocean av svåra frågor'.
Robert Parry - Consortiumnews
2006-06-29 En pojke på Guantanamo
Den kanadensiska medborgaren Omar Khadr har tillbringat hela sin ungdomstid på Guantanamo. Han är en av de fångar som är mest fruktad av USA, den ende fånge, enligt Toronto Star, där Pentagon klart uttalat att han aldrig kommer att släppas. När han greps i Afghanistan i juli 2002 var han bara 15 år gammal, när han fördes till Guantanamo i oktober 2002 hade han fyllt 16. Det brott han står anklagad för är att ha slängt en handgranat som dödade en amerikansk soldat under striderna i Afghanistan. Rhuhel Ahmed, en av de brittiska s.k. 'Tipton Three' som frigivits från Guantanmo träffade Khadr i fånglägret säger att han inte kan förstå att den gråtande, skadade pojke han såg där är samma fånge som USA bedömer vara terrorist. 'Det var ett barn som inte visste vad som pågick. Om jag hade hamnat i den situationen som 16-åring i fångenskap, inte i ett fängelse utan på den värsta platsen i världen, och behandlas på samma sätt som alla andra trots sin ålder? Jag fattar inte hur en 16-åring kan klara det.'
Michelle Shephard - Toronto Star
2006-06-17 Ramadi: Fallujah Redux
Folk flyr nu från Ramadi, Anbar-provinsens huvudstad, ungefär lika stor som Göteborg. Den amerikanska armén har stängt av vatten, elektricitet och sjukvård, infört utegångsförbud. Amerikanska prickskyttar träffar mål i staden och flygvapnet genomför slumpmässiga attacker. Invånarna fruktar nu att Ramadi ska totalförstöras på samma sätt som Fallujah. Högtalare varnar invånarna för en 'hård nära förestående attack' (trots att den redan har börjat), och tusentals familjer är fångar i sina hem. Många som fortfarande finns i staden har inte råd att åka därifrån på grund av fattigdom, eller för att de saknar transportmöjlighet, eller för att de vill vakta sina hem - det enda som de har kvar. De som flyr hindras att komma in i Bagdad. Militären ger ingen som helst hjälp, inga tält, ingen mat eller hjälp av något slag, de är övergivna utan något annat än vad de kan bära med sig och de har ingenstans att ta vägen. Denna behandling av flyktingar är i sig en krigsförbrytelse.
Dahr Jamail - Truthout
2006-06-16 Aegis friades!
Det brittiska bolaget Aegis säkerhetsfolk åkte runt på landsvägen i Irak och besköt civila bilar. Handlingarna filmades och lades ut som en trofévideor på bolagets personalsida. Saken har utretts av 'US Army's Criminal Investigation Division' vars utslag blev att agerandet följde reglerna. Aegis friades alltså - det är alltså helt ok att skjuta civila irakier om de åker bil i alla fall. Den som lagt ut filmen har däremot efterräkningar att vänta. För er som inte sett den finns en länk under Videos i den här sidans högerspalt under rubriken:'Krigskonsulter skjuter civila'. Filmen är obehaglig men se den och gör er egen bedömning.
BBC
2006-06-15 'Caught in the Crossfire'
Den oberoende filmaren Mark Manning var den ende västerlänning som reste till Fallujah som oberoende observatör. Han levde med flyktingarna från Fallujah och fick uppleva livet från deras horisont. Han gjorde sedan filmen 'Caught in the Crossfire'. Truthout har intervjuat Mark Manning och visar klipp från filmen. Västerländsk press har mycket sparsamt rapporterat om de 250.000 människor som fick sina liv förstörda och vad som hände de 50.000 personer som fastnade i stan när den blev ett slagfält. Mark berättar om Fallujah. Måste ses.
Truthout
2006-06-08 VIDEO:Missil mot civila
Ett avsnitt av den här videon är taget från en amerikansk F16 i april 2004. Piloten ser en folkmassa som springer längs en gata:"Shall I take them out?" frågar han stridsledningen. "Take them out", svarar stridsledningen. Beslutet att döda 20-30 civila är omedelbart och illustrerar hur lågt den irakiska civilbefolkningens liv värderas.(Längd: 3:29 format: wmv)
Bushcomission
2006-06-04 'Talibanisering' av Irak
Under ytan av den amerikanska ockupationen pågår en talibanisering av Irak. Ett bisarrt exempel är att falafelförsäljare attackeras i Bagdad. "De sade åt oss, 'Ni har fjorton dar på er att lägga ner verksamheten' och jag frågade dem vad är problemet. Jag säljer mat till folket, men de sa att det inte fanns nån falafel på Mohameds tid, så därför ska inte vi heller ha dem", säger Abu Zeinab som nu har stängt sin kiosk. Efter att två falfafelförsäljare mördats har de flesta valt att sluta. Det är inte heller tillåtet att bära shorts. Två personer mördades för tio dagar sedan av denna anledning.
Aqeel Hussein, Colin Freeman - Telegraph,uk
2006-06-04 Moralisk upplösning bakom Haditha-massakern
Militärbasen i Haditha låg i anslutning till ett vattenkraftverk. Civilpersoner som tillbringade tid där beskriver platsen som hämtad ur 'Flugornas herre' eller 'Apocalypse Now'. Soldaterna tvättade sig inte. De bodde i primitiva hyddor med dödskallesymboler. Det stank. En amerikansk civilingenjör som arbetade vid kraftstationen sa att de soldater som han måste leva jämte med gjorde honom skräckslagen. Det här var bas för de soldater som utförde massakern i Haditha.
Neil Mackay - Sunday Herald
2006-06-01 VIDEO: USA-soldater som vänder sig mot kriget
Amerikanska Irak-veteraner gjorde i våras en protestmarsch mot kriget. De vittnar om hur civila irakier dödades. Det var möjligt eftersom den irakiska befolkningen hade berövats sitt värde, de var djur, de var 'Hadjis'(Speltid: 22:30).
BBC
2006-06-01 Oräkneliga My-Lai's i Irak
Massakern i Haditha är toppen på ett isberg av mord och övergrepp hävdar Dahr Jamail: "Precis som i Abu Ghraib, fortsätter oräkneliga förbrytelser varje dag i skymundan, medan mediavärldens strålkastare är riktade mot massakern i Haditha. Tortyren i Abu Ghraib slutade inte bara för att media sent omsider bestämde sig för att skriva om det, och den dagliga slakten av civila av USA-styrkorna och de USA-stödda 'säkerhetsstyrkorna' har inte heller upphört."
Dahr Jamail - Truthout
Övrigt
CITAT
REGISTER
GALLERI
OM IRAKSIDAN
********************
SWIRLING VIOLENCE Bombings in Baghdad rose over the spring and summer 2006. Scott Nelson/World Picture Network, for The New York Times
Residents look at a burnt minibus after a suicide bomb attack in Baghdad's Sadr city, December 6, 2006. A suicide bomber blew himself up inside the minibus in Shi'ite Sadr city, killing three people and wounding 16, Interior Ministry sources said. 06 Dec 2006 REUTERS/Ali Jasim
A man cries as he holds his daughter, who was killed in a suicide bomb attack, in Baghdad's Sadr city, December 6, 2006. A suicide bomber blew himself up inside a minibus in Shi'ite Sadr city, killing three people and wounding 16, Interior Ministry sources said.  06 Dec 2006 REUTERS/Stringer
In this revelatory account of the CIA's fifty-year effort to develop new forms of torture, historian Alfred W. McCoy locates the deep roots of recent scandals at Abu Ghraib and Guantánamo in a long-standing, covert program of interrogation. A Question of Torture investigates the CIA's practice of 'sensory deprivation' and 'self-inflicted pain,' in which techniques including isolation, hooding, hours of standing, and manipulation of time assault the victim's senses and destroy the basis of personal identity.
A British consulate vehicle is attacked in Basra. Iraq’s deputy prime minister yesterday called on Britain not to 'cut and run'
Bial Hussein has been working för Associated Press since 2004. He has now been imprisoned in Iraq for five months, without charge. The US Military accuses Bilal for being a security threat. Some of his pictures below.
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
Photograph by Associated Press Photographer Bilal Hussein, currently imprisoned by the US Military without charge (sep 2006)
American soldier posing with 2 children holding a sign saying 'Lcpl Baudreaub killed my Dad and he knocked up my sister'
U.S. Army 1st Lt. Ehren Watada, center, addresses the media and supporters, Wednesday, June 7, 2006, in Tacoma, Wash. Watada said he feels the Iraq war is illegal and immoral and he is refusing to deploy when his Army brigade, stationed at Fort Lewis, Wash., leaves for Iraq later this month. (AP Photo/Ted S. Warren)
An Iraqi woman cries after identifying her husband's body at Baghdad's al-Yarmouk hospital June 6, 2006. Two civilians were killed and seven others were wounded when two mortars hit a market in central Baghdad, police sources said. REUTERS/Thaier Al-Sudani (IRAQ)
FLER BILDER -->
Länkar
Am.CivilLiberties union
Air America(radio)
AntiWar
Bushwatch
Counterpunch
Craig Murray
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Global Research
Information Clearing House
Iraksolidaritet
Iraq Dispatches
Juan Cole
Leon Hadar
NewsNow
Nieman Watchdog
Nätverket mot krig
Occupation Watch
The Progressive
Raed in the middle
Riverbend
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Smirking Chimp
Tom Paine
thruthout
Billmon
Bob´s links and rants
Irakiska motståndsrörelsen
Uruknet
US Central Command
Videos
Bill Moyers:'Buying the war'
Amerika bestraffar vedsamlare
Bush levererar 'Hajen2'
'The Death Squads'
Satir om Bush
Intervju med CIA:s tortyroffer
Ett land i kaos
Irakiska barn springer efter vatten
'Kriget mot terrorismen'-en rökridå
Chavez mot Bush i FN
Before you enlist
Raserades WTC genom kontrollerad spränging?
Missil mot civila
Irak-veteraner mot krig
'White House Meeting Memo'
WTC kollapsar
Brittisk trupp misshandlar tonåringar
Krigskonsulter skjuter civila
Murta:'Ta hem trupperna'
Vit fosfor i Fallujah
USA:s fiasko som fars
Galloway i Senaten
'Depleted Uranium'
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2006
16FEB -31MAJ
1 JAN -15 FEB
2005
16 NOV -31 DEC
1 OKT -15 NOV
1 MAR -30 SEP
1 JAN -28 FEB
2004
1 AUG -31 DEC
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR