Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Irak efter Saddam Hussein I

"Who trained, who trained, bin Laden? Who armed, who armed, Saddam Hussein?"
(Radical Teen Cheer)

Datum Rubrik Beskrivning
Aktuell Fr.o.m 31 jul--
Irak efter Saddam II
NORDKOREA
Nyhetslänkar: Uppdaterad 19 september
------------
-------------------------------------------------------------------------------
2003-07-30 Bush krig: Militär nödvändighet eller krigsförbrytelse?
Hur förhåller sig Irakkriget och Guatanamo till Geneve-konventionen, Haag-konventionen, Den amerikanska konstitutionen? En mycket lång och ambitiös artikel som reder ut begreppen.
Jennifer Van Bergen & Charles B. Gittings - t r u t h o u t
2003-07-30 Amerikanerna förvandlar en husundersökning till en massaker
En undersökning av en villa i Bagdads Mansur-distrikt, ett medelklass villaområde, skapade ett blodbad. Medan husundersökningen pågick hade gatan spärrats av med taggtråd, men ingen varningsskylt hade satts upp. De privata bilar som sedan närmade sig blev beskjutna. I den första bilen färdades två män i den andra två barn omring 10 år gamla, deras mor och deras far som var krigsinvalid. Alla dödades. En tredje bil närmade sig, en lyckades fly ur bilen. De två som stannade kvar i den dödades. Ytterligare en bil kom till platsen, besköts, fattade eld och människorna i den omkommer. Vittnen har också reagerat på att amerikanena inte gjorde någonting för att hjälpa de civila människor som de hade skadat. De lät kropparna ligga där de låg, även barnkropparna. Det blev de omkringboendes sak att föra dem till sjukhus. Falska informationer, dåligt tränade soldater som inte kan kontrollera sin eldgivning och avsaknad av militär planering har skapat en tragedi för det folk som amerikanerna 'befriade' från Saddam Hussein för 15 veckor sedan.
Robert Fisk - Independent
2003-07-30 Gerillan växer medan USA jagar Baathister
USAs militära korståg - att eleminiera obefintliga massförstörelsevapen och 'befria' Irak - är på väg att smulas sönder. De har inte lyckats identifiera sina militära fiender. Det är nämligen inte de gamla Baathisterna och anhängarna till Saddam utan Sunni-muslimska islamistgrupper. Dessa kommer inte att påverkas av jakten på Saddam eller utgången av den. En sådan gruppering är Salafisterna som arbetar i 10-15 man starka grupper och gör bakhåll på amerikanerna.
Robert Fisk, The Independent
2003-07-30 Listan över deltagarna i de villigas koalition
Om USA behöver förstärkningar kan de få hjälp från Mikronesien, Tonga, Palau och Marshall-öarna.
Forum i Independent
2003-07-30 Fungerande mobilnät i Irak stängs ner
Ett Bahrain-baserat företag,Batelco, har under rådande omständigheter lyckats bygga ett mobilnät som fungerat i delar av Irak. USA har hotat företaget att konfiskera deras utrustning. Företaget tvingas därför att lägga ner verksamheten. Orsak USA vill inte ha ett GSM-nät i Irak, GSM används i Europa, Mellanöstern, Asien. USA vill ha ett CDMA-nät i Irak. CDMA används bara i USA.
2003-07-29 Hur böckerna räddades undan biblioteksbranden i Basra
När brittiska trupper stormade Bagdad satte den kvinnliga bibliotekarien igång en hantlangningskedja, från biblioteket över en mur in i en restaurang där de sedan hämtades med bil och fördes till bibliotekariens bostad. Alla dessa böcker en del hundratals år gamla fyller nu upp hela hennes hem. Nio dagar senare brändes biblioteket ner. En fantastisk historia värd att läsa.
Shaila K. Dewan, The New York Times
2003-07-29 'Vem blir det nästa gång?'
Lastbilskonvojer transporterar väldiga betongblock från Amman till Bagdad. De ska användas som skydd mot bilbomber. Robert Fisk har sett detta förut på åttiotalet när marinkåren intog Beirut och snart förvandlades från 'befriare' till ockupanter, precis som i Irak just nu. Saddams söner skjuts, liken får paradera i TV som vilken mellan-östernregim som helst skulle ha gjort. Alla irakiska polisstationer skyddas av väggar med sandsäckar och taggtråd bakom vilka amerikanska soldater kikar ut. Detta är inte en befrielsearmé utan en ockupationsarmé som har fångats i en ideologisk vildmark som skapats av försvarsminister Donald Rumsfeld mörksinnade vänner. 'Allt jag vill är att åka hem, jag säger till min fru att allt är OK, men vi frågar oss, vem blir det nästa gång'; eller varför inte citera Paul Wolfowitz: 'Vissa av våra antaganden har visat sig vara felaktiga'
Robert Fisk, The Independent
2003-07-29 Inhuman behandling av fångar
Den 14 juli kl: 02.30 gjorde de amerikanska trupperna en räd mot en villa i Bagdad. Huset bebos av familjen Sabah Saleh, mannen är f.d irakisk general. Generalens hustru berättar vad som hände. Hur de togs tillfånga, bands. Hur amerikanerna öppnade eld med automatvapen när en 17-årig son försökte fly upp på övervåningen. Herr Saleh blev sparkad och slagen när han protesterade. Artikeln diskuterar den kritik som finns mot USAs behandling av fångar.
Robert Collier, San Fransisco Chronicle Staff Writer
2003-07-29 Det finns inget försvar för Guatanamo
Behandlingen av fångarna och den juridiska proceduren strider mot alla grundläggande regler. Pakistan har protesterat och lyckats få ett antal frigivna, Storbrittanien lägger sig platt.
Louise Christian (hjälper anhöriga till de brittiska Guatanmofångarna)- Guardian
2003-07-29 Amerika är en religion
USA är inte längre bara en nation, det är numera också en religion. De amerikanska soldaterna har anlänt till Irak inte bara för att befria landet från dess diktator, dess suveränitet och dess olja utan också för att befria det från dess mörker. I talet till trupperna när krigets slut proklamerades sade George W Bush: 'Var ni än kommer bär ni med er ett budskap om hopp - ett meddelande som är gammalt och ständigt nytt. Med profeten Jesajas ord: 'till den fångne kom ut och till dem som vistas i mörker var fri''. De amerikanska soldaterna är inte längre vanliga jordiska krigare de är också missionärer. De inte bara dödar fiender de driver också ut demoner. Den som kritiserar amerikansk utrikespolitik bör vara medveten om att kritik lätt uppfattas som en hädelse. De länder som försöker påverka amerikansk politik ödslar bort sin tid. Du kan förhandla med politiker men inte med präster. USA har ett gudomligt uppdrag som Bush formulerar det; 'Att försvara hela mänsklighetens hopp'- Ve den som hoppas på något annat än den amerikanska livsstilen. Det kan vara bra att komma ihåg att den japanska kejsaren på 30-talet drev ett liknande projekt med målet att befria Asien och vidga gränserna för det gudomliga imperiet. Tyvärr har det visat sig att de som försöker flytta ner himlen på jordklotet istället skapar ett helvete.
George Monbiot - Guardian
2003-07-28 Lever Saddams söner eller är de döda
Den amerikanska arméns likvidering av Saddams söner väcker frågor. 1: Vad gjorde Saddams söner i en av kurdernas viktigaste städer. Ett egendomligt sätt att begå självmord? 2: Varför flyttar de in i en släktings hus, den ena har t.o.m sin son med sig, när de tillhör irakkrigets mest efterspanade personer? 3: Varför togs de inte levande? - all information de satt på gick förlorad. Kanske kände de till graverande fakta om Washingtons tidigare nära samarbete med Saddam. Historien är hursomhelst mystisk och artikelförfattaren tar sig friheten att spekulera.
Nikita Petrov - Pravda
2003-07-28 Kidnappning av kvinnor och barn en av USAs metoder
Överste David Hogg som leder 4:e infanteridivisionens andra brigad, säger till Washington Post att tuffare metoder används för att samla in information. Häromdagen användes utpressning och kidnappning som metod för att gripa en irakisk general. Frun och dottern togs tillfånga och ett meddelande lämnades: "Om du vill ha din familj frigiven överlämna dig till oss."
Thomas E. Ricks Washington Post
2003-07-25 Att åberopa Gud i politiken
Att skilja på politik och religion har alltsedan franska revolutionen varit ett uttryck för demokrati och religionsfrihet. En politisk diskussion började föras med förnuftsargument och inte med hänvisningar till Gud. Bush inträde på arenan markerar ett trendbrott. Bush anser sig ha ett gudomligt mandat. Detta är problematiskt eftersom ingen vet vad Gud vill. Alla som hänvisar till Gud anser sig vara bättre än andra på att avgöra vad Gud vill. Detta är alltid hybris eller ett försök att föra andra bakom ljuset.
Christer Hedin, religionshistoriker - Svenska Dagbladet
2003-07-25 Bagdads bårhus
Varje natt dödas många människor i Bagdad, på morgonen köar de anhöriga vid bårhuset med kropparna.
James Hider, Times Online
2003-07-25 Att bli arresterad utan anklagelse
Qais al-Salman, hatade Saddam, flydde från Irak 1976 och återvände till Irak efter 'befrielsen' med förhoppning att kunna hjälpa till med att bygga en fungerande vattenförsörjning. Han är ingenjör och har arbetat i Afrika, Asien och Europa.Han är dansk medborgare, har danskt pass och talar god engelska. Den 6 juni åkte han bil i Bagdad. Han missade en amerikansk kontrollpunkt varför hans bil blev beskjuten av amerikanerna. Passagerare och chaufför flydde för livet. Quais al-Salman ställde sig utanför bilen. Hans danska pass eller förklaringar hjälpte inte. Han blev bunden till händer och fötter och förd till Camp Cropper, ett fångläger vid Bagdads flygplats som Amnesty inte får besöka. Han blev förhörd dagen efter, blev inte trodd utan det slutade med att en etikett med texten 'Misstänkt mördare' sattes på hans skjorta. Han kvarhölls sedan i 33 dagar. Han kördes då in till Bagdad släpptes på gatan. 'Sorry', sa amerikanerna. Det anmärkningsvärda är att information om hans arrestering inte hade lämnats varken till anhöriga eller till den danska regeringen. Precis som under Saddams dagar hade en människa bara försvunnit från gatan.
Robert Fisk-Independent
2003-07-21 Låt dem vara hungriga och de kommer att göra allt för oss
Citatet i rubriken kommer från en medarbetare i Bremers (USAs civila administratör) återuppbyggnadsprogram och bekräftar därmed de paranoida misstankar som många irakier bär 'att allt detta kaos skapas med avsikt'. Uppgifterna i artikeln har samlats av en amerikansk fredsaktivist, Jodie Evans, som nyligen återvände till USA från Irak. Det finns mer fantastiska uppgifter i denna artikel: Huvudansvarig för att skapa en civil regering i Irak är en person som arbetat som polis i Atlanta i 30 år. Chef för sophanteringen är en brittisk volontär som tittade in häromdan. Den nya flygplatsen skall ritas av en person som aldrig ritat någon flygplats. Ingen seriös person vill idag arbeta i 'Irakprojektet'. Det är helt farsartat. Däremot finns det människor som är beredda att gå in när Bremers fiasko är fullbordat. Misstagen som begåtts är enorma, ett exempel; Ockupationen inleddes med att 80.000 irakiska polismän fick sparken. All kunskap om kriminella och deras grupperingar gick förlorad. Idag är det maffiagrupper som styr på många håll. Det finns inga jobb, arbetslöheten är 65%, och kriminaliteten kommer att öka. Gränsbevakningen existerar knappast allt flödar fritt in (och ut?) i landet. Kvinnor vågar inte gå ut. Det görs ingenting idag för att hjälpa de milliontals irakier som drabbats av kriget och samtidigt sitter unga amerikanska soldater som måltavlor för irakiernas vrede och hämndbehov i sina kanontorn. Den nuvarande amerikanska regeringen är skyldig till ett brott som saknar motsvarighet i amerikansk historia.
William Rivers Pitt - t r u t h o u t
2003-07-21 Amerikanska varumärken skadas av USAs politik
En undersökning utförd av ett institut som kallas RoperASW visar att de som känner ett ökat avstånd till amerikansk kultur också blir mindre benägna att konsumera amerikanska produkter. I 30 länder intervjuas 30.000 konsumenter, och för första gången finns säkra tecken på att en negativ uppfattning om USA faktiskt minskar de multinationella bolagens försäljning. Varumärket Amerika har alltså tagit skada bl.a av Irakkriget.
Karen Lowry Miller NEWSWEEK INTERNATIONAL
2003-07-17 Tal om Syriens massförstörelsevapen ställdes in
Undersecretary of State John R. Bolton ställde på tisdagen in ett planerat tal där hotet från Syrien skulle målas upp. Talet skulle beskriva hotet från Syrien vad gäller atomvapen, biologiska och kemiska vapen. CIA lär dock ha lämnat ett 35-40 sidor långt dokument med invändningar. Talet blev inställt pga. en schemaläggningsmiss och skall hållas i september istället.
WARREN P. STROBEL and JONATHAN S. LANDAY Knight Ridder Newspapers
2003-07-17 Irakkriget har blivit ett gerillakrig
Gen. John Abizaid, som kommenderar de amerikanska styrkorna i Irak säger: "Att beskriva den taktik som används mot oss nu som gerilla-taktik är nog det som är mest riktigt i strikt militära termer". Han har alltså en avvikande uppfattning från försvarsminister Donald Rumsfeld som senast den 30 juni förnekade att USA skulle vara konfronterade med ett gerillakrig i Irak.
Reuters
2003-07-16 USAs doktrin om förebyggande anfall stimulerar spridning av kärnvapen
IAEAs inspektörer har kastats ut från Nordkorea, inte för att de gör ett dåligt jobb, utan av fruktan för att Bush skall rikta ett förebyggande anfall mot landet. Nordkorea har lärt sig läxan; enda chansen att kunna föra en dialog med USA är att skaffa sig en slagstyrka som gör förhandlingar till det bästa alternativet för USA. 'USA har förstört vårt arbete', säger en talesman för IAEA. Man kan säga att USA motarbetar den organisation som bäst jobbat mot spridning av kärnvapen och därigenom öppnar dörren för en ny era av kärnvapenspridning.
Martin Schwarz - Foreign Policy In Focus
2003-07-16 Soldatblog Irak
En amerikansk soldat någonstans utanför Bagdad publicerar dagliga reflektioner
2003-07-15 En bottenlös tomhet
Tre dagar efter attacken den 11 september gjorde George W Bush ett uttalande: "Amerikanerna har ännu inte den historiska distansen, men vårt ansvar inför historien är klart, att besvara dessa attacker och befria världen från ondska". Den mäktigaste nation världen skådat mobiliserar nu för att kämpa mot världens äldsta gåta. Det presidenten kanske inte känner till är att ondskans värsta manifestationer har inträffat som ett konsekvens av ansträngningen att bli kvitt den. Denna dödliga paradox har beskrivits av t.ex. Sofokles, Dostojevski och Ursula K Le Guin. De har allihop rest den grundläggande frågan. 'Vad är tillåtet att göra för att bli kvitt ondskan?' Finns det inte mycket idag som tyder på att USA själva blivit ett instrument för ondskan genom att ljuga(massförstörelsevapen), tortera (via medhjälpare), döda barn (som följdverkan), förstöra vänskap (först Irak sedan Frankrike), eskalera (bring' em on), skapa mytologiserade fiender (först Osama sedan Saddam) och förvandla unga amerikaner till döda hjältar. Ingen människa med minsta självinsikt skulle kunna tala om ondska så som George W kan, å andra sidan finns det ingen självinsikt om det inte finns något själv. Under den korta tid han regerat har George W Bush visat sig vara en president utan själv och detta är ingen komplimang utan en varning.
James Carroll - Tom Paine
2003-07-15 Bristfällig planering en orsak till den kaotiska situationen i Irak
En verklig plan för Irak efter kriget skapades aldrig. Ledande krafter trodde att irakierna skulle välkomna trupperna med öppna armar och acceptera en exil-irakier som landets ledare. Civilanställda i Pentagon ignorerade de varningar som kom från CIA och Utrikesdepartementet och någon backup-plan gjordes aldrig. En inflytelserik grupp i Pentagon hade en visionär strategi om att Irak skulle förvandlas till en allierad till Israel, ett potentiellt hot mot oljehandeln skulle undanröjas och Iran skulle bli inringat av USA-vänliga regimer. När dessa visioner ifrågasattes av CIA och amerikanska UD utelämnades dessa från planeringsarbetet. Tillvägagångssättet skiljer sig starkt från hur sådana frågor hanterades under andra världskriget där planer för efterkrigsadministrationen av Tyskland och Japan utarbetades åratal i förväg ner på djup detaljnivå.
BY JONATHAN S. LANDAY and WARREN P. STROBEL Knight Ridder Newspapers
2003-07-14 Det finns ingen anledning att stanna kvar i Irak
Iterventionen i Irak skulle vara snabb och begränsad, men varje ny bedömning som görs av representanter för Bush-administrationen visar ett utökat engagemang och allt högre kostnader. Tommy Franks gjorde förra veckan bedömningen att det krävs 145.000 soldater i Irak under 4 år. Det enda USA lyckats med förutom att störta Saddam Hussein är att skapa kaos. Det kommer att bli mer komplicerat att lämna Irak än att invadera, men trots detta är det dags för Bush att formulera ett slutmål så att det blir möjligt att lämna landet.
Editorial - Visalia Times Delta
2003-07-06 Irakpolitiken har gått sönder- laga den!
Irakkriget kostar nu de amerikanska skattebetalarna 32 miljarder sek i månaden. Att få inkomster från oljan kommer att dröja och landet är i ett värre tillstånd än någon kunnat förutse. En tredjedel av USAs stridande förband 180.000 soldater är verksamma, för hur länge? USA skulle behöva hjälp t.ex. av NATO, men det skulle involvera Frankrike och Tyskland, eller en större roll för FN. Här sätter Bush-regimens ideologi hinder i vägen.
Fareed Zakaria - Newsweek
2003-07-05 Brittiska Guantanamo-fångar ställs inför hemlig US-domstol
De första sex fångarna i Guatanamo skall ställas inför en hemlig amerikansk militärdomstol, som sägs ha rätt att utfärda dödsdomar. Två av dessa är brittiska medborgare, en från Croydon och den andra från Birmingham. Deras familjer i UK kommer att driva kampanjer som väcker frågan: 'Är det ok att döma brittiska medborgare i hemliga militärdomstolar'.
Vikram Dodd and Richard Norton-Taylor - Guardian
2003-07-01 Guantanamo
Ett långt reportage.
TED CONOVER för NY Times
2003-07-01 I hettan på en irakisk polisstation frodas misstro och elände
Mashtal är en arbetarklassförort i Bagdad. Reportaget handlar om den amerikanska enhet som är stationerad där och deras 'samarbete' med irakiska polismän. De irakiska polismännen får varken ha vapen eller polisbrickor. Amerikanerna litar inte på dem. Det är mycket varmt i Bagdad över 40 grader, vattnet fungerar inte, elen ibland. Amerikanerna vill åka hem. 'Det här är inte vårt hem, det är Amerika, presidenten måste fatta att avgörandet ligger i hans händer och vi ber till Gud att han gör någonting åt det.' En av de irakiska polismännen säger: 'Amerikanerna målade en bild att de skulle komma, uträtta goda saker för det irakiska folket, skapa säkerhet, men tyvärr...Irakierna hatar amerikanerna'.
Anthony Shadid - Wahington Post
2003-06-24 Greenpeace överlämnar radioaktivt avfall till US trupper
USA gick i krig för att leta efter massförstörelsevapen. Sedan låter de radioaktivt material stjälas från atomanläggningen i irakiska Tuwaitha. Greenpeace har nu gått till aktion. De överlämnade en stor container med radioaktivt material till de amerikanska trupper som är stationerade i anläggningen. Några fakta: Radioaktivitet 10.000 ggr kraftigare än normalt har uppmätts i vissa byggnader i ett närbeläget samhälle. Radioaktiva behållare används av civilpersoner. Ovanliga sjukdomar har drabbat människor som varit i kontakt med material från Tuwaitha. Om detta skett i en amerikansk stad hade omgivningen blivit klassad som katastrofområde och strålningsexperter hade satts i arbete. USA påstår att de har ansvar och kontroll. Greepeace som gjort mätningar i 8 dagar är kraftigt alarmerade och kräver att IAEAs experter släpps in omedelbart.
Greenpeace
2003 06 15 Deflation
(OFF TOPIC. men intressant)Författaren hävdar att USA riskerar att gå in i en depression, låt vara att den troligen kan stavas med ett litet d. Det har nämligen blivit dags att betala priset för nittiotalets överdrivna förväntningar och det är inte aktiebubblorna och dotcom-hysterin som skapar dagens problem utan det är alla de fabriker, kontorsbyggnader och köpcentra som byggdes och skapade en produktionskapacitet som nu inte kan utnyttjas. Samtidigt skuldsatte sig hushållen i tron att de goda tiderna skulle fortsätta så pass länge att skuldproblemen skulle lösa sig av sig självt. Det finns en stor risk att masskonsumtions-ekonomin som fungerat sedan andra världskrigets slut snart står utan bränsle.
William Greider- The Nation
2003-06-06 Kämpa mot the Matrix
Kanske lever vi trots allt i 'the Matrix'. Varhelst vi vänder oss hittar vi den fabricerade verklighetens politik...
Timothy Garton Ash- Guardian
2003-06-02 US ett imperium i förnekelse
"USA är en fara för världen eftersom det förnekar att det är ett ekonomiskt och militärt imperium", påstår historikern Niall Ferguson. "Med militära baser i 75% av jordens länder och med 31% av rikedomen förefaller det brittiska imperiet vid sin höjdpunkt som en obakad kaka" "Sedan annekteringen av Filippinerna 1898 har USA agerat som en imperialistisk makt."
Fiachra Gibbons, Guardian
2003-05-29 Finland sänder inga soldater till Irak
Finland anser inte att FN:s nya Irakresolution är sådan att FN:s regler för fredsbevarande aktioner gäller. Det förutsätter att FN har makten i landet. Det är inte fallet i Irak utan makten i landet ligger hos ockupanterna även enligt FN:s senaste Irakresolution.
DN
2003-05-27 Stor elbrist i Bagdad
Veckorna går men ockupationsmakten har stora svårigheter att få igång elförsörjningen i Bagdad. En orsak är att Saddam lurade det amerikanska bombflyget att bomba komponenter i elsystemet. Skadorna blev därför mycket värre än planerat. Efter kriget har utrustning stulits från kraftstationerna.
E.A. TORRIERO Chicago Tribune
2003-05-27 Amerikanska företag plundrar Irak
Den första plundringen av Irak direkt efter kriget var en barnlek i förhållande till vad som nu förestår. Amerikanska företag kommmer att tjäna multi-miljardbelopp. Halliburton, Bechtel och det ökända World com. Inte ens brittiska företag får deltaga i plundringen. Irakierna själv kommer att få 2.4 miljarder medan ofattbara summor kammas hem av de stora usa-företagen.
LEWIS W. DIUGUID The news sentinel-Fort Worth
2003-05-27 Soldater börjar drabbas av 'irak-krigssyndrom'
Nu rapporteras nya fall av den mystiska sjukdom som drabbade många efter gulfkriget- det s.k. gulf-krigssyndromet. Två brittiska soldater hotar att stämma brittiska staten.
Xinhuanet
2003-05-13 Gorbatjov beklagar 'Demokratins slut' i USA
"Invasionen av Irak var ett allvarligt politiskt misstag". Gorbatjov har gett en lång intervju till en argentinsk tidning."De har delat säkerhetsrådet och världen, de har ignorerat den globala allmänna opinionen. Det är inte längre en demokrati. De är oroade för sina energitillgångar, och använde existensen av en hatad ledare som förevändning. Saddam hade lärt sig läxan från Gulfkriget och jag tror inte att han förvarade några massförstörelsevapen i Irak". Ryssland måste fortsätta att göra sin röst hörd gentemot USA som nu är ensam kvar som supermakt och som har misslyckats politiskt, diplomatiskt och moraliskt. Gorbatjov tror däremot inte på skapandet av en axel mellan Berlin-Moskva-Paris. En sådan konstellation skulle ytterligare kunna förstöra de internationella institutionerna som FN, NATO och EU. Gorbatjov är numera ledare för de ryska socialdemokraterna.
Pravda
2003-05-13 Irak skall ha islamsk demokrati säger al-Hakim
Ayatollah Mohammed Baqir al-Hakim, som återvänt efter 23 års exil i Iran, höll en presskonferens idag. Al-Hakim som är en av de mest prominenta shiitiska ledarna har ett brett folkligt stöd. Varken ett islamistiskt eller ett sekulariserat styre passar Irak. vad som behövs är en demokratisk regering som respekterar majoritetens tro på Islam. "Våra mål är frihet, oberoende och rättvisa. Irak behöver ett civilt samhälle och en regering vald av folket, som representerar alla etniska och religiösa grupper", säger Hakim. Hakims återkomst komplicerar försöken av USA att skapa en irakisk regering. Hakim står nära Iran och är inte den partner som USA önskar sig i långa loppet. Badr-brigaden som är den Islamska Revolutionens militära gren skall ha kvar sina vapen så länge de behövs, säger Hakim. De kommer att utgöra en del antingen av polisen eller av armén. Detta kommer i konflikt med USAs strävan att vara den enda beväpnade gruppen i Irak.
ALI AKBAR DAREINI Associated Press
2003-05-13 Att vinna freden
För många personer i Bush-administrationen var upptagna med att slå sig för bröstet över att ha vunnit kriget för att bekymra sig för en övergripande strategi för att vinna freden. I Bagdad råder kaos och USA har missat ett viktigt tillfälle att vinna det irakiska folkets stöd. Jay Garner och Barbara Bodine byts nu ut. In kommer en anti-terroristexpert, Paul 'Jerry' Bremer III. Han måste få televisions- och telefonnäten att fungera liksom lag och ordning. Det enda ställe där US-administration tycks ha lyckats är staden Mosul där en generalmajor David H. Petraeus har lyckats få till stånd en stadsadminstration med representanter för olika etniska grupper. För tio dagar sedan valde denna samling en borgmästare som skall styra staden. Petraeus har en doktorsgrad vid Princeton i internationella relationer.(kanske har en person med kompetens för ovanlighetens skull fått ett utrymme i detta krig).
St Louis Post- Editorial
2003-05-12 Clare Shorts avskedsbrev
Clare Short lämnar Blairs regering. FN tycks inte få något mandat att skapa en legal irakisk regering. Clare Short kan alltså inte hålla de löften som hon avgivit i parlamentet och måste därför avgå (Tydligen tar inte Tony Blair lika allvarligt på sin uppgift eftersom han väljer att stanna kvar).
Guardian
2003-05-10 De nya kaliferna
Nog är det väl ironiskt att efter åratal av klagomål över Saddams trots av inspektioner, så är det nu USA självt som står för trotset. Resolutionen som nu läggs fram i FN tycks syfta till att legalisera ett illegalt krig och en ockupation utan slutdatum. Och vad menade Blair när han för ett tag sedan påstod att FN skulle få en viktig roll i återuppbyggnaden av Irak?
Ledare i Guardian
2003-05-09 Lag och ordning i Irak
I torsdags stupade två amerikanska soldater; den ena träffad av en kula från en prickskytt,den andra dödades när han dirigerade trafik. Irak är fortfarande ett laglöst land. De amerikanska styrkorna kan inte lösa denna uppgift. Mängden handeldvapen, granater och pansarskott i omlopp är enormt stor. Bara hälften av polisstyrkan är i arbete och de kan bara få stöd av amerikanerna i begränsad omfattning. Polismännen som återinträdde i tjänst fann sina stationer plundrade; vapen, möbler och arkivskåp försvunna. Vem skall betala deras löner? Domstolsväsendet är paralyserat. Och hur skall polismännen kunna arbeta. De enda vapen som amerikanerna tillåter för polisen är pistoler, medan alla tjuvar och plundrare har Kalashnikovs som för övrigt kan köpas på gatan för $75. Och arrestlokalerna i polisstationerna blev förstörda dagarna efter kriget och är inte användbara.
Susan Sachs New York Times
2003-05-07 Frånvaro av makt skapar kaos i Irak
Hur ska man kunna arbeta när företagets utrustning är stulen? En läkare i Basra säger att någon måste avgöra vem som skall sköta sjukvården, skall det vara den kandidat som personalen föredrar eller den hälsominister från Baath-partiet som vägrar att avgå? En teknisk professor i Basra som ser förödelsen i sitt förstörda universitet säger; "Detta är inte frihet. Det är kaos". I Umm Qasr har den nya lokala administrationen visat sig korrumperad och inkompetent. Situationen där har inte blivit bättre av att spanska allierade soldater skulle skingra en demonstration som visade sig vara ett begravningståg. "Nu har vi blivit konfunderade. Vi är misstänksamma. Varför denna frånvaro av politisk kontroll", säger en invånare i Amarah, "amerikanerna vill ha en kaotisk politisk situation så att de kan genomföra det som de har planerat.""
Peter Slevin Washington Post Staff Writer
2003-05-07 Federal Reserve fruktar en spiral av fallande priser
Amerikanska statsbanken, Federal Reserve, varnar för att en fortsatt uppbromsning av ekonomin kan leda till ren deflation, dvs priserna faller, en process som lätt tenderar att upprätthålla sig själv. Detta problem har t.ex. Japan brottats med i tio år.
Washington Post
2003-05-05 USA kämpar i kvicksand
Nu har det gått nästan en månad sedan de amerikanska trupperna intog Bagdad. Rekonstruktionsarbetet är knappt synligt och har liten trovärdighet. Irakier som desperat behöver jobb och säkerhet börjar ilskna till och Bush utlovade övergång till demokrati verkar bli ett vanskligt företag. Läget idag: Plundringarna fortsätter. Det finns ingen representation för USAs regering tillgänglig för irakierna. De företag som har kontrakt på återuppbyggnad väntar fortfarande på sina hotell i Kuwait. De irakiska exilpolitiker som USA hoppats på får litet stöd. Exilgrupper som försöker skapa maktbaser har sänt signaler om att det skapar sina egna lagar. De har rest runt med tungt beväpnade livvakter och intagit hus och byggnader för inkvartering. Ett möte som nyligen ägde rum på ett Bagdadhotell mellan fem exilledare liknade en scen från Gudfadern II. Krypskyttar var posterade i fönstren och på trottoaren utanför stod torpeder och viftade med sina automatvapen. Det verkar som om de som agerat mest beslutsamt för att möta vanliga människors behov är fortfarande de shiitiska gruppperna med religiös förankring.
Alissa J. Rubin Los Angeles Times
2003-05-05 Risken för humanitär katastrof finns kvar
Vattenbristen fortfarande stor, särskilt i södra Irak. Elen fungerar inte överallt. 2/3 av befolkningen är beroende av hjälpprogram för mat. Skolor har öppnat. Men vilka läroböcker skall användas? Knappast de som handlar om Saddam och Baath-partiet. "Men räkna inte med att jag därför kommer att sjunga ockupationsmaktens pris", säger en lärare. De flesta räknar fortfarande med möjligheten att Saddam kommer tillbaka.
al Jazeera
2003-05-04 En kall vind blåser genom nationen
Tim Robbins är skådespelare och gift med Susan Sarandon. De är för långt åt "vänster" för dagens USA, och har stoppats från att framträda på ett evenemang för baseball för att arrangörerna är rädda att de ska se utnyttja talet som en plattform för att sprida sina "vänsteråsikter"(=kritiska mot Bush). Och de är inte de enda som tystas. Lång text men väl värd att läsa.
Tim Robbins- Common Dreams
2003-05-04 En kritisk granskning
"De förskräckande konsekvenserna av USAs och Storbrittaniens intervention i Irak börjar visa sig. Först en kallt kalkylerad förstörelse av dess moderna infrastruktur, sedan kom plundring och bränning av en av världens rikaste civilisationer och slutligen ett totalt cyniskt försök av amerikanerna att försöka engagera ett band av exil-irakier och olika stora företag för återuppbyggnaden med kontroll inte bara över oljan utan också över Iraks framtida destination." Artikeln gör en genomgång av hela Bush-erans politik.
Edward Said - Sunday Observer, Sri Lanka
2003-05-01 Sanningen gick förlorad när Bush överdrev hotet från Irak
Det hot som Irak utgjorde överdrevs enligt en ABC-rapport var det verkliga skälet till kriget att "wanted to make a statement". Och varför blev det då Irak? Jo, Irak var helt enkelt en perfekt måltavla. Samtidigt hade administrationen tillgång till underrättelsematerial som förklarade att Irak inte utgjorde något hot. Men är det inte ett kännetecken för en demokrati att ledarna talar sanning?
PAUL KRUGMAN NY Times
2003-05-01 DN om Falluja
- Vi har bett amerikanerna att dra sig tillbaka åtminstone till utkanterna av staden eftersom de har ett dåligt inflytande på vårt folk, sade schejk Waga Ali al-Mohammadi som är al-Fallujas religiösa ledare.
DN
2003-05-01 Ännu en dag med dödade demonstranter i Falluja
2 demonstranter dödades och 15 skadades när USA-trupper besköt demonstranter i Falluja. Demonstranterna kastade sten och amerikanerna sköt skarpt. Situationen på det lokala sjukhuset är nu ansträngd. USA-trupperna hävdar att de blev beskjutna vilket förnekas av demonstranterna, som tycker att amerikanernas gensvar på deras "Död, död åt Amerika" är helt oprotportionerligt. USA kommer dock att stanna kvar i stan och "hjälpa staden att stabiliseras", som en amerikansk överste uttrycker det. Falluja har 1/2 miljon invånare och har varit ett starkt fäste för Baath-partiet. Motståndare till Saddam har varnat för att lojalister till Bath-partiet kommer att använda provokationer som får USA att begå våld mot oskyldiga civila. Dessa farhågor har nu besannats i Falluja två dagar i rad."Först trodde vi att de kom som befriare", säger en skollärare som bevittnade händelserna," Nu verkar dom inte alls vara det. Vi betraktar dem som ockupanter".
SCOTT WILSON WASHINGTON POST
2003-04-29 USA-trupper dödade 15 demonstranter i Falluja
Amerikanska soldater öppnade eld mot ett demonstrationståg i Falluja, ca 5mil nv Bagdad. 13 dödades och ca 70 skadades. Demonstranterna protesterade mot den amerikanska ockupationen och att amerikanska soldater var förlagda i en skola vilket hindrade ungdomar att studera.Enligt al Jazeera handlade det om en fredlig demonstration.
Islam online
2003-04-29 Mer om de dödade demonstranterna
Enligt uppgifter här var huvuddelen av demonstranterna ungdomar mellan 5-20 år och tre av de dödade (här siffran 13) var pojkar 11 år gamla, enligt en läkare på det lokala sjukhuset. USA soldater påstår att de blivit beskjutna. Läkaren säger:"Vilka skolpojkar har AK47:or". Al Jazeera påstår att någon kastat en sten mot soldaterna. Amerikanska militären har ännu inte kommenterat händelsen.
the sun
2003-04-29 Civila offer i Afgahnistan har inte fått någon ersättning
55 människor dödades av amerikanska bomber i en by i Afgahnistan, men den amerikanska staten har fortfarande inte betalt ut någon ersättning. Byn ligger i ruiner. De överlevande har absolut inga pengar.
April Witt- Washington Post
2003-04-28 Stormöte om regeringsbildning
400 deltagare. Dock vägrar fortfarande den största shia-muslimska grupperingen ,sciri, att vara med. Demonstrationer utanför konferensbyggnaden.
DN
2003-04-28 'Bagdads borgmästare' arresterad av USA
Bagdads självutnämnde borgmästare Zubaidi blev arresterad av USA "för utövande av makt som han inte har". USA hade desförinnan utfärdat upprepade varningar att USA inte skulle tolerera någon som blandade sig i USAs kontroll över landet. Zubaidi var dock en av de minst hotfulla av alla de ledare som idkar auktoritet över olika delar av landet. I Saddam-city, Bagdads arbetarstadsdel, numera omdöpt till al Sadr-city efter en shiitisk martyr har lokala grupper tagit hand om administrationen. De sköter vatten avlopp och hälsovård och vill bevisa för amerikanerna att de kan sköta sitt eget land."Detta är fröet till en regering som kommer att utökas till att omfatta hela Irak", säger en talesman,"Den enda hjälp vi behöver från USA är att de lämnar landet och låter oss sköta oss själva". Till 'al Sadr-city' kom den första stora hjälpsändningen med 45 ton förnödenheter från Iran.
Craig S. Smith THE NEW YORK TIMES
2003-04-28 Abu Hattem i Amarra
Abu Hattem är en legendarisk shia-muslimsk gerillakrigare. Kommer från de s.k. träskaraberna. Han har bekämpat Saddam Hussein sedan 1990. Har idag kontroll över staden Amarra i östra Irak. Guardian har fått en intervju med honom. Han gillar inte USAs planer på 4 permanenta militärbaser i Irak."Vi kämpade inte mot Saddam för att få amerikansk kolonialism".
Ewen MacAskill- Guardian
2003-04-25 Shia återupprättas
I alla delar av Irak utom Kurdistan tar Shia-muslimska präster och deras anhängare makten över det civila samhället. Att de är en mäktig faktor i Irak demonstrerades effektivt i den gångna veckans pilgrimsfärder till Kerbala som samlade 100.000-tals människor. Om inte dessa krafter får en lämplig roll i det Irak som nu skall byggas upp kan kraften hos dessa människor bli rent fientlig mot USA. Skribenten tror att det för varje dag blir mer nödvändigt att FN får gripa in.
Ledare i Guardian
2003-04-25 Kaos och ökad makt för shia-muslimer
Suzanne Goldenberg lämnar Bagdad och lämnar sin sista rapport. Det sker fortfarande mycket skottlossning i stan som drabbar civila. Barn går fram till amerikanska soldater med ett leende och svär åt dem på arabiska och tycker sedan att det är otroligt lustigt när soldaterna tror att de är vänliga. USA gör i stort sett ingenting för att åstadkomma en civil administration. Det shia-muslimska prästerskapets makt ökar, så håller t.ex.shia-muslimsk milis vakt över sjukhusen. En läkare är inte särskilt glad över att behöva ta order från prästerskapet, men Amerika har inte givit honom något val. Det är knappast troligt att USA gick till krig för att ersätta Saddams sekulariserade regim med en shia-islamistisk, men det är så utvecklingen ser ut idag t.ex i den fattiga stadsdelen Saddam City i Bagdad.
Suzanne Goldenberg- Guardian
2003-04-24 The Boss försvarar Dixie Chics
Bruce Springsteen säger bl.a:"Just nu när vi säger att vi skall skapa frihet i Irak finns det folk här i landet som misskrediterar och straffar folk när de skall använda den här friheten hemma i USA."
2003-04-24 Styrkan hos det shiitiska motståndet mot USA komplicerar de amerikanska planerna.
USA är överaskade över styrkan i de shiitiska gruppernas ambitioner att skapa ett islamistiskt Irak.
Glenn Kessler- Dana Priest Washington Post
2003-04-23 Shiitisk präst frigiven
Sheikh Mohammed al-Fartusi anklagar amerikanerna för tortyr. Fick sitta med händerna bakbundna. Han frigavs efter ihållande protester utanför Hotel Palestine i Bagdad, där både journalister och amerikanska militärer bor
islam-online
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
Stora problem med färskvatten kvarstår
The President acknowledges sailors after addressing the nation from the flight deck of the USS Abraham Lincoln May 1, 2003. White House photo by Paul Morse
Skapar den här bilden några associationer?
10 medlemmar av hennes familj dödades av en amerikansk kluster-bomb
FLER BILDER -->
Länkar
Bushwatch
Crisispapers
'Shallow Throat'
NewsNow
Ockupation Watch
Rational Enquirer
Tom Paine
thruthout
Soldatblog
Baghdad burning(blog)
Dear Raed
Billmon
Bob´s links and rants
A Berkeley Economist against Empire