Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Nyheter om Irak nov-dec 2005

"I don't want to be on the list. I want to fly and see my grandma"
(4-year-old boy, stopped by securtiy at Houston's Bush Airport, dec 2005)

Datum Rubrik Beskrivning
2005-12-31 Riskrätt? Bush skyldig? Vad händer sedan?
Deborah Leavy konstaterara att: "President Bush har svurit att skydda och försvara USA:s konstitution, den konstitution som förbjuder regeringen att avslyssna medborgarna. Genom att ha auktoriserat sådan verksamhet utan godkännande har presidenten brutit mot konstitutionen. Så enkelt är det." Leavy går sedan igenom successionsordningen som börjar med Cheney, men kan inte komma ner till någon frisk kandidat. Alla är medaktörer i samma illegala hantering. Hon föreslår Al Gore. Det var ju ändå han som fick majoriteten av rösterna redan från början.
Deborah Leavy - Philadelphia Daily News
2005-12-31 USA med ny vidrig partner
Craig Murray var Storbrittaniens ambassadör i Uzbekistan. Han skickade utförliga rapporter om regimens tortyr och brott mot mänskiliga rättigheter i landet. Han berättar bland annat om när barn torteras för att fadern ska erkänna sin relation till bin Ladin. Murray blev obekväm och senare hemkallad till London (oktober 2003). I ett av de diplomatiska breven skriver han: "Från Tasjkents (huvudstad Uzbekistan) horisont är USA:s politik inte speciellt fokuserad på demokrati och frihet. Det handlar om olja, gas och hegemoni. I Uzbekistan vinner USA dessa mål genom att stödja en hänsynslös diktator (Karimov). Vi får inte blunda för den obekväma sanningen." De hemliga brev som Craig Murray skickade till sin regering har han nu publicerat på sin webbplats.
Craig Murray
2005-12-28 22 CIA-tjänstemän åtalas i Italien
Italien åtalar de 22 CIA-tjänstemän som 2003 kidnappade och borförde en muslimsk präst, Osama Moustafa Hassan Nasr, till Egypten där han sedan torterades. Mannen hade politisk asyl i Italien. Den italienska polisen har kunnat identifiera alla deltagarna i den illegala CIA-operationen genom deras flitiga användande av mobiltelefoner. Deras återkommande hotellbyten har underlättat en exakt identifiering. Genom att de aldrig stängde av mobilerna har de också kunnat knytas till brotssplatsen, en gata i Milano. Om någon av CIA-tjänstemännen sätter sin fot i något EU-land kommer de att ulämnas till Italien för rättegång
John Crewdson - Chicago Tribune
2005-12-28 Återställandet av Iraks elnät har misslyckats
I veckan kommer USA driftsätta den sista kraftstationen, som blir slutpunkten på ett misslyckat infrastruktur-projekt. Trots att USA har betalat 4.000.000.000 dollar kommer Irak även i fortsättningen att lida av brist på elektricitet och hushållen kommer att ha färre timmar el än före den USA-ledda invasionen 2003. Bristen på el är ett av Iraks största problem.
T. Christian Miller - Los Angeles Times
2005-12-28 Amerika behöver ny utrikespolitik
Pat Buchanan, tillhör den koservativa högerflygeln i amerikansk politik (dock kritisk till de neokonservativa), skriver:"Är det inte uppenbart att världen inte vill ha ett amerikanskt imperium, eller en amerikansk hegemoni, eller Bush 'demokratiska revolution'? Är det inte lika uppenbart att vi amerikaner, ovilliga att kalla in de unga eller öka skatterna, inte kan upprätthålla en global politik där vi förbinder oss att försvara nationer i hela världen, där de flesta inte gillar oss? Hur irakkriget än slutar, så har den era som började med berlinmurens fall nått sitt slut. Den plats i solen som 'the Greatest Generation' vann åt oss, och 'Kalla-kriget-generationen' bevarade för oss, verkar det som 'baby-boomer'-generationen har förlorat. Kanske för alltid. Amerika behöver en ny vision. Amerika behöver en ny urikespolitik
Patrick J. Buchanan - The American Cause
2005-12-21 Bush:'Konstitutionen är bara ett papper'
Republikanska kongressledare hade ett möte med president George W Bush förra månaden för att diskutera förnyelsen av USA:s kontroversiella 'Patriot Act'. Delar av lagen har väckt starkt motstånd hos många liberaler men också hos ledande konservativa som Phyllis Schlafly och Bob Barr. Kongressledarna föreslog en nyansering av lagen eftersom den riskerar att skapa sprickor bland republikanerna. Bush svarade: -"Det skiter jag i, jag är President och Överbefälhavare. Gör på mitt sätt". - "Men, herr President," sa en av ledamöterna, "påståendena att delar av lagen underminerar konstitutionen är ju giltiga." Bush svarar: "Sluta slå mig i ansiktet med konstitutionen den är ändå bara ett jävla papper." Bush ifrågasätter alltså själva grundplattan för USA. Konstitutionen har i över 200 år varit grundstenen för staten och rättsskipningen. Alla officiella ämbetsmän - även Bush själv - svär en ed när de tillträder "att upprätthålla och försvara USA:s konstitution"
Doug Thompson - Capitol Hill Blue
2005-12-21 FBI döljer fakta om 11 september
Var de 'svarta lådorna' tog vägen, från flygplanen som flög in i World Trade Center den 11 september, har varit ett mysterium. FBI rapporterade till '9-11-kommisionen' att dessa aldrig återfanns. Counterpunch hävdar nu att FBI har dem! Två brandsoldater i New York, Mike Bellone och Nicholas de Masi, hävdade redan 2004 att de hade återfunnit tre av de fyra lådorna, överlämnat dem till federala agenter som bett dem hålla tyst om händelsen. Nu hävdar en källa inom National Safety Board (haverikommision) att lådorna mycket riktigt återfanns och att deras data analyserades av NTSB. Källan säger: "'Off the record' kan jag säga att visst, vi hade lådorna här, men du måste få bekräfat av FBI var de är." Frågan är varför USA:s viktigaste polismyndighet döljer detta för allmänheten.
Dave Lindorff - Counterpunch
2005-12-21 USA:s upprustning ökar risken för storkrig
Kriget i Irak och den militära upprustningen förs på kredit. Betalningsbalansen och budgeten visar enorma underskott. USA är i dag en militär supermakt, men en finansiell koloss på lerfötter. Frågan är hur länge Kina och andra kreditorer vågar fortsätta att köpa amerikanska statsobligationer. En desperat supermakt kan ta till desperata medel när fötterna sviktar, skriver Nobelstiftelsens förre vd Stig Ramel.
Stig Ramel - DN Debatt
2005-12-16 Var redo för flyganfall mot Iran och Syrien
CIA:s chef Porter Goss har besökt Turkiet. Han har bett om Turkiets stöd för Washingtons politik mot Irans nukleära aktiviteter och anklagar Theheran för att stödja terrorism och delaktighet i akitiviteter riktade mot Turkiet. Han bad också Ankara att vara redo för möjliga amerikanska flyganfall mot Iran och Syrien.
Turkish Press
2005-12-16 Riverbend om valet i Irak
Riverbend kommenterar valet: "De flesta kommer att rösta den här gången - inte för att irakier plötsligt tror på den under ockupation amerika-pålagda demokratin, utan för att situationen det senaste året blivit outhärdlig. Hakim och Jafarri och deras gunstlingar har lyckats ställa till det så dåligt att många faktiskt tycker att Allawi ser acceptabel ut. Jag står inte ut med honom. Allawi är fortfarande en amerikansk marionett...Men för vissa irakier är han att föredra framför Hakim och Jaffari efter ett år av försvinnanden, fängslanden, mord och hemliga tortyrfängelser. "
Riverbend
2005-12-12 Dagbok från USA:s Gulag
Binyam Mohammed al Habashi är anklagad för planering av attack mot USA med en s.k. 'dirty bomb'. Brittiska Daily Mail publicerar hans dagbok från tiden som CIA:s fånge. Binyam arresterades i Karachi maj 2002 och har sedan dess flygits mellan de olika noderna i CIA:s tortyrnät. (Behandlingen är grym. Det som förvånar är den totala dumhet som tycks härska i tortyrorganisationen.)
Clive A. Stafford Smith - Daily Mirror
2005-12-11 Fejkade nyheter bekymrar Bush
President George W Bush är 'mycket bekymrad' över att cirka 1200 soldater arbetar med att skriva 'nyheter' om Irak. Detta trots att uppdraget beställdes av Vita Huset september 2001. Enheten för militära psykologiska operationer är baserad vid Fort Bragg, North Carolina, och levererar det officerarna kallar 'sanna meddelanden' för att stödja den amerikanska regeringens mål i Irak och Afghanistan, dock medger militären att historierna är ensidiga och att deras ursprung döljs.
UPI
2005-12-11 Bildekaler för Bush/Cheney har plöstligt försvunnit
I Counterpunch undrar Dave Lindorff var alla dekaler för Bush/Cheney tog vägen: "Har nån sett en bil med en sån där dekal från Bush/Cheney 2004 på senaste tiden? Det är länge sen jag såg någon. Min stad, där omkring hälften är republikaner, brukade krylla av dem, för det mesta klistrade bak på någon jättelik stadsjeep eller en kulört Hummer. Plötsligt ser jag dem inte längre. Om de skulle ha fallit av är det konstigt att man fortfarande kan se Kerry/Edwards-dekalerna. Och dessutom Bush-dekalerna från 2000 var i trafik länge. - Jag misstänker att något annat har hänt: Köparens ånger, kanske skam. I nuläget är det nog lite pinsamt att ha en dekal som talar om att du röstade på dessa två clowner."
Dave Lindorff - Counterpunch
2005-12-08 Om att vara gravid i Bagdad
Kriget i Irak ställer väntande mödrar inför fruktansvärda val. Välbeställda kvinnor väljer kejsarsnitt för att inte behöva färdas på vägarna nattetid. Utegångsförbud råder på nätterna efter kl.23 då alla irakier måste stanna kvar i sina hem. Men trots detta är risken att bli dödad av misstag större då än på dagtid. På vägarna finns ett stort antal 'checkpoints', motståndsmän och nervösa irakiska och amerikanska soldater. De kvinnor som inte kan välja kejsarsnitt spenderar nätterna på sjukhus i väntan på förlossning, andra framkallar värkar några dagar före den beräknade dagen. Andra väntar tills värkarbetet börjar och ringer då polisen. Ambulanser kan inte köra nattetid.
Leila Fadel - Knight Ridder
2005-12-08 Harold Pinters Nobel-föreläsning
Missa inte! Harold Pinters förinspelade nobelföreläsning som visades i Svenska Akademiens lokaler och senare i Sveriges Television. SVT har länk till videon och text. Han uttalar stark kritik mot USA och världens aktuella tillstånd.
SVT
2005-12-08 ACLU stämmer CIA
ACLU, American Civil Liberties Union, har stämt förre CIA-chefen George Tenet för klienten Khaled al-Masris räkning. Al-Masri är ett helt oskyldigt offer för CIA:s praktik av 'extra ordinary rendition'. På ACLU:s hemsida finns al-Masris berättelse, en mardrömsthriller, som börjar när han togs tillfånga vid en gränsstation i Makedonien Nyårsafton 2003. CIA släppte honom den 28 maj 2004 i en mörk skog i Albanien. Han tillbringade större delen av tiden i CIA:s ökända fängelse i Afghanistan, 'Salt Pit'. Han fick aldrig kontakta sin familj, fru och fem barn, hemma i Tyskland, för vilka han var spårlöst försvunnen. På hemsidan finns också videon med Anthony D. Romero's uttalande när stämningsansökan väcks.
ACLU
2005-12-07 Merkel väckte amerikansk irritation
Der Spiegel rapporterar att Condoleezza Rice's möte med tyska kanslern Angela Merkel blev mer komplicerat än väntat. Merkel irriterade amerikanska representanter när hon efter mötet med Rice förklarade för journalisterna att 'den amerikanska regeringen erkänt att den begått ett misstag i fallet med den tyske medborgaren Khaled al-Masri'. Det var al-Masri som kidnappades av CIA i Makedonien under semesterresa och sedan fördes till ett hemligt CIA-fängelse i Afghanistan där han torterades. Amerikanska regeringsrepresentanter påstår att Merkel har fel, Rice har inte alls gjort några sådana medgivanden. Merkel sade också: "Det var viktigt för mig att utrikesminister Rice upprepade att USA följer internationella avtal, speciellt när det gäller att ta avstånd från tortyr."
David Crossland - Der Spiegel
2005-12-07 Riverbend har sett på Saddam-rättegången
Riverbend i Bagdad har sett rättegången mot Saddam Hussein på TV. Det är en kaotisk tillställning med dålig ordning och många intermezzon. Hon säger: "En sak slog mig om det vittnena sa - efter attentatsförsöket (mot Saddam) i Dujail, utvecklade sig händelseförloppet exakt likadant som det som nu inträffar i Irak. De berättade om hur en fruktträdgård förstördes eftersom Mukhabarat (Saddams hemliga polis) trodde att människor gömde sig där och de trodde att någon försökt beskjuta Saddam därifrån. Sedan talade de om massarresteringar - män, kvinnor och barn - och det är precis som om de beskriver dagens situation i Ramadi eller Fallujah. Beskrivningarna av trånga burar, och tortyr är nästan exakt lika vittnesmålen från fångar i Abu Ghraib, etc. Man undrar när Bush, Rumsfeld, Cheney och övriga kommer att få sin dag, som anklagade, i rätten."
Riverbend
2005-12-06 Den dåliga nyheten är att de goda nyheterna är bluff
Ledare i USA:s kongress som har sett Iraks 'fria press' som ett tecken på framsteg är nu upprörda sedan Los Angeles Times avslöjat att Pentagon har betalat för att 'goda nyheter' skrivs av militären och publiceras i Irakiska medier. En PR-firma i Washington, 'Lincoln Group', har varit kontrakterad för uppdraget. 'Lincoln Group' försvarar sitt jobb och säger att de bara försökt motverka motståndets propaganda genom att visa upp exempel på de allierade styrkornas heroism. Senator Edward Kennedy har reagerat negativt: "Det här visar tydligt upp presidentens trovärdighetsgap. Om amerikanerna verkligen var välkomna som befriare i Irak skulle vi inte behöva fabricera nyheterna för det irakiska folket."
William Fisher - InterPress
2005-12-04 Uppvaknande för amerikanska media
Robert Fisk: "Att få se amerikanska media förvandlas från en patetisk, gammal, ligga-på-ryggen-rädd Labrador till en elak Rotweiler har blivit varaktigt njutbart... Jag har upplevt detta fenomen de senaste två veckorna, både som offer och förmånstagare. I det ögonblick en respekterad Demokratisk kongressledamot och vietnamveteran vågade säga att kriget i Irak var förlorat, och att USA skulle ta hem sina trupper - och när det republikanska svaret var så brutalt att det måste ifrågasättas - vädrade mediehunden i luften, insåg att makten höll på att flytta ur Vita Huset, och började drägla."
Robert Fisk
2005-12-04 'Irak, strategisk katastrof'
Nu har ännu en militär auktoritet uttalat stark kritik mot Bush politik i Irak. William E. Odom, tidigare chef för NSA (National Security Agency), general, professor vid Yale säger: "Invasionen av Irak kan mycket väl visa sig vara den största strategiska katastrofen i amerikansk historia." Efter 11 september fick USA det kanske största internationella stödet någonsin för sin kamp mot al-Quaida. Men under uppladdningen för invasionen av Irak ansåg de neokonservativa inom och utom regeringen att USA skulle kunna 'omvandla Mellanöstern' på egen hand. NATO och andra allierade nedvärderades liksom FN. Stabilisering av Mellanöstern är mycket viktigt men de kan bara bygga på ett samarbete mellan USA, Europa, Ryssland, Kina och Japan, hävdar Odom, och det är i det samarbetet USA kan ha en ledande roll. Odom är inte imponerad av Bush 'Staying the course'-strategi, den använde Hitler i Stalingrad 1942, trots generalernas varningar, påpekar Odom, med känt resultat.
William E. Odom - Nieman Watchdog
2005-12-02 Tränar USA mordpatruller i Irak?
Den undersökande journalisten Arun Gupta intervjuas i Democracy now om de dödspatruller som härjar i Irak. Han säger: "I april när den shiitiska regeringen fick makten avskedades säkerhetsfolk som ofta var ex-Baathister. De tog sedan in eget folk från Badr-brigaden. De organiserades i specialkommandon. De har namn som 'Wolf Brigade', 'Scorpion Brigade', en kallas för 'the Fearless Warriors'. Det låter som dödspatruller. Och det är dödspatruller. De är maskerade och utför räder särskilt i Bagdad. Amerikanerna säger -'Vem kan veta vilka dessa är?' Men hur skulle de kunna vara ovetande, när 20 bilar kör upp med hundratals soldater med sofistikerad kommunikationsutrustning och dyrbara 9 mm Glocks som levererats av USA:s regering. På nätterna råder strikt utegångsförbud i Bagdad ändå kan dessa stora fordonskonvojer köra runt." Framförallt sunnitiska män tas till fånga. En del förs till något av de 1100! fängelser som den irakiska regeringen har, påstår Gupta. En del hittas senare mördade nära den iranska gränsen. Gupta påstår att dessa mordpatruller har amerikanska rådgivare och namnger två amerikaner; Steve Castillo med förflutet i DEA (amerikansk narkotikapolis) och Jim Steele med förflutet i El Salvador på åttiotalet när mordpatruller härjade där. (Newsweek skrev redan i januari om 'Salvador-alternativet' Rumsfeld som idag inte vet någonting var inblandad i de diskussionerna -->http://msnbc.msn.com/id/6802629/site/newsweek/)
Arun Gupta - Democracy Now
2005-11-29 Vem ska välja bombmålen?
Bush-administrationen överväger att låta Irakiska befälhavare utnyttja USA:a fantastiska flygvapen, som ett sätt att minska antalet amerikanska soldater på marken. Planen har väckt bestörtning inom flygvapnet. Uppgifterna har publicerats av Seymour Hersh i New Yorker. "Kanske irakierna beordrar attacker för attt kväsa gamla rivaler, eller andra krigsherrar, eller för att bestraffa medlemmar av din egen sekt och skylla på nån annan", säger en erfaren militär planerare till tidningen. "Kanske irakierna väljer sina mål på uppdrag av al-Quaida, rebellerna, eller Iran."
Jamie Wilson - Guardian
2005-11-29 VIDEO:Krigskonsulter i Irak skjuter på civila
En s.k trofé-video som visar hur säkerhetsvakter slumpmässigt beskjuter bilar med civila irakier. (VIDRIG)
Unknown
2005-11-29 Mer om videon ovan
Videon ovan visades först på www.aegisIraq.co.uk. som tillhör personal anställd av Aegis Defence Ltd. Företaget skrev nyligen ett kontrakt värt 3.032.000.000 SEK. med USA:s regering. Detta företag har bland annat transporterat röstsedlar vid irakiska valet. Ett problem i sammanhanget är att när krigskonsulter dödar civilpersoner kör de bara lugnt vidare. När bolagen sedan kontaktas förnekar de att någonting hänt. De anhöriga får då ingen kompensation. Det finns många sådana fall. Videon har aktualiserat problemet med att de privata säkerhetsföretagen inte står under några regler varken i Storbrittanien eller Irak. De kan vara ansvariga för hundratals oskyldiga irakiers död. Videon har nu avlägsnats från den Aegis-anknutna webbplatsen. Två utredningar om filmen har startats.
Sean Rayment - Telegraph
2005-11-24 Bakom fosformolnen finns krigsförbrytelse på krigsförbrytelse
Blev de civila dödsoffren i den italienska filmen 'Den dolda massakern' brända till döds av vit fosfor? Det vet vi inte konstaterar George Monbiot i the Guardian. Tunga bevis saknas fortfarande. Men det finns däremot andra tydliga bevis på att USA begått krigsförbrytelser i Fallujah. Vit fosfor kan nämligen också användas som kemiskt vapen. I listan över krigsförbrytelser som utförts av Saddam finns en attack på kurderna med Vit Fosfor rapporterad av Pentagon 1991. Användning av kemiska vapen är förbjuden enligt krigslagarna och skiljer inte på trupp och civila. Extra allvarligt för USA är att alla män i vapenför ålder hindrades att lämna Fallujah före anfallet. Därför stannade också många kvinnor och barn kvar. Man beräknar att mellan 30.000 och 50.000 civila fanns kvar när amerikanerna anföll. Marinkåren behandlade sedan alla kvarvarande som Fienden. Monbiot beskriver också verkan av de Thermobariska vapen som användes i Fallujah och undrar: "Finns det något brott som koalitionsstyrkorna inte har begått i Irak?"
George Monbiot - Guardian
2005-11-22 Bush planerade att bomba al-Jazeera
Ett nytt 'Downing-Street-memo' har nått yttervärlden. Det avslöjar att president Bush april 2004 planerade att bomba al-Jazeeras TV-station i Qatar och på andra platser. Han lät sig dock påverkas av Tony Blair som sade att detta skulle leddödldsomfattande bakslag. Vid den aktuella tidpunkten pågick USA:s första anfall på Fallujah. TV-kanalens rapporter bakom fiendens linjer med bilder på döda soldater, privata konsulter och irakiska offer väckte stor ilska både i Washington och London. De nya uppgiftrna stärker misstankarna att USA:s tidigare attacker mot al-Jazeera varit avsiktliga. Kanalens Kabul-kontor slogs ut av två smarta bomber år 2001. År 2003 dödades deras reporter Tareq Ayyoub vid en missil-attack mot deras Bagdad-center. (Värt att påpeka att al-Jazeera representerar en modern trend i Mellanöstern och har ett västerländskt koncept med objekiv rapteri otbildade journalister.)
Kevin Maguire, Andy Lines - Daily Mirror
2005-11-22 Att köpa ett krig
På ett hotell i Pattaya i Thailand gjorde CIA, 17 dec 2001, ett lögndetektortest på Adnan Ihsan Saeed al-Haideri. Mannen påstod att Iraks illegala vapen fanns i underjordiska källor, i privata hem och under det stora Saddam Hussein Hospital i Bagdad. Efter timmar av frågor och svar kunde CIA konstatera - Mannen ljög! Tre dagar senare publiceras en artikel på New York Times förstasida: "Irakisk avhoppare berättar om 20 dolda vapenlager". Artikeln var skriven av Judith Miller. Rolling Stone berättar den fantastiska historien om hur Rendon Group, ett expertföretag i 'perception management' fick många miljoner dollar för att sälja ett krig till världen.
James Bamford - Rooling Stone
2005-11-19 Plame hindrade Vita Huset att plantera falska bevis!?
Det är möjligt att den s.k Plame-skandalen, när Vita Huset som hämnd röjde en hemlig CIA agent och hennes 'cover'-organisation har ett annat motiv än hennes mans frispråkighet. Valeri Plame var anställd i ett företag som hette Brewster Jennings & Associates. I själva verket var detta en hemlig CIA-operation. Dess uppdrag: Att förhindra spridande av massförstörelsevapen. I november 2002 förhindrade Plame och hennes kollegor en transport av binär VX nervgas från Turkiet till Irak. Meningen var att den skulle smugglas in i Irak för senare användning som bevis mot Saddam Hussein. Detta påstår Wayne Madsen, undersökande journalist från Washington DC, och anger källor inom amerikanska underrättelsetjänsten. Detta irriterade de personer i Vita Huset som, enligt Madsen, stod nära nyckelspelare i den illegala spridningen av kärnvapen!!? (Notisen finns i en lång spalt. Leta. Publicerad den 11 november)
Wayne Madsen
2005-11-19 VIDEO: John Murtha 'Ta hem trupperna!'
John Murtha, kongressledamot för Demokraterna från Pennsylvania, är känd som en allierad till militära intressen, men nu har han fått nog. "Kriget i Irak går inte som annonserat. Det är en misslyckad politik som döljs av illusioner..." Murtha håller ett starkt tal. (En intressant utveckling i amerikansk politik just nu är att det är politiker på högersidan som starkast artikulerar motstånd mot Bush. Ett annat exempel är John McCain (republikan) som vill förbjuda användandet av tortyr.) Videon absolut sevärd.
Crooks and Liars
2005-11-19 Bomben mot Hamra Hotel
"Nu är det kört, tänkte jag. Detta är det sista ögonblicket för en reporter som bor utanför den starkt befästa Gröna Zonen, där USA-diplomater och irakiska politiker bor" - Leila Fadel berättar om när hennes hotell attackerades av en självmordsbombare.
Leila Fadel - Knight Ridder News
2005-11-18 Utarmat uran
Iraksidan har gjort ett eget reportage från seminariet om krigets miljöeffekter - med fokus på utarmat uran.
Iraksidan
2005-11-16 Ett dolt fängelse med 173 fångar påträffat i Bagdad
Amerikansk trupp hittade i söndags kväll ett dolt fängelse med 173 fångar bara ett par km från den gröna zonen i Bagdad. Fångarna var inrymda i en källare som tillhör det irakiska inrikesministeriet och hade torterats. De amerikanska soldaterna letade efter en 15-årig pojke som anmälts försvunnen av sin mamma. Den amerikanska ambassaden och militären gjorde ett gemensamt uttalande där de ansåg situationen 'helt oacceptabel' och höll med de irakiska ledarna 'att misshandel av fångar inte kan tolereras'. Fångarna var sunni-araber och deras väktare var shiitiska polisofficerare lojala mot den ökända Badr-organisationen, en milis med nära band till Iran. Badr-organisationen förnekar dock all koppling till det dolda fängelset. Sunni-arabiska politiker kräver en internationell utredning.
John F. Burns - The New York Times
2005-11-16 Tortyr med lejon
De amerikanska styrkorna har torterat fångar, även sådana som hävdar att de inte har med al Quaida eller upproret i Irak att göra. Thahee Sabbar and Sherzad Khalid är två sådana personer. De stämmer nu USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld med hjälp av ACLU (American Civil Liberties Union) och Human Rights First. De båda männen, som arbetade med grönsaksförsäljning, hade ett affärsmöte i juli 2003, som plötsligt avbröts av amerikanska soldater som tog dem till fånga. De fick inte veta varför. Tänder slogs ut. Armar bröts ur led. De fördes till Republikanska Palatset, där x-diktatorns lejon fortfarande levde kvar i sina burar. "Jag blev jätterädd när de förde mig närmare buren. Och de öppnade dörren och hotade att om jag inte erkände, skulle de kasta in mig i buren." - "Erkänna vad?" De båda männen har intervjuats av ABC News i USA. De berättar om gatlopp mellan rader av soldater, skenavrättningar, sexuell förnedring. Hela tiden frågar amerikanerna.: "Var finns Saddam?"
Jake Tapper och George Griffin - abc News
Övrigt
CITAT
REGISTER
GALLERI
OM IRAKSIDAN
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
His Sacrifice. Injured in Iraq by an antitank mine, Army Specialist Matthew Braddock inspected his leg after a cast was removed at Brooke Army Medical Center in Texas. Photo by James Nachtwey/ Time
Watching. A soldier from Bravo Company of the US Army's Task Force 1-14 Infantry patrolled outside a barbershop in Mosul, in northern Iraq. Photo by Thomas Dworzak/ Magnum for Time
Color Purple. The ink on the index finger of this woman in Baghdad showed that she had cast her ballot in the Jan 30 election for a Transitional National Assembly, Iraq's first vote since 1953. Photo by Franco Pagetti/Polaris for Time
FALLUJAH, Iraq: Iraqi children peer at front gate as a US marine from 2nd Battalion, 6th Marines Regiment walks past by them during a foot patrol in the downtown area of the restive city of Fallujah, 50 kms west of Baghdad, 19 December 2005. (MAURICIO LIMA/AFP/Getty Images)
al-Sadr Campaign poster, december election 2005
United States Marine Corps drill instructor yells at a recruit after wakeup attention detail in Parris Island, South Carolina, January 6, 2005.(Shannon Stapleton/Reuters)
Iraq Under Sanctions (© Copyright 2005 Year Zero Films)
Iraq Under 'Shock and Awe' (© Copyright 2005 Year Zero Films)
How Depleted Uranium might enter the body
FLER BILDER -->
Länkar
Am.CivilLiberties union
AntiWar
Bushwatch
Counterpunch
Craig Murray
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Information Clearing House
Iraq Dispatches
Juan Cole
Leon Hadar
NewsNow
Occupation Watch
The Progressive
Raed in the middle
Riverbend
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Smirking Chimp
Tom Paine
thruthout
Billmon
Bob´s links and rants
Irakiska motståndsrörelsen
US Central Command
Videos
Krigskonsulter skjuter civila
Murta:'Ta hem trupperna'
Vit fosfor i Fallujah
USA:s fiasko som fars
Galloway i Senaten
'Depleted Uranium'
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2005
1 OKT -15 NOV
1 MAR -30 SEP
1 JAN -28 FEB
2004
1 AUG -31 DEC
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR