Home/Iraksidan/Abuse

Iraksidans rapporter om rättsövergrepp mars 2003- maj 2004


Nu när CBS rapporterat om den vidriga behandlingen av fångar i Irak har frågan kommit i fokus och det som egentligen har varit känt ganska länge har äntligen blivit 'sant'. Rapporterna har varit många om övergrepp och en behandling av fångar som strider mot västerländska rättsprinciper. Här är en sammanställning av de nyheter i detta ämne som förkommit på 'iraksidan' sedan mars 2003. Vidrigheterna är inte bara lokaliserade till Irak utan verkar förekomma på alla de platser som härbärgerar USA:s variant av Gulag. Andra typer av brott, till exempel de vanligt förekommande rapporterna om att de amerikanska trupperna rånar civilbefolkningen under sina räder, finns inte med i sammanställningen.

Datum Rubrik Beskrivning
2003-03-07 Afgahnska fångar på USA-bas misshandlade till döds
Frågan om vilka förhörstekniker som används tas upp. Fallen är klassade som mord.Vidriga fakta presenteras.
Guardian
2003-07-01 Guantanamo
Ett långt reportage.
TED CONOVER för NY Times
2003-07-05 Brittiska Guantanamo-fångar ställs inför hemlig US-domstol
De första sex fångarna i Guatanamo skall ställas inför en hemlig amerikansk militärdomstol, som sägs ha rätt att utfärda dödsdomar. Två av dessa är brittiska medborgare, en från Croydon och den andra från Birmingham. Deras familjer i UK kommer att driva kampanjer som väcker frågan: 'Är det ok att döma brittiska medborgare i hemliga militärdomstolar'.
Vikram Dodd and Richard Norton-Taylor - Guardian
2003-07-25 Att bli arresterad utan anklagelse
Qais al-Salman, hatade Saddam, flydde från Irak 1976 och återvände till Irak efter 'befrielsen' med förhoppning att kunna hjälpa till med att bygga en fungerande vattenförsörjning. Han är ingenjör och har arbetat i Afrika, Asien och Europa.Han är dansk medborgare, har danskt pass och talar god engelska. Den 6 juni åkte han bil i Bagdad. Han missade en amerikansk kontrollpunkt varför hans bil blev beskjuten av amerikanerna. Passagerare och chaufför flydde för livet. Quais al-Salman ställde sig utanför bilen. Hans danska pass eller förklaringar hjälpte inte. Han blev bunden till händer och fötter och förd till Camp Cropper, ett fångläger vid Bagdads flygplats som Amnesty inte får besöka. Han blev förhörd dagen efter, blev inte trodd utan det slutade med att en etikett med texten 'Misstänkt mördare' sattes på hans skjorta. Han kvarhölls sedan i 33 dagar. Han kördes då in till Bagdad släpptes på gatan. 'Sorry', sa amerikanerna. Det anmärkningsvärda är att information om hans arrestering inte hade lämnats varken till anhöriga eller till den danska regeringen. Precis som under Saddams dagar hade en människa bara försvunnit från gatan.
Robert Fisk-Independent
2003-07-28 Kidnappning av kvinnor och barn en av USAs metoder
Överste David Hogg som leder 4:e infanteridivisionens andra brigad, säger till Washington Post att tuffare metoder används för att samla in information. Häromdagen användes utpressning och kidnappning som metod för att gripa en irakisk general. Frun och dottern togs tillfånga och ett meddelande lämnades: "Om du vill ha din familj frigiven överlämna dig till oss."
Thomas E. Ricks Washington Post
2003-07-29 Inhuman behandling av fångar
Den 14 juli kl: 02.30 gjorde de amerikanska trupperna en räd mot en villa i Bagdad. Huset bebos av familjen Sabah Saleh, mannen är f.d irakisk general. Generalens hustru berättar vad som hände. Hur de togs tillfånga, bands. Hur amerikanerna öppnade eld med automatvapen när en 17-årig son försökte fly upp på övervåningen. Herr Saleh blev sparkad och slagen när han protesterade. Artikeln diskuterar den kritik som finns mot USAs behandling av fångar.
Robert Collier, San Fransisco Chronicle Staff Writer
2003-07-29 Det finns inget försvar för Guantanamo
Behandlingen av fångarna och den juridiska proceduren strider mot alla grundläggande regler. Pakistan har protesterat och lyckats få ett antal frigivna, Storbrittanien lägger sig platt.
Louise Christian (hjälper anhöriga till de brittiska Guantanmofångarna)- Guardian
2003-07-30 Amerikanerna förvandlar en husundersökning till en massaker
En undersökning av en villa i Bagdads Mansur-distrikt, ett medelklass villaområde, skapade ett blodbad. Medan husundersökningen pågick hade gatan spärrats av med taggtråd, men ingen varningsskylt hade satts upp. De privata bilar som sedan närmade sig blev beskjutna. I den första bilen färdades två män i den andra två barn omring 10 år gamla, deras mor och deras far som var krigsinvalid. Alla dödades. En tredje bil närmade sig, en lyckades fly ur bilen. De två som stannade kvar i den dödades. Ytterligare en bil kom till platsen, besköts, fattade eld och människorna i den omkommer. Vittnen har också reagerat på att amerikanena inte gjorde någonting för att hjälpa de civila människor som de hade skadat. De lät kropparna ligga där de låg, även barnkropparna. Det blev de omkringboendes sak att föra dem till sjukhus. Falska informationer, dåligt tränade soldater som inte kan kontrollera sin eldgivning och avsaknad av militär planering har skapat en tragedi för det folk som amerikanerna 'befriade' från Saddam Hussein för 15 veckor sedan.
Robert Fisk - Independent
2003-07-30 Bush krig: Militär nödvändighet eller krigsförbrytelse?
Hur förhåller sig Irakkriget och Guatanamo till Geneve-konventionen, Haag-konventionen, Den amerikanska konstitutionen? En mycket lång och ambitiös artikel som reder ut begreppen.
Jennifer Van Bergen & Charles B. Gittings - t r u t h o u t
2003-08-15 Det finns ingen rättssäkerhet i Irak
Civila irakier hålls fångna utan att vara anklagade för något och utan att bli förhörda. Det gäller inte bara vuxna, även barn kan hållas fångna i veckor. Artikeln berättar om en pojke 11 år gammal som hölls fången i 24 dagar. En man hölls fången i 66 dagar, ingen gång blev han förhörd. Ett straff (för vad?) utan rättegång helt enkelt. USA-trupperna kan inte hantera listor med arabiska namn, anhöriga kan inte få någon information. Förhållandena i lägren där de hålls fångna är vidriga.
Jonathan Steele-Guardian
2003-08-27 USAs Gulag - Camp Cropper
Rapport från Camp Cropper, ett amerikanskt fångläger vid Bagdads internationella flygplats.
Gordon Thomas, American Free Press
2003-09-05 Human Rights Watch rapport om Afgahnistan
Brotten mot de mänskliga rättigheterna i Afghanistan begås av soldater och krigsherrar som fått sin makt av USA efter talibanernas fall år 2001. Dessa män har tagit kontrollen över landet utanför Kabul. Läget tycks dessutom förvärras successivt. Kidnappningar, rån, utpressning och våldtäkter begås av krigsherrarnas milis. Situationen är så allvarlig att de flesta kvinnor och flickor är fångar i sina hem.
Human Rights Watch
2003-09-23 Tala inte till de amerikanska soldaterna
Ahmad, 23, student från Jordanien, kom ut från sin lägenhet på Haifa-gatan på lördagsmorgonen. Han skulle ta en taxi men kom för nära en amerikansk kontrollpunkt -"Stick härifrån", säger en soldat."Tala inte till mig så där, jag är inte din slav", svarar Ahmad. - "Är du inte?" hånade soldaten. Ahmad svalde betet och svarade tillbaka. Utgången var given. Han blev arresterad. Han hölls fången i en humvee i två timmar, blev sedan förd till Baghdad Airport. En tolk säger till honom -"Är du tokig? Tala aldrig med de här människorna, vad de än säger till dig." Efter ett antal timmar i fångenskap släpps Ahmad. Röda Korset bekräftar att mer än 20.000 personer har arresterats i Bagdad de senaste månaderna. Det finns ingen möjlighet att hålla ordning på alla fallen. Det finns inga fungerande domstolar och domare. Amnesty har redan pekat på fall av tortyr. Ett okänt antal irakiska civila har skjutits ner av sökpatruller. Bagdadbor tar för givet att amerikanska soldater nu fritt kan skjuta civila i vilken bil som helst om de på minsta sätt skulle kunna betraktas som misstänkta.
Pepe Escobar, Asia Times
2003-10-08 FN tribunal bör granska om tortyr förekommer på Guantanamo
Den australiske advokaten Richard Bourke företräder två australiska fångar på Guantanamo, David Hicks och Mamdouh Habib. De uppgifter han har tyder på att fångarna utsätts för tortyr på medeltida manér. Bourke tycker det är dags för regeringar runt om i världen att kräva att FN gör en grundlig oberoende utreding om tortyr förekommer på Guantanamo.
The age - Melbourne
2003-10-12 Kollektiv bestraffning av bönder
Hög jazz-musik väller ut från högtalare medan schaktmaskinen förstör hela plantagen av dadelpalmer och andra fruktträd. Enligt amerikanska officerare är detta ett straff mot den lokalbefolkning som vägrar att lämna ut namnen på personer som tillhör motståndsrörelsen. 50 familjer i den by som drabbades står nu utan försörjning, totalt utblottade.
Patrick Cockburn i Dhuluaya - Independent
2003-11-05 Hindra Krigförbrytardomstolen!
USA skall göra överenskommelser med 'vartenda land i världen' som skall garantera att ingen amerikan skall kunna åtalas inför ICC (International Criminal Court). De länder som vägrar skall förlora sitt militära bistånd. Samtidigt tycker John Bolton, amerikanska UD, att det är 'ojuste' av EU att kräva av de nya medlemsländerna att inte göra något som försvagar ICCs auktoritet. (Av någon anledning drivs denna fråga synnerligen nitiskt av Bush-administrationen, även nära allierade som bidrar till Irak-ockupationen har varit tvungna att skriva på. Kanske finns ett medvetande hos administrationen om att Irakkriget faktiskt är ett illegalt krig)
Rupert Cornwell in Washington - Independent
2004-01-09 13.000 fängslade utan åtal
Det finns mycket som irakierna ogillar med den amerikanska ockupationen - kanska allra värst är att det finns 13.000 fångar där de flesta kvarhålls utan formell anklagelse. USA hävdar att dessa har länkar till Saddam-lojalister och upprorsmakare som attackerar USA-trupperna. Anhöriga till fångarna säger att många av dem är oskyldiga som helt orättvist fick handbojor och ögonbindel och leddes bort från sin by i förnedring. "Vi befriades från Saddam och amerikanerna sa att nu skall vi kunna njuta av friheten", säger Basim Mohammed Rashid som väntar utanför Abu Ghraib-fängelset för att besöka sin bror."Men det här är inte frihet. Om min bror har begått ett brott kan vi skaffa advokat. Men nu vet vi ingenting. Vad amerikanerna än säger så är det här inte demokrati". För att motverka irakiernas tilltagande ilska ska USA nu frige 506 fångar varav 28 minderåriga, i ett nytt program för icke våldsamma misstänkta.
Jeffrey Fleishman, Los Angeles Times
2004-02-04 3 barn har frigivts från Guantanamo
Tre barn har frigivits från Guantanamo och flugits till sitt hemland, Afghanistan. Orsaken till frigivandet är dock inte den kraftiga internationella kritiken från t.ex Human Rights Watch, utan orsaken till frigivandet är att de inte längre betraktas som fiender till USA i dess krig mot terrorn. Att de hållits inspärrade har tidigare motiverats av Pentagon med att dessa barn är "mycket, mycket farliga människor" som har talat om "att de har dödat och att de kommer att döda igen".
Reuters
2004-02-19 Ännu en rapport om amerikanskt övervåld och soldater som rånar civila
"Vi vaknade när missilerna träffade vårt hem, förklarar hon, sedan kom soldaterna och sprängde en av våra lastbilar och attackerade våra får. Sedan kom de in i huset och tog ut allihop. Fyra av mina barn fick huva, bands och fördes bort. Hon hävdar att de genomsökte huset, beslagtog familjens två gevär, deras smycken och deras livstids-besparingar på 25 mill. irakiska dinarer (ca. $18.000). De sköt sedan sönder däcken på familjens bilar, en stor lastbil som används för transporter, en pickup och en personbil. De sköt sedan sönder motorerna." (Uppgifter om att de amerikanska trupperna utnyttjar tillfället att råna civilbefolkningen under pågående räder återkommer gång på gång)
Ben Granby, Electronic Iraq
2004-02-24 Människorättsorganisationer ej välkomna till Guantanamo-tribunaler
Amnesty, Human Rights Watch och Human Rights First har blivit nekade tillträde till de militärtribunaler som skall döma Guantanamo-fångar. USA har tidigare kritiserat länder som stänger sina domstolar för internationella observatörer. Men när det gäller Guantanmo överger USA sina tidigare principer. USA kommer därför att hamna i samma sällskap som Nordkorea, Kina, Cuba och Myanmar. Andra länder som Libien och Egypten har utvecklats i motsatt riktning och tillåter numera observatörer.
Al Jazeera
2004-03-10 Männen tas till fånga, familjen får inget veta
Irak har en ny generation av män som saknas. Men istället för att sluta i massgravar eller på botten av floden Tigris, som skedde under Saddam Husseins tid, förvaras de någonstans i amerikanska fängelser. Upproret har minskat i styrka och attackerna mot civila är just nu fler än mot de amerikanska trupperna. Trots detta fortsätter de amerikanska trupperna att göra sina dagliga räder, bryter sig in i hus och fångar hela familjer. Fler än 10.000 pojkar och män hålls i förvar. Enligt en militär databas är den äldsta fången 75 år, den yngsta 11 år gammal.
Sebastian Rotella - Los Angeles Times
2004-03-14 Intervju med frigivna Guantanamo-fångar
"De föste in 300 man i varje containter, av den typ som passar på en vanlig långtradare, vi packades tätt och nästan genast började vi kvävas. Vi levde för att någon gjorde hål med ett automatvatpen, men de sköt lågt och många dog av kulorna. När vi släpptes ut ur containtern var det bara 20 som överlevt". Asif Iqbal berättar i dagens Observer om hur han blev tillfångatagen i Afghanistan och om 26 månaders helvete i amerikansk fångenskap.
David Rose - Observer
2004-03-15 Pentagon förnekar dålig behandling av fångar
"Dessa påståenden är påhittade. Det är lögn," säger major Michael Shavers, talesman för Pentagon. "Alla fångar behandlas humant enligt tredje genevekonventionen från 1949. Detta är lögner och påhitt, de är inte trovärdiga. Om det var trovärda påståenden om illegalt beteende då skulle vi göra en utredning". På frågan om hur Pentagon kunde avgöra att påståendena var lögner utan att göra en utredning svarade talesmannen: "Vi gör inte det de påstår."
news.com Australien
2004-03-17 Tortyren på Guantanamo
Jamal al-Harith, 37, ger en intervju i engelska Daily Mirror om helvetet i Guantanamo. Här berättar han bland annat om hur prostituerade användes för att psyka de fångar som var mest religiösa. Fångar som aldrig sett en naken kvinna tvingades att se på när de prostituerade rörde vid sina kroppar. Jamal säger:"Det hände vid minst 10 tillfällen. Ofta var det de yngsta eller de som var kända för att vara djupt religiösa som togs iväg. Jag brukade skämta med de andra brittiska killarna, 'Ta hit dem, vi vill ha dem'. Vi skrattade. Men så blev det inte, amerikanerna visste att vi inte skulle bli chockade av att se en västerländsk kvinna. Men upplevelsen var djupt störande för dessa män. De vägrade att tala om vad som hänt. Det kunde ta kanske fyra veckor innan de berättade det för en vän - och då ropade vi ut nyheten i hela kvarteret."
Rosa Prince and Gary Jones - Daily Mirror
2004-04-03 En berättelse från Abu Ghraib
Riverbend berättar i sin webblogg den 29 mars om hur en 19-årig tjej och hennes mamma togs tillfånga av amerikanerna och fördes till det ökända fängelset Abu Ghraib; ett litet utdrag: "En kall natt i november låg M, hennes mor och fyra bröder och sov när dörren plötsligt slogs in tidigt på morgonen. Scenen som följde var kaos och förvirring...svordomar och handgemäng. Familjen ihopsamlades i vardagsrummet och deras fyra söner - en av dem bara 15- släpades iväg med påsar över huvudet. Mamman och dottern förhördes- vem var mannen på bilden på väggen? Det var M's far som dog sex år tidigare av en stroke. "Ni ljuger", fick de veta - "Var inte han medlem av en hemlig underjordisk motståndscell?" M's mamma var nu hysterisk - det var hennes döde man och vart förde de hennes söner? Vad hade de gjort? De stöder motståndet, kom svaret via tolken."
Riverbend blog
2004-05-02 Amerikaner som misshandlar irakiska fångar
Bilderna som visades på CBS.
memory hole
2004-05-01 Tortyr av fånge
Ett vidrigt vittensmål i Daily Mirror om hur brittiska soldater torterar en fånge
Paul Byrne - Daily Mirror
2004-05-02 Amerikaner som misshandlar irakiska fångar
Bilderna som visades på CBS.
memory hole