Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Irak under ockupation år 3

"Senator, in everything I said about Iraq I turned out to be right and you turned out to be wrong and 100,000 have paid with their lives, 1,600 of them American soldiers sent to their deaths on a pack of lies."
(George Galloway, i senatsförhöret 17 maj 2005)

Datum Rubrik Beskrivning
2005-09-30 Videofilmer från Abu Ghraib ska släppas
En federal domstol har beslutat att den amerikanska regeringen ska släppa 70 bilder och 3 videofilmer från Abu Ghraib, som den hittills hemlighållit. De innehåller det material som USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld själv tyckte var 'uttalat sadistiskt, grymt och inhumant'. Den amerikanska journalisten Seymour Hersh som tagit del av materialet kommenterade innehållet på ett ACLU -konvent. "Vad som i själva verket hände i de fall som dokumenterats var att kvinnor arresterades med unga pojkar/barn. Pojkarna sodomiserades medan kamerorna rullade. Det allra värsta med dem är ljudbandet med offrens skrik. De befinner sig i total skräck." Den amerikanska regeringen har 20 dagar på sig att överklaga beslutet. (ACLU= American Civil Liberties Union; har idogt arbetat för att hemligstämplade dokument från irakkriget ska frisläppas)
Greg Mitchell - Editor & Publisher
2005-09-21 En förklaring till Bush-administrationens paradox
När det gäller politik har Bush-administrationen agerat med hög effektivitet - läckor har tätats, regeringsmedlemmarna har vetat vad de ska säga, analyser inom byråkratin har styrts för att ge stöd åt det regeringen vill göra. Men samtidigt har regeringen, när det gäller regeringskonst, agerat med närmast kriminell inkompetens - har inte kunnat agera på tydliga varningar om den förestående attacken 11 september eller om en naturkatastrof som Katarina, fuskat bort uppgifter om Saddams massförstörelsevapen, inte lyckats säkra ordningen i Irak, tillåtit tortyr av fångar, helt tappat kontroll över den federala budgeten... Robert Reich har i San Fransisco Chronicle formulerat en möjlig tolkning till den paradoxala frågan: 'Hur kan en så politiskt kompetent regering vara så inkompetent? - Han menar att den disciplin och organisation som gjort regeringen till en effektiv politisk maskin samtidigt har hämmat dess möjligheter att regera. Att hindra data, som skulle var menliga för politiken, att komma fram till beslutsfattare har skapat felaktiga underlag i beslutsprocessen. (Med känt resultat).
Robert Reich - San Francisco Chronicle
2005-09-21 Amerikanska medborgare kan fängslas utan rättegång
En domstol i USA har nyligen bekräftat att den medborgare som presidenten anser vara en 'enemy combatant' (fientlig krigare) kan fängslas på obestämd tid utan rättegång och utan bevis.
Anthony Gregory - Independent Institute
2005-09-19 Rebellernas kontroll ökar i Bagdad
Juan Cole redovisar att säkerhetsläget i Bagdad blir allt sämre. Rebellerna tar över viktiga huvudområden i Bagdad. Fem områden i Bagdad kontrolleras nu av rebeller. Maskerade män med automatkarbiner kontrollerar gatorna och befaller invånarna att stanna hemma. En del områden är helt stängda och det är svårt för folk att skaffa mat. Folket på amerikanska ambassaden agerar som om ingenting är fel i Bagdad (utom att de bara kan röra sig i den gröna zonen i skottsäkra västar). Nyligen måste personal från amerikanska UD och militären landsättas i den gröna zonen med fallskärm.
Juan Cole
2005-08-16 Även småbarn misstänks vara terrorister
Småbarn har stoppats på amerikanska flygplatser när de har namn som är identiska eller liknar namn som finns på den amerikanska regeringens 'no-fly'-lista över möjliga terrorister. Så hindrades till exempel Sarah Zapolsky och hennes man från att stiga på ett plan från Dulles airport i Washington eftersom deras 11 månaders barn stod på USA:s terroristlista. En annan kvinna vars 1-åriga dotter drabbades av samma misstanke säger:"Jag förstår kriget mot terrorismen, och jag förstår verkligen att folk vill känna sig säkra när de flyger. Men att bättre fokusera på sina mål skulle nog vara ett bättre sätt att använda resurser."
Al Jazeera
2005-08-15 Kvinnan som sitter utanför Bush ranch och väntar på samtal
Cindy Sheehan förlorade en son i irakkriget. Nu sitter hon utanför president Bush ranch i Crawford, Texas och begär ett samtal med presidenten. 'Folk har frågat mig vad det är som jag vill säga till president Bush. Det är egentligen ganska enkelt. Han har sagt att min son -- och de andra barn vi har förlorat -- dog för ett ädelt syfte. Jag vill ta reda på vad detta ädla syfte är. Och jag vill fråga honom:'Om syftet är så ädelt, varför har du inte bett dina döttrar att gå in i armen? Har du uppmuntrat dem att avlösa de soldater som skall göra sin tredje resa'. Jag vill också be honom att sluta andvända min sons namn för att berättiga kriget.'
Cindy Sheehan - Huffingtonpost
2005-06-04 Fallujah: En onaturllig katastrof
Västerländska medier rapporterar inte från staden Fallujah - det är för farligt. Joe Carr har haft modet att åka dit och rapporterar om en stad som är totalt förstörd: "Det ser ut som om staden drabbats av hel serie av tornados; det är svårt att tro att det är människor som kunnat åstadkomma det här". Fallujah är nu helt omringat av amerikanska trupper och för att komma in i staden måste du passera en väggspärr som det tar timmar att ta sig igenom. De som bor på landsbygden utanför får inte tillträde, därför måste till exempel grönsakshandlare åka ut från Fallujah för att hämta varorna. Det tar sedan timmar att komma tillbaka in och vid vägspärren förstörs grönsaker av de soldater som genomsöker lasset. Det finns bara ett sjukhus kvar, resten har bombats sönder av amerikanerna, men för att komma dit måste du passera vägspärrar och genom dem släpps inte folk från landsbygden som istället dör av behandlingsbara sjukdomar. Joe Carr: "Fallujah är den amerikanska ockupationens ansikte. Det visar hur hänsynslöst USA kommer att vara mot den som vågar göra motstånd mot dess agenda."
Joe Carr - Electronic Iraq
2005-06-03 Innanför taggtråden
Erik Saar som arbetade som tolk på Guantanamo har nyligen publicerat en bok, Inside the Wire. Saar ville göra sin insats i kampen mot terrorismen. När han kom till Guantanmo blev han förskräckt över den inkompetenta skötseln och den inhumana behandlingen av fångarna. Mother Jones har intervjuat honom: "Det sitter människor där och vi vet inget om deras koppling till terrorismen. Vi kan inte själva verifiera om de är fiende-kombatanter som plockats upp på slagfältet som general Miller(kommendant på Guantanmo) ofta sagt till media. Ett antal av dem har överlämnats av utländska regeringar och Norra Alliansen, som fick betalt för dem. Pentagon vill få oss att tro att där finns en noggrann urvalsprocess, men den finns inte. Vilken omfattande urvalsprocess tillåter att en 88-årig man hamnar på Guantanmo.".
Onnesha Roychoudhuri - Mother Jones
2005-05-23 USA underlättar rekryteringen av irakiska motståndsmän
Det är nu den tredje månaden i rad som den amerikanska armen inte lyckats nå sina rekryteringsmål. Samtidigt ökar det irakiska motståndet sina aktiviteter. Sommaren 2003 utfördes 10-13 attacker per dag. Idag är siffran 50. Den här artikeln från Anti War väcker frågan: "Är den amerikanska militären bättre på att rekrytera folk för motståndet än för US Army?" Den amerikanska ideen tycks ha varit att behandla alla som terrorister tills de befinns oskyldiga. Det som har drabbat civilbefolkningen värst är razzior mot privata bostäder nattetid.
Kevin B. Zeese - AntiWar.com
2005-05-23 Vita Huset använder information från iransk terroristgrupp
Det finns en iransk exilgrupp Mujahedine Khalq (MEK) som är känd för våldsamma attacker i Iran. Den hade tidigare läger i Irak som skyddades av Saddam Hussein. Den beskrivs som en kvasireligös, kvasimarxistisk radikal motståndsgrupp och den grundades redan på shaens tid. Amerikanska utrikesdepartementet säger att MEK är en terroristgrupp. Human Rights Watch definierar MEK som en sekt, men Vita Huset använder information från gruppen som en viktig underrättelsekälla om Irans nukleära program, så viktig att Bush syftade på den i ett tal den 16 mars. (Att USA använde tvivelaktiga uppgifter från exilirakier som motiv för Irakkriget har senare blivit kraftigt kritiserat, att USA skulle kunna göra samma misstag en gång till verkar troligt enligt den här artikeln i Newsweek)
Michael Isikoff, Mark Hosenball - Newsweek
2005-05-20 George Galloway i senaten
Times Online har lagt upp en transkription av George Galloways anförande
Times OnLine
2005-05-20 Om man ber Marinkåren om hjälp...
I västra Irak nära staden Qaim fick stambefolkningen problem med de utländska jihadister som vällde in över gränsen. Dessa bar med sig en sträng puritansk ideologi och hade synpunkter på hur byborna skulle bete sig. En eskalerande konflikt uppstod. En respekterad soldat från Albu Mahal-stammen sköts till döds och det hela utvecklades till ett småskaligt krig. Albu Mahal fick hjälp av den större Albu Nimr-stammen och gemensamt skapade de Hamza-styrkorna, som slogs mot de islamska extremisterna. Men fienden var överlägsen och de insåg att de behövde hjälp utifrån. Scheiken al Goud tog beslutet att vända sig till Marinkåren i Fallujah. Dessa svarade positivt och operation Matador inleddes. Detta blev tyvärr en katastrof för de hjälpsökande stammarna. Skjutglada amerikaner behandlade nämligen alla lika. De sköt såväl vänligt sinnade irakier som jihadister, och hela städer jämnades med marken. Efter detta kommer stammarna i västra Irak, i alla fall, aldrig mer att be amerikanerna om hjälp.
Hannah Allam, Mohammed al Dulaimy - Knight Ridder Newspapers
2005-05-19 Rykten i Bagdad
Riverbend berättar om alla attentat och mord som utförs i Irak. Den senaste tiden har flera välkända präster - både Shia och Sunni - mördats. Folk i allmänhet tror att dessa mord utförs i syfte att provocera fram ett inbördeskrig. Det berättas också om att människor som tas till fånga av irakiska säkerhetsstyrkor några dagar senare hittas dödade ('Salvador-alternativet?'). Häromdagen utfördes ett bombattentat i Bagdad, en man som bodde i ett hus intill explosionsplatsen blev senare bortförd av amerikanerna anklagad för att i samband med attentatet ha skjutit en irakisk soldat. Men ett rykte kom igång: "Folk från området hävdar att mannen fördes bort inte för att han skjutit någon, utan för att han visste för mycket om bomben. Ryktena säger att en amerikansk patrull passerade genom området och stannade vid explosionsplatsen några minuter före explosionen. Strax efter att de lämnat platsen exploderade bomben och allt blev kaos. Mannen som senare blev gripen sprang ut ur sitt hus och skrek till grannarna och folk som var där att amerikanerna hade antingen planterat bomben eller sett den utan att gör något. Han fördes bort omedelbart." Det finns märkligheter i de senaste tidens bombdåd. Det sägs att de utförs av självmordsbombare. Men det finns många bilbomber som utlöses av fjärrkontroller eller tidur. Det finns många spekulationer om vem som kan ligga bakom.
Riverbend
2005-05-18 Galloway i senatsförhör
Den brittiske parlamentsledamoten George Galloway infann sig igår på senatsförhör för att bemöta anklagelser om inblandning i skumma oljeaffärer i Irak under Saddam Husseins tid. Hans försvarstal innehöll frän kritik mot USA:s krig i Irak till exempel: "Jag mötte Saddam Hussein vid två tillfällen - precis lika många gånger som USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld. Skillnaden är att Donald Rumsfeld träffade honom för att säljs vapen och kartor - så att vapnen skulle träffa bättre. Jag mötte honom för att försöka få ett slut på sanktionerna, lidandet och kriget". BBC har en länk till en videoupptagning (ca. 40 min)av senastförhöret. Värt att se en västerländsk politiker våga göra en rak politisk attack mot Bush-administrationen mitt inne i lejonens bur.
BBC
2005-05-16 Skändningen av Koranen: Juan Cole kommenterar
Newsweek avslöjade förra veckan att Koranen skändades på det amerikanska fånglägret i Guantanamo Bay. Islams heliga bok användes på toaletterna, revs sönder och spolades ner. Artikeln har väckt stor vrede i hela den islamska världen från Palestina till Indonesien. Upploppen i Afghanistan krävde till exempel flera dödsoffer. Pentagon hävdar skändningen av Koranen inte har inträffat. Newsweek har gjort vissa tillrättaläggande av sin artikel som bolagsstyrda medier i USA har tolkat som att tidningen dementerar uppgiften. Detta är inte sant hävdar Juan Cole i sin 'Informed Comment'. Det enda Newsweek har sagt är att deras anonyma källa har misstagit sig om var han läst uppgiften. Det finns dessutom vittnesmål från andra fångar från Guantanmo som bevittnat hur Koranen spolats ner på toaletter. En elev från en amerikansk militärskola som utbildar personal i förhörsteknik blev i utbildningssyfte under 2-3 dagar utsatta för olika förhörstekniker som att knuffas, slängas in i väggar etc. En händelse som gjorde stort intryck på eleven var när de efter flera dagars svält blev samlade i en grupp, en gryta med varm soppa ställdes fram. Därefter kom skolans ledare in tog en Bibel och sa att det var en värdelös bok och att de alla var övergivna av Gud. Han slet sönder Bibeln stampade på den och vällte sedan ut soppan.
Juan Cole - Truthout
2005-05-16 Bolton och Bush plan att bomba Iran
Jude Wanniski skriver på sin webbplats wanniski.com om John Bolton (den av Bush nominerade FN-ambassadören): "Hans uppdrag är inte att städa upp efter 'Oil-for-Food'-skandalen eller att marknadsföra gåvokort från UNICEF. Det är att bomba Irans nukleära anläggningar efter att först ha underminerat IAEA:s arbete och NPT (Icke-spridnings-avtalet)" .
Jude Wanniski - Wanniski.com
2005-05-13 Italiens trupper är i Irak för att säkra oljekontrakt
Den italienska tv-kanalen RAI har genom undersökande journalistik kunnat avslöja att grunden för Italiens militära närvaro i Irak är att säkra ett oljekontrakt värt 300 miljarder dollar. Regeringen blev rekomenderad att säkra Halfaya och Nasiriyah-regionen i Irak i händelse av krig. Det aktuella oljekontraktet skrevs ursprungligen mellan det italienska företaget ENI och förre diktatorn Saddam Hussein. ENI och amerikanska Gulf Oil Company bedömer att Iraks oljereserver uppgår till 400 miljarder fat, en kraftig uppgradering av den tidigare siffran som var 116 miljarder. Om uppgiften visar sig stämma har Irak jordens i särklass största oljereserv. Reportaget som hade titeln 'I oljans namn' avslöjar att Italiens motivering för krigsinsatsen i Irak - 'endast av humanitära skäl' - inte är sann.
Khaleej Times Online
2005-05-11 'A Desperate Housewife'
Laura Bush höll ett anförande på Vita Hus-korrespondenternas middag. Livet med George är inte lätt. Han somnar nio på kvällen vilket gjort Laura till en 'Desperate Housewife'.
USA Today
2005-04-28 Krig för krigets egen skull?
Donald Rumsfeld och general Myers gjorde en genomgång för pressen om läget i Irak på Pentagon den 26 april. I slutet av föredragningen som enklast kan sammanfattas som att situationen i Irak ser ut ungefär som den gjorde för ett år sedan gör Rumsfeld följande uttalande: "Enligt min personliga åsikt kommer inte USA och koallitionsstyrkorna att vara den kraft som besegrar motståndet. Så därför är vinna eller förlora inte det som det handlar om för 'Vi', som jag ser det, i den traditionella konventionella kontext där man brukar använda orden vinna eller förlora och krig." (Rumsfeld tycks ha nått en taoist-liknande filosofi runt krig -'vägen är målet'. Man krigar för att få kriga. Kanske är irakkriget ett uttryck för den ultimata affärsidéen - krig - där man vinner på både gungorna och karusellerna. Alla företag som levererar utrustning för att förstöra ett land tjänar grova pengar - sedan tjänar de företag som levererar återuppbyggnad grova pengar. Bush- Carlyle group -Missiler, Cheney - Halliburton - Återuppbyggnad. Den egentliga kunden är den amerikanska skattebetalaren, som kommer att betala så länge som han tror på den information han får från Fox News. )
Department of Defense - USA
2005-04-28 Fox News har börjat visa: 'Anfallet på Iran'
Fox News har börjat visa bilder på hur anfallet på Iran kan gå till. Vi känner igen bilderna sedan tidigare. Animationer med kliniskt rena attacker där USA:s high-tech-vapen perforerar fiendens bunkrar. Ingenstans på dessa bilder brinner kvinnor eller barn. Även denna gång är det rädsla för massförstörelsevapen som uppges vara motivet. Scott Ritters uttalande i vintras om att ett anfall är planerat till juni 2005 verkar nu mera sannolikt.
Bret Baier - Fox News
2005-04-27 USA börjar använda Saddams verktyg
Det verkar som om USA kommit fram till att en del av det Saddam höll på med var effektivt. Bushadministrationen har till exempel nu börjat använda de personer själva som de vid krigets inledning påstod att de skulle befria Irak ifrån. USA beväpnar paramilitära styrkor i Irak, som leds av råbarkade personer som tjänade Saddam Husseins ökända säkerhetstjänst, för att komma tillrätta med motståndet. Förutom att militärt bekämpa motståndet agerar de också som mordpatruller. Allt tyder på att det s.k. 'Salvadoralternativet' har börjat implementeras. (USA har tidigare förnekat inblandning i Contras aktiviteter i Mellanamerika på åttiotalet, många civilpersoner mördades även katolska nunnor.) Många personer som sägs tillhöra motståndet tas tillfånga. De får sedan uppträda på irakisk TV på Al-Iraqiya, den tv-station som satts upp av Pentagon. De som uppträder är kuvade och bär spår av misshandel och erkänner absurda anklagelser som att de deltar i bögorgier, är fulla i moskeer och våldtar barn. Detta har det irakiska folket inte sett sedan Saddam Husseins tid. Han använde samma taktik med tv-sända bekännelser.
Democracy now
2005-04-22 När Nicola Calipari dödades
Det har nu konstaterats att de amerikanska soldaterna inte begått något fel när de dödade den italienske säkerhetsmannen Nicola Calipari och sårade journalisten Sgrena. Eli Sthepens har granskat soldaternas vittnesmål och gjort matematiska beräkningar utifrån det soldaterna själva påstår och ställt dem i förhållande till mänskliga reaktionstider. Det var bara 1.6 sekunder mellan varningsskott och verkanseld. Eftersom en människas reaktionshastighet är cirka 1.5 sekunder och soldaterna skulle behövt ytterligare minst 0.3 sekunder för att bedöma om varningen hade effekt, hade de som färdades i bilen absolut ingen chans
Eli Stephens - Counterpunch
2005-04-22 'The New American Militarism'
Andrew J. Bacevich, examen från West Point, vietnamveteran, och soldat i 23 år. Han är expert på amerikansk militärstrategi och professor vid Boston universitetet och räknas som tvättäkta konservativ. I dagarna utkommer hans bok 'The New American Militarism', med syfte att utreda hur USA kunde hamna 'i ett krig utan slut på global nivå'. Även om det är för sent för USA att rädda sig undan katatstrofen i Irak hoppas Bacevic att det amerikanska folket ska vakna upp och göra det möjligt att undvika att ett lika gigantiskt misstag upprepas. Han anser att det amerikanska folket blivit bedraget, förda bakom ljuset av de stora bolagens medieapparat, alltför ängslig över sina annonsintäkter för att våga rapportera sanningar som definieras som 'opatriotiska' i ett land som präglas av propagandistiska slogans som 'är ni inte med oss är ni mot oss'. Det är inte terroristerna som är det största hotet mot USA utan den neokonservativa tro, som Bush är en hängiven anhängare av - att Amerikas säkerhet och välfärd är beroende av att USA kan etablera en global hegemoni och prägla de amerikanska värdena på resten av världen. Den nya amerikanska militarismen har svikit de amerikanska grundarnas ( George Washington, Benjamin Franklin, Tom Paine m.fl) principer , övergivit konstitutionen och givit obegränsad makt till de styrande. Kriget har blivit dess första medel och detta stämmer inte överens varken med globalism eller de amerikanska idealen.
Paul Craig Roberts - LewRocwell.com
2005-04-21 Riverbend intervjuas
Riverbend, kvinnan i Bagdad som publicerar bloggen 'Baghdad Burning' har intervjuats av Lakshmi Chaudry.
Lakshmi Chaudhry, AlterNet
2005-04-15 Katastrofkapitalism
'Kontoret för Rekonstruktion och Stabilisering' inrättades av Bush-administrationen i augusti 2004. Dess uppdrag är att upprätta planer för återuppbyggnad av länder som blivit förstörda genom konflikter. Planer har redan upprättats för 25 länder som ännu inte blivit förstörda. Men en återuppbyggnad kommer inte att innebära att rekonstruera länderna som de var, utan om att skapa om om dem som 'demokratiska och marknadsorienterade'. Chefen för verksamheten Carlos Pascual menar att. "Ibland betyder återuppbyggnad att riva sönder det gamla". Det är inte bara krig som ger de här möjligheterna utan även naturkatastrofer. Därför ligger befolkningen i de tsunami-drabbade områdena i Sydostasien illa till. Den befintliga fiskerinäringen på Sri Lanka får till exempel inget stöd eller dollarmiljoner. Näringarna överförs istället till utländska bolag och till turismen, med militär assistans från US Marines. I Sri Lanka, Thailand, Indonesien och Indien har regeringen utfärdat lagar som förhindrar familjer att återuppbygga sina hem längs kusten. Hundratusentals människor tvingas att flytta in i landet till militärbaracker i Aceh eller betongboxar i Thailand.
Naomi Klein - The Nation
2005-04-14 300.000 demonstrerade i Bagdad
Guardian berättar att 300.000 personer demonstrerade i Bagdad på tvåårsdagen av den amerikanska ockupationen. Bush-Blairs propagandamakare brukar framhålla att det bara är Sunni-grupper som protesterar och att de antingen stöder Saddam eller al Quaida. Deltagarna var nu till större delen shias från den fattiga stadsdelen Sadr city i Bagdad, och de är mot både Saddam och Bush/Blair. Den stora demonstrationen mot ockupationen visar att oppositionen fortfarande växer, trots att USA:s och Storbrittaniens regeringar hävdar att de arbetar för irakiernas bästa.
Jonathan Steele - Guardian
2005-04-12 USA:s armé anklagas för att ta kvinnor som gisslan
Att ta oskyldiga personer som gisslan i utpressningssyfte strider mot internationell lag. Nu anklagas USA:s armé för att använda dessa metoder. För två veckor sedan togs Salima al-Batawi, 60, och hennes dotter Aliya, 35, tillfånga av amerikansk trupp. De försågs med ögonbindlar och handbojor och kördes iväg i en Humvee-konvoj. 'Kidnapparna' efterlämnade ett meddelande i familjens hus: "Var en man Muhammad Mukhlif och överlämna dig, så släpper vi dina systrar. Annars får de stanna i fängelse länge." Meddelandet var undertecknat 'Bandit 6' och ett mobilnummer. När journalister ringde det angivna numret svarade en amerikansk soldat. Kvinnorna uppger dock att de i det stora hela blivit väl behandlade i fångenskapen även om de blivit iklädda orange overaller och förvägrats huvudduk.
Rory Carroll - Guardian
2005-04-11 'Efter imperiet'
Emmanuel Todd är demografen och historikern som blev berömd när han i boken 'La Chute finale (The Final Fall)' redan 1976 förutsåg Sovjetunionens fall. Emanuell Todds nya bok 'After The Empire' behandlar ett annat imperiums förfall, det amerikanska. En huvudtes i boken är att USA poserar i rollen som ledare för den 'fria världen' och det nya amerikanska imperiet, medan landet faktiskt är militärt, ekonomiskt och moraliskt bankrupt - vilket resten av världen redan vet. Landet agerar som posör framförallt inför sin egen hemmapublik. Ekonomiskt sett har 25 år av konservativ 'Reganomi', där 'fri handel' har upphöjts till religion och budget- och handelsunderskotten blivit gigantiska, lett till att USA från att ha varit världens ledande industrination och långivare blivit en bankrutt nation med liten produktionskapacitet, beroende av andra länder för sin import, där konsumtion är ett viktigare jobb än produktion. Förenta Staterna kan inte längre leva på sin egen ekonomiska aktivitet utan behöver understöd från resten av världen för att kunna upprätthålla sin konsumtionsnivå - för närvarande 1.4 miljarder dollar om dan. I långa loppet är detta ohållbart. Todd tror att det mest troliga scenariot är en krasch för aktiemarknaden, större än någon som tidigare skådats, denna följs av att dollarns värde smälter ihop - en sorts ett-två slag som sätter punkt för illusionen om USA:s ekonomiska imperium. Todd finner också att USA snabbt håller på att förvandlas från en demokrati till en oligarki (fåtalsvälde). Eftersom USA har blivit en 'parasitär' nation och importör av olja och varor från resten av världen, som betalas med skuldsedlar, blir därför det fundamentala strategiska målet för USA att få politisk kontroll över världens resurser. USA måste därför skapa 'myten om den globala terrorismen'. Maktövertagandet i oljerika länder kan därför legitimeras som en handling för att 'rädda' USA och världen från terroristerna. Eftersom den militära styrkan är för liten för att klara av starka fiender, skramlar USA med sina sablar, proklamerar 'Ondskans axelmakter' och attackerar huvudsakligen försvarslösa nationer. Den nuvarande situationen har skapats menar Todd, genom att USA:s politiska system har övertagits av oligarker, mäktiga rika intressen som inkluderar mulitnationella företag som inte har någon egentlig gemenskap varken med USA eller någon annan nation. Att denna ekonomiska modell nu exporteras till Europa och Japan uppfattar Todd som en stor risk för de europeiska och japanska samhällena.
Thom Hartmann - buzzflash.com
2005-04-07 'Peak Oil'
Någon gång i tiden når oljeproduktionen sin topp, efter denna punkt kommer världsproduktionen att minska. Frågan är när detta inträffar? Här gör olika experter olika bedömningar. En forskare tror att detta kan ske redan i år. Andra tror att det kommer att ske efter 2010. Mest optimistiska är USA:s energidepartement som tror på året 2037. För att undvika kraftiga ekonomiska störningar krävs ca 20-år av förberedelser. Om pessismisterna har rätt borde detta jobb ha påbörjats för länge sedan. De störningar som finns idag sägs bero på den ökade efterfrågan på olja från Kina och Indien, men fortfarande är läget sådant att en amerikan använder lika mycket olja som 35 indier. När oljebristen är blir en realitet anser Stan Cox att det finns en klar risk att militariseringen av USA blir total, med det primära målet att ta kontroll över världens oljekällor. Det absolut viktigaste målet skulle vara Persiska Golfen där 2/3 av världens återstående olja finns.
Stan Cox - AlterNet
2005-03-31 Advokaterna undrar:'Var finns Saddam?'
De advokater som ska försvara Saddam Hussein och andra ledare från hans regim vid kommande rättegångar har nekats tillträde och vet inte var de finns, inte ens i vilket land de förvaras. Den brittiska parlamentsledamoten Tam Dalyell tänker ta upp frågan i parlamentet och menar:'Detta är knappast något gott exempel på västerländsk rättvisa. Det är en skandal att deras advokater inte kan tala med dem.'
Daily Mail
2005-03-31 Sgrena sköts i ett område som helt kontrollerades av USA
Giuliana Sgrena, den italienska journalisten som först kidnappades av irakier och sedan sköts av amerikanerna på väg till flygplatsen har intervjuats av Naomi Klein på det sjukhus där hon fortfarande vistas. Kulan avfyrades från en tank och var av mycket grov kaliber- 4 tum(10cm). Skadan är allvarlig bland annat punkterades hennes lunga som fortfarande fylls med vatten. USA har ju kallat händelsen för 'en förskräcklig olycka' och man har fått intrycket att det hela ägde rum på den mycket farliga vägen mellan Bagdhad Airport och staden. Men i artikeln i Counterpunch kommer nya fakta fram: Sgrena färdades INTE på den farliga vägen mellan Bagdad och flygplatsen utan på en speciell VIP-väg som börjar i den kraftigt befästa gröna zonen och kontrolleras helt och hållet av amerikanerna, den används bland annat av ambassadfolk. De besköts INTE från en checkpoint. Soldaterna sköt INTE i självförsvar eftersom bilen träffades bakifrån och från höger sida. De sköt INTE mot däcken på bilen utan i den höjd där kulorna skulle träffa passagerarna (livvakten Nicola Calipari dödades). De italienare som utreder händelsen har INTE fått inspektera den bil som Sgrena färdades i.
Jeremy Scahill - Counterpunch
2005-03-25 USA släpper kidnappare fria om de lovar att tjalla
USA:s underrättelsetjänst och militära polistjänstemän i Irak frisläpper rutinmässigt farliga kriminella om de lovar att spionera på motståndet. I ett dokumenterat fall hade polisen efter en eldstrid räddat en läkare undan kidnappare, som greps och erkände brottet. Den amerikanska militärpolisen tog sedan över ansvaret men släppte sedan fångarna. Läkaren som tidigare räddats blev tvungen att fly till Egypten eftersom gänget nu hotade honom. En polis uttalar sig:"Amerikanerna låter det irakiska samhället bryta samman, för de är bara intresserade av att bekämpa motståndet. Vi brottas med en epidemi av kidnappningar, utpressning och våldsbrott, och vi vet att amerikanerna övervakar mobilsamtal och satelittelefoner, som ofta används när det förhandlas om lösensummor, men de delar aldrig med sig någon information om brottslighet. De vill bara använda informationen mot motståndet". En regeringskälla bekräftar att kriminella, misstänkta för brott, ofta släpps på fri fot om de går med på att tjalla på motståndet, trots att det innebär faror för allmänheten. Den irakiska medelklassen har blivit allvarligt drabbad av kidnappningar efter Saddam-regimens fall. Många läkare och affärsmän har tvingats fly till Syrien, Jordanien och Egypten.
Patrick Cockburn - Counterpunch
2005-03-16 USA:s 'har varit'-ekonomi
USA:s ekonomi baserad på hög teknisk nivå vittrar snabbt. Erosionen började när de stora bolagen i USA utkontrakterade tillverkningen. Många USA-bolag är idag bara varumärken som säljer varor tillverkade i Asien. 'Tillverkning' sa de stora bolagens förespråkare tillhör 'den gamla ekonomin' och framtiden skulle ligga i 'den nya ekonomins' high tech jobb. Få ifrågasatte hur ett land skulle kunna upprätthålla sitt teknologiska ledarskap när det inte fanns någon tillverkning. Idag går många ingenjörer inom data och elektronik arbetslösa. Inom viktiga teknikområden har 221.000 ingenjörsjobb försvunnit. Ett land som inte tillverkar något behöver inga ingenjörer. De jobb som trots allt finns kvar utkontrakteras fortfarande eller också importeras billig arbetskraft på tillfälliga uppehållstillstånd. USA håller snabbt på att förvandlas till ett land med 3:e världen-ekonomi, skriver Paul Craig Roberts i Counterpunch.
Paul Craig Roberts - Counterpunch
2005-03-16 Krigets profitörer
Halliburton, där USA:s vicepresident Dick Cheney tidigare var VD, tjänar via sitt dotterbolag KPR grova pengar i Irak. Tjänstemän som kritiskt har granskat de pågående affärerna har förflyttats. En underleverantör till KPR hade till exempel hand om tvätten för en miltärbas och debiterade $108 (ca 800 kr) för varje 7kg tvättpåse! Total summa för två mån 1.2 miljoner dollar. Många affärer görs i smyg utan korrekt anbudsgivning med löpande räkning.
Michael Shnayerson - Vanity Fair
2005-03-14 Döda irakier som underhållning
Soldater filmar strider i Irak och redigerar dem till videos fyllda med död och förstörelse. De presenterar sedan sitt arbete som underhållning. När Chase McColloug återvände hem i november hade han med sig en film som gjorts av kompisar i armén i Irak. Den första natten hemma i sina föräldrars hus i Texas, visade han videon för sin flickvän, familjen och vänner. Detta är vad de fick se:"En handfull amerikanska soldater filmade genom en nattkikares grönaktiga dimma. Två soldaters radiokommunikation knastrar i bakgrunden, innan det dränks av ett heavy-metal soundtrack. -'Don't need your forgiveness' av bandet Dope börjar och bilderna strömmar fram: armésoldater som poserar framför Bradley-fordon, två kvinnor svepta i svarta abayas går längs en dammig väg, en moskés blå dome. Och sedan - musiken är snabb och hård - 'Die don't need your resistance. Die, don't need your prayers' - förkolnade, halshuggna och blodiga kroppar fyller skärmen ". McCollough säger:"Det är som en trofé. Jag var där. Jag gjorde det här."
Louise Roug - Global Echo
2005-03-12 Pentagon kommer att överge '10-30-30'-konceptet
Irakkriget tvingar Pentagon att förändra flera grundläggande antaganden om hur militär makt kan användas och ifrågasätter den vision som formulerades för fyra år sedan, att de väpnade trupperna kan vinna krig och bevara fred med ett litet antal snabbt rörliga trupper. Pentagon kommer sannolikt att överge det som kallades '10-30-30'-konceptet. Denna målsättning innebar att när USA inledde en militär aktion, skulle ett miltärt övertag etableras på 10 dagar, efter 30 dagar skulle vissa militära mål vara slutförda och efter ytterligare 30 dagar skulle armén ha kapacitet att sätta in miltären i något annat av världens länder.
Mark Mazzetti - Los Angeles Times
2005-03-09 Bush: 'Det går inte att hålla ett fritt val i ockuperat land'
"För att ett fritt val skall kunna hållas i Libanon måste de syriska trupperna och deras underrättelseverksamhet bort från landet", sade George W Bush vid ett publikt framträdande tillsammans med den rumänske presidenten Traian Basescu. (Bush har naturligtvis helt rätt - hur ska ett fritt val kunna hållas i ett ockuperat land? Bush har alltså svängt 180 grader sedan den 30:e januari när valet hölls i Irak. Bush ansåg som bekant att detta val var fritt, till och med en seger för demokratin, trots att landet är ockuperat och dessutom befinner sig i den fruktansvärda situationen att ingen har kontroll över det.)
Turkish Press
2005-03-08 George W Bush den trettonde imamen?
I oktober 2004 förklarade Irans säkerhetschef, Hassan Rowhani, att det låg i landets intresse att George W Bush blev återvald. De amerikanska kommentatorerna visste inte vad de skulle tro. Men det står nu klart att Rowhani hade rätt: Bush-administrationen har mer än någon annan amerikansk ledare främjat de Shia-islamska ledarskiktets politiska intressen i Iran. Vissa religiösa supportrar har ironiskt börjat kalla George W Bush för 'den 13:e imamen'. Detta stöd är oavsiktligt från Bush sida, men den politiska effekten av hans politik är ett kraftigt uppsving för shiiternas inflytande i hela Mellanöstern. Bush-administrationen har också gett regimen i Iran kraftfullt ekonomiskt stöd genom att kringgå Clinton-erans sanktionspolitik. Sanktionerna idag kan handla om att hindra amerikanska förlag att stödja iranska författare eller hindra lärargrupper från att hålla möten i Iran. Samtidigt fortsätter stora amerikanska bolag som Halliburton att via bulvaner sköta sina affärer precis som under shaens tid och i affärer och bazarer i Iran finns en stor tillgång på amerikanska varor.
William O. Beeman - Truthout
2005-03-07 Attacken på italienarna var avsiktlig
Pier Scolari, en följeslagare till den italienska journalisten Giuliana Sgrena, hävdade i lördags att amerikanerna avsiktligt attackerade den italienska konvojen. Enligt Scolari visste amerikanerna att de skulle komma och de hade redan passerat alla 'check-points' och var bara 700 meter från flygplatsen, när deras bil blev beskjuten. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi hade kontakt med bilen när den besköts men kontakten avbröts när 'amerikanerna tystade mobiltelefonen'. Scolari säger att: "Giuliana hade information, och den amerikanska armén ville inte att hon skulle överleva."
Turkish Press
2005-03-02 Film om 'Depleted Uranium' från US Army
Utarmat Uran: Här finns träningsfilmen som soldaterna som tjänstgör i Irak tyvärr inte får se.
Information Clearing House
Övrigt
CITAT
REGISTER
GALLERI
OM IRAKSIDAN
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
Women and children from a household wait outside as soldiers search their home July 30, 2005 in Fallujah, Iraq. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
I hate my boyfriend for killing people in Iraq
BAGHDAD, Iraq: A mother weeps at the loss of her son Ahmed Ahsan as she waits for his body at the Yarmuk hospital following a shooting incident in the Dura district of southern Baghdad 26 May 2005. Three passengers were killed and two others were wounded after the mini bus they were riding in was shot at by US soldiers according to the driver who survived unharmed along with another passenger. The mini bus was transporting the casual laborers from the poor Shiite neighborhood of Sadr City north, to Dora south, for work. The U.S. military confirmed the shooting but could not verify who was responsible.(Photo by ALI AL-SAADI/AFP/Getty Images)
BAGHDAD, IRAQ - MAY 20: Iraqis walk on a painted American flag May 20, 2005 in Sadr city Shiite neighborhood of Baghdad, Iraq. Firebrand Shiite cleric Moqtada al-Sadr called on his supporters to paint American and Israeli flags in front of mosques so people could step on them in a protest of the occupation of their country by a foreign army. (Crisispictures)
BAQUBA, Iraq: US soldier inspect the site of a car bomb explosion in the city of Baquba, northeast of Baghdad, 19 May 2005. One Iraqi civilian was wounded in the attack near a Shiite Muslim mausoleum. A series of tit-for-tat killings has raised sectarian tension to boiling point in Iraq where Sunni religious leaders openly accused Shiite militiamen of kidnapping and murdering Sunni Arabs, including clerics. (ALI YUSSEF/AFP/Getty Images)
BAGHDAD, Iraq: An Iraqi woman mourns as the coffin of a relative is carried on the top of a mini bus outside the general morgue in Baghdad, 16 May 2005. The bodies of 46 Iraqis killed execution-style were discovered in different parts of Iraq yesterday, the bulk of the grim crop came from Shiite Muslim neighbourhoods in and around Sadr City in northern Baghdad. Some of the victims were thought to be Sunnis. Others were found in the violence--wracked mixed areas south of Baghdad known as the Triangle of Death. SABAH ARAR/AFP/Getty Images)
BAGHDAD, Iraq: An Injured girl is comforted by her mother as a nurse treats her at the Yarmuk hospital, after being caught in last night's twin car bomb explosion in the Dura district of Baghdad 17 May 2005. Two people were killed and 25 others injured in the explosions. SABAH ARAR/AFP/Getty Images)
Fifteen people were killed and 84 wounded and many cars destroyed this morning in a car bomb explosion on a main street of Baghdad's eastern Jadida district, according to an official. Meanwhile, two US marines were killed when their armoured vehicle drove over a mine in northwest Iraq during an offensive against those fighting against the occupation and the Iraqi government.  (All photos by AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)
Thousands of Iraqi Shi'ites loyal to cleric Moqtada al-Sadr hold a demonstration in Baghdad's Firdos Square April 9, 2005 where a statue of former Iraqi president Saddam Hussein was pulled down by Iraqis and American soldiers two years ago. REUTERS/Ali Jasim
Iraqi Shi'ites loyal to cleric Moqtada al-Sadr hold effigies of British Prime Minister Tony Blair (L), former Iraqi president Saddam Hussein (C), and U.S. President George W. Bush during a protest rally in Baghdad April 9, 2005. REUTERS/Akram Saleh
Many in the Middle East feel things would be a lot better if the Americans would just leave them alone.
OUTSIDE KIRKUK, IRAQ - This is NOT Home. Ahmed Rawi, a spokesman for the International Committee of Red Cross (ICRC), told IRIN that the situation of internally displaced people (IDPs) from Fallujah was critical, requiring a huge quantity of supplies. Perhaps if there were a flood, someone might care, but that seems unlikely.
An Iraqi boy watches a burning oil pipeline in the city of Baiji north of Baghdad, February 16, 2005. An explosion hit an oil pipeline east of the refinery city of Baiji on Wednesday, causing a large blaze and sending thick clouds of black smoke over the city. An Iraqi oil official confirmed on Wednesday that the country's oil export pipeline to Turkey was hit by sabotage on Tuesday night and said flows were expected to resume early next week. REUTERS/Sabah Hamid
Did US Military Kill Journalists in Iraq?
FALLUJAH, IRAQ: A lone boy reopens his 'shop' amid the ruins on February 6, 2005,  as returnees begin to rebuild their city. Photo by Scott Peterson/Getty Images
FLER BILDER -->
Länkar
Am.CivilLiberties union
Bushwatch
Counterpunch
Crisispapers
Crisis Pictures
Cursor
Det progressiva USA
ElectronicIraq
Foreign Policy in Focus
Information Clearing House
Iraq Dispatches
Juan Cole
NewsNow
Occupation Watch
The Progressive
Rational Enquirer
Robert Fisk
'Shallow Throat'
Tom Paine
thruthout
Baghdad burning(blog)
Billmon
Bob´s links and rants
Raed in the middle
Irakiska motståndsrörelsen
US Central Command
Videos
Murta:'Ta hem trupperna'
Vit fosfor i Fallujah
USA:s fiasko som fars
Galloway i Senaten
'Depleted Uranium'
Channel 4 i Fallujah
Skjuter obeväpnade
Arkiv
2005
1 JAN -28 FEB
2004
1 AUG -31 DEC
1 MAJ -31 JUL
16 MAR -30 APR
1 JAN -15 MAR
2003
16 NOV-31 DEC
1 OKT-15 NOV
1 AUG-30 SEP
24 APR-30 JUL
20 MAR-24 APR
11 FEB-19 MAR