Home/Irak Kontakt: iraksidan@gmail.com
Cost of the War in Iraq
(JavaScript Error)
Statistik över
dödade koalitionssoldater

Länkar om Kriget i Irak

"Freden är så viktig att vi måste ta till vapen för att försvara den. Fattar jag det här korrekt?"
(Peter Freundlich NY)

Datum Rubrik Beskrivning
Glöm inte Nordkorea
Nyhetslänkar
Upptakten till kriget
Nyhetslänkar
2003-04-24 The Boss försvarar Dixie Chics
Bruce Springsteen säger bl.a:"Just nu när vi säger att vi skall skapa frihet i Irak finns det folk här i landet som misskrediterar och straffar folk när de skall använda den här friheten hemma i USA."
Bruce Springsteen
2003-04-24 Styrkan hos det shiitiska motståndet mot USA komplicerar de amerikanska planerna.
USA är överaskade över styrkan i de shiitiska gruppernas ambitioner att skapa ett islamistiskt Irak.
Glenn Kessler- Dana Priest Washington Post
2003-04-23 Shiitisk präst frigiven
Sheikh Mohammed al-Fartusi anklagar amerikanerna för tortyr. Fick sitta med händerna bakbundna. Han frigavs efter ihållande protester utanför Hotel Palestine i Bagdad, där både journalister och amerikanska militärer bor
islam-online
2003-04-21 Varför irakierna talar om ockupation och inte om befrielse
Amerikaner blir antagligen förolämpade om man jämför med 11 September. Men om den händelsen traumatiserade US, hur mäter vi den påverkan som den tunga militära invasionen gjort i Irak. En tyrann har försvunnit men också den enda form av ordning som irakierna kände till. Efter ett fyra-veckorskrig som historikerna kanske kommer att bedöma som triumfatoriskt har Washingtons dröm om att skapa demokrati i Mellan Östern blivit ett anarkins och den explosiva politikens lotteri som kan gå i vilken riktning som helst.
Paul McGeough - the age
2003-04-16 Said Abbas vill bestämma i Kut
I staden Kut har en shiitisk präst, Said Abbas, tagit över stadshuset och hävdar att han är vald av folket att leda Kut, och att de inte vill att den amerikanska militären skall bestämma. Hundratals anhängare till Abbas fanns utanför bygnaden och protesterade med talkörer när amerikansk miltär visade sig.
AP
2003-04-16 Om Al Jazeera
Att attackera al Jazeera är att attackera budbäraren. Medan amerikansk press under nittio-talet haft fullt upp med OJ Simpson och kändisars sexliv har Al Jazeera funnits på marken i Afghanistan under hela inbördeskriget. Amerikansk press har låtit bevakningen av amerikansk utrikespolitik gå på auto-pilot. 11 september -"Oj, vi befinner oss i krig", tydligen helt omedvetna om att de senaste 10 åren hade i stort sett dagligen amerikanska flygvapnet avfyrat missiler och bomber mot mål i Irak. Al Jazeeras framgångar bygger på hårt arbete.
Michael Moran MSNBC
2003-04-15 En bild från en annan vinkel
KOLLA hur det ser ut, när de befriade folkmassorna välter Saddam-statyn i Bagdad, i vidvinkel!
Information Clearing House
2003-04-15 USA-soldater öppnade eld mot folkmassa
Demonstrationer mot USA har ägt rum på flera håll i Irak. I Mosul ledde dessa till att USA-soldater öppnade eld och dödade 10 och skadade 100 personer.
Aftonbladet
2003-04-15 Mer om de dödade demonstranterna i Mosul
Här finns fler vittnesrapporter om skotten i Mosul.
Islam on-line
2003-04-14 Vilket land kommer härnäst?
Efter framgångarna i Irak har Paul Wolfowitz nu stort inflytande i Vita Huset. Det är dåliga nyheter eftersom det finns tre saker man kan konstatera när det gäller de nykonservativa. 1. Fruktan är en viktig drivkraft.De är rädda för band av terrorister beväpnade av islamiska stater. Hur osannolika hoten än är. 2. De är naiva. Militär erövring och goda intentioner kan sannolikt inte ändra den historiska kultur grundad på absoluta värden och religion som står i stark motsättning till den västerländska demokratins pragmatiska relativism. 3. De är fanatiker. Traditionell moral säger att krig bara är berättigat som legitimt självförsvar. Totalitär moral berättigar krig för att förbättra männiksor eller samhällen.
William Pfaff- Tom Paine.com
2003-04-14 Bomba innan du köper
Den USA-ledda regimen kommer att finnas i minst sex månader. Och när tiden kommer för den irakiska befolkningen att välja regering, kommer de ekonomiska nyckelbesluten om landets framtid redan ha fattats av ockupanterna. Några säger att det är alldeles för förenkalat att säga att kriget handlar om oljan. De har rätt. Det handlar om oljan, vattnet, väggarna, tågtrafiken, telefoner, hamnar och mediciner. Och om processen inte stoppas kommer "det fria Irak" att vara jordklotets mest utsålda nation.
Naomi Klein- Guardian
2003-04-13 Syrien härnäst?
USA har förbundit sig att ta sig an den Syrien-stödda Hizbollah gruppen i nästa fas av sitt 'krig mot terrorn'. En andledning kan vara att Sharon i Israel är kallsinnigt till Bush 'roadmap' för fred i Palestina. Kanske läget ändrar sig om Hizbollah bekämpas. Paul Wolfowitz:"Det måste helt enkelt ske en ändring i Syrien"
Observer
2003-04-13 Vapenexpert överlämnar sig till USA
Generallöjtnant al-Saadi, expert på Saddams kem-vapenprogram överlämnade sig i närvaro av tyska tv-kanalen ZDF. Han hävdar fortfarande att Irak inte hade några massförstörelsevapen. När det gäller sina kontakter med FNs vapeninspektörer säger han: "Jag hade kunskap om de här programmen. Jag sade sanningen, alltid sanningen. Jag sade bara sanningen och detta kommer tiden att utvisa".
Guardian
2003-04-13 Muséerna plundrade
En av de Akkadiska kungarnas kopparhuvud som var 4000 år gammalt. Borta. Gyllne skålar, kolossala statyer. Borta. Antika manuskript, juvelbesatta lyror. Allt är borta. När plundringen drabbade Nationalmuséet i Bagdad tog tjuvarna allting: Babyloniska, Sumeriska och Assyriska sammlingar som daterar sig från tiden för civilisationens födelse. Trots vädjan om hjälp säger personalen på muséet att de amerikanska trupperna gjorde i princip ingenting! för att förhindra plundringen. Andra som insett faran t.ex. professor McGuire Gibson,University of Chicago, har sedan i onsdags varit i kontakt med den amerikanska militärmakten med vädjanden om att, Skydda Detta Muséum utan resultat.
Guardian
2003-04-12 När milisen kom till Najaf
Beväpnad milis transporterades in i Najaf av amerikanska trupper. En najafbo uttalar sig för en amerikans journalist: "Milisen saknar stöd. Vi vet inte ens vilka de är. De stjäl, hotar oss och säger 'Vi är med amerikanerna, ni kan inte göra oss något'".
ETC
2003-04-12 En shejk som skall skapa ordning i Basra
Sheikh Tameemi, bathist, har blivit ombedd av engelsmännen att arbeta för att etablera ordning i Basra. Hans koppling till Saddamregimen måste man bortse ifrån. Beskedet om utnämningen skapade nästan ett upplopp av den rivaliserande Sadoon-stammen. Washington Post reporter såg dem kasta stenar mot Sheik Tameemis hem i en förort till Basra.
Time
2003-04-11 Plundring plundring plundring
"På andra sidan Saddam bron, kunde man se en ännu mer surrealistisk syn. En lastbil nedlastad med stolar hade också två vita jakthundar som tillhörde Saddam's son Quasay bundna med två vita rep, galloperande vid sidan om fordonet. På andra sidan stan fick jag se fyra av Saddams hästar - inkluderande den vita hingst han använt i några presidentporträtt- lastas på en släpvagn."
Robert Fisk - Independent
2003-04-11 Även sjukhusen plundras
Hur osannolikt det än verkar så har plundringsmobben gett sig på även sjukhusen i Bagdad. Och den amerikanska militären förmår inte stoppa mobben från att bära ut sängar och mediciner. Plundrarna skrämmer både skadade och personal från att ta sig till sjukhusen
Aftonbladet
2003-04-10 Kommentar till befrielsen av Bagdad
"Detta är början på vår nya frihet", ropar en skomakare åt Robert Fisk när han vandrar i Bagdad, "men vad vill Amerikanerna ha nu?". Den libanesiska poeten Kalil Gibran skrev en gång att han tyckte synd om detta land som välkomnade sina tyranner med trumpeter och avskedade dem med utrop av förakt. Samma dödliga ritual utförde folket i Bagdad igår, som om de hade glömt att de - eller deras föräldrar- gjorde precis likadant när Arab Socialistiska Baath Partiet förstörde den föregående diktaturen av generaler och prinsar. De glömde också att deras 'befriare' var en ny och främmande och kraftfull ockupationsmakt som varken har språk eller religion eller kultur eller språk gemensamt med Irak.
Robet Fisk, Independent
2003-04-10 Retoriken mot Syrien trappas upp
Rumsfeld:"Syrien har ignorerat mina varningar om att hjälpa Irak militärt". Syrien beskylls för att bl.a. ha exporterat glasögon för nattseende. Wolfowitz:"Det måste ske en förändring i Syrien"
Richmond Times Dispatch
2003-04-09 Irakisk oppositions-milis drevs ut ur stad av CIA
Flera tusen man ur en beväpnad milis, som är motståndare till Saddam Hussein tog igår kontroll över staden Amara. Detta uppskattades inte av en CIA-officer som hotade att bomba dem om de inte drog sig ur staden.Kanan Makiya som representerar Irakiska Nationalkongressen, IRC, uttalade sig: "Den lärdom man kan dra av detta är att US styrkor måste försöka samarbeta med den lokala opppsitionen istället för att försöka göra allt på egen hand".
Reuters
2003-04-09 Bagdad har fallit
Jubel, laglöshet och plundring
Aftonbladet
2003-04-08 Flera journalister dödades idag av USA
Taras Protsyuk, 35- Reuters, Jose Couso, 37- Teleinco Spanien dog vid angreppet på Hotel Palestine. Samia Nakhoul, Reuters, Faleh Kheiber Irak och Paul Pasquale skadades. Även Al Jazeeras redaktion i en annan bygnad i Bagdad angreps och därvid dödades journalisten Tarek Ayoub. Att USA besvarade fientlig eld är det ingen i journalistkåren som tror på.
Reuters
2003-04-07 Resonemang utan logik
Här friläggs den märkliga logik som lett till krig. Ett exempel ur texten:"Vi vrider om armarna på oppositionen tills den går med på att avsätta en regim som vrider om armarna på oppositionen" En utskrift från ett radioprogram som gick i US 16 mars.
Peter Freundlich- National Public Radio
2003-04-07 USA diplomati i Karibien
Karibiska staterna intar en kritisk hållning till USAs krig i Irak. USAs speciella sändebud har därför läxat upp och hotat öarnas regeringar. "Det kanske inte blir så lätt att sälja bananer nu". Barbados utrikesminister, Billie Miller, har reagerat negativt på denna amerikanska hållning.Hon säger:"Barbados som sedan länge är vän och allierad med US är djupt besviket över att ambassadör Reich inte kan acceptera ett uttryck för en annan åsikt från en suverän stat, det är nämligen ingen ovänlig handling utan snarare ett levande exempel på vad de demokratiska traditioner och friheter, vi båda hyllar, handlar om".
Barbados Daily Nation
2003-04-07 Kan britterna hindra attack på Syrien och Iran?
USA har redan trappat upp retoriken i förhållande till Syrien. Men britterna har redan tydligt sagt ifrån; De håller på att stärka sina band med Syrien och i Iran finns en spirande demokratirörelse. Jack Straw säger bestämt nej till sådana krig. Kan det påverka USA?
John Nichols- The Nation
2003-04-06 Kampen om att forma Irak efter kriget
Bush och Blair toppmöte måndag 7 april kommer att avhandla fas 2 och fas 3 av kriget. Ska FN komma in eller inte? Det finns tecken på att högerkrafterna i USA-administrationen stärker sitt grepp. Paul Wolfowitz betraktas t.ex. som arkitekt för den nya ordning som skall införas medan Colin Powell har en mer FN-orienterad inriktning. "Det ser ut som om vi står på gränsen till att ytterligare alienera våra allierade, och det verkar som om vi kommer att göra just det som vi lovade att vi inte skulle göra- att ta små irakiska exilgrupperingar med begränsat inflytande i Irak och låta dem vara kärnan i övergångsregeringen", säger en källa på UD i USA.
Observer
2003-04-06 Kampen om att forma Irak efter kriget
Bush och Blair toppmöte måndag 7 april kommer att avhandla fas 2 och fas 3 av kriget. Ska FN komma in eller inte? Det finns tecken på att högerkrafterna i USA-administrationen stärker sitt grepp. Paul Wolfowitz betraktas t.ex. som arkitekt för den nya ordning som skall införas medan Colin Powell har en mer FN-orienterad inriktning. "Det ser ut som om vi står på gränsen till att ytterligare alienera våra allierade, och det verkar som om vi kommer att göra just det som vi lovade att vi inte skulle göra- att ta små irakiska exilgrupperingar med begränsat inflytande i Irak och låta dem vara kärnan i övergångsregeringen", säger en källa på UD i USA.
Observer
2003-04-05 Al Jazeera får ingen hjälp
Quatar-baserade Al-Jazeera är en ovanligt oberoende nyhetsförmedlare i arabvärlden. Trots detta får de inte rapportera från New York-börsen. Och nu när deras webbplats attackeras av hackers får de ingen hjälp från amerikanska dataföretag. (Anmärkning:Al Jazeerra har också blivit utkastade från Irak av Saddam Hussein. Ingen gillar oberoende reportrar nuförtiden)
Chicago Sun Times
2003-04-05 Att upptäcka desinformation
Några tips när man kritiskt skall granska artiklar med utgångspunkt i exemplet "Shiiterna i Basra gör revolt, Attackerar regeringstrupper" -26 mars.
Gregory Sinaisky - Asia Times
2003-04-05 WW IV
Förre CIA-chefen James Woolsey:USA står nu inför det fjärde världskriget (kalla kriget var nr3). Han nämner tre huvudfiender: 1.De religiösa ledarna i Iran 2. Fascisterna i Irak och Syrien! 3.Al Quaida. "När vi rör oss mot ett nytt Mellan Östern kommer vi kommande år, kanske i decenier att göra många människor mycket nervösa" Wolsey vill också göra Mubarak i Egypten och de saudiska ledarna nervösa.
CNN
2003-04-03 En varaktig Pax Americana
"Den värld som nu lider av födslovåndor i himlen över Irak och på marken kommer troligen att bli en unipolär värld, som kommer att kännetecknas av en ökad ameikansk överlägsenhet och ledarskap än förut. Kanske accelererar den spridning av demokrati och politisk frihet som ägt rum sedan Sovjetunionens kollaps. Det verkar som om vi äntligen rör oss från efter-kalla-kriget-eran till en tid av varaktig Pax Americana."
Thomas Donnelly -American Enterprice Institute of Public Policy Research
2003-04-02 Operation Iraqi Freedom? I don't think so. It's more like Operation Let's Run a Race, but First Let Me Break Your Knees.
Vilken annan genomsnittspresident som helst i USA skulle säkert ha kunnat agera likadant, men han skulle ha lyckats dölja sanningen och förvirra oppositionen. Kanske skulle han t.o.m. ha fått FN med sig. Bush taktlösa fräckhet och hans skamlösa tro att han kan styra världen med sin kravallpolis, har gjort det motsatta. Han har uppnått det som författare, aktivister och akademiker har strävat efter i årtionden. Han har avslöjat sammanhanget fullt synligt för alla, sammanhanget mellan de samverkande delarna, muttrarna och bultarna i det amerikanska imperiets apokalyptiska apparat.
Arundhati Roy -Guardian
2003-04-01 Slaget om Bagdad
Här görs en del spekulationer om hur kriget och slaget om Bagdad kan utveckla sig. Men det är en diskussion grundad på en hel del insikter. Artikeln försöker svara på frågan "Vilka alternativ finns?"
Josh Marshall
2003-04-01 Blodiga barnskor och skolböcker
AFPs journalist har besökt en bondgård SO om Bagdad som blivit bombad av USAs flyg. 20 människor dog när deras hem bombades på natten.11 barn 7 kvinnor och 2 män dödades. En granne håller upp ett missil-splitter i sin hand och säger: "Detta är Bush's demokrati. De vill att vi skall välkomna dem med blommor. Se vad det har gjort mot våra familjer."
AFP
2003-04-01 Kirkuk kan bli en katastrof
Sedan 1991 har den irakiska regimen fördrivit ca 120.000 kurder, assyrier och turkomaner från Kirkuk; . Irakisk befolkning har flyttat in. Om regimen i Bagdad tappar greppet om stan väntas 10.000-tals av de fördrivna att återvända hem och kräva sina hem tillbaka. Den situationen kan leda till stora våldsamheter. I början av 2003 diskuterades frågan mellan Turkiet, USA och representanter från den irakiska oppositionen; det var viktigt att det skapades en speciell kommision som skulle hantera frågan så att återvändandet kunde ske på ett ordnat sätt. Ingenting har hänt. Frågan bekymrar Human Rights Watch.
Human Rights Watch
2003-04-01 7 Kvinnor och barn sköts ihjäl
Nervösa amerikanska soldater öppnade eld mot en minibuss där 14 kvinnor och barn färdades. 7 dog. USA tänker undersöka hurvida de var skadade eller dödade redan innan soldaterna öppnade eld!?
Aftonbladet
2003-03-31 Att vara fri journalist i Irak farligt
Många journalister har blivit beskjutna, andra har blivit anhållna och förhörda i flera timmar och några har blivit slagna och förnedrade av koalitionsstyrkorna.
Reportrar utan gränser
2003-03-31 USAs militära dilemma
Fälttåget har misslyckats så här långt. Det blev inget kort krig. Startskottet för kriget blev en felaktig uppgift om var Saddam Hussein befann sig. Kriget kom därför att starta tidigare än planerat. Faktorer som har hindrat militär framgång: 1. Svåra sandstormar 2. Att civila dödsoffer måste minimeras pga den kraftiga anti-krigsopinionen 3. Att lätt beväpnade förband har attackerat försörjningslinjerna 4. Den irakiska befolkningens motvilja mot ockupation. Artikeln beskriver de här svårigheterna och beskriver dessutom vilka problem som återstår för ockupationsarmén.
Paul Rogers, Open Democracy
2003-03-31 Ja-till-krig-männens felaktiga kalkyl
Vad hade de för argument innan de startade kriget? Richard Perle trodde att det skulle räcka med 40.000 amerikanska soldater. Det skulle vara så lätt och andra ledande rådgivare kunde använda uttryck som 'a cakewalk'. Kriget har alltså startats från helt felaktiga utgångspunkter; och nu måste det fortsätta. Det blir irakiska folket och US-UK soldater som får betala priset. Artikelförfattaren har skrivit boken Kriget mot Irak tillsammans med Scott-Ritter
William Rivers Pitt
2003-03-31 Slaget om Basra ger en grym föraning om hur slaget om Bagdad kan bli
Kaotiska scener, civila hamnar i korselden. Paramilitära grupper opererar
Los Ageles Times
2003-03-31 Sanningen om Basra
Robert Fisk har sett ett oredigerat videoband filmat av en reporter från Al Jazeera. Många uppgifter från brittisk militär visar sig osanna.
Robert Fisk Daily News
2003-03-31 Lag och ordning har kollapsat i Irak
Vanliga irakier berättade också om ett växande sammanbrott för lag och ordning i området, när den reguljära irakiska polisen slutat fungera. Beväpnade män bryter sig nu in i folks hus på nätterna och stjäl vad de vill. Västerländska journalister har blivit rånade.
Dagens Eko
2003-03-31 Syrien hotas och Iran
Syrien måste sluta att stödja Irak, annars får de ta konsekvenserna av det, säger Colin Powell. Syrien kanske håller på att bli en fjärde medlem i samlingen av "ondskans axelmakter". Iran varnas också.
Dagens Eko
2003-03-31 Amerikanskt mobilnät i Irak efter kriget
Amerikanska politiker lobbar för att den amerikanska mobilstandarden, CDMA, skall användas när Irak återuppbyggs. Inte GSM-standarden som används i 190 länder i världen. Ett val av GSM skulle nämligen gynna europeiska företag.
Guardian
2003-03-31 Spricka mellan Rumsfeld och militären
"Ingen försvarsminister sedan Robert McNamara har varit så hatad av folket i uniform, han behandlar dem med överlägsen arrogans.
Guardian
2003-03-30 Rumsfeld kritiseras av sina egna
Rumsfeld har lagt sig i krigsplaneringen, och haft en övertro på att en liten rörlig styrka snabbt skulle kunna slå ut irakierna, men befolkningen i södra Irak har inte gjort uppror.
Washington Post
2003-03-27 Kriget kan pågå i månader
Logistikproblem, långa försörjningslinjer. USA har trots allt räknat med stöd från irakiska folket och om detta nu uteblir förändras det strategiska läget.
Washington Post
2003-03-26 Robert Fisk
Nånstans utanför Bagdad lägger B52orna sina bombmattor hela natten. Lufttrycket ändras, vattnet vibrerar i glaset. Fisk har pratat med folk "Våra soldater vet att de inte kommer att få en juste deal från amerikanerna" "Vi kanske inte gillar vår regim, men vi kämpar för vårt land"
Independent
2003-03-26 När koalitionen dödar och CNN ljuger
Bomber träffade marknadsplats i Bagdad och dödade 15 personer. CNN ville inte raportera. Al Jazeeras webbplats saboteras.
Scoop NZ:Firas Al-Atraqchi
2003-03-26 Kanadensisk synpunkt på USAs självtillräcklighet
USA förstärker sina gränser både mot Mexico och mot Kanada.
Globe and Mail
2003-03-26 Sandstormar
Krigsstarten brådskade för att soldaterna inte skulle gilla värmen; nu blev det sandstormar istället. Den här artikeln skildrar en armé som blivit inblåst; sanden tränger in överallt.
AP
2003-03-26 2 Abrams förstörda
För första gången har 2 Abram tanks blivit förstörda i strid. Besättningarna klarade sig.
Army Times
2003-03-26 Skyddskläder för kemisk krigföring påträffas
USAs rädsla för irakiska angrepp med BC-stridsmedel ökar. Flyende trupper efterlämnar skyddsdräkter. Amerikanerna bedömer att risken ökar när trupperna närmar sig Bagdad
AP
2003-03-25 Entrepenörer sökes för återuppbyggnad av bombat land
De gamla ordspråken gäller inte längre. Bushregimen säljer skinnet innan björnen är skjuten. Kontrakt på drift av hamnen i Umm Qasr går t.ex. till ett Seattle företag, Stevedoring Services of America. Förhandlingar om återuppbygge av broar som ännu inte har bombats är i full gång. Här finns många fina $ att tjäna
Los Angeles Times
2003-03-24 Kriget mot terrorismen är över
USA fick hela världens stöd efter 11 september. Kriget mot terrorismen var en internationell angelägenhet. Men genom en rad handlingar t.ex. att inte erkänna krigsförbrytardomstolen och agera som en nation höjd över lagen har skillnaderna mella USA och de terrorister de säger sig vilja bekämpa blivit mindre och mindre.Artikelförfattaren tror att Irak bara är ett uppvärmningskrig på vägen mot världsherraväldet.
Vladislav Kraev, Rosbalt
2003-03-24 Apachehelikoptrar skjuts ner
Apachehelikoptrar skulle användas för att bekämpa de irakiska pansartrupper som skyddar Bagdad. Nu blev de angripna av relativt simpla vapen; handeldvapen och raketdrivna granater. 30 apacher lyckades retirera medan 2 blev nedskjutna. Amerikanerna måste omvärdera sin tänkta strategi.
NY Times
2003-03-24 Franks strategi riskabel
Snabb frammarsch, långa försörjningslinjer, fientliga trupper kvar i städer som man kört förbi. Bara 15000 man aktiva på fältet.
Reuters
2003-03-23 Robin Cook talar ut
Robin Cook som avgick ur Blairs regering. Ger sin syn på vad som gick snett. "Vi kommer inte att vinna kriget mot terrorismen om vi inte också vinner det internationella kriget mot fattigdomen"
Guardian
2003-03-23 Terrorhot mot London
Att överdriva terrorhot och skapa skräck har säkert varit ett led för att höja krigsmotivationen hos sina beolkningar i båder USA och UK, men den här artiklen tycker jag är skrämmande.
Expressen
2003-03-23 USA-soldat attackerar befälstält i Kuwait
Soldaten hade nyligen fått en reprimand för olydnad och blev lämnad på basen när kamraterna skulle kriga i Irak.
Aftonbladet
2003-03-23 Robert Fisk på sjukhusbesök i Bagdad
"Det finns nåt sjukt, obscent med dessa sjukhusbesök. Vi bombar. De lider. Sedan dyker vi upp och fotograferar deras sårade barn."
Independent
2003-03-22 Robert Fisk i Bagdad
"När kryssningsmissilerna kom lät det som om någon i himlen slet sönder väldiga ridåer av silke och tryckvågorna skapade en sorts skrämmande kontrapunkt till lågorna". "Budskapet från gårdagskvällens räd är samma som från det i torsdags och från alla kommande räder: USA måste lydas. Ingenting varken FN, EU eller Nato får stå i vägen".
Independent
2003-03-21 Ryska duman vill skicka FN-trupp till Irak
Fredsbevarande FN-trupp till Irak, höjda försvarsanslag, föreslår ryska duman med en förkrossande majoritet. (Verkar som vi är tillbaka i gammal känd terräng, global kapprustning och så.)
Republicons
2003-03-21 Maradona är mot kriget
"USA gör precis som de vill"
Pravda
2003-03-21 Robert Fisk i Bagdad 21 mars
Robert Fisk beskriver hur det är att vara i Bagdad
Independent
2003-03-21 Irakiska diplomater skall utvisas
De 56 länder som har Irakiska ambassader skall stänga dem, om USA får som de vill, Det kommer snart en ny regim i Bagdad
ABS-CBN
2003-03-21 Tack Gud för att FN dött
Richard Perle:FN har varit verkningslöst. Det nya århundradet skapar hoppet om en ny världsordning på nya sätt. Vi kan inte besegra eller hindra fanatisk terror om vi inte för kriget till de territorier där den skapas.
Guardian
2003-03-20 Om civilbefolkningen
Läkare med erfarenhet från Vietnam har just återvänt till USA är bekymrad över det som väntar Iraks civilbefolkning
CounterPunch
2003-03-20 Antalet USA-baser ökar
USA för krig, lämnar baser efter sig. USAs ekonomiska kraft mattas av. Intressanta geopolitiska synpunkter på USAs krig.
CounterPunch
********************
Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator
10 medlemmar av hennes familj dödades av en amerikansk kluster-bomb
Iraqi civilians, some wounded, took shelter after being caught in a fierce firefight between U.S. and Iraqi forces on the eastern outskirts of Baghdad.
An Iraqi child gathers medicine from the floor of a clinic after it was looted. Arabs as well as Kurds blamed the United States for not moving soldiers into Mosul quickly enough.
An Iraqi woman screamed at looters stealing from the Central Bank
A dental office in a medical clinic was in a shambles after being looted. At least one man was killed and two others injured in the looting in Mosul. The cost of the damage appeared to extend into the hundreds of millions of dollars.
Plundrare i Bagdad 10 april
The streets of Erbil filled with people celebrating the end of Hussein's government.
Kurds in the city of Erbil, Iraq, cheered as they gathered in the streets to celebrate the demise of Saddam Hussein's government
Iraqis greeted Marines in the center of Baghdad, 9 april.
U.S. marines from the Seventh Regiment moving to secure the Rashid air base 8 april in Baghdad.
An Iraqi woman screamed upon arriving with her wounded husband and son at the hospital in Baghdad on Tuesday.
Part of the Army's Third Infantry Division was on the frontline in northern Baghdad on Sunday.
An Iraqi civilian passed the scene where an American tank was destroyed while engaged in fighting with Iraqi soldiers in a southern suburb of Baghdad.
Iraqi civilians passed a column of humvees on the outskirts of Baghdad. Thousands of residents tried to flee the capital.
Efter kriget av Steve Bell
På flykt från Basra 30 mars
På flykt från Basra 30 mars
USA-hat
Daily Mirror 24/3
Två irakiska soldater med vit flagg dödade
Medlemmar i Greenpeace protesterar utanför den Amerikanska ambassaden i Mexico city.
På torsdagen samlades uppretade demonstranter utanför det Amerikanska konsulatet i Hong Kong.
Marines patrolling the area around the oil pumping station.
Förra Gulfkriget
Pakistan
Code Pink
Borgman Poll
Borgman Demonstranter
Karta Irak
FLER BILDER -->