Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Nyheter om Irak

"Military justice is to justice what military music is to music."
(Groucho Marx)

Datum Rubrik Beskrivning
2006-05-27 Amerikanska armén erkänner Haditha-massakern
Det är månader sedan massakern på civila i Haditha avslöjades, men nu ett halvt år senare verkar den amerikanska militären beredd att erkänna att den amerikanska Marinkåren gick bärsärkargång och dödade civila i den lilla staden.
Editor & Publisher
2006-04-09 Krigsplaner mot Iran
Rykten som gick i vintras får nu ny aktualitet. Seymour Hersh skriver om Bush krigsplaner mot Iran i det senaste numret av New Yorker: "Medan Bush-administrationen publikt förordar diplomati för att stoppa Iran från att skaffa kärnvapen, har den ökat sina dolda aktiviteter inuti Iran och intensifierat sina planer för en möjlig attack från luften. Representatner från amerikansk militär säger att flygvapnets planeringsgrupper gör listor över mål, och team av amerikanska kommandosoldater har berordrats in i Iran, i hemlighet, för att skaffa måldata och etablera kontakt med etniska minoritetsgrupper och regeringsmotståndare." En oroande faktor är planer på att eventuellt använda kärnvapen i attacken. Detta har skapat spänningar inom Pentagon - det finns officerare som hotar att avgå. Om den politiska arenan säger en senator till Hersh: "Det finns inget tryck från kongressen om att INTE välja en militär lösning. Det enda trycket finns från dem som vill göra det. Det allra mest oroande är att Bush har en messiansk vision."
Seymour M Hersh - New Yorker
2006-04-09 Massförstörelsen av städer i Irak
Iraksidan rapporterar från ett seminarium i Stockholm
Nyheter om Irak
2006-04-01 De civila förhörsledarna i Abu Ghraib går fria
Sgt. Michael J. Smith, dömdes till 179 dagars fängelse för att ha använt hundar i tortyr/misshandel av fångar i Abu Ghraib. Det är alltså ytterligare en soldat av låg rang som får ta ansvar för fångskandalen. Personer med en högre grad av ansvar går fria. Ett av de ökända fotona från Abu Ghraib visar hur en fånge hotas av en hund utan munkorg. Enligt ett vittne under rättegången hade denna händelse styrts av en man som kallades 'Big Steve', en jättelik figur vars egentliga namn är Steven Anthony Stefanowicz. Han tillhörde det privata bolaget CACI International till vilket Pentagon utkontrakterat uppgiften att utvinna information från fångarna. De privata bolagens roll i fångskandalen är en av de skummaste aspekterna av Abu Ghraib. En person som 'Big Steve' pekades till exempel ut som förövare redan för två år sedan i både Fay- och Taguba-rapporterna, som togs fram av amerikanska armén, men har aldrig blivit åtalad. Det är i nuläget oklart enligt vilken lagstiftning de skulle kunna dömas.
Mark Benjamin and Michael Scherer - Salon
2006-03-31 Stödet för Bush irakpolitik minskar
Public Agenda, fristående opinionsinstitut, undersöker kontinuerligt amerikanernas förtroende för sin regerings utrikespolitik. En undersökning som gjordes i januari 2006 konstaterar att förtroendet för Bush politik i Irak har minskat från 39% sommaren 2005 till 33% i januari 2006. Störst minskning har skett inom gruppen republikanska väljare. Bara 22% tror att USA kan skapa demokrati i Irak. Förtroendet för irakpolitiken som tidigare varit starkt i kristna grupper har klart minskat och deras attityder börjar närma sig genomsnittsamerikanens.
Daniel Yankelovich - Foreign Affairs
2006-03-29 Tal Afar enligt Bush och i verkligheten
Förra veckan ägnade president Bush ett helt tal i Cleveland åt att beskriva hur al Quaida besegrades i staden Tal Afar och och hur den blivit en modell för hur fienden ska besegras. Newsweek besökte staden förra veckan. Journalisterna eskorterades av två patruller av tungt beväpnade soldater som kollade framåt, bakåt och åt sidorna, med skjutklara vapen. Gruppen fick inte stanna på någon plats mer än några få minuter - en attackhelikopter skyddade från luften. Överste Sean MacFarland som är USA:s kommendant på platsen frågar journalisterna: "Tycker ni att det liknar Stalingrad 1944", och berättar sedan om de återuppbyggnadsprojekt som pågår. En sak som har hänt i Tal Afar precis som på många andra håll i Irak är att staden har delats efter sekteristiska linjer. Ahmed Sami, en sunni, säger: "Noll procent av det Bush säger om Tal Afar är sant. De förvandlade de shiitiska kvarteren till himmelriken och sunni-kvarteren till helveten." En shiitisk lärare är inte heller särskilt nöjd: "Allt är som ett fängelse för oss. Vi kan inte ens gå så långt som till marknadsgatan därborta." I nuläget kontrolleras staden av 3.000 man från irakiska- och amerikanska armén och polisen. Eftersom staden har 150.000 invånare betyder det att det går åt 1 tungt beväpnad soldat/50 invånare. Det är alltså denna situation som Bush beskriver som en framgångssaga.
Rod Nordland - Newsweek
2006-03-28 VIDEO:Att starta ett krig genom bedrägeri
Channel 4, UK, har tagit del av ett dokument,'White House Meeting Memo' som avslöjar vad som avhandlades när Blair och Bush träffades 31 januari 2003. Det fanns inga bevis och Bush-administrationen är berett att ulösa ett krig genom bedrägeri.(Längd: 7.45, wmv)
Channel 4 - UK
2006-03-28 Konflikten mellan Shia-ledare och USA förstärks
Ministrar från de tre viktigaste shia-fraktionerna fördömde igår gemensamt en raid som USA-trupperna gjort mot en moské i Bagdad där minst 20 personer (uppgifterna varierar) dödades. Den irakiske säkerhetsministern, från Dawa-partiet, Abd al-Karim al-Enzi säger: "Vid kvällsbönen attackerade amerikanska soldater och irakiska trupper Mustafa-moskén och dödade 37 personer. Offren var obeväpnade. De gick in, band dem och sköt allihop. De lämnade inga sårade." Exakt vad som hände är omstritt, men ur politisk synpunkt spelar det inte längre någon roll. Spänningarna mellan USA och Shia-ledarna har vuxit i veckor, sedan Washington först började agitera för att byta ut Jabr som polisminister och sedan började opponera sig mot Jaafaris innehav av premiärministerposten. Bagdads guvernör, Hussein Tahan medlem av Sciri (Supreme Council for the Islamic Revolution of Iraq) förklarade att officiella representanter skulle avbryta sina kontakter med amerikanerna som protest mot dödandet.
Jonathan Steele, Qais al-Bashir - Guardian
2006-03-24 Flyktingströmmar i Irak
De sekteristiska spänningarna och den hotande möjligheten av ett inbördeskrig har ökat efter sprängningen av moskéen i Samarra i februari. Tusentals sunnitiska och shiitiska familjer flyr nu från sina hem och flyttar till områden där deras egna grupper är i majoritet. Cirka 2400 sunnitiska familjer har den senaste tiden flyttat från sådana shiitiska provinser som Karbala och Najaf till sunnitiskt dominerade städer som Samarra och Fallujah. En flyktingström av shiitiska familjer går i motsatt riktning.
Samir Haddad - Islam OnLine
2006-03-23 USA utreder hur de civila dödades i Ishaqi
Den irakiska polisens rapport rapporterar 11 civila dödsoffer i Ishaqi, den amerikanska armén erkänner 4. "En utredning ska startas av befälhavaren för de multinationella styrkorna om avvikelser i antal och för att bringa klarhet i fakta," säger nu Överstelöjtnant Barry Johnson till AFP
AFP
2006-03-22 Vad hände i Ishaqi?
Polisrapport från Ishaqi polisdistrikt i Irak:"Kl 2:30 den 15 mars 2006 släppte de amerikanska styrkorna ner trupp från helikoptrar på Faiz Harat Khalafs hus i byn Abu Saifa i Ishaqui-distriktet. De amerikanska styrkorna samlade familjemedlemmarna i ett rum och avrättade 11 personer, inkluderande 5 barn, 4 kvinnor och 2 män. De bombade sedan huset, brände upp tre bilar och dödade deras djur..." Åldrar på de personer som dödades: 75, 30, 28, 23, 23, 22, 6, 5, 5, 3, 3.
Lamberts blog
2006-03-21 Vad hände i Haditha?
Haditha är en liten stad i västra Irak där en amerikansk Humvee sprängdes av en hemgjord bomb strax efter sju på morgonen den 19 nov. 2005 - en amerikansk soldat dödades och två sårades. Vid samma tillfälle dödades också 15 civila. Om orsaken till deras död råder delade meningar. De amerikanska soldaternas version har ändrats över tid. Först påstod de att de civila dödats av den hemgjorda bomben. När videobevis kom fram som motsade detta, ändrades historien. De civila hade skjutits av Marinkåren och omständigheterna utreds för närvarande. En nioårig flicka, Eman Waleed, överlevande från ett av de hus som attackerades berättar: "Först gick de in i min fars rum där han läste Koranen och vi hörde skott. Sedan gick de in i vardagsrummet. Jag kunde inte se deras ansikten så bra - bara deras gevär som stacks in genom dörröppningen. Jag såg dem skjukta min farfar, först i bröstet och sedan i huvudet. Sedan dödade de min farmor." Hon hävdar att truppen sedan började skjuta mot hörnet i rummet där hon gömde sig med sin lillebror. De andra vuxna skyddade dem från kulor och dödades. Den lilla brodern har inte kunnat utfrågas eftersom han är kraftigt traumatiserad. Marinkåren fortsatte sedan sina räder mot andra hus under fem timmar. Av de femton som dödades var sju kvinnor och tre barn. Frågan om det var självförsvar eller blodig hämnd utreds av amerikanska armén.
Tim McGirk - Time
2006-03-20 Riverbend:Tre år...
Riverbend i Bagdad skriver om treårsdagen av USA:s ockupation:"Jag tror inte att någon för tre år sedan skulle kunnat föreställa sig hur dåligt det skulle bli. De sista veckorna har dominerats av spänning. Jag är så trött - vi är alla trötta. Tre år och elektriciteten är sämre än nånsin. Säkerhetssituationen har gått från dåligt till värre. Det känns som om landet åter står på randen av kaos - men ett förplanerat, förfabricerat kaos som leds av religiösa miliser och fanatiker." Riverbend oroar sig för hur folkgrupperna börjar delas upp, något som hon inte känner igen sedan tidigare:"Den verkliga rädslan är folks mentalitet den senaste tiden - sprickan som tycks ha arbetat sig genom nationens själva hjärta, och skilt människor åt. Det gör en modfälld att tala med bekanta - sofistikerade, civiliserade människor - och få höra att Sunnis är så här, och Shia är så där...Att se hur folk packar sina saker och flyttar till 'Sunni-områden' eller 'Shia-områden'. Hur kunde detta ske?"
Riverbend
2006-03-19 Guantanamo och en monumental inkompetens
Länge har det funnits en känsla att Guantanamo Bay är en bisarr pjäs uppförd för att skapa ett sken av att USA resolut bekämpar terrorism, och att fångarna är slumpvis utvalda statister i ett perverst skådespel. Denna närmast 'sjuka' tanke får nu visst stöd av fakta. Tom Malinowski behandlar ämnet i Los Angeles Times. "Det som gör Bush-administrationen verkligt rasande är inte kravet att stänga Guantanamo, utan att öppna det - för det skulle frisläppa information och möjliggöra granskning av domstolar. Orsaken kan vara att ju mer man vet om dessa fångar, ju mer ihålig blir presidentens historia om en 'tough and triumphant' kamp mot al Quadia. Istället verkar det som att när alla fakta blir kända så kommer Guantanamo att symoblisera inkompetens lika mycket som orättvisa". De nya dokument som frisläppts visar att mindre än hälften tillfångatogs på slagfältet. De flesta 'köptes' från Pakistan mot kontant betalning ('cash bounties'). Få anklagas för att aktivt ha deltagit i strider. En del har bott i hus som tillhör talibaner eller har hållit på med någon hjälpverksamhet. De amerikanska styrkorna hade för få tolkar och utredare för att hantera de tusentals fångarna efter kriget i Afghanistan. De kunde inte skilja mellan terrorister och vanliga människor. Men de var under press att nå resultat och kunde inte tänka sig att deras pakistanska allierade kunde lura dem. De fångar som sa att de inte visste något utsattes för allt brutalare behandling tills någon erkände och anklagade andra. "Medan dessa personer togs till Kuba, arrangerade Pakistan flyktvägar från Afghanistan för de farliga jihadisterna." Michael Scheuer, f.d CIA, säger: "Det är bara 10% av fångarna på Guantanamo som är toppfigurer i al Quaida och har någon kunskap om terrorism".
Tom Malinowski - Los Angeles Times
2006-03-19 'Operation Swarmer' i Samarra
'Operation Swarmer', den största luftunderstödda attacken sedan ockupationen av Irak inleddes 2003, pågår runt staden Samarra på obestämd tid. Människor flyr. "När de började träffa stan, lämnade jag allt. Jag tog min familj och sprang som helvete. Vi har inget att äta, inga kläder", säger Barakat Muhammad, fembarnsfar och boende i Samarra. En annan invånare, Odey Abdul Karem, 36, far till tre barn säger:"Du kan höra explosionerna mycket nära våra hem även om det är långt borta och våra barn är mycket rädda. De irakiska eller amerikanska militärer som passerar våra gator ser på oss som om vi är kriminella och vi känner att vi kan bli måltavlor närsomhelst" Representanter för röda halvmånen säger att 700 familjer har flytt från staden, men de har än så länge inte fått någon hjälp alls. 35 civila, även kvinnor och barn, har behandlats på sjukhuset för skador orsakade av bombningarna.
IRIN
2006-03-17 El, vatten och kommunikationer har stängts av i Samarra
I Samarra med omgivningar bor 700.000 personer. Där genomför nu USA sin största luftoffensiv sedan ockupationens början 2003. Irakiska motståndet rapporterar:"Mafkarat al-Islams korrespondent rapporterar att befolkningen i staden och närliggande städer och byar täcker sina fönster med sandsäckar och lagrar vatten och mat för att klara en belägring som kan pågå i många dagar. Irakiska motståndskämpar har försäkrat kvinnor, barn och äldre att de inte ska utkämpa några stider mot ockupationen mellan folks hus för att undvika att civila dödas av de amerikanska trupperna. Staden är för närvarande tyst, men det kan vara temporärt, innan stormen bryter loss. Nerverna är spända. Electriciteten har stängts av. De amerikanska trupperna har också stängt av rinnande vatten liksom alla kommunikationsnät. Samarra med omgivningar har effektivt avstängts från yttervärlden."
Iraqi Resistance Report
2006-03-17 'Bunker Buster'- en nukleär mardröm
Stephen M. Osborn, arbetade med USA:s atomvapen på 1950-talet, bevittnade sprängningen av ett 15 megatons kärnvapen på Bikini 1954. Information han fått från Bush anhängare är att Bush har begärt och fått tillstånd att använda s.k 'bunker buster'-kärnvapen i ett förebyggande anfall mot Iran. "Detta är totalt vansinne. Bomben kommer att förgasa 100.000-tals ton av jord, vatten och sten och sända denna radioaktiva massa med vinden och döda skada hela befolkningar. De som finns närmast i vindriktningen kommer att dö snabbt, inom timmar eller dagar. För dem som finns lite längre bort i vinden kommer det att ta längre tid. Den globala frekvensen av cancer och sjukdomar kommer att öka markant. Land som finns i vindriktningen kommer att förbli kontaminerat i generationer."
Stephen M. Osborn - Information Clearing House
2006-03-17 Mordpatruller terroriserar Bagdad
Mordpatruller håller på att bli en del av vardaglivet i Bagdads sunni-stadsdelar. Sunnis som lever i Khadamiya-kvarteren terroriseras dagligen. Ibland skjuter männen klädda i svart slumpmässigt mot deras hus och bakgårdar. Ibland ger de de boende fem minuter att flytta, sedan tänder de eld på huset. De sunnis som inte avrättas av sina grannar körs systematiskt iväg från stadens shiitiska kvarter. En sunni, som en gång levde fridfullt tillsammans med sina shiitiska grannar tills för sex månader sedan säger: "Helt plötsligt blev mina grannar misstänksamma, fast de vet att jag aldrig ens var med i Baathpartiet och konstant trakasserades under Hussein". Sedan dess har de svartklädda skjutit in genom fönstren nattetid. Familjen har flyttat till baksidan av huset.
Erwin Decker - Der Spiegel
2006-03-16 Abu Ghraib
Salon presenterar ett arkiv med 279 foton och 19 videos från Abu Ghraib, som samlades in av CID ('US Army's Criminal Investigation Command'). Detta är första gången som hela det fotografiska bevismaterialet från den amerikanska arméns undersökning offentliggörs. (Om videomaterialet inte fungerar i Internet Explorer prova Mozilla Firefox)
Joan Walsh - Salon
2006-03-16 Om elbristen i Irak
Enligt folkrätten övertar ockupationsmakten den offentliga makten och därmed också ansvaret för civilbefolkningen på det ockuperade territoriet. När det gäller elförsörjningen har ockupationsmakten i Irak misslyckats totalt - efter tre år befinner sig elproduktionen kvar på låg nivå. "Vi lever miserabelt", säger Suad Hassan, mor till fyra barn och en av miljoner invånare i Bagdad som fått uthärda elavbrott varje dag i tre år. Strömmen i Bagdad fungerar 3- 5 timmar/dag. Dessa svåra förhållanden går att spåra tillbaka till 1991 när USA bombade sönder elnätet. Det återuppbyggdes sedan, men var svårt att underhålla pga FN-sanktionerna. Attacken av landet 2003 och den plundring som USA inte lyckades avvärja sänkte produktionen till 3200 MW. Efter tre års arbete och 4 miljarder dollar var produktionen i början av februari i år 3750 MW. USA har lagt ner stora summor på att bygga gasturbin-kraftverk. Problemet är att de pipelines som ska förse anläggningarna med bränsle inte existerar! Ocupationsmakten har inte heller lyckats skapa säkerhet i landet vilket lett till att sabotage och plundring har drabbat även elförsörjningen. Redan i början på maj kan temperaturen nå 40 grader och mycket el behövs, ca 9000MW, till luftkonditionering, kylskåp och fläktar. Trots detta har de amerikanska ingenjörerna börjat packa ihop - under 2006 blir det här irakiernas eget problem. Den enda hjälp som tycks finnas inom räckhåll skulle vara att öka importen från Iran. Denna lösning vill dock inte den amerikanska ambassaden tala om.
Charles J.Hanley, Sameer N. Yacoub - Associated Press
2006-03-15 Irans oljebörs inget argument
William Engdahl argumenterar emot uppfattningen att det är den oljebörs Iran skapar, nu i mars 2006, som får USA att skramla med vapnen. Dollarns status som reservvaluta vilar på USA:s status som världens enda militära supermakt. Dollarn backas sedan 1971 inte upp av guld utan av F16 och M1 Abrams tanks som opererar från USA:s 130 baser jorden runt, hävdar Engdahl. Krigsplaner mot Iran har funnits innan beslutet togs om en oljebörs. Bush definierade redan 2002 Iran som en av 'ondskans axelmakter'. När USA lämnade guldmyntfoten 1971 med dollarn som världens dominerande valuta insåg man snabbt i USA att nationalskulden och handelsunderskottet egentligen inte var ett 'problem'. Det var 'lösningen'. USA kunde trycka oändliga kvantiteter dollar för att betala för utländsk import av Toyotas, Hondas, BMW:s och andra varor i ett system där deras handelspartners började frukta en kollaps av dollarn som skulle göra deras fordringar värdelösa. Antalet dollar har därför ökat med 2500% sedan 1971. Att utmana dollarns roll som världens bankers reservvaluta skulle de facto innebära att förklara krig mot USA:s 'full spectrum dominance'.
F. William Engdahl - Global Research
2006-03-15 En hyllning till Atwar Bahjat
Atwar Bahjat var en kvinnlig arabisk journalist. Under en tid när de flesta tv-journalister skickar sina historier från taken på sitt hotell, arbetade Atwar på gatorna i Irak bland sina landsmän/kvinnor. När hon mördades i Samarra arbetade hon för tv-kanalen 'al Arabiya'. Mona Eltahawy har skrivit en hyllningsartikel i Libanons Daily Star.
Mona Eltahawy - Daily Star
2006-03-15 'Operation Regime Change II'
USA tycks vara på väg att ganska exakt upprepa sin kampanj mot Irak. Denna gång ligger fokus på Iran. Iran ska ställas inför Säkerhetsrådet trots att IAEA ännu inte funnit några avgörande bevis för ett atomvapenprogram. Washington har nu inrättat ett 'Office of Iranian Affairs' som låter misstänkt likt 'Office of Special Plans' som "kokte" underrättelseuppgifterna om Irak för att förbereda kriget. 75 miljoner dollar har anslagits för att stödja exiliranier. Mobiliseringscentra sätts upp i Dubai, Istanbul, Ankara, Adana, Tel Aviv, Frankfurt, London och Baku. Nya Ahmed Chalabis skall hittas. USA undergräver sin egen diplomati i FN - samtidigt som frågan tas upp talar företrädarna öppet om att köra förbi FN, strunta i internationell legitimitet och skapa en koalition av allierade - alltså en ny 'coalition of the willing' - för att konftontera Iran. Rysslands utrikesminister kommenterade trött efter diskussioner i FN: "Det ser ut som en déjà vu". USA:s iver att konfrontera Iran angående atomvapen programmet riskerar att bli en "självuppfyllande profetia".
Robert Dreyfuss - Tom Paine
2006-03-14 USA vill ha permanent 'access' till Irak
Dahr Jamail skriver en intressant artikel om USA:s mål för Irak. Han menar att den mediala rökridå som läggs ut av Pace, Rice och till och med av "skarpskytten" Cheney, som nyligen påstod att läget i Irak "stadigt förbättras", får det amerikanska folket att tro att de amerikanska soldaterna så småningom kommer att tas hem. Men den amerikanska ledningen avslöjar inte sina verkliga planer för den amerikanska allmänheten - att USA ska ha permanent "access" till Irak. Därför byggs en ambassad i Bagdad för 592.000.000 dollar och ett antal mycket avancerade militära baser. Varför det? Det "Kalla kriget" har ersatts av "The Long War for Global Empire and Unchallenged Military Hegemony". Dahr Jamail underbygger sina påståenden med referenser till några av Bush-administrationens grundläggande policy-dokument.
Dahr Jamail - Truthout
2006-03-13 Amerikansk HD-domare varnar för diktatur
Sandra Day O'Connor, domare vid Högsta Domstolen i USA avgick förra månaden efter 24 år i ämbetet. Hon valdes till ämbetet av republikanerna under Reagan-åren. Hon höll nyligen ett tal vid Georgetown universitetet. Hon varnade för att USA riskerar att glida mot diktatur om partiets högerflygel fortsätter att attackera domarkåren.
Julian Borger - Guardian
2006-03-13 Demonstrationer 18 mars
Nätverken mot krig organiserar demonstrationer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping och Uppsala i samband med treårsdagen av USA:s krig mot Irak.
Nätverket mot krig
2006-03-13 Brittisk elitsoldat vägrar kriga
Ben Griffin har tjänat den brittiska armén i åtta år i Nordirland, Makedonien och Afghanistan. Han har de två senaste åren varit knuten till den brittiska elitstyrkan SAS (Special Air Service). Efter tre månader i Bagdad förklarde han för sin överordnade officer att han inte längre var beredd att tjänstgöra tillsammans med de amerikanska trupperna. Deras "lättvindiga och skjuglada mentalitet" och taktik hade fullständigt underminerat alla chanser att vinna den irakiska befolkningens sympati. Många oskyldiga civila arresterades under nattliga räder och förhördes av amerikanska soldater, och fördes sedan antingen till det ökända Abu Ghraib-fängelset eller också överlämnades de till irakiska myndigheter som med stor sannolikhet utsatte dem för tortyr. Griffin vägrar nu deltaga i kriget och anser det vara illegalt. Griffin kommer att åtalas.
Sean Rayment - Telegraph
2006-03-11 CIA-man demonstrerar mot tortyr i Kongressen
Ray McGovern tjänstgjorde i CIA i 27 år och tilldelades en förtjänstmedalj. Den 2 mars genomförde han tillsammans med 15 följeslagare en demonstration i Kongressen och återlämnade medaljen. Gruppen var iklädda orange overaller á la Guantanamo och hade munkavlar med texten "Tortyr". Medaljen överlämnades till kongressmannen Pete Hoekstra, ordförande för kongressens granskningskommité för underrättelsetjänsten, med ett följebrev...
Ray McGovern - Uruknet
2006-03-11 Vad tror de amerikanska soldaterna om kriget?
De amerikanska soldaterna i Irak är extremt dåligt informerade. Opinionsinstitutet Zogby International har, jan-feb 2006, undersökt de amerikanska soldaternas uppfattning om kriget: 85% av soldaterna tror att huvudsyftet är "att hämnas för Saddam Husseins roll i 11 september-attackerna". 77% tror att orsaken till kriget var att "stoppa Saddams beskydd av al-Quaida i Irak". (Resten av världen känner redan till att Saddam Hussein inte hade någon inblandning i attackerna den 11 september och att al-Quaida inte tilläts operera i den del av Irak som kontrollerades av Saddam.)
Zogby International
2006-03-10 US General:'Vägra order om atomvapen'
General Peter Pace är ordförande för 'the Joint Chiefs of Staff' och skall fungera som den amerikanska presidentens främsta militära rådgivare. Han intervjuades den 17 februari under en lunch på 'National Press Club'. Enligt honom måste en amerikansk militär vägra att lyda en order som handlar om att använda massförstörelsevapen. Pace: "Jag tror att många befälhavare, faktiskt vet att det har ett fritt val om detta, att de inte ska verkställa en order som är illegal eller omoralisk, till exempel varje order om att använda något slag av massförstörelsevapen."
Jorge Hirsch - AntiWar
2006-03-08 Ledare utan ansvar
Salt Lake Tribune kommenterar 'Human Rights First'- rapporten 'Command.s Responsibility': "Den militära rättsskipningen antas reflektera och stärka amerikanska värderingar, även i krigstid. De outredda, obestraffade mord på fångar som begås av amerikansk personal säger en hel del om om vad som är förändrat i militären av idag. De visar att en ny 'anything goes'-etik har ersatt den tidigare moraliskt grundade etiken byggd på det som kallades 'Army values'."
David R. Irvine, Deborah Pearlstein - Salt Lake Tribune
2006-03-08 'Command's Responsibility'
Human Rights First har granskat de nära 100 kända fall av fångar som avlidit i amerikansk fångenskap sedan 2002 i Irak och Afghanistan. Rapporten, 'Command's Responsibility' undersöker hur dessa fall har hanterats. Den traditionella ansvarighet som kräver att officerare hålls ansvariga för underordnades handlingar har vänts upp och ner. Numera är det soldater med låg rang som får bära de milda straff som har utdömts i ett fåtal av fallen. 20 av fallen granskas i detalj för att illustrera undermåliga utredningar och bristfälligt utkrävande av ansvar. (Det är idag organistaioner som 'Human Rights First' som tydligast kämpar vidare för att upprätthålla principerna om mänskliga rättigheter, medan västvärldens nationer tiger, samtycker och låter övergreppen fortsätta.)
Human Rights First
2006-03-06 Mordpatruller i Irak
John Negropointe började sin karriär i Vietnam på 60-talet inom CIA's Phoenix-program, ett program för politiska mord, som hann mörda cirka 40.000 personer innan kriget tog slut. Negropointe arbetade sedan som ambassadör i Honduras 1981-1985. Landet var vid denna tid bas för 'speciella underrättelseenheter' mera kända som 'mordpatruller' som kidnappade, torterade och mördade många människor i grannlandet El Salvador, även missionärer från USA som blev vittnen till mordpatrullernas framfart. Mordpatrullerna var beväpnade och utbildade av CIA. De använde sig av elchocker och kvävningsredskap, fångarna hölls nakna och mördades när de inte längre var till nytta. I början av 2005 kom ett förslag från Pentagon att använda vad de kallade 'The Salvador Option' i Irak. Negropointe utsågs som ambassadör i Bagdad. Team från det som kallas 'Special Forces' skulle stödja, träna och ge rådgivning till irakiska 'patruller'. De skulle handplockas från kurdiska Peshmerga-milisen och den shiitiska Badr-brigaden. Målet var att attackera den sunnitiska motståndsrörelsen och deras sympatisörer. Allt tyder på att denna verksamhet nu bär frukt. John Pace, som hanterar frågor om mänskliga rättigheter inom FN:s Stödprogram för Irak svarade förra månaden ja på frågan om det fanns mordpatruller i Irak och: "Vi såg åtskilliga fall där mordpatrullernas beteende var mycket likt, skrämmande likt, det som vi har observerat i andra länder inkluderande El Salvador". Dahr Jamail menar att USA:s 'dolda operationer' även kan vara inblandad i terrordåd i Irak, kanske också i moskésprängningen i Samarra(kom ihåg att soldater från brittiska specialstyrkor greps med full bombutrustning utklädda till araber förra året).
Dahr Jamail - Truthout
2006-02-27 Haliburton bygger koncentrationsläger i USA
Kellogg Brown & Root ett dotterbolag till Haliburton har tecknat ett kontrakt på 385 miljoner dollar för att bygga fångläger någongstans i USA. De ska finnas i beredskap ifall en plötslig våg av invandring skulle drabba landet, men också ifall "nya program hastigt skulle utvecklas." Den amerikanska armén arbetar samtidigt på ett program "för att etablera arbetsprogram för civila fångar och civila fångläger på armébaser". Vad ett ev. "nytt program" skulle kunna innebära finns inte klart utsagt. Det är dock viktigt att komma ihåg att George W Bush hävdar att han som "Commander in Chief" har obegränsad makt så länge som det s.k. "War on terror" pågår och det är därför inte säkert att den amerikanska medborgaren längre skyddas av sina konstitutionella rättigheter.
Nat Parry - Consortiumnews
2006-02-27 Krigsrapportering
Västerländska medier rapporterar inte från fältet i Irak. Det är alldeles för farligt och de blir därför hänvisade till det som Robert Fisk kallar "hotelljournalistik". Amerikanska Centralkommandots pressmeddelanden ger väldigt lite, det låter som om Irak är en sömnig landsortsprovins där vissa oroligheter förekommer. Det motsatta präglar Iraqi Resistance som kontinuerligt publicerar rapporter om stridsaktiviteter i Irak, med många framgångsrika attacker mot amerikanska soldater och det irakiska nationalgardet som de kallar amerikanska marionetter. Kanske typisk krigspropaganda där antalet dödade fiender överdrivs. Tyvärr går inte händelserna att matcha mot västerländska medier eller amerikanska Centcom eftersom rapporter saknas. Även om det är svårt att värdera dessa rapporter kan det ändå finnas skäl att läsa dem. Rapporten från 25 februari innehåller ett par intressanta detaljer. 'Association of Muslim Scholars' (främsta religiösa organisation för sunni-muslimer) och representanter för Muqtada al-Sadr (shia) fördömde gemensamt det sekteristiska våld som uppstått efter bombningen av moskéen i Samarra. Al-Sadr lovar också att hans milis ska skydda sunnitiska moskéer från attack. De lägger ansvaret för moskéebombningen på USA. Al-Sadr överväger också att ändra sina anhängares uniformering för att motverka utklädda provokatörer. Deras gemensamma fiende verkar vara USA, Irakiska Nationalgardet samt Badr-brigaden(shia med band även till Iran)
Muhammad Abu Nasr - Free Arab Voice
2006-02-26 Vittnen om moskéesprängningen i Samarra
Här finns vittnesmål från två personer som befann sig i närheten av moskéen i Samarra när den sprängdes. Den här natten var Irakiska Nationalgardet ovanligt aktivt i området. Det fanns även aktiviteter från amerikansk trupp. 10 minuter efter amerikanerna lämnat området sprängdes moskéen. Ett av vittnens undrar:"Hur kunde terroisterna komma in i området, som vanligtvis är omringat av Irakiska Nationalgardet, och sedan ta sig in i moskéen och sticka därifrån utan att gripas?" I Samarra råder utgångsförbud mellan kl 20.00- 06.00. Moskéen sprängdes 06.40.
Baghdad Dweller - Uruknet
2006-02-25 VIDEO:Hur kunde de kollapsa?
En filmfotograf placerad i Hoboken några km från World Trade Center i New York filmade hela förloppet den 11 september 2001. Filmen väcker några intressanta frågor. Byggnaderna är det första exemplet i världen på stålkonstruktioner som kollapsar på grund av brand. Denna dag händer det inte bara en, utan tre gånger - Det norra tornet, det södra tornet och den byggnad som kallas Word Trade Center 7. Word Trade Center 7 träffades aldrig av terroristernas flygplan- ändå gör den en lika perfekt implosion som de två tornen. På ljudbandet hörs krafiga explosioner som föregick byggnadernas implosion. Filmen är lång - 1:44:40.
Mathaba News Network
2006-02-23 Allah bannlyst av Yahoo
Yahoo tillåter inte registrering av epostkonton med namnet Allah, inte ens om det är dolt inne i ett namn. Därför är inte ett efternamn som Callahan tillåtet. Gud, Jesus, Buddah och Satan är däremot helt OK.
John Oates - Register
2006-02-23 Moské i Samarra sprängdes
En av shiiternas mest heliga platser, al-Askariya moskéen i Samarra, sprängdes av okända attentatsmän på onsdagsmorgonen. Hämndattackerna började omedelbart. Vid slutet av onsdagen hade mer än 90 sunnitiska moskéer utsatts för total vandalisering. Iraks politiska och religiösa ledare kämpar för att undvika att ett fullskaligt inbördeskrig bryter ut.
Anthony Loyd, Ali Hamdani Ali al Khafaji- Times Online
2006-02-20 Utarmat Uran från Irak nådde Europa?
Strålningsdetektorer i Storbrittanien registrerade en fyrfaldig ökning av uraniumnivåerna i atmosfären efter bombkampanjen mot Irak 2003. Miljöforskare säger att detta bevisar att utarmat uran,'Depleted Uranium' (DU), av vindarna fördes till Storbrittanien från bombmålen i Irak. 'Shock and awe'- bombkampanjen mot Irak - var en av de mest förödande attackerna i modern krigföring, under dess första dygn fälldes mer än 1500 bomber och missiler i Bagdad. Utarmat uran är ett omstritt ämne, misstänks ligga bakom det som kallas 'Gulf War Syndrom'. Militären förnekar dock ämnets farlighet och förklarar att den stora ökningen av uraniumnivåerna 2003 berodde på lokala variationer som absolut inte hade med irakkriget att göra.
Mark Gould and Jon Ungoed-Thomas - Times online
2006-02-20 'Bunker Buster Bombs' -och dess konsekvenser
I retoriken som föregick irakkriget användes en logik som sa att Saddam var ett så stort hot mot freden att ett krig måste startas. Nu används en liknande logik och presenterar kärnvapen, så kallade 'bunker buster bombs', som ett användbart instrument för att skapa fred och regimförändring. Dessa vapen sägs kunna förstöra anläggningar inne i djupt berg med klinisk precision. Michel Chossudovsky har studerat dessa vapen närmare och beskriver deras verkan och konsekvenser, med länkar till källor med mera fakta. "Om de skulle användas mot Iran, skulle resultatet bli en radioaktiv kontaminering över en stor del av Mellanöstern och Centralasien och resultera i tiotusentals dödsoffer, inkluderande de amerikanska trupper som är stationerade i Irak."
Michel Chossudovsky - Global Research
2006-02-20 Skådespelare i Guantanmo-film arresteras på väg från Berlin Filmfestival
Regissören Michael Winterbottom vann ett antal priser på Berlins Filmfestival med filmen 'The Road to Guantanamo' som bygger på tre ex-fångars berättelser. På väg hem från festivalen blev tre skådespelare i filmen och de tre tidigare Guantanamofångarna arresterade av brittisk polis enligt lagen 'Prevention of Terrorism'. De hölls av Säkerhetstjänsten i flera timmar och blev förhörda om var de varit och vilka de hade träffat. De blev också förhörda om Michael Winterbottoms politiska åsikter. (Nyheten publicerad hos Craig Murray 18 feburari)
Craig Murray
2006-02-20 Blairs nya lagar
Henry Porter kritiserar Storbrittaniens utveckling i riktning mot ett kontrollsamhälle. Det är ingen tillfällighet att överträdelser av mänskliga rättigheter på avlägsna platser också leder till att friheter inskränks på hemmaplan: "När människor utsätts för övergrepp i Guantanamo, Abu Ghraib eller Belmarsh (fängelse i London), är det en överträdelse mot alla som värderar demokrati värden över. När Lofti Raissi arresteras och hålls utan rättegång i Belmarsh på misstanke om inblandning i 9/11, för att sedan friges utan ursäkt till ett liv och en karriär i ruiner, så berör det oss alla för sådan är det demokratiska fördragets natur. Vid den tid när Storbrittanien var utsatt för ett mycket större hot från Nazi-tyskland, än nutida terrorism, ansåg Churchill 'att fängsla folk utan rättegång är i allra högsta grad vidrigt'"
Henry Porter - Observer
2006-02-19 Frågor 9/11-rapporten inte vågade ställa
11-september-rapporten lämnade många frågor obesvarade och detta har gett upphov till en flora av spekulationer och teorier i likhet med mordet på JFK. Det är lätt att irra bort sig om man blir alltför upptagen av kuriösa detaljer. Skribenten Werther har i Counterpunch formulerat några viktiga frågor som borde ha adresserats av utredningen; ett par av dem rör Osama bin Ladin: "Vem är Osama bin Ladin och var kom han ifrån?" - "När hade Osama bin Ladin senast en ickefientlig koppling till USA?" - "Hur kunde Osama bin Ladin fly?" På 1980-talet var kriget i Afghanistan CIA:s största och mest omfattande operation genom tiderna. Trots att Osama bin Ladin var en av nyckelspelarna i kampen mot Sovjetunionen beskriver rapporten hans band till CIA som närmast obefintliga. Detta verkar inte trovärdigt och därmed uppstår frågan om när samarbetet bröts. Senast på 1990-talet använde sig t.ex CIA av islamiska jihadister i kriget på Balkan för att undergräva Milosevic regering. Douglas Feith, en av dem som satte igång irakkriget för att hindra islamsk terrorism, var den som själv introducerade denna terrorism på Balkan genom sin advokatfirma Feith and Zell.
Werther - Counterpunch
2006-02-16 'Peak Oil' har redan hänt
Det finns olika bedömningar om världens oljetillgångar. En skola menar att världens oljetillgångar kommer att räcka under överskådlig tid och dess ändlighet är inget som behöver bekymra oss idag. Den andra teorin anser att det finns en punkt, 'peak oil' när världen har förbrukat hälften av sitt oljeförråd. Efter denna punkt kommer produktionen att minska och priserna att stiga med stora effekter på världens ekonomi. Åsikterna om när i tiden detta kommer att ske skiljer sig mellan olika 'peak oil'-experter - de vanligaste bedömningarna ligger i tidsspannet 2008-2012. Kenneth Deffeyes har nu gjort en analys av tillgängliga uppgifter och kommit fram till att 'peak oil'-punkten passerades 16 december 2005. Det blir en hård konkurrens om världens kvarvarande oljetillgångar. De största reserverna finns i och runt omkring det område som USA nu har ockuperat med sin armé.
K. Deffeyes - Beyond Oil
2006-02-16 Militär attack på Iran bör undvikas!
Oxford Research Group gjorde före irakkriget bedömningen att USA skulle vinna en relativt snabb militär seger men dras in i en långvarig kamp mot ett väpnat uppror. Oxfordgruppen har nu gjort en analys av konsekvenserna av ett bombanfall mot Iran: "Även om en amerikansk eller israelisk attack allvarligt skulle skada Irans atom- och millsilprogram, skulle Iran som svar ha många metoder tillgängliga under följande månader och år. Dessa skulle innebära störningar på Gulfregionens oljeproduktion och export, ett systematiskt stöd för motståndet i Irak och uppmuntran av allierade i södra Libanon att genomföra attacker mot Israel."..."En militär operation mot Iran kommer därför inte att vara en kortsiktig lösning utan sätta igång en komplex och långvarig konfrontation. Därför bör en militär lösning uteslutas till förmån för utveckling av alternativa strategier".
Paul Rogers - Oxford Research Group
2006-02-16 Fler bilder från Abu Ghraib
Den australienska tv-kanalen SBS har publicerat fler bilder från Abu Ghraib. Bilderna visar svår misshandel/tortyr av de fångar som hålls i förvar av USA.
Guardian
Övrigt
CITAT
REGISTER
GALLERI
OM IRAKSIDAN
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
US Soldiers Kill Two Iraqi Women as They Rushed to Hospital for One to Give Birth - may 06
SURVIVOR: Eman, 9, says she saw U.S. troops kill seven family members in Haditha; Franco Pagetti - Time
Death squads are stalking Sunnis in Shiite-dominated Baghdad neighborhoods. Mar 06-Der spiegel
Amid rising sectarian violence, cleric Moqdata Sadr has called for a demonstration of unity for Iraq. Here, Iraqi flags are being prepared in the Sadr City neighborhood of Baghdad.
Flames shoot out of a US army tank after a large explosion set fire to it. The US military had no immediate information on casualties.
March 2, in Kerbala. The military forces of the U.S.-installed Iraqi government also seem to have been taught CIA techniques, although they are widely known to use more classic forms of torture to extract information.
Al Arabiya journalist Atwar Bahjat killed in Samarra on 23 feb 2006. Was to report on the Askari shrine bombing. Moments before her death, Atwar, who was born in Samarra to a Sunni father and Shiite mother, reported on the tremendous tension on the streets of the city, which she was not able to enter.
Major General Abed Hamed Mowhoush with a grandson. The general was killed in US custody, tortured and later suffocated in a sleeping bag november 2003 according to Human Rights First report 'Command.s Responsibility'
The Askari shrine in Samarra was known for its large golden dome. Armed men entered the shrine and detonated several explosives - 22 feb 2006
One of the holiest shrines in Iraq for Shia Muslims has been damaged in a bomb attack - 22 feb 2006
Abu Ghraib A detainee apparently being abused at Iraq's Abu Ghraib prison in 2003. Photograph: Reuters
Abu Ghraib A detainee apparently abused at Iraq's Abu Ghraib prison in 2003. Photograph: Reuters
FLER BILDER -->
Länkar
Am.CivilLiberties union
AntiWar
Bushwatch
Counterpunch
Craig Murray
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Global Research
Information Clearing House
Iraq Dispatches
Juan Cole
Leon Hadar
NewsNow
Nieman Watchdog
Occupation Watch
The Progressive
Raed in the middle
Riverbend
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Smirking Chimp
Tom Paine
thruthout
Billmon
Bob´s links and rants
Irakiska motståndsrörelsen
US Central Command
Videos
Chavez mot Bush i FN
Before you enlist
Raserades WTC genom kontrollerad spränging?
Missil mot civila
Irak-veteraner mot krig
'White House Meeting Memo'
WTC kollapsar
Brittisk trupp misshandlar tonåringar
Krigskonsulter skjuter civila
Murta:'Ta hem trupperna'
Vit fosfor i Fallujah
USA:s fiasko som fars
Galloway i Senaten
'Depleted Uranium'
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2006
1 JAN -15 FEB
2005
16 NOV -31 DEC
1 OKT -15 NOV
1 MAR -30 SEP
1 JAN -28 FEB
2004
1 AUG -31 DEC
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR